Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad

Martine Vandenkerckhove maakte een filmpje van de start van de wedstrijd.

Maak straks zelf kennis met het eiland Gent

Zuidpool 

Wist je dat er niet alleen een stad Gent bestaat, maar ook een eiland met dezelfde naam? Vlak voor de kust van Antartica ligt een lap grond van vijf bij twee kilometer die door poolreiziger Adrien de Gerlache op het einde van de negentiende eeuw bedacht werd met de naam Gent. Dat kwam omdat het Gentse stadsbestuur een van de sponsors was van zijn Zuidpool-expeditie. De gemeenteraad keurde indertijd een storting goed van duizend frank. Professoren van de Universiteit Gent zamelden nog eens 270 frank in.

De Gentse documentaire-maker Didier Volckaert deed de reis van Adrien de Gerlache over en zette als eerste Gentenaar een voet op de bodem van het eiland Gent. Samen met de andere expeditie-leden zongen ze er het Gentse volkslied 'Mijne Vlieger'. Over zijn reis heeft Didier Volckaert nu een documentaire gemaakt, White Shadows. De film gaat deze week in première. De dvd is vanaf 1 februari verkrijgbaar in de Fnac. Meer info vindt u op deze website.   

FILMPJE: Show nieuwe collectie La Fille D'O

Eerder kon u hier via de prachtige foto's van Dominique Dierick al kennis maken met Hard to Heart, de nieuwe lingeriecollectie van Murielle Scherre. Martine Vandenkerckhove maakte ook een filmpje. Klik hieronder en u ziet wat u gemist heeft.

Bavo Dhooghe presenteert online première kortfilm

BavoSchrijver en filmmaker Bavo Dhooghe uit Gentbrugge presenteert de première van zijn nieuwste speelfilmproject 'Seven Awakenings in the Life of an Extra-Ordinary Man' op zijn website. Het filmproject is een eigenzinnige surrealistische collage van verschillende kortfilms die ook los van elkaar kunnen bekeken worden.

Het zijn stuk voor stuk filmische adaptaties van eigen teksten en verhalen in een Engelstalige internationale productie. Deze week kan u de première zien van 'DAY 1: The Smile':

Een gescheiden man wordt wakker en wil naar zijn werk vertrekken, maar merkt dat hij met een vervelende en bevreemdende glimlach zit opgescheept...


De kortfilm duurt 9 minuten en u bent slechts 1 klik verwijderd van dit pareltje. Elke week wordt een nieuwe kortfilm op de website geplaatst.

Waarom iederéén naar de eerste Gentse speelfilm moet kijken

Moscou_5220_2 Het applaus was warm en gul, woensdagavond na de wereldpremière van ‘Aanrijding in Moscou’. Een echt Gentse film met humor, passie en ontroering. Kan het Gentser? In feite moet iedere Gentenaar deze film gezien hebben.

Deze jongen groeide op in Moscou en woont al 20 jaar in Ledeberg. De film draagt Moscou in de titel en speelt zich integraal af in Ledeberg. Ik moést dus wel gaan kijken.

Matty rijdt op de parking van de Colruyt tegen de camion van Johny. Ze schelden elkaar zowat verrot, waarna het miezerige leven van Matty herbegint. Drie kinderen, een vent die bij een jong poepke is ingetrokken, een job bij de post,... Veel verwacht ze niet meer van het leven.

Maar gelukkig is de trucker een aandringer, en twijfelt ook de ex-echtgenoot tussen zijn gezin van weleer en zijn nieuw avontuur. Dat zorgt voor zowel grappige als ontroerende situaties. En het is dààrom dat ik van deze film hou. Hij gaat over doodgewone mensen met emoties zoals u en ik ze kennen en meemaken. Géén wilde achtervolgingen, géén babes aan het zwembad, maar ogenschijnlijk grijze mensen met stiekem toch een kleurrijk leven. Want heeft niet iederéén een kleurrijk leven, als hij dat zelf wil ontdekken?

Hij werd gedraaid in Ledeberg, en zelfs de geografie werd gerespecteerd. Wanneer iemand over het kerkplein richting E3-plein stapt, zie je hem in een volgend shot ook in die buurt acteren. Dat is van totaal geen belang voor een neutrale kijker natuurlijk. Voor de mens uit Ledeberg is het aangenaam. (Er spelen trouwens ontelbare figuranten mee uit de gemeente).

Barbara Sarafian is een échte Matty. Het ene moment een trieste ‘sloor’, het andere moment een hitsige schoonheid die geluk uitstraalt. Haar trucker (Jurgen Delnaet) spreekt echt Gents en weet te ontroeren. Johan Heldenbergh is de Gentse huisvader die ‘schoon Vlaams spreekt met een lekker accent en geloofwaardig balanceert tussen zijn jong lief en zijn warm nest van vroeger. Het gezinnetje is knus en de oudste dochter zorgt voor een boeiende ontwikkeling midden de film.

Het is voor het eerst dat er een echt Gentse film werd gedraaid. Mij heeft hij alvast bij de keel gepakt. Voor 1 keer geen Belforttoren en bootjes op de Graslei. Maar wel de markt van Ledeberg, de volkskroeg, de donkere plekjes onder het viadukt om ongezien uit de kleren te gaan, de flat in de grote woonkazerne...

Bob De Moor speelt tussendoor een hoogst grappige begrafenisondernemer, en Jits Van Belle wil ik ook wel naast mij hebben zitten als postbediende...

Meer details vertel ik u niet, u moet zélf maar gaan kijken, naar de eerste langspeelfilm van regisseur Christophe Van Rompaey. Wedden dat u daarna ook uw buren stuurt?

Filmfestival Gent: promofilmpje

Filmaffiche_3 De 34ste editie van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent gaat volgende week dinsdag van start (9-20 oktober).

Naast de traditionele klemtoon op filmmuziek, focust het Filmfestival Gent dit jaar op de hedendaagse Argentijnse cinema. In alle festivalsecties zullen Argentijnse films opduiken, tweevoudig Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla bouwt met zijn Bajofondo Tango Club een Argentijns feestje en illustrator Karl Meersman ontwierp een Argentijns getinte affiche voor het festival.

Wil je alvast meer weten over de openingsfilms? De avant-première van Michael Moores Sicko of de focus op Argentinië? Kijk dan nu naar de eerste videoreportage over het festival! Klik hier voor het filmpje.

Kinepolis wil complex op Flanders Expo

Kinepolis De bioscoopgroep Kinepolis wil een nieuw cinemacomplex met acht zalen bouwen in Gent, op de terreinen rond Flanders Expo. In dat geval wordt het bestaande complex aan Ter Platen afgebouwd met 1.600 zitjes.

De motivatie van Joost Bert, gedelegeerd bestuurder van Kinepolis Group nv, luidt als volgt: ''In Ter Platen waar Kinepolis (vroeger Decascoop) is gevestigd, zitten we in een woonbuurt. De parkeerdruk speelt ook een rol. Daarnaast zijn er de wensen van het Filmfestival en ligt er een plan op tafel om de verkommerde woningen naast het complex te verbouwen tot flats.' Kinepolis Group wil dus van het complex aan Ter Platen een stadsbioscoop maken en met Flanders Expo op het hinterland mikken. (Lees meer in De Gentenaar vandaag)

Wat vindt u van de plannen om een tweede bioscoopcomplex te bouwen op The Loop (de te ontwikkelen site aan Flanders Expo). Reageer op dit bericht.

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!