Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

De modder beu ...

MudHandelaars zijn de modder in de straat beu.

Door het aan- en afrijden van vrachtwagens worden straten rond de werf voor het megawinkelcentrum K in Kortrijk al maanden herschapen tot modderpoelen bij slecht weer. De handelaars en de buurtbewoners in de Zwevegemsestraat zijn de overlast beu en hingen een spandoek op om hun ongenoegen te uiten.
Aan de werf staat al een tijdje een wielwasinstallatie voor vrachtwagens, maar die wordt niet altijd goed gebruikt. De onvrede is groot, maar het leed is zeker nog niet gedaan.

Live-uitzending voetbal op de Grote Markt

Was u woensdagavond aanwezig op de Grote Markt voor de rechtstreekse uitzending via de ledwall van de Bekermatch AA Gent - KV Kortrijk? En vond u dit initiatief voor herhaling vatbaar? En wat met die jonge relschoppers die op het einde de avond alsnog in mineur lieten eindigen? Laat het ons weten.

Design in Kortrijk

Een studente van het Hiepso blogt over design. Hierna haar relaas.

Kortrijk noemt zichzelf al een tijdje designstad. In de Xpo worden regelmatig interieurbeurzen gehouden en het hele centrum van de stad zit volop in de verbouwingen.  Maar jezelf profileren als designstad, is dat niet wat arrogant? Merkt de doorsnee inwoner van Kortrijk iets van al dat moois?

Jazeker! Er is design in Kortrijk! De vzw Designregio Kortrijk probeert heel wat projecten op poten te zetten om design populair te maken bij een groter publiek. Ook stimuleren ze de bedrijfswereld om initiatieven te ontwikkelen en willen ze het onderwijs omtrent vormgeving doen groeien. Dit laatste lukt alleszins: de Hogeschool West-Vlaanderen biedt in haar departement PIH een opleiding ‘industrieel productontwerpen’ aan.

Eén van de activiteiten die de stad ons aanbiedt heet Atmosfeer.  Een wandeling langs Kortrijkse interieurzaken. In de winkels exposeren hedendaagse kunstenaars uit de streek rond Kortrijk. Onbekend en geroemd talent zijn present. 

Thibaut Lambrecht van de deelnemende interieurzaak Ergodôme: 'De bezoekers zullen waarschijnlijk mensen zijn die zich sowieso voor design en kunst interesseren.' Vindt kenner Lambrecht dat Kortrijk terecht de titel van designstad draagt? 'Kortrijk heeft nog een lange weg te gaan. Maar men is goed bezig. Overal in de stad zijn werken aan de gang en binnen twee jaar zal de stad er volledig anders uitzien. Dat zal zeker een meerwaarde zijn om hier te wonen, vooral om weer meer jongeren in de stad te krijgen.'

Mieke Masyn

Honkvaste studenten in Kortrijk?

Studenten van het Hiepso in Kortrijk over de studenten van de Groeningestad

West-Vlamingen: honkvaste studenten

Met drie verschillende scholen en zevenduizendvijfhonderd studenten mag Kortrijk wel tot Vlaanderens studentensteden gerekend worden. Kan de stad al concurreren met Gent, Leuven en Brussel of slaagt hij er maar niet in de kinderschoenen te ontgroeien? Wat is het profiel van Kortrijk als studentenstad?

Gent, Brussel, Leuven, Kortrijk. Welke studentenstad past niet in het rijtje? Waar de eerste drie al gevestigde waarden zijn in het studentikoze landschap, is Kortrijk nog in volle opmars. Samen bieden de scholen Howest, KULAK en Katho een zestigtal afstudeerrichtingen aan. Welke troeven kan de stad uitspelen ten opzichte van zijn concurrenten? Schepen van Onderwijs Jean de Béthune ziet er grosso modo twee. Ten eerste verleent de kleinschaligheid de scholen een heel dynamisch karakter. Kleinere groepen garanderen een betere begeleiding, wat de slaagkans volgens de Béthune in Kortrijk groter maakt dan in andere studentensteden. Een tweede pluspunt is het aanbod van studierichtingen. ‘De hogescholen bieden unieke richtingen, zoals Ontwerpen en Maatschappelijke Veiligheid aan, waarbij ingespeeld wordt op de vraag van de arbeidsmarkt. Dit maakt de kans op een job groter’, aldus de Béthune.

