Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Mag stad parkeertarieven verhogen?

De prijsverhogingen voor ondergronds parkeren in de stad Kortrijk worden niet op gejuich onthaald. De timing lijkt bijzonder slecht.

'De tarieven blijven echter de goedkoopste in heel ons land', zegt Parko, het autonoom gemeentebedrijf dat de parkings beheert. 'Het eerste uur parkeren blijft gratis. De tarieven zijn de voorbije zes jaar ongewijzigd gebleven in de Veemarktparking. Maar er is daar ondertussen ook geen permanentie meer.'

De parking Veemarkt doet het goed met een bezettingsgraad van zestig procent tijdens de week en tachtig procent op zaterdagen. De parking Schouwburg zit nu al bijna dagelijks vol.

Lees meer hier.

Begrijp je de handelaars? Hoe zou je zelf reageren?

Charleroi aan de Heulebeek-open brief
Bart Caron schrijft een open brief. Wij laten u graag meelezen:

"Ja, het gebeurde in mijn geliefde stad aan de Leie. Aan 'heilig' zijn kleven voorwaarden, en voor schijnheiligheid betaal je een prijs. Dat is de les die sommigen zouden mogen trekken uit de trucs bij de Kerkfabriek Sint-Eutropius van Heule. Die prijs zou al dan niet tijdelijk 'stapje opzij' kunnen zijn tot er duidelijkheid is. Iedereen wil toch politici met propere handen?

Eerst het verhaal zelf: het schepencollege heeft op 2 oktober een merkwaardige beslissing van de kerkfabriek geschorst. De kerkfabriek besliste een woning in Heule te verkopen tegen 181.600 euro, ondanks het tegenbod van een andere koper, die 190.000 euro bood, de vraagprijs. De laatste diende een klacht in.

Een kerkfabriek is een openbaar bestuur en moet dus de beginselen van behoorlijk bestuur volgen, dus verkopen aan de hoogst biedende. Logisch, jaarlijks moet het stadsbestuur de tekorten van de kerkfabrieken ophoesten.
Nu is merkwaardig genoeg de persoon die 181.600 euro bood, en niet de hoogste bieder is, een lokaal CD&V-raadslid. Het schepencollege greep in en schorste de verkoop omdat niet duidelijk was of de deze verkoop openbaar werd gemaakt. En wat blijkt nu: deze eigendom werd te koop aangeboden aan slechts drie kandidaten. En er zou ook gerommeld zijn met de vervaldatum van de verkoop: die werd “achteraf(?)” gecorrigeerd aldus de juridische dienst van de stad Kortrijk. En ook dat: de voorzitter van de kerkfabriek is een oud-notaris nl. Paul Lambrecht en zijn zoon, ook notaris, zou de dossierbehandelaar zijn. Lokale notabelen regelen het blijkbaar graag onder elkaar.

Ik weet dat toeval bestaat, maar in mirakels geloof ik niet meer. Daarom: dat potje stinkt, en geen klein beetje. Goed dat het schepencollege heeft ingegrepen. Alleen een beetje genant als je dat al moet doen voor een dossier waarin een raadslid van de grootste partij bij betrokken is. Misschien wilden ze hem zelfs beschermen, hmm. Het is geen vrijspraak, noch een veroordeling voor het betrokken raadslid, maar ja .... Met een bezoekje aan de biecht kunnen alle zonden vergeven worden, maar daarmee zijn gedupeerde kopers nog niet in hun rechten hersteld.

Heilige vader, er zijn geen taboes meer. Tenminste, dat dacht u. Al enkele jaren formuleert Spirit op de begrotingsbespreking opmerkingen bij de budgetten van de diverse kerkfabrieken op Kortrijks grondgebied. Hoewel elke belastingbetaler daarin meebetaalt, mag dat blijkbaar niet. Tot een sterke confrontatie hierover komt het op de gemeenteraad zelf niet. Neen, traditiegetrouw reageert CD&V nogal lauw op dergelijke zaken. Alsof zij beschaamd zijn dat mensen zouden weten waar zij echt voor staan. Daar bestaat een woord voor, de lezer kan het zelf invullen.
Wordt er op de gemeenteraad zelf niet gereageerd, achteraf, zo tussen pot en pint, pleegt een gemeenteraadslid wel eens zijn gedacht tegen ons te zeggen. “Dat wij anticlericalisten zijn zonder respect voor het geloof, die op de kap van de CD&V willen scoren.” Aldus Patrick Jolie na de gemeenteraad van december 2005, uitgesproken in Café Belfort op de Grote Markt.

Och God, ik ben blij dat de kerkfabrieken door de overheid worden gesteund ... Maar het is niet omdat naastenliefde een christelijke deugd is, dat je de regels à la carte mag interpreteren.

Bart Caron

Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Kortrijk

PS In Mechelen is er vorige week een schepen moeten gaan omdat een privébedrijf voor hem een factuur van 9.000 euro verkiezingsdrukwerk betaalde."
Rolstoelrapport

Hebt u zelf probleemsituaties te signaleren voor rolstoelgebruikers in Kortrijk, klik op rolstoelrapport en stuur uw foto door.

Verkoop kerkfabriek geschorst

Mag een kerkfabriek een ‘overheidsgebouw’ weigeren te verkopen aan de hoogste bieder? Dat is wat gebeurde in Heule. Maar de stad Kortrijk stak er zelf een stokje voor.

Het echtpaar Vercouter-Vanderburie diende klacht in. Zij wilden 190.000 euro betalen voor een pand in de Zeger van Heulestraat. Heulenaar Patrick Jolie 181.000 euro. Over deze kwestie zal Marc Lemaitre op de gemeenteraad van november het stadsbestuur ondervragen.

