Home  Regio  gent  gent blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's uit Gent?
Laat het weten aan:
Redactie Gentenaar
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zulllen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Floraliën bouwen een slotfeestje: het fotoverslag alsof u er zelf bij was

Alleartiestensamen

De Koninklijke Maatschappij voor Landbouw & Plantkunde van Gent, beter bekend als de organisatoren van de vijfjaarlijkse Floraliën, hebben afgelopen weekeind een punt gezet achter de viering van hun 200-jarig bestaan.

Een en ander gebeurde op een redelijk groots opgezet feest in Flanders Expo, waarop zowel alle medewerkers aan de vroegere edities van de Floraliën, als politici, brandweer, de groendienst en alle mogelijke diensten bij de vieringen en de Floraliën betrokken waren uitgenodigd waren.

Een verslag, met een hele reeks foto's, ons bezorgd door Studio Claerhout,  zorgen ervoor dat u het gevoel krijgt dat u er zelf bij was. Klik daarvoor op hieronder Lees Verder.

Lees verder

Praalstoet Floraliën: laad zelf uw foto's op

Heeft u zelf mooie foto's van de praalstoet Gentse Floraliën en wil u die aan de lezer laten zien? U kan ze hier opladen en tegelijk bekijken.

Praalstoet Floraliën: nog honderden foto's

Dsc_0254

Bovenop de foto's van fotograaf Dominique Dierick was ook blogfotografe Lut aanwezig in Gent. Ze maakte verschillende fotoalbums.

Eentje waarin ze vooral ook had voor zowel gewone mensen aan de rand van de stoet, als voor het vorstenpaar en de prominenten op de eretribune. Interesse om uzelf te zoeken? Klik dan hier.

Dsc_0173

Dsc_9767  Wil u foto's zien van de deelnemers aan de stoet, waaronder ook Walter De Buck? Dan moet u hier zijn.

125.000 bezoekers voor verjaardagsstoet Floraliën

Jacobnognekeer

Onder een stralende zon genoten zondagnamiddag 125.000 bezoekers van een kleurrijke historische praalstoet, die over een parcours van vier kilometer lang vanop het Sint-Pietersplein vertrok en door de historische binnenstad trok met het Emile Braunplein als belangrijkste stopplaats. Daar werd de stoet opgewacht door het vorstenpaar en door honderden genodigden. De Gentenaar volgde de stoet met diverse reporters en fotografen en brengt straks verschillende foto-albums.

Langs het parcours zijn miljoenen foto's genomen door duizenden amateurfotografen. U kan ze hier met de lezer delen, gewoon door ze hier op te laden.

Het volledige parcours, in beeld en tekst, straat per straat

Banner_floralien_2

Voor wie goed voorbereid wil zijn en een goed plekje wil uitzoeken om naar de stoet te kijken.

Als u hier klikt , dan krijgt u een perfect overzicht van de route die de stoet volgt.

Klikt u hier , dan krijgt u hetzelfde, niet in kaartvorm, maar in tekstvorm, met afstand en timing er bij.

In De Gentenaar op zondag brengt de redactie u nog eens acht bladzijden extra informatie over de Historische Praalstoet. In diezelfde Gentenaar op zondag staat overigens een bon waarmee u een gratis Kalanchoëplantje kan afhalen bij Eurotuin Merelbeke of Eurotuin Deinze.

Kalanchoe9

Mocht u zich afvragen waarom u een Kalanchoê krijgt, en geen azalea, die toch de typische plant is voor de Gentse sierteelt, dan is het antwoord eenvoudig: de organisatie wil geen concurrentie zijn voor de plantjesverkoop van Kom op tegen kanker die deze tijd loopt, en die actie van Kom op tegen Kanker, verkoopt wel azalea's.

Alles over de kalanchoë kan u hier vinden.

Postermeisje is vrachtwagenchauffeur

Banner_floralien_2

P1110090

De dame met een bloemenkapsel die op de Floraliënposter met de ogen dicht droomt van de toekomst heeft helemaal niets met bloemen te maken. Toen ze de fotoshoot deed werkte ze in het transportbedrijf van haar vader en reed ze met een oplegger naar Frankrijk.

Het was een beetje zoeken, maar we hebben ze gevonden: Stefanie Hermans is nu 23, woont in Nederokkerzeel (Kampenhout) en won ooit de modellenwedstrijd Fashion Model Awards. Ze deed ook mee aan Top Mannequin Award en op die manier kwam ze in het bestand terecht van Studio Claerhout.

Stefaniehermans2  En het is Studio Claerhout die in opdracht van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde, de organisatoren van de Gentse Floraliën, een paar jaar geleden de look voor de viering van 200 jaar Floraliën moest ontwerpen. ‘Ik herinner me nog dat we heel lang gedicussieerd hebben over welke foto van de shoot we uiteindelijk zouden gebruiken’, vertelt Paul Vandenbosch, producent en realisator van de stoet: ‘Die opname nam een hele dag in beslag, een kapper en een bloemsierkunstenaar hadden een hele voormiddag werk. Een kapsel met bloemen, het is geen evidentie. En dan de keuze: zouden we de opname nemen met de ogen open, wat een eerlijke indruk nalaat, of kiezen we voor een poste met gesloten ogen? Dat staat dan aan denken over vroeger en dromen van de toekomst. In het kader van de viering van 200 jaar bestaan, vonden we dat de beste optie.’

Lees verder

Tribunes rukken op langs parcours

Banner_floralien_2

P1110353 Het Sint-Baafsplein krijgt dezer dagen een ietwat ander uitzicht, en ook aan de Minardschouwburg waren werklui gisteren bezig een tribune te plaatsen. Er komen er nog meer, verspreid over de stad, en zo goed als alle zitplaatsen zijn al uitverkocht.

