Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Jelle Dejonckheere schrijft: werken in Kortrijk duren nog jaren

Mobiliteitsdeskundige Carl Dewaele: 'Verkeerswerken duren nog jaren'

De Kortrijkzanen zijn nog niet verlost van de wegenwerken in het centrum van Kortrijk. Naast Foruminvest worden tien tot twaalf zwarte punten heraangelegd en ook enkele wegen, waaronder de Gentsesteenweg en de Oudenaardsesteenweg krijgen een flinke opknapbeurt. Het is een zure appel waar we moeten in bijten, maar we kunnen nu éénmaal niet anders, voegt Carl Dewaele, mobiliteitsdeskundige van de stad Kortrijk, eraan toe.

'De wegenwerken in Kortrijk zullen nog zes jaar duren', valt Carl Dewaele meteen met de deur in huis. 'Het geeft de indruk dat alle wegenwerken in Kortrijk op hetzelfde moment samenvallen, maar daar kan de stad niets aan doen. Wij waren klaar met onze studie betreffende de verkeerssituatie in Kortrijk en plots komt Foruminvest uit de lucht gevallen. Op hetzelfde moment komt ook het Vlaams Gewest met de plannen om tien tot twaalf zwarte punten Kortrijk heraan te leggen.'

Zwarte punten

De zogenaamde zwarte punten zijn de verkeerspunten waar veel ongevallen gebeuren met fietsers en waar het verkeer moeilijk door kan. 'Zo stonden er vijftien jaar geleden lichten aan de Gentsepoort. Plots moest het kruispunt plaats maken voor een rotonde, omdat bij een rotonde het verkeer zogezegd makkelijker door kan. Nu komt de Vlaamse Regering tot het besef dat er teveel verkeer is aan de Gentsepoort, zodanig dat ze in plaats van de rotonde weer een nieuw kruispunt aanleggen. Naast de Gentsepoort worden ook onder andere Panorama, de Meensepoort en de Brugsepoort opnieuw aangelegd. We zorgen er wel voor dat in het zuiden van Kortrijk nooit alle poorten op hetzelfde moment worden heraangelegd. Er blijven altijd twee poorten vrij', zegt Carl Dewaele.

Oudenaardsesteenweg

Niet alleen de zwarte punten, maar ook andere wegenwerken zijn noodzakelijk. 'Onder andere Foruminvest vereist werken van de Gentsesteenweg tot de Zwevegemse Poort. Het is prioritair om de werken rond Foruminvest eerst af te werken, want het winkelcomplex moet in 2009 klaar zijn. Naast Foruminvest wordt ook de Oudenaardsesteenweg aangepakt. Er worden voetpaden, fietspaden en vrije busbanen aangelegd, wat niet eenvoudig is. Het zal dus een tijdje duren vooraleer de Oudenaardseseenweg compleet af zal zijn. Uiteraard wordt de Oudenaarsesteenweg niet samen met de Gentsesteenweg heraangelegd. De mensen moeten nog in Kortrijk kunnen komen ook natuurlijk', verduidelijkt de Kortrijkse mobiliteitsdeskundige.

Naast de zwarte punten en enkele grote wegen worden ook de Leiewerken opnieuw aangevat. 'Het tijdstip waarop kan niet slechter', volgens Dewaele. 'De werken aan de Leie hebben stilgelegen wegens grondproblemen. De Leiewerken behoren tot de taken van de AWZ, de Administratie Waterwegen en Zeewegen. Wij hebben daar niets aan te zeggen. Ook aan de wegenwerken op het Ei hebben wij niets te zeggen, want dat belangt de directie voor autosnelwegen aan.'

De mobiliteitsdeskundige heeft begrip voor de negatieve reacties van de Kortrijkse bewoners. 'Ik begrijp de reactie maar al te goed. De stad Kortrijk probeert zoveel mogelijk duidelijk te communiceren met de bewoners. Zo zijn er vergaderingen om de verkeerssituatie duidelijk te maken. Ook wat betreft Foruminvest is er een duidelijk communicatieplan. Maar het is allemaal niet gemakkelijk', is Carl Dewaele van mening.

R8

'We willen de bewoners aanmoedigen om zo weinig mogelijk de auto te gebruiken, zodanig dat er een minimum aan verkeersproblemen heerst in Kortrijk. Verder willen we duidelijk vermelden dat de mensen de R8 moeten gebruiken wanneer dat mogelijk is. Het is perfect mogelijk. Ik besef dat het de komende vijf jaar heel druk zal zijn op de Kortrijkse wegen. Er zal altijd wel iets zijn. Het is een zure appel waar we moeten in bijten, maar we kunnen niet anders', besluit Dewaele.

Jelle Dejonckheere (Hiepso)

Dag van de aarde

Repetitie voor Moeder Aarde

Taal is een aardig ding.

Langzaam draait de aarde rond:
blauwe plek, open riool, vergaarbak
van gerochel, kanker en vulkanen.
Een boom, ontgoocheld in de aarde,
schildert de wolken en de luchten.

