Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Last minute aanbieding

Kris Verdonck in Kortrijk én Avignon

In I/II/III/IIII voeren vier danseressen een choreografie uit in een grote poppenkast: als marionetten worden ze vastgemaakt aan een machine die hun bewegingen stuurt. Ze voeren synchroon dezelfde dans uit tot één van hen een foutje maakt en het falen de robots opnieuw in mensen verandert. Performancekunstenaar Kris Verdonck studeerde architectuur, beeldende kunst én dramatische kunst. Zijn diverse projecten balanceren op de grens van theater, dans en beeldende kunst. Zijn werk wordt gepresenteerd in diverse grote Europese huizen en festivals, volgende zomer in Avignon, maar is slechts met mondjesmaat in Vlaanderen te zien. Verwacht een intieme voorstelling. Meer info op www.budakortrijk.be.

Voor deze happening op vrijdag 30 november om 20.15 uur in de Kortrijkse schouwburg zijn er tien gratis tickets(11 euro) beschikbaar. Dat is voor wie tussen 10 en 16 uur belt naar 056-23.98.55 van de Kortrijkse cultuurwinkel met vermelding van deze actie (twee tickets vragen, één gratis).

Gratis naar Artes Digitales

Tweemaal gratis naar de tentoonstelling Artes Digitales


Artes Digitales toont indrukwekkend werk van kunstenaars die op een verrassende manier aan de slag zijn met computers. Verwacht je niet alleen aan beeldschermen. Artes Digitales toont ook schilderkunst, video’s, beeldende installaties.

Er is een extra gratis rondleiding op zaterdag 1 december om 20u30 in de Budascoop. Nadien kan je om 22u naar het concert van Fennesz en Charles Atlas.

Op zondag 2 december wordt om 16u de catalogus bij de tentoonstelling gepresenteerd.

Meer info: www.budakortrijk.be

Gratis naar Loebas

Henk Rijckaert is in het Vlaamse humorcircuit geen onbekende meer. Als improvisator en later als stand-up comedian oogstte hij veel bijval en sleepte hij de publieks- en persoonlijkheidsprijs op Humorologie 2005 in de wacht. Ook op Cameretten 2006 behaalde hij een derde plaats. Nu levert hij zijn eerste avondvullende voorstelling af. Als verteller pakt hij zijn publiek in met observatiehumor en een mix van ontroering, herkenbaarheid en absurditeit. Loebas is een voorstelling over honden en kinderen of - zoals hij het zelf omschrijft - over huisdieren in het algemeen. Humor met een hoge aaibaarheidsfactor.

Voor deze happening op vrijdag 30 november om 20.15 uur in het Kastanjehuis in Kooigem zijn er tien gratis tickets(11 euro) beschikbaar. Dat is voor wie op weekdagen tussen 10 en 12 uur belt naar 056-23.98.55 van de Kortrijkse cultuurwinkel met vermelding van deze actie (twee tickets vragen, één betalen!).

Vlaming of niet?

Atheneum Het atheneum aan de Pottelberg in Kortrijk wordt opgevrolijkt door de slogan ‘Wij zijn geen Vlamingen, maar wereldburgers’. 'De woorden zijn in afdruipende, aan bloed refererende verf op de muur gespoten, tegen een achtergrond van meerdere hakenkruisen. Het hoofd van Martin Luther King vervolledigt het plaatje. Directeur Roger Lombaerts ontkent dat de afbeelding beledigend en uitdagend is. Onder het mom ‘Dit is een kunstwerk en dus doen we dit niet weg!’ ontkent hij zelfs dat er een uitspraak staat. Een gevaarlijk argument, dat om het even welke, pakweg racistische, uitspraak mogelijk maakt, wegens verpakt als kunst', zegt N-VA Kortrijk over ‘het smaakloze geklieder dat niets met kunst te maken heeft en alles met hatelijke insinuaties en wraakroepende associaties. De associatie met hakenkruisen is een belediging van iedereen die hier geboren is en hier leeft, inclusief de leerlingen, ouders en leerkrachten. In de context van het opvoedkundig project dat een school is, dergelijke foute en haatdragende boodschap verkondigen, achten we als ouders en (wereld)burgers onaanvaardbaar. Dat de school gesubsidieerd wordt met geld van de Vlaamse overheid, brengt de directie niet eens op het idee dat we toch wel eens Vlamingen zouden kunnen zijn. Misschien wil het atheneum hiermee wel zeggen dat er geen Vlamingen welkom zijn?' Zegt N-VA Kortrijk nog bij monde van haar voorzitter Frederik Vlaminck.