Ook wat betreft infrastructuur en diensten scoort Kortrijk niet slecht. Studenten krijgen een gratis bibliotheekkaart, genieten van kortingen met hun studentenpas en rijden gratis met de bus. Via de vzw Mobiel kunnen ze ook aan zeer voordelige prijzen een fiets huren. Verder telt Kortrijk vier zwembaden en een tiental sportcentra. Hun culturele dorst kunnen de Kortrijkse studenten lessen bij diverse theatergezelschappen zoals Antigone en De Kreun of in het cultureel centrum. Ook het traditionele studentenvertier wordt verzekerd bij diverse studentenverenigingen, waarvan Aida, Centaura, Kulak en Sd’A de voornaamste zijn. De rector van KULAK, Piet Vanden Abeele mocht op 22 juni vorig jaar nog met trots verkondigen dat uit een tevredenheidspeiling, uitgevoerd door zijn universiteit, bleek dat de studenten gemiddeld goed tevreden zijn en blijven.

Voortrekker   

Schepen Jean de Béthune ziet ook de toekomst rooskleurig in. De provincie West-Vlaanderen zal zich volgens hem steeds meer manifesteren en het zal een prominentere plaats innemen. Daarbij beschouwt hij Kortrijk als een voortrekker. Op het vlak van hoger onderwijs mikt hij op een studentenaantal van 10 000 studenten tegen 2012. Volgens de Béthune zal Kortrijk de grote studentensteden steeds meer op de hielen zitten en dit niet door ze na te apen, maar door zich een eigen profiel aan te meten. Vooral de samenwerking met Noord-Frankrijk zal kenmerkend zijn.

Honkvast

Ondanks de succesverhalen blijft Kortrijk voor menig student het kleine saaie broertje dat niet kan opboksen tegen zijn grote stoere broers, Leuven, Brussel en Gent. Maar Kortrijk wint aan terrein. Sinds vorig jaar verwelkomen ze nu ook Erasmusstudenten en er zijn onlangs aanvragen ingediend voor 110 bijkomende studentenkamers. Men plant een nieuwbouw in Hoog-Kortrijk en in de Spoorweglaan, Beheerstraat en Magdalenastraat zijn renovaties voorzien. Toch zit maar een beperkt aantal Kortrijkse studenten op kot, meerbepaald 1500 van de 7500, in Gent zijn dat er  50 000 van de 60 000, een in verhouding beduidend hoger aantal.  Volgens schepen Jean de Béthune kunnen deze cijfers verklaard worden door de typische West-Vlaamse honkvastheid. Misschien moet die honkvastheid toch met een korrel zout genomen worden, want Gent wordt niet voor niks de studentenhoofdstad van West-Vlaanderen genoemd. 

Toch blijkt uit rondvraag dat vooral de afstand een doorslaggevende reden is om binnen de eigen provincie te blijven en voor Kortrijk te kiezen. Deze nabijheid verklaart wellicht ook deels het lager aantal studenten dat op kot zit. De meeste studenten storen zich ook niet aan het kleinschalige karakter van Kortrijk. De grote drukte van gereputeerde studentensteden spreekt Ilse Vanseveren, eerstejaars ergotherapie niet aan. Ze prefereert het kleinere Kortrijk en vindt dat de stad studentikoos genoeg is. Ook Eva Sonneville, voormalig vice-praeses van Aida voelt zich in kleinere kringen in haar nopjes. Ze vindt Kortrijk gezellig en ziet het als een meerwaarde niet voor een traditionele studentenstad te kiezen: ‘Gezien mijn vrienden kozen voor Gent, werd ik  in Kortrijk wel verplicht sociaal te zijn en zo heb ik vlugger vrienden gemaakt’. Ze vindt dat de stad veel doet voor zijn studenten, zoals nachtbussen inleggen op donderdagnacht. Ook de Kortrijkse studentenverenigingen moeten volgens haar geenszins onderdoen voor hun Gentse tegenhangers. Studente Charlotte Michiels daarentegen vindt dat het wel wat meer mag bruisen. Ze studeerde in Gent en mist de diversiteit aan cafés die je daar vindt. Een andere kritische noot is het busvervoer. Volgens studente Faïka Govaert rijden er ’s morgens te weinig bussen en sluiten de dienstregeling slecht aan op de schooluren. De Béthune is op de hoogte van de klacht en wil dit euvel verhelpen.

Het lijkt er dus op dat Kortrijks beperkingen in zijn voordeel uitspelen. Wie in een kleine, intieme stad wil studeren en toch wil genieten van een studentensfeer, vindt in Kortrijk zijn gading. Momenteel zullen de studenten die het groots zien echter nog de traditionele afritten Gent, Brussel of Leuven nemen. Dat Kortrijk op lange termijn éénzelfde imago als deze steden krijgt aangemeten  is niet onmogelijk.

Annelore Debruyne

Speciale Balkanavond in Kortrijk

Orchestre International du Vetex trekt de balkanavond (1 maart 2008) op gang.

Op 1 maart organiseren de leerlingen van 6huwe samen met leerkrachten, enkele Bosniërs en ‘Orchestre International du Vetex’ een balkanavond op school. De leerlingen van 4 bav staan in voor het ontwerp van de affiches en flyers. De opbrengsten van deze avond gaan naar de heropbouw van het jeugdcentrum in Modrica. Op het menu staat vooral veel ‘couleur locale’. De leerlingen staan voor de gelegenheid samen met enkele Bosniërs in de keuken. Naast spijs en drank zal er uiteraard ook muziek zijn. Het ‘Orchestre International du Vetex’ (www.oidv.net) trekt het feest op gang

Ze schenken bovendien de opbrengsten van de verkoop van hun cd’s die avond aan het jeugdcentrum!
De leerlingen stellen die avond ook hun eerste reportages voor.

Wanneer: 1 maart 2008 vanaf 19.30
Waar: in de feestzaal van Atheneum Pottelberg (ingang: Burgemeester Felix de Bethunelaan 4, Kortrijk)

Lees verder

Het einde van Jumatt

Gisterenmorgen is voor de rechtbank van koophandel in Kortrijk definitief het doek gevallen over het faillissement van de nv Jumatt van 1980. In de jaren zeventig hebben enorm veel mensen gebouw met één van de allereerste sleutel-op-de-deur bouwbedrijven in ons land.

Hebt u dat ook gedaan? Of hebt u bijvoorbeeld als gewezen werknemer nog herinneringen aan Jumatt?

Feest voor 25 jaar PTI

Feesttaarten_7bbs_043

7de jaars van de Tuinbouwschool in Kortrijk maken onder de leiding van docent Joris Naessens prachtige bloemenfeesttaarten naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van deze (enige) afdeling bloemsierkunst in Vlaanderen! Je kan deze dingen ook bewonderen op Tuinexpo dit weekend in Kortrijk Xpo..

Feesttaarten_7bbs_032

Feesttaarten_7bbs_048

Feesttaarten_7bbs_0072 

The Arquettes gratis in concert

Peter Deurinck van Den Trap laat weten:

Het beste van het betere dat de jongste van de jongere generatie Belgische muziekgroepen heeft voortgebracht staat weldra gratis in DEN TRAP in Kortrijk. Mocht je het onderaardse café bij het station in Kortrijk nog niet kennen, dan heb je de laatste muziekjaren op een andere planeet gezeten. In dat geval, welkom terug op Planeet Aarde, waar wij je meteen verblijden met de nodige swingende muziek. Die muziek komt op ZATERDAG 1 MAART van THE ARQUETTES.  Dat is die Gentse groep die de voorbije zomer zowat alle festivals heeft platgespeeld, en dat is ook dat jonge geweld dat enkele weken geleden de show van Debbie & Nancy op temperatuur bracht.

Ze brachten onlangs nog een EP uit waarop een vijftal van hun songs te horen zijn. Songs die ergens te situeren vallen tussen de lo-fi die Pavement ons destijds inpompte en de gezellige gitaarnoise van pakweg Sugar en Dinosaur Jr.. Gezellige mix van scheurende gitaren en netjes ingebouwde synth-riffjes. 

Rauw melodieuze, broeierige rock'n roll en sfeervolle toetsen, ergens tussen een venijnig klinkende Das Pop, The Van Jets en een bedreven Sparklehorse, onder een bitterzoete samenzang, siert dit viertal.

http://www.myspace.com/arquettes
http://www.myspace.com/dentrap 

Peter Deurinck

Nieuwe winkelcentrum zorgt voor angst

Maandag- en gisteravond vonden er op initiatief van de stad Kortrijk en enkele handelaarsorganisaties twee infoavonden plaats om zoveel mogelijk handelaars te winnen voor het idee van een handelsdistrict in Kortrijk. Zo’n handelsdistrict is een vzw voor en door handelaars die Kortrijk als winkelstad in zijn totaliteit moet promoten. De meesten lijken gewonnen voor het idee. Al hebben nogal wat handelaars schrik dat het nieuwe winkelcentrum ‘K in Kortrijk’ de huidige handelaars in de schaduw zal zetten.

Wat denkt u?

Te snel rijden en onder invloed

Er wordt weer meer gedronken tijdens het weekend. De politie controleerde in Kortrijk en stelde vast dat één derde van de bestuurders te veel alcohol in het bloed had. Een ander vijfde reed te snel. De maatregelen en boetes blijken niet af te schrikken.

Wat zou jij doen om het verkeer te doen 'luisteren'? Denk ook aan de vele weekendongevallen. Reageer(knop) hieronder.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!