‘Het stadsbestuur heeft zich in dit dossier voorbeeldig gedragen en een moedige beslissing genomen. Maar uit het voorval moeten lessen worden getrokken. Daarom leg ik een dubbel voorstel op tafel. Vooreerst stel ik voor dat het stadsbestuur alle kerkfabrieken die werkzaam zijn op het grondgebied van Kortrijk zou aanschrijven met een oproep om de beginselen van behoorlijk bestuur strikt toe te passen. Voorts meen ik dat er een inventaris moet opgemaakt worden van alle vastgoed van de kerkfabrieken. Met die databank zou de stad nauwkeuriger toezicht kunnen houden op eventuele verkopen. Bovendien kan de voorraad bouwgrond ingezet worden in een stadsbeleid om de schaarste aan bouwgrond een beetje te lenigen.’

Is de kerkfabriek haar boekje te buiten gegaan?

Rolstoelrapport

Het rolstoelrapport voor Kortrijk: 12de plaats op 16.

Kortrijk staat bij de laatsten. 'Veel poeha te Kortrijk maar geen aandacht voor de nine-to-five Kortrijkzaan, vooral deze in een rolstoel, reageert Walter M. . ‘Er is geen vlotte toegang tot veel publieke plaatsen en openbare diensten en aangepaste toiletten of nabije parkeerplaatsen zijn al helemaal niet te vinden. Schuifdeuren, lokethoogte, lage drempels: soberheid(de afwezigheid) primeert.

Kortrijk zit met andere prioriteiten in het hoofd: zeven bruggen, Buda Beach, Buda Kunsteneiland, de nieuwe bib, het nieuw Foruminvest winkelcentrum, bedisseld in Cannes, de kliniek, enzovoort.’ Denk je er ook zo over?

Facadisme

'Waarom, o waarom werkt men bij Foruminvest zo vlug dat een halve stad verdwijnt binnen de vastgestelde termijn en waarom, o waarom duurt de heraanleg van een eenvoudige voetpaden- en parkeerstrook zo lang in diezelfde andere halve stad....'

Dat vraagt een lezer zich af. Heb je dezelfde mening? En wat denk je over het facadisme in Kortrijk? In alle grote steden laat men de 'facade' staan en bouwt men errond of ernaast. De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand moest er echter zomaar aan geloven. Of niet?

Marathon

Op 24 en 25 november organiseert JH 't molentje te Kuurne de 34-uren marathon naar aanleiding van het 34-jarig bestaan van het jeugdhuis. Onder het motto: de morgenstond heeft goud in de mond wordt de start gegeven op 24/11 om 3.40 uur. Verder staat op het programma een paintballwedstrijd, een brouwerijbezoek, een legendarische top 34, een natte maar toffe zweminitiatie, een sinterklaasbezoek, een grote voetbalmatch en nog veel meer.
Op 25/11 eindigt dit evenement om 13.40 uur met een huldiging van de volhouders.
Inschrijven kan via dimitriverthe@hotmail.com of via JH ’t molentje voor 10 euro.
Je persoonlijke top 5 voor de legendarische top-34 kan je doormailen naar top100tmolentje@hotmail.com.

Uitspraak van de week

'Jonge voetballertjes worden soms klaargestoomd door hun ouders. Bepaalde ouders schuwen daarbij niet bepaalde pepmiddelen te gebruiken.' (gehoord tijdens de academische zitting van de vzw Kompas, een centrum dat drugsverslaafden begeleidt).

Stad van de Smaak(3): vandaag over tapas

HeremansTapas, ze slaan je ermee rond de oren. Maar wat zijn precies tapas?

Tapas kunnen eigenlijk van alles zijn, gaande van een olijf, wat gedroogde tonijn in dunne plakjes tot verrukkelijke gemarineerde sardinellas, zowel koud als warm maar steevast geserveerd bij uw drankje in de Spaanse bars.

Deze kleine hapjes zijn een leuke knabbel, veelal worden ze opgediend in bruine aardewerken schaaltjes. Het is zelden dat deze knabbels karakterloos zijn, meestal zijn ze pittig, en  pimenten worden niet geschuwd.

Vegetarisch, vis, vlees, maakt niet uit. Het komt op allerlei manieren op tafel, gerookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, u noemt het maar, zelfs de vorm is verschillend, in plakjes, dobbelsteentjes, spiesjes….

Sommigen Spanjaarden gaan van bar tot bar, drinken een glas, eten tapas, vertellen over het wel en wee van de dag, zodat ze op het einde van de rit hun maaltijd hebben verorberd.

Wij gaan het net iets voorzichtiger doen, daarom een receptje van een tapa, eenvoudig en vegetarisch.

Shii-take gemarineerd in een balsamico azijn.(tapa)

Samenstelling: shii-take, rundskippen of groentenbouillon, zonnebloemolie, balsamico, azijn, peper en zeezout.

Bereiding:    Snij de shii-take naargelang grootte in vier of zes.    Laat de bouillon warmen tot hij opkookt. Voeg er de shii-take aan toe en roer even om. Kruiden met wat zeezout.

Laat opkoken gedurende een vijftal minuten. Giet door een zeef, de jus kan worden opgevangen voor later gebruik. De verlekte warme shii-take overgieten met de balsamico azijn. Vervolgens met een flinke scheut zonnebloemolie.    Afsmaken met zeezout en grof gemalenpeper. Goed omroeren. Laten afkoelen, wegzetten in de koeling. Bewaartijd zeker twee weken. Succes! Jean-Luc Heremans

De slibwanden van Foruminvest

Slibwandenmet dank aan Timpie

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!