Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Boekenbeurs sluit vandaag de deuren

Beurs Vandaag sluit de boekenbeurs in Antwerpen de deuren. Vier laatstejaarsstudenten communicatiewetenschappen van de Universiteit Gent gingen er op zoek naar Gentse invalshoeken, auteurs, lezers, uitgevers. Thomas Verbeke luisterde er onder meer naar Sabine De Vos, die het had over de kleine dingen die haar gelukkig kunnen maken.

Sabinedevos Dat geluk vaak in kleine dingen zit, kan iedereen van ons wel beamen. We maakten het allemaal wel eens mee dat een spontane glimlach of een vriendelijk knikje van iemand die we niet kennen ons vervulde van een intense blijdschap. Mensen die gelukkig zijn, willen niets liever dan hun geluk delen met anderen. Dit was althans het gevoel waarmee ik gisteren de Gele zaal op de boekenbeurs verliet. Gisteren stonden alle voordrachten in het teken van “thuis zijn in je eigen leven”.

Sabine Devos is gemeenteraadslid in Sint- Martens- Latem. Zelf schreef ze al een aantal kinderboeken, zoals ‘Godin in de wieg’ of ‘De andere wereld’.

Haar vele reizen voor Cunina, een project voor kansarme kinderen in de derde wereld, werden vroeger al in een weekblad (Dag Allemaal) gepubliceerd. Dat ze zelf ook de tijd neemt om een boek te lezen bleek ook gisteren. Ze sprak er met twee auteurs over de inhoud van hun nieuwe boek. Ze ging op zoek naar een aantal praktische tips die je in je dagelijkse leven kan gebruiken om jezelf gelukkiger te voelen.

Lees verder

Daniel Billiet

Beurs_2 Danil_billiet_2 

Gentenaar Daniël Billiet is al enige tijd één van de bekendste jeugddichters van Vlaanderen.

Daarnaast geeft hij lezingen over poëzie in zowel lager, middelbaar als hoger onderwijs én heeft hij iets met gevangenissen. Laatstejaarsstudente communicatiewetenschappen Eva Vanackere trof hem aan ter hoogte van de Clavis-stand en stelde hem enkele vragen.

Lees verder

Ook beroepsonderwijs trekt naar boekenbeurs

Beurs Boekenbeursleerlingen

Vier laatstejaarsstudenten van de vakgroep communicatiewetenschappen Ugent, afstudeerrichting journalistiek, slaan hun tenten op in de gebouwen van de Boekenbeurs in Antwerpen, op zoek naar een Gentse invalshoek. Ellen Jansegers liep er Henny De Haese, leerkracht KTA Mobi aan de Coupure tegen het lijf.

Henny geeft er algemene vakken aan de leerlingen van het BSO. Met vijf scholieren uit het vierde jaar trok ze deze week naar de Boekenbeurs.

Lees verder

Eelt nu ook in boekvorm

Beurs

Vier laatstejaarsstudenten communiciatiewetenschappen van de afstudeerrichting journalistiek slaan hun tenten op op de boekenbeurs, op zoek naar Gentse invalshoeken. Annelien Boens stelt vandaag Wouter Deprez voort. Die heeft een boek uit, en staat er ook een beetje op de planken.

Deprez Wouter Deprez. Als stand-up comedian, slimste mens, rechtvaardige rechter en nu ook als schrijver is hij alomtegenwoordig.

Voor zijn nieuwste show Eelt hoef je ook al niet meer uit je zetel te komen, je kunt hem gewoon thuis lezen. Met de show Eelt heeft Wouter Deprez opnieuw de Lage Landen veroverd.

De uitverkochte zalen volgen elkaar in een sneltempo op. In deze monoloog vertelt Deprez het verhaal van zijn vader. Hij vertelt er niet alleen over, hij wordt zijn vader.

'Hij is weggelopen en ik speel zijn podiumversie om te kunnen snappen wat er in zijn hoofd omgaat.’ Vader Deprez laat je onverbloemd meekijken in zijn leven, hoe hij het vroeger zag en wat hij nu allemaal denkt van onze veranderende maatschappij. Het leuke aan de show is dat ook elke toeschouwer in de huid moet kruipen van zijn/haar vader. Dat zorgt voor een soms hilarische interactie tussen publiek en Deprez.

Wouter Deprez is het schoolvoorbeeld van de West-Vlaming die in Gent blijft plakken na zijn studies. In deze krant liet hij al eerder zijn gevoel voor Gent optekenen. 'Ik woon nu bijna even lang in Gent als de periode die ik in Geluwe woonde. Het is natuurlijk een andere levensfase, Gent maakt niet dezelfde indruk als mijn geboorteplaats. Maar ik herinner me nog dat ik ongelofelijk veel zin had om hier te komen studeren en om deze stad te ontdekken. Ik werd hier wel geconfronteerd met dat directe, het geen gezever van Gent.

Ik kom uit de kalotenstreek en ben op en top kaloot in die zin dat ik mezelf soms dingen wijsmaak. Of dat ik mezelf beter voordoe zonder dat ik het door heb. Omdat het mijn tweede natuur is. In Gent maken ze je dat wel duidelijk. Hou er maar mee op en laat je masker maar vallen. Zeer tof.’

Wouter Deprez signeert zaterdag 8 november op de themadag ‘ ’t Zit in de familie’ tussen 14u en 16u aan de stand van Standaard Uitgeverij.

Wie Wouter ook aan het werk wil zien op de Boekenbeurs wordt om 13u aan de Groene Zaal verwacht. De stand-up comedian babbelt met Gouden Uil-winnaar Marc Reugebrink over onder andere de relatie tussen vader en zoon.

Eelt Wouter Deprez 19,95€ 160 pagina’s Standaard Boekhandel

Miriam Van Hee leest voor en signeert

Beurs Vier laatstejaarsstudenten communicatie van de Ugent kamperen op de boekenbeurs in Antwerpen, op zoek naar Gentse invalshoeken. Vandaag heeft Eva Vanackere het over de Gentse dichteres Miriam Van Hee.

Miriamvanhee

De Gentse dichteres Miriam Van Hee staat dit jaar op de boekenbeurs met haar nieuwste dichtbundel Buitenland. Begin dit jaar won ze hiervoor de prestigieuze Herman de Coninckprijs.

De vakjury noemde het boek toen ‘een prachtig, subtiel gecomponeerde bundel van een erg hoge kwaliteit’. Ze sleepte ook de publieksprijs in de wacht met het gedicht ‘Zomereinde aan de Leie’.

Andere dichtbundels van haar hand zijn onder andere Bramenpluk (2002) en Het verband tussen de dagen (1998). Haar werk werd intussen vertaald in het Engels, Duits, Pools, Zweeds, Litouws en Frans en werd verschillende keren bekroond, onder andere met de literaire prijs van de stad Gent.

Haar bundel Buitenland gaat, zoals de titel doet vermoeden, over reizen, vreemde talen, onderweg zijn en de zoektocht naar een thuis.

Lees verder

Story-Scientia: ook wetenschap op de boekenbeurs

Boekenbeurs_2

Op zijn tocht langs de standen van de Boekenbeurs in Antwerpen, stootte laatstejaarsstudent journalistiek Thomas Verbeke op de stand van de Gentse boekhandel-uitgeverij Story-Scientia.

Storyscientia Heel wat Gentse studenten kennen de Story vooral als een boekenwinkel waar ze bij het begin van het academiejaar allerhande cursussen aankopen.

'Elke boekhandel kiest elk jaar wel voor een bepaald thema om zich op de boekenbeurs te profileren' vertelt standhouder Peter Laroy. 'Bij J. Story-Scientia kiezen we al meer dan 10 jaar kiezen steevast voor rechtsliteratuur'. Een weldoordachte keuze, zo blijkt, want gespecialiseerde beurzen voor juridische boeken zijn er nauwelijks en dus is de boekenbeurs de ideale gelegenheid om die naslagwerken in de verf te zetten. De doorsnee bezoeker van de beurs zal er misschien niet zo lang blijven hangen, maar Story zorgt er via gerichte uitnodigingen voor dat notarissen, advokaten en de juridische sector wel de weg naar de boekenbeurs vinden.

De boekhandel heeft met Academia Press ook een uitgeverspoot. Naast de vele studentencursussen hebben ze meer dan 600 boeken in hun portefeuille zitten.  De twee boeken die de uitgeverij tijdens de boekenbeurs in de kijker zet pikken in op actuele trends.

In Betty for president legt auteur F. De Swaef een uit waarom BV’s een zegen zijn voor de Belgische politiek.