Taal is een aardig ding.

En ramen kunnen huilen van de regen.
En iets kan ver weg klinken als een 78 toerenplaat.
En takken kunnen röntgen lijken.
En licht kan bomen doorstrepen.
En wind kan aanzetten en kruinen doen schuimen.

Taal is een aardig ding.

Een stad kan bomen bannen.
Een molen kan een kruis slaan.
Bossen kunnen zingen.
Ik kan huilen om een boom.
Kan ik met woorden overbruggen?

Taal is een aardig ding.

Joris Denoo, Lappersfort Poets Society, Dag van de Aarde 08

Diamanten huwelijksjubileum

DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM GASTON VAN HULLEBUS EN PAULETTE DEMEULENAERE

Gaston is geboren in Ieper op 10 februari 1923. Zijn vader René Van Hullebus was metser bij een aannemersbedrijf. Moeder Elisa Geysen zorgde voor haar drie kinderen.
Kleine Gaston volgde onderwijs in Ieper aan de Sint-Michielsschool. Gedurende de acht studiejaren kreeg hij telkens les van dezelfde leraar. Hoewel Gaston goede punten haalde, ging hij op 14-jarige leeftijd werken.
Hij stapte in  de voetsporen van zijn vader en leerde de stiel van metser. Gaston ging werken bij het aannemersbedrijf Lannoo in Marke.
Om werkzekerheid te hebben en de garantie op een mooi pensioen, werd Gaston in 1943 stoker bij de spoorwegen.
Hij werkte zowel in de dag- als in de nachtploeg. Gaston werkte soms 12 dagen na elkaar zonder één rustdag.
Wettelijk gezien kon hij in 1973 na 30 jaar rollende dienst met pensioen. Maar dit werd hem geweigerd en Gaston bleef machinist tot in 1978.

Zijn grote hobby is het onderhouden van de tuin en het kweken van groenten. Het diepvriezen en het klaarmaken van de groenten laat hij over aan zijn echtgenote.
Gaston leest regelmatig een boek en de krant en om de hersenen te trainen,  vult hij de kruiswoordraadsels in.

Paulette is eveneens geboren in Ieper op 11 maart 1927. Haar vader Odiel Demeulenaere werkte in de pannenfabriek in Marke. Moeder Bertha Voet zorgde voor het huishouden.
Paulette liep school in Ieper en ondanks de moeilijke oorlogsjaren kende ze toch een gelukkige jeugd.
Na haar studies ging ze werken in een naaiatelier. Na haar huwelijk met Gaston bleef Paulette thuis. Ze naaide alle kleren voor zichzelf en voor haar zoon.

Gaston en Paulette leerden elkaar kort na de oorlog kennen. Gaston was in behandeling voor waterpleuris en hij moest het kalmer aan doen. Hij bezocht het naaiatelier van zijn zuster waar Paulette aan het werk was. Hij vroeg het knappe, jonge meisje of ze hem wat leesboeken kon bezorgen. Paulette voldeed aan zijn vraag en als dank kreeg ze van Gaston een zoen.

Op 10 april 1948 werden ze man en vrouw.
In februari 1952 zag hun zoon Bernard het levenslicht. Het gezin verhuisde het jaar daarna naar de huidige woning in de Kalvariestraat.
Paulette had het aanvankelijk moeilijk om zich in Marke te aarden. Ze was vast van plan om ooit terug naar Ieper te gaan wonen. Nu, zoveel jaren later, wil ze nooit meer weg uit Marke. Vanuit de veranda hebben ze een uniek zicht op de uitgestrekte weilanden.

Tijdens de oorlog hadden de jonge mensen weinig gelegenheid om te gaan dansen. Gaston beweert dat hij het ook niet kon. Momenteel gaan ze elke vrijdag naar De Condé om met andere koppels de dansvloer onveilig te maken.
Paulette volgt op woensdagavond watergymnastiek in het zwembad van Heule. Eénmaal in de week gaan ze samen zwemmen.

Wie is nu de Leie Ambassadrice?

Leieambas Foute telling bij verkiezing Leie Ambassadrice! Zie de krant!

Voetbaltornooi 'Danone Cup'

Kortrijk_5Gisteren won Kinderland de provinciale finale van het voetbaltornooi 'De Danonecup'. Op zaterdag 17 mei mogen we tijdens de nationale finale in Ouderghem de West-Vlaamse eer verdedigen.

Het is reeds de tweede keer in drie jaar tijd dat we dit resultaat behalen. Twee jaar geleden verloren we nipt de Vlaamse finale waardoor onze jongens een reisje met de Belgische ploeg naar het wereldtornooi in Frankrijk misliepen. Misschien lukt het deze keer wel.

(Foto: Jan Maes )

 

De Slimste Gemeente

Harelbeke_en_deerlijk_rules De gemeenten Harelbeke en Deerlijk staan hier nog broederlijk bij elkaar. De strijd om de slimste gemeente van de regio Kortrijk wordt echter heviger met de week. De vierde ronde komt eraan! zie www.deslimstegemeente.be!