Maar u kan zondag uiteraard geheel gratis de Historische Praalstoet bekijken, langs het parcours.

Dat parcours is 3,9 km lang, en het verloop ervan kan u in detail bekijken    door hier te klikken.

Zondag, vanaf 15 uur, met vertrek aan Sint-Pietersplein.

Floraliënmeisje van poster naar tram

P1110090_2 Dinsdag kon u met haar kennismaken op de Floraliënposter die helemaal gratis in De Gentenaar zat. Die poster zagen we dinsdagnamiddag in de Langestraat in Ledeberg hier en daar voor het raam hangen. Gent is blijkbaar nog altijd fier op zijn Floraliën. Toen we op de terugkeer van Ledeberg naar onze redactielokalen aan de Kouter in de Zonnestraat afstapten, stelden we vast dat het Floraliënmeisje ons achtervolgd was: bleek dat ze meer dan levensgroot op de stadstrams prijkt. Dat meisje moeten we in de gaten houden.

De Praalstoet Gent en zijn Floraliën heeft plaats op zondag 22 september, om 15 uur, en vertrekt aan het Sint-Pietersplein langs een parcours van 4 km door de binnenstad.

Morgen gratis Floraliënposter bij De Gentenaar

Nog maar een kleine twee weken, en het is zover. Op zondag 21 september stappen duizenden figuranten in een historische praalstoet door Gent, om onder het toeziend oog van tienduizenden bezoekers, waaronder ook Koning Albert en Koningin Paola, de geschiedenis van Gent en zijn Gentse Floraliën in beeld te brengen.

Reporter Rudi Moeraert woonde één van de eerste repetities bij en zag hoe regisseur Toni Willems en Calude Marissael de figuranten in de pas leerden lopen. Zijn verslag leest u in zijn wekelijkse rubriek De Verwondering.

Wie morgen/dinsdag De Gentenaar koopt, krijgt er ook helemaal gratis de poster van de praalstoet bij.

Posterstoet200jaar

Try-out praalstoet Floraliën, beeld per beeld

Banner_floralien

KEIZER KAREL KOMT UIT DRONGEN

P1100618_2 De rol van Keizer Karel wordt in de stoet vertolkt door Henri Volckaert uit Drongen. Henri is niet zomaar lukraak gekozen. Hij is al jaren lid van het historisch genootschap Keizer Karel Gent waar hij al sedert december 2000 de figuur van Ferdinand II vertolkt. Omdat er in de historische praalstoet twee figuren voor Keizer Karel nodig zijn, een jonge en een oude, neemt hij nu de rol van Keizer Karel op zich. Info over het historisch genootschap is hier te vinden.


WEINIG HINDERNISSEN ONDERWEG

Organisatoren en veiligheidsdiensten liepen de hele stoet mee langs de weg, notaboekje in de hand, om heel precies te noteren waar er kritische punten in de stoet zouden kunnen zijn. Het leek aanvankelijk slecht te beginnen: nog in het citadelpark zelf bleek na een paar stappen van de Palmpaarden, dat een zwart doek dat onderaan het rosbaar (de draagstoel) waarin Keizer Karel vervoerd werd, loskwam. Toen snel repareren niet lukte, werd het doek er dan maar meteen afgescheurd. 'Moeten we tijdens de stoet vervangen door een plankje, en 20 cm van de grond blijven'.  Voor een van de grotere praalwagens moest er dan weer een paaltje in het park sneuvelen. Ook het indraaien vanuit de Zonnestraat naar de Veldstraat leek niet echt evident. Maar dat kan opgelost worden door er voor te zorgen dat er op die plaats geen publiek staat.

P1100684

P1100778 P1100620


Lees verder

Oudere berichten:
> Seksmaniak troeft tramcontroleurs af
> I love Facebook party: veel blaat, maar weinig wol
> Sioen calls up Soweto
> Sioen: straalverbinding dreigt mis te lopen: een fotostrip
> Sioen in Gent én Afrika
> Hushovd wint. Boonen druipt af
> "Omloop Het Volk bekte beter" vond Freek
> Opnieuw eendracht in Gentse CD&V-rangen?
> Weg met Porsche na aanrijding in Gent
> Suzanne de Goede wint Omloop voor vrouwen
> Gentse zwemster Sascha Van den Branden wint in Houston
> Filmpje start Omloop Het Nieuwsblad
> Een dubbeltje Catharina Segers
> Gent-Gent: voorbeschouwingen
> Sioen repeteert laatste keer
> Veerle Malschaert in Minard: Humor die mensen doet twijfelen
> Veerle Malschaert in Minard: de winnaars
> Gent verwelkomt wielrenners met open armen
> Omloop Het Nieuwsblad
> Casinoplein: brandje door wokpan

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007 | december 2006 | november 2006

De Gentenaar blogt

  • De redactie van De Gentenaar blogt over Gent!
    Uw reporters: Karel Van Keymeulen, Geert Neyt, Tom Dams, Rudi Moeraert, Dieter Herregodts, Nicholas Lataire, Benjamin Praet, Ann Braeckman, Stijn Geldof, Dominique Dierick en Rudy Tollenaere.    Dominique Dierick brengt Gent en Gentenaars in beeld. Bekijk zijn werk in G-Zine.

    Kijk binnen in de wondere wereld van Rudi Moeraert. Ontdek zijn G-spot. Over Genieten, Geus en Gent.

Zoeken

Nieuws uit gent

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!