Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Aparte kunst in De Galerie

Voor de liefhebbers onder jullie loopt er momenteel in de galerie een heel leuke fietsententoonstelling. De tentoonstelling draagt de toepasselijke naam 'fietsen' en wordt georganiseerd door 'de stedelijke Academie Kortrijk’, de 'vzw Den Achtkanter' en 'De Branding Waak vzw'.

Sinds enkele jaren telt de stedelijke academie ieder jaar opnieuw weer talