Home  Regio  ieper  ieper blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Ieper?
Laat het weten aan:
Piet Lesage
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Paters Westvleteren zullen niet méér trappist brouwen

Niet zo ver van Ieper bevindt zich de St.-Sixtusabdij in Westvleteren. Waar ze het wereldberoemde trappistenbier brouwen. De paters van Westvleteren gaan hun abdij nu verbouwen. Deels uit noodzaak, omdat bepaalde delen van de abdij onstabiel zijn wegens de slechte ondergrond. Daardoor zijn er scheuren ontstaan in de muren. Maar ook deels om mee te zijn met de tijd. Zo zal de huidige slaapzaal (met chambretten) vervangen worden door afzonderlijke kamers voor alle paters.

Tijdens de werken zullen er geen gasten in de abdij kunnen verblijven, omdat de paters dan zelf hun intrek zullen nemen in het gastenverblijf. Voor de financiering van de werken, die gebeuren o.l.v. architect Bob Van Reeth, kunnen de paters een beroep doen op eigen middelen, giften en eventueel een renteloze lening. Ze vragen geen overheidssubsidies. Is meer bier brouwen dan geen optie? Vader abt Manu Van Hecke: 'Neen, we gaan niet méér bier brouwen. Met de huidige brouwerij zitten we nu aan de maximale capaciteit. Om ons leven als monnik niet te verstoren, zijn we ook niet van plan om de brouwerij uit te breiden.'

24_08_2007_diversen_001 Op de foto: vader abt Manu Van Hecke bij de plannen van de vernieuwde abdij.

Hebben de paters van Westvleteren gelijk? Of zouden ze - nu de vraag naar hun wereldberoemde bier gestegen is - er toch beter aan doen om meer trappist te brouwen? En wat vind je van de uitspraak van vader abt 'Wij brouwen om te leven, maar leven niet om te brouwen'?

Reacties

Inderdaad niet zo ver van Ieper,maar nog dichter van POPERINGE !!!!
Wij, Poperingse Keikoppen,zijn er ook nog hé !!!

 Wim op 26 augustus 2007 om 17:01

De pater (of paters) hebben volledig gelijk. Het komt hun gemeenschap toe hun eigen accenten te leggen op hun kloosterleven. Het is niet aan de buitenstaander daar twijfel te uiten of kritiek te geven. Wij zouden het ook niet dulden als men onze eigen levenswijze publiek zou uit de doeken doen en bekritiseren.

Remar op 27 augustus 2007 om 13:52

Goe bezig paters! Goed signaal voor deze maatschappij. Pluim van een niet rooms katholieke Jezus-aanhanger. (En nu 'k toch bezig ben: 'goe bier'.)

Celle  op 27 augustus 2007 om 14:25

groot gelijk ze moeten nie meer brouwen, maar k zou wel graag hebben dat ik er wa sneller binnengeraakte als ik bel voor bakken te bestellen, heel mijne voormiddag hangt er dan aan en als huisvrouw kan dat tellen als je die kwijt bent hoor .. maar verder heel goe bier en telkens een leuke uitstap ! ! !

 Mietrappist op 27 augustus 2007 om 20:49

de paters hebben 200% gelijk, meer brouwen moeten ze niet doen, en wat die uitspraak betreft geef ik hem volmondig gelijk.

 lucien op 5 september 2007 om 09:36

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Ieper blogt

  • Piet Lesage blogt over ieper.

    Piet is een geboren Ieperling. Hij is beroepsjournalist en volgt het reilen en zeilen van zijn kattenstad op de voet. Zijn hobby's zijn theaterregie, (folk)muziek, skiën en koken. Zijn jongste zoon is kok en Piet wil niet onderdoen.

Zoeken

Nieuws uit ieper

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!