Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Diamant voor Irene en Georges

DIAMANTEN VOOR GEORGES DENOULET EN IRENE ROELSTRAETE

Georges is geboren in Beveren-Leie op 21 september 1923. Hij is de oudste zoon in een gezin met negen kinderen. Zijn vader Odiel Denoulet was wever. Moeder Maria Taelman zorgde voor haar kroostrijk gezin.

Georges volgde onderwijs in de gemeenteschool van Beveren-Leie. Op 16 augustus 1937 ging hij samen met zijn vader werken in de weverij Velouta Deerlijk. In mei 1940 was Georges werkloos. Hij vond snel een ander inkomen bij de landbouwers die omwille van de oorlog een grote werkachterstand hadden.

In september 1940 kreeg Georges de kans op tewerkstelling bij de Gebroeders Vanmarcke in het verdelingsbedrijf in Beveren-Leie. Hij kreeg die kans op voorwaarde dat hij verfkunde en scheikunde zou studeren in avondonderwijs.

Eind november 1942 werd Georges opgeroepen. Hij kreeg te horen dat hij in Duitsland zou tewerkgesteld worden. Een groep van 400 man vertrok op 9 december van ditzelfde jaar. Op 18 april 1945 werden de mannen door de Geallieerden bevrijd en op transport naar België gezet. Het leven kon weer zijn normale gang gaan. Georges richtte bij zijn thuiskomst de KAJ van Beveren-Leie op.

Op 10 oktober 1952 waren er gemeenteverkiezingen. Georges stond als voorlaatste op de lijst Matthijs van Vichte. Tot zijn grote verwondering en zelfs tegen zijn zin, werd hij verkozen.
Op 13 juli 1958 werd Georges benoemd tot vakbondssecretaris als opvolger van Pol Verhenne. Elke dag kwam hij van Vichte naar de Wijngaardstraat in Kortrijk.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 1958 stond Georges als kopman op de lijst van ACW Vichte. Hoewel hij verkozen werd, nam hij het mandaat niet op. Georges was een man die zich inzette voor zijn werk. Als vakbondsecretaris was hij lid van het directiecomité Leiedal, Voorzitter van het College van het Vliegveld van Wevelgem, lid van het directiecomité van de GOM en hij zetelde ook in de Inrichtende Macht van de hogeschool Hantal. Door het uitoefenen van al die functies, was Georges zelden thuis.

Op 1 april 1985 ging de jubilaris met brugpensioen. Het idee om een rustig leventje te leiden, mocht hij al snel vergeten. Zijn kinderen waren volop een eigen nest aan het bouwen en de hulp van vader was onontbeerlijk. Georges heeft 22 verhuizingen op zijn palmares met bijhorende schilder- en behangwerken.

Irene is geboren in Desselgem op 31 maart 1920. Ze is de oudste dochter van René Roelstraete en Helena Decavel. Het gezin met drie kinderen woonde in Desselgem waar Irene ook school liep.
Als klein meisje ging Irene vaak op bezoek bij een modiste in de buurt. Ze was er kind aan huis. Na haar studies werkte Irene een tijd voor haar buurvrouw. Later ging ze aan de slag bij de Gebroeders Vanmarcke in Desselgem. In haar vrije tijd engageerde Irene zich in de VKAJ van Desselgem.

Kort na haar huwelijk met Georges, werd Irene zwanger. Na de geboorte van haar kind bleef ze thuis.
Irene had haar handen meer dan vol want het gezin groeide gestadig aan. Met vijf zonen en één dochter was er ten huize Denoulet genoeg werk. De moeder van Irene kwam elke dag bij haar dochter een handje toesteken.

Met één inkomen voor een groot gezin was het niet altijd gemakkelijk om het einde van de maand te halen. Irene ging zeer spaarzaam om met het huishoudgeld. Ze spendeerde weinig geld aan kledij hoewel haar kinderen altijd netjes gekleed waren. Irene loste dit op door van de afgedankte broeken van haar echtgenoot een kleinere versie te maken voor haar zonen.

Georges en Irene kenden elkaar al een hele tijd zonder veel aandacht aan elkaar te besteden.
Georges was bevriend met de neef van Irene. De mannen kwamen wel eens op bezoek bij tante Helena. Irene en Georges werkten beiden bij de firma Vanmarcke maar het leeftijdsverschil was een reden om geen contact met elkaar te zoeken.

Op 26 augustus 1945 organiseerde de KAJ en de VKAJ van Beveren-Leie en Desselgem een groot Congres. Het was op deze bijeenkomst dat Georges en Irene op elkaar verliefd werden. Na 3 jaar verkering trouwden ze op 17 mei 1948. De pasgehuwden vertrokken voor enkele dagen op huwelijksreis naar Antwerpen.

Eenmaal terug thuis in Sint-Lodewijk Deerlijk, nam het diamanten echtpaar hun intrek bij een weduwe. In 1952 verhuisde het gezin Denoulet naar de pastorie van Vichte. Ze staken zich tot over hun oren in de schulden om een stuk bouwgrond te kopen. In juni 1953 verhuisden ze naar hun eigen nest in de Statiestraat. Georges en Irene kregen samen zes kinderen. Ze verkochten later hun woning in Vichte en ze verhuisden in 1959 naar de Gouden Rivierlaan in Kortrijk.

West-Vlaamse windmolens

Een leuk filmpje! 

http://www.c-power.be/applet_mernu_nl/Bouwfasen/Montage%20NL_L.wmv

Reageer: wat vindt u van belasting handelsdistrict?

Unizo Kortrijk neemt de belastingen van het pas opgerichte handelsdistrict onder vuur. ‘De handelaars in de Lekkerbeetstraat en in het tweede deel van de Rijselstraat en de Voorstraat zijn in de huidige regeling benadeeld’, zegt voorzitter Rudolf Scherpereel.

'Het principe hoort daarbij te zijn: voor wat hoort wat’, zegt Unizo-voorzitter Rudolf Scherpereel, ‘terwijl dat nu niet het geval is. Er zijn een aantal handelaars die de belasting moeten betalen maar er niets voor in de plaats krijgen. In de Lekkerbeetstraat en het tweede deel van de Rijselstraat en de Voorstraat is er nooit een braderie of gebeurt er nooit een verfraaiing van de straat tijdens de eindejaarsperiode. Blijft dat zo, dan is het niet terecht dat de handelaars die daar hun zaak hebben die belasting wel moeten betalen.’

Wat vindt u van deze belasting?

Snelheidscamera's op de autowegen

In 2008 komen er op 20 plaatsen op de snelwegen extra flitscamera's. Onder 'Lees verder' vind je de exacte locaties.

Lees verder

Reageer: moet hoger onderwijs weer in centrum van stad?

De hogeschool West-Vlaanderen wil het departement PIH de komende acht jaar helemaal uitbouwen in de binnenstad tot een campus van 6 hectare. Dat is opmerkelijk omdat het hoger en het universitair onderwijs in hoofdzaak op Hoog Kortrijk zit, ver van het centrum.

Vindt u het een goede zaak om het hoger onderwijs verder uit te bouwen in de binnenstad of is het volgens u beter om dat op Hoog Kortrijk te doen, ver buiten het centrum?

Wil je eens zweefvliegen?

De Kortrijk Flying Club organiseert in het eerste weekend van juni een eerste zweefwedstrijd 'Cup Vdb'. Niets voor amateurs zou je denken. Maar we hebben iets voor jullie in petto. Er mag één lezer van de krant mee het luchtruim in (in een tweezitter natuurlijk). 

Als je meerderjarig bent, in goede gezondheid en als je een ritje wilt maken in het luchtruim, in een zweefvliegtuig, laat dit dan hier en nu weten. Een onschuldige hand maakt de winnaar bekend en die wordt ook op deze site vrijgegeven. Opgepast: er is nog een voorwaarde. Nadien moet je jouw relaas in de krant kunnen geven. Weliswaar omdat je door een reporter wordt geïnterviewd!! Zie je ze vliegen? Reageer dan als de bliksem!! Hou dus 7 juni vrij als je kandidaat bent! Kinderen niet toegelaten, wel supporters. We vertrekken vanuit Wevelgem naar Valenciennes! Bij slecht weer wordt de ruimterit een weekje opgeschoven!! 