Denkt u er ook zo over?

Gratis naar voorstelling in Pluimstraat 7

Een monumentale installatie in een verlaten pand, dat is het resultaat van een samenwerking tussen een Brugse beeldend kunstenaar en een Portugese performer. Geen evidente samenwerking. Hans Demeulenaere bouwt géén installatie waar Vania Rovisco (danseres bij o.a. Meg Stuart) vervolgens in beweegt.

De uitdaging bestaat in het zoeken van een manier waarbij zij hun erg uiteenlopende ideeën en inzichten over ‘ruimte’ en ‘lichaam’ kunnen overbrengen naar de andere én daar een gemeenschappelijk werk uit kunnen distilleren. De installatie toont zich in vier verschillende ‘lagen’ en dus op vier verschillende momenten.

In de beste der werelden probeert u alle ‘lagen’ mee te maken en zo zelf ook speler te worden in het geheel.

Meer info?

wo 28/11 (19:00)
do 29 en vr 30/11 (18:00>20:00)
za 1/12 (14:00>20:00)
Gratis!

Studenten geven hun mening

Studenten schrijven mee aan toekomst Hogeschool West-Vlaanderen

De Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST), met vestigingen in Kortrijk (PIH en Hiepso), Brugge (Simon Stevin en Lerarenopleiding) en Oostende (Vesalius-HISS), werkt volop aan haar toekomstplan. Opvallend daarbij is de betrokkenheid van de studenten: met 3000 (op een totaal van 4300) worden ze uitgenodigd om hun stem te laten horen.

'De Hogeschool West-Vlaanderen mag het dan behoorlijk doen, dit betekent niet dat we genoegzaam toekijken', aldus algemeen directeur Lode De Geyter. HOWEST werkt daarom een ambitieus toekomstplan uit, een strategie voor de eerstkomende tien jaar. Opvallend hierbij is dat de studenten mee de pen vasthouden.

Lode De Geyter: 'De missie van de Hogeschool zegt uitdrukkelijk dat de student bij ons centraal staat. Voor een cruciale oefening als een toekomststrategie kan je dus niet zonder de inbreng van de studenten. We beperken ons niet tot een kleine oefening maar willen het grondig aanpakken: alle studenten die dit academiejaar bij ons begonnen (ongeveer 1700) en allen die dit jaar een diploma kunnen halen (ongeveer 1300) krijgen een uitgebreide vragenlijst. Dat biedt 3000 studenten de kans hun mening te geven over het hoger onderwijs van de toekomst en dus meteen ook de toekomst van onze hogeschool.'

De betrokken studenten krijgen een persoonlijke brief van de algemeen directeur met een eerste voorstelling van het project en een verzoek om deelname. Vervolgens wordt de inspraak ter plaatse georganiseerd in de verschillende opleidingen zelf. De enquête wordt zowel digitaal afgenomen als verwerkt. Dat gebeurt in de maanden december en januari.

Lode De Geyter: 'Het is de bedoeling om deze brede inspraak jaarlijks te herhalen. In zijn of haar loopbaan wordt een student dus twee keer gehoord: bij begin en bij einde van het traject. Dat biedt de kans om wijzigende trends en evoluties te verwerken in onze strategie. Maar we willen vooral op een unieke manier de betrokkenheid vergroten.'

De uitgebreide vragenlijst gaat over meer dan HOWEST zelf. De steden Brugge, Kortrijk en Oostende, de provincie West-Vlaanderen, de studentenvoorzieningen en het studentenleven  komen ruim aan bod.

Kortrijk, stad van de smaak

Sfeerbeelden zaternamiddag in de stad van de smaak Kortrijk.    fotograaf Rita Mestdagh

Powered by Telenet Foto

                              

Bewoner boos buurt Foruminvest

Wij wonen Sint Janslaan 1  8500 Kortrijk,  juist aan de werken Foruminvest.
 