Beeldende kunst
TangoHET VRIJ ATELIER VOOR BEELDENDE KUNST STELT TENTOON
Dit vrij atelier werd opgericht in 1981, met als doelstelling een wekelijkse bijeenkomst voor tekenen en schilderen naar levend model. Elke woensdagavond bereikt het atelier gemiddeld 15 amateurs die naar eigen smaak een model op papier weergeven.
Sedert 1998 is ook op vrijdagavond de bovenzaal van het ontmoetingscentrum van Marke gereserveerd voor portrettekenen.
De tentoonstelling zelf wordt geopend op vrijdag 9 mei om 19.30 uur. Jean de Bethune, voorzitter van de provincieraad en schepen van Kortrijk houdt de toespraak.
Op zaterdag 10, zondag 11 en maandag 12 mei kan je de werken bekijken in het OC van Marke, Hellestraat 6, telkens van 14 tot 18 uur.
Van elke deelnemer is er minstens 1 werk gemaakt in een ateliersessie of erop gebaseerd.
 
Ronny Demuynck organiseert Johan Museeuw Classic

We volgen vier fietsers vier maanden lang op hun fietstochten. Vandaag komt Ronny Demuynck (47) uit Kortrijk aan bod die zelf de Johan Museeuw Classic organiseert en actief is als wielertoerist.


Ronny 'Ik wil een beetje publiciteit maken voor de Johan Museeuw Classic die plaatsvindt op 12 mei 2008 met start aan OC De Wervel in Bellegem', zegt hij. 'Je kan starten van 7u30 tot 12u. De groep Johan Museeuw start om 9u45, met onder meer Jean-Marie Pfaff, Leif Hoste, Nico Mattan en Peter Van Petegem.'


'Om 14u 30 zijn de kids aan de beurt. Ook zij rijden samen met Johan Museeuw. De eerste 500 deelnemers en de kids krijgen een t-shirt als aandenken. De eerste 900 deelnemers krijgen een gratis ontbijt aangeboden bestaande uit 2 broodjes en een tas koffie.


'Makkelijk is het niet meer om dergelijk evenemengt te organiseren. De straten liggen er steeds moeilijker bij voor een fietstocht wegens de vele drempels, straatvernauwingen en paaltjes op de weg. De opbrengst van dit evenement gaat naar "Koester" het peterproject van Johan Museeuw.'


Je kan Ronny Demuynck mailen op ronny.demuynck@skynet.be

Millionaire Fair mogelijk weg uit Kortrijk

Millionaire Fair dreigt er mee op te stappen uit Kortrijk. Is dat een verlies voor Kortrijk of niet? Moet Kortrijk Xpo alles ondernemen om dat te verhinderen of de zaken op hun beloop laten.


Laat ons weten wat u er van vindt?

Boogschieten: een origineel alternatief voor de traditionele sporten

Verenigingindekijker_gr

Schuttersgilde_koninklijk_benoemd
De Sint-Sebastiaansgilde Bissegem viert 355-jarig bestaan

Boogschieten biedt een leuk alternatief voor de hedendaagse traditionele sporten. Bissegem is een van de weinige gemeenten die vandaag de dag nog een boogschietersgilde telt. De Sint-Sebastiaansgilde bestaat dit jaar 355 jaar en het enthousiasme onder de leden is vandaag de dag nog steeds overweldigend.

De sport boogschieten ontstond toen de boog zijn populariteit als gevechtswapen stilaan begon te verliezen. In West-Europa bleef het boogschieten bestaan dankzij de schuttersgilden.

Een van de oudste variaties binnen het boogschieten is het koningschieten. Bij deze traditie imiteert men de oude schietwedstrijden op de Landjuwelen. De Bissegemse vereniging is een van de weinige boogschietersverenigingen die deze traditie nog steeds toepast.

Boogschieten wordt opgedeeld in twee varianten: kruisboogschieten en handboogschieten. Het handboogschieten kent drie toepassingen: doelschieten, schieten op liggende wip en schieten op staande wip. De laatste variant is u misschien beter bekend onder de naam vogelschieten. Vogelschieten wordt uitgeoefend op een wip met een hoogte van 25 tot 30 meter.

De vereniging Sint-Sebastiaan Bissegem ontstond in 1653. Op de kerkrekeningen van Bissegem tijdens de periode 1565-1567, die zich bevinden in het rijksarchief van Kortrijk, staat te lezen dat men betaalde voor een jaarlijkse "synghende misse op Sainte Sebastiaensdagh ten laste van de kerke". Tijdens die vieringen smeekte men Sebastiaan om de pest, die de mens onverwachts treft zoals een pijl, uit te roeien. Sebastiaan is de patroonheilige van de boogschutters en kruisridders, die hem op 20 januari herdenken.

Wens je meer informatie over de Sint-Sebastiaangilde, e-mail dan naar handbooggilde.bissegem@gmail.com.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!