Recente overlijdens in Kortrijk

Degrande Rogier Hendrik(M), 84 jaar, overleden te Kortrijk, op
17 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Neirinck Yolanda Irena

Seynhaeve Elisabeth Klara(V), 92 jaar, overleden te Kortrijk, op
14 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Courtens Noël
Prudent

Feys Paul Emiel Antoon(M), 79 jaar, overleden te Kortrijk, op 18
mei 2008, woonachtig te Harelbeke, echtgenoot van France Regina
Christiana

Seghers Marcel Gabriël(M), 86 jaar, overleden te Kortrijk, op 17
mei 2008, woonachtig te Kuurne, echtgenoot van Vantieghem Denise
Marie

Dewaele Frans Joseph Marie Charles(M), 82 jaar, overleden te
Kortrijk, op 16 mei 2008, woonachtig te Waregem, weduwnaar van
Vandenbroeke Yolanda Theresia Margaretha Rosalia

Desmedt Hubert Pierre(M), 49 jaar, overleden te Kortrijk, op 19
mei 2008, woonachtig te Izegem, echtgenoot van Penninck Carine
Dorine

Verduyn Eduard Joseph Maurice(M), 73 jaar, overleden te
Kortrijk, op 16 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van
Lannoy Nicole Bertha Josephine

Dumortier Denis Camille Arthur(M), 70 jaar, overleden te
Kortrijk, op 19 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van
Derveaux Monique Marie

Moreels Carl Julius Hilaar Ghisleen(M), 93 jaar, overleden te
Kortrijk, op 18 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van
Roels Marie Antoinette Alma Charlotte

Esquenet Bernard Joseph Henri(M), 82 jaar, overleden te
Kortrijk, op 19 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van
Bultynck Agnes Maria Victorina Leonia

Verbeke André Julien(M), 82 jaar, overleden te Kortrijk, op 20
mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Desmet Ivonne
Maria

Decruynaere Roger Gaston(M), 80 jaar, overleden te Kortrijk, op
21 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Mahaut Denise
Marie Felicienne Jeanne

Merreel Pierre André(M), 61 jaar, overleden te Kortrijk, op 20
mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgescheiden van Deceuninck
Nicole Maria Julia

Vandepopeliere Marie Thèrèse Anna(V), 74 jaar, overleden te
Kortrijk, op 21 mei 2008, woonachtig te Zwevegem, weduwe van
Derycke Palmer Azaire

Volckaert Cecilia Celina(V), 81 jaar, overleden te Kortrijk, op
20 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenote van De Coninck
Jan Lodewijk

Delrue Denisa Zoë(V), 85 jaar, overleden te Kortrijk, op 21 mei
2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Teirlinck Medard
Albrecht

Hugelier Ronny Julien(M), 54 jaar, overleden te Kortrijk, op 21
mei 2008, woonachtig te Kortrijk

Questroy Jeanne Marie(V), 90 jaar, overleden te Kortrijk, op 22
mei 2008, woonachtig te Harelbeke, weduwe van Thery Etienne
Arsène

Samyn Julianus Maurice(M), 88 jaar, overleden te Kortrijk, op 22
mei 2008, woonachtig te Kortrijk

Depoortere Yvette Marie Zoë(V), 66 jaar, overleden te Kortrijk,
op 22 mei 2008, woonachtig te Kuurne, echtgenote van Coene
Reginald Leon Corneel

T'Joen Jenny Kamilla Alfonsina(V), 91 jaar, overleden te
Kortrijk, op 21 mei 2008, woonachtig te Kortrijk

Maes Maria Martha(V), 84 jaar, overleden te Kortrijk, op 22 mei
2008, woonachtig te Geraardsbergen, weduwe van Schaillee
Ferdinandus Emile Ghislenus

Soete Gilbert Albert(M), 77 jaar, overleden te Kortrijk, op 21
mei 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Leroy Marie
Jeanne

Wolf Elfriede Hildegard(V), 85 jaar, overleden te Kortrijk, op
22 mei 2008, woonachtig te Menen, weduwe van Jacques Michel Henri

Pollet Daniël Arthur(M), 74 jaar, overleden te Kortrijk, op 23
mei 2008, woonachtig te Avelgem

Claus Maria José Elisabeth(V), 89 jaar, overleden te Kortrijk,
op 22 mei 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Plancke Roger
Cornelis

Vandecasteele Denise Julia(V), 90 jaar, overleden te Kortrijk,
op 23 mei 2008, woonachtig te Zwevegem, weduwe van Desmet Henri
Albert Michel

Hebt u nare ervaringen bij bouwen van woning?

Op de Heulse wijk Disgracht kunnen de eerste huurders en kopers hun woning vanaf 1 juli betrekken. Dat is één jaar en negen maanden later dan gepland, na de oplevering. Oorzaak: de malaise bij de Vlaamse administratie Ruimtelijke Ordening Brugge die voor tal van dossiers grote vertragingen teweegbracht.

Hebt u nare ervaringen meegemaakt bij de bouw of aankoop van een woning? Laat het ons weten.

Jongeren over Ann-Laurence Mottrie

In samenspraak met de ouders Mottrie maakten vriendinnen van Ann-Laurence deze bijdrage op You Tube. Ondertussen verloor een tweede meisje vna dezelfde school, net veertien dagen later, eveneens het leven bij een verkeersongeval. Loredana Maes wordt nu donderdag begraven. 'En we zijn dit eerste leed nog niet te boven', lees je op het rouwregister van www.depleinschool.be

De Grote Doortocht begint op 2 juni

Project Gentsesteenweg-Oudenaardsesteenweg-heraanleg Gentsepoort: de grootste werfplaats ooit!

Op 2 juni 2008(vanaf 7 uur) start de uitvoering van de eerste fase van het project Gentsesteenweg. In deze fase vernieuwt Kortrijk de Gentsepoort, een deel van de Minister Liebaertlaan (tot huisnummer 40), een deel van de Gentsesteenweg (tot voor het kruispunt met de Veldstraat) en het begin van de Harelbeeksestraat (tot huisnummer 11). Deze werken zullen klaar zijn tegen 31 augustus 2008. Aansluitend starten de werken in het overige deel van de Gentsesteenweg tot voor het kruispunt met de Loodwitstraat (fase 2 en 3).

Timing en bereikbaarheid

De aannemer, Koch-Ockier(Meuleberg 2 te 8573 Tiegem – tel: 056 68 02 49) beschikt over een heel strikte timing en zal zijn uiterste best doen om deze timing te halen. Hij zal tijdens de verlofperiode doorwerken maar niet op zaterdagen en zon- en feestdagen. Indien nodig kan hij ook doorwerken na 17 of 19 uur (afhankelijk van de geldende arbeidswetgeving).

Om de vooropgestelde timing te kunnen halen sluit hij de werfzone af voor alle gemotoriseerd verkeer. Bevoorrading van handelszaken of andere uitzonderlijke leveringen blijven uiteraard mogelijk maar dienen zoveel mogelijk buiten de werkuren te worden geregeld. Voor hetgeen niet buiten de werkuren kan geregeld worden is het noodzakelijk om hiervoor de nodige afspraken te maken met Guido Snoeck, de werfleider. U kan hem bereiken op het nummer 0475 80 80 42 of via e-mail: guido@koch-ockier.be. Alle woningen en handelszaken blijven te voet bereikbaar.

Parkeren

Omdat er geen verkeer toegelaten is in de werfzone zijn de garages en opritten niet bereikbaar en kan er niet op geparkeerd worden. Parko informeert de bewoners naar alle parkeermogelijkheden en alternatieven.

Omleggingen

De omleggingsplannen zijn beschikbaar op www.kortrijkbereikbaar.be. In de hal van het stadhuis (ingang kant Leiestraat) is er een infostand over de werken. U vindt er naast de omleggingsplannen de ontwerpplannen, simulaties, …

Hoe ervaren jullie deze werken? Laat een mening horen via de reageerknop onderaan!

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!