Het is ongeoord het verschil te zien tussen de politieke beloften en de realiteit:
beloften zoals "we zullen er voor zorgen dat de omwonenden zo weinig
mogelijk hinder ondervinden van de werken... de vrachtwagens zullen door een
bandenwasinstallatie rijden alvoor op de openbare weg te komen... de straten
zullen voor het weekend gekuist worden.."
 
Op bijgaande foto's kan u zien wat de werkelijkheid is... een hemelsgroot verschil !!!

001 002 003 004
 
Werk aan de Weg, t. 0800 90 811

UIT met Arne Quinze

Uit in Regio December-Januari is uit!
Vanaf woensdag vind je op 185 verdeelplaatsen in de regio het volgende nummer van ‘Uit in Regio
Kortrijk’. Het loont de moeite om er naar op zoek te gaan, want het wordt een dubbel nummer
met als bekende Zuid-West-Vlaming de ontwerper Arne Quinze. Je kunt 'Uit in Regio’ ook als eerste thuis ontvangen. De truc is om 10 euro over te schrijven op rekeningnummer 738-0092551-35. Vermeld ‘ABO UIT’. Als je eers nog even willen proeven, dan kun je een gratis nummer aanvragen op secretariaat@uitinregiokortrijk.be of via 056 27 74 30. Je kunt de kalenders ook downloaden op de site: www.uitinregiokortrijk.be.

Budafest

Beste bezoeker van BUDA LIBRE, 

Goed nieuws!

Het café van BUDA LIBRE is vanaf vrijdag 23 november tot en met zondag 2 december dagelijks open vanaf 18 uur (zaterdag en zondag vanaf 14 uur – gesloten op maandag). Je kan er iets eten en je ontmoet er kunstenaars die Kortrijk bezetten n.a.v. het internationaal festival BudaFest.

We maken jullie graag enthousiast voor volgende projecten:

Party

Dj Agmet (trashy electro music), Fredo & Thang (van pop tot house / Culture Club Residents), Bloody Beetroots (Techno Rock Remixers for Goose, Timbaland and more), Safari Dj’s (Kortrijks finest – twee keer raden!!!)

Zaterdag 24 november – Budascoop – vanaf 21u30 – Powered bij De Kreun

Voorstellingen/concerten:

Nature Theatre of Oklahoma: New Yorks hilarisch toptheatergezelschap op 23 en 24/11 (telkens 20u15)

Sujata Goel & Tarek Halaby: net afgestudeerde jonge choreografen aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa de Keersmaeker met een passie voor disco en Bollywoodfilms, op 23 en 24 november (telkens om 20u15)

Jon Hassel: Amerikaans grootmeester-jazztrompetist, op vrijdag 23 november (22u)

Nasser Martin Gousset: grote indrukwekkende dansvoorstelling in de schouwburg, op zondag 25 november (19u)

Josse De Pauw & Jan Kuijken: een muzikale voorstelling over de liefde, op dinsdag 27 november in de schouwburg (20u15)

Kris verdonck (beeldend kunstenaar / architect / performer) laat in zijn nieuwe voorstelling vier danseressen “vliegen”. Kris toont op het theaterfestival van Avignon 2008 zijn volledig oeuvre! Vrijdag 30 november in de schouwburg om 20u15.

Mark Tompkins: indrukwekkende dansvoorstelling over vrouwen en macht, op zaterdag 1 december om 20u15. 

Fennesz + Charles Atlas: live audiovisuele performance, op zaterdag 1 december om 22u.

Tentoonstelling:

Artes digitales. Tentoonstelling over mediakunst met werk van Nick Ervinck, Gerhard Richter, Bart Stolle, Yves Netzhammer & Mist, Anouk De Clercq…

Van 24 november tot 16 december in de volledige Budatoren.

Opening op zaterdag 24 november om 17u. Groepsrondleidingen op aanvraag.

BUDA LIBRE # 3. IN THE POCKET. DONDERDAG 29 NOVEMBER

SCHRIJF NU IN VIA WWW.BUDALIBRE.BE

Check het volledig programma op www.budakortrijk.be

Tickets via de Cultuurwinkel: 056/23.98.55.

Franky Devos - Kris Dekeyser

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!