Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Hoe zien jongeren Kortrijk?

Sterktes en zwaktes van Kortrijk als jongerenstad

Kortrijkse jongeren krijgen binnnenkort een vragenlijst voor hun neus. Komen ze aan hun trekken in Kortrijk? Zijn er voldoende optredens? Kan je er lekker en goedkoop eten? Waar kan je een pint pakken? Is de Groeningestad wel even bruisend als ze van zichzelf beweert? Dit is de hamvraag die de studenten van Clickspaan zich stellen. De studenten onderzoeken in opdracht van de directie Cultuur en het team Jeugd de sterktes en zwaktes van Kortrijk als jongerenstad.

Kortrijk gonst van de activiteiten en het cultureel aanbod is haast onoverzichtelijk. Maar lang niet iedereen is tevreden, zo blijkt. Veel jongeren raken het spoor bijster of kunnen hun creatieve duivels hier niet ontbinden. Daarom trekken ze weg, richting Antwerpen, Leuven, Brussel of Gent dat onder jongeren steeds vaker de hoofdstad van West-Vlaanderen wordt genoemd.

De laatstejaarsstudenten sociaal cultureel werk van het Hiepso onderzoeken wat jongeren afstoot en/of aantrekt in Kortrijk. Met een gerichte methodiek willen ze zoveel mogelijk jongeren tussen 16 en 25 jaar ondervragen. Maar het wordt meer dan een enquête. Via de website www.clickspaan.be kunnen jongeren een gefundeerd standpunt innemen over de stad. Op de site komt er wekelijks een interview waarin een bekende Kortrijkzaan zijn mening geeft over uitgaan en cultuur in Kortrijk. De strafste uitspraken worden verwerkt in een poll.

De onderzoeksresultaten vormen een informatiebron bij de opmaak van het nieuwe cultuurbeleidsplan en jeugdbeleidsplan. Info bij cultuurbeleidscoördinator Roos Desmet op 056-27.7413.

Hoe denk je er zelf over? Geef je ongezouten mening.

Reacties

Hogescholen en 'unief' allee, zonder Masters dan, in een weiland, wat wil je. Met de geplande autostrades doorheen de binnenstad naar de kelder van Foruminvest gaan ze me hier ook niet houden, vrees ik. Een stad is meer dan alleen maar winkelstraten en een mall. Ik mis het chaotische, anarchistische element. Een gore kroeg, een 'vreemde' buurt en een bordeel horen evenzeer tot de stad. We kunnen het ondermaanse niet bannen.

Hielke op 11 november 2007 om 22:52

Het is duidelijk dat de stad er niet in slaagt om de positieve elementen van hun beleid uit te dragen. Zo wordt het georganiseerd middenveld bijzonder goed ondersteund (subsidies, infrastructuur,...). Ik werk dagelijks in Brugge bij een NGO en als ik de ondersteuning vergelijk dan weet ik snel welke stad gekozen (n dat is overduidelijk Kortrijk). Natuurlijk zal niet iedereen het eens zijn met de gemaakte keuzes. Zo heeft de stad Kortrijk een ontzettend rijk en divers cultureel aanbod. Zelf vindt ik dat geweldig maar dat geldt niet voor iedereen. Al te vaak wordt er gesproken zonder een goeie kennis van de stad. Zo stellen heek wat mensen die reageerden dat je nergens gratis kan parkeren. Dat klopt niet: je kan gratis en onbeperkt parkeren op het conservatoriumplein (niet de buitenkant maar wel de binnenkant). Daarnaast is het bontemps om te zeggen hoe slecht het gaat in Kortrijk. Het zou geen slechte zaak zijn voor de stad moesten we dat negativisme kunnen opbergen. Maar vergis u niet: het is duidelijk niet allemaal rozengeur en manenschijn in onze stad. Er zijn nog heel wat zaken die aangepakt moeten worden: - De Warande bijvoorbeeld. Zowel het dossier an - sich als het (mede)bestuur door jongeren en hun verenigingen zijn problematisch. De stad talmt en zet de jongeren buiten spel. Maar uitgebreid kunnen we stellen dat het team jeugd nog slechts een schim is van de vroegere jeugddienst. - de groenvoorzieningen in en rond de stad zijn dramatisch, het stopzetten van bepaalde (ver)bouwsubsidies zal er zeker niet voor zorgen dat er meer bewoners naar de stad komen, ... ik heb alvast een hele hoop wilde ideeën voor de stad op mijn blog: www.mattivandemaele.wordpress.com

 Vandemaele Matti op 17 december 2007 om 17:43

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!