Van Marc Van Hulle is er Onderwijzen zonder wijzen? Dat behandelt vooral de relatie tussen de leraar en zijn leerlingen.

Betty for president, F. De Swaef. 181 blz, 14,95 euro.

Onderwijzen zonder wijzen, Marc Van Hulle, 193 blz, 15 euro.

Luk Alloo: de laatste 48 uur

Boekenbeurs_2

Wat doet u als u weet dat u nog maar 48 uur te leven heeft?' Wat zijn de reacties van bekende Vlamingen wanneer hen die vraag wordt voorgelegd? Hebben ze nog een aantal doelen in hun hoofd die ze zeker wensen te realiseren? Hoe kijken ze terug op hun leven? Hebben ze ergens spijt van of zijn er dingen waar ze met de nodige voldoening op terugkijken? In het boek De laatste 48 uur doet Luk Alloo die denkoefening voor ons en brengt verslag uit over ondermeer de gesprekken die hij had met Karel De Gucht, kardinaal Danneels, Goedele Liekens en zovele anderen. Op de themadag “101 levens” van de Boekenbeurs had de auteur hierover een bijzonder geanimeerd gesprek met Minister van Staat Marc Eyskens.

Na afloop sprak laatstejaarsstudent journalistiek Thomas Verbeke van de Ugent met Luk Alloo en stelde hem nu zelf de vragen die hij anders stelt.

Wat zou u doen als u wist dat u nog 48 uur te leven had?

Lukalloo Wel, ik zou me meteen afsluiten in alle intimiteit met mijn geliefden en al de rest den boom in. Ja ik denk dat ik iets geleerd heb uit de interviews die ik gedaan heb. Je kan nog snel proberen om een aantal onnozele dingen na te jagen. Maar voor mezelf weet ik dat ik een heel klein hartje zou hebben en heel veel zou praten en bezig zijn met de mensen die ik het liefste heb. Het zou zeker niet spectaculair zijn maar gewoon heel intiem.

Lees verder

Gert Reunes: van stotteraar tot logopedist

Beurs_2

Gert_reunes'Ik was al vlugger geneigd om een lasagne te bestellen dan die spaghetti waar ik zo’n zin in had. Gewoon maar omdat het woord spaghetti zo moeilijk in de mond lag.'

Het is één van de meest opvallende quotes van Gentenaar Gert Reunes, zaterdagnamiddag op de Boekenbeurs, tijdens zijn gesprek met Lucas Van der Taelen. Laatstejaarsstudent communicatiewetenschappen Thomas Verbeke ging naar hem luisteren.

Reunes, een ex-stotteraar, is nu ook auteur van het boek Spreken is goud, en zelf logopedist, specialiteit stotteren.

Op een rustige en heldere manier gaf Reunes een aantal tips mee voor lotgenoten over hoe zij met stotteren kunnen omgaan: ,De confrontatie met je eigen stotteren kan hard aankomen, maar het kan je op weg helpen om aan jezelf toe te geven dat er wel wat aan de hand is. Veel stotteraars verloochenen zichzelf en gaan alles in het werk stellen om toch maar niet te stotteren. Jezelf overtuigen dat je niet stottert en toch op een normale manier functioneert kan een manier zijn om ermee om te gaan. Maar zo verteken je enkel maar je zelfbeeld en ben je niet eerlijk met jezelf,' aldus Reunes.

Lees verder

Mathias De Clercq kiest voor groen

Beurs

Laatstejaarstudente Ellen Jansegers, die voor De Gentenaar samen met nog drie collega-studenten journalistiek haar tenten opslaat op de boekenbeurs, liep er schepen Mathias De Clercq tegen het lijf. Ze vroeg hem de plastic zakken vol boeken even voor haar leeg te maken.Boekenbeursm_de_clercq_3 

'Inderdaag, drie plastic zakken vol boeken heb ik gekocht. De meeste rond het onderwerp energie en klimaat. De duurzame gedachte boeit mij enorm. Vooral Thomas Friedman, de beroemde financieel journalist en schrijver, zegt daar rake dingen over. Van hem kocht ik De wereld is plat en De toekomst is groen.

Als liberaal leun ik aan bij het emancipatorische gedachtegoed van de Verlichting. John Locke heeft gezegd dat we niet alleen onze eigen vrijheid moeten vrijwaren.

Lees verder

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.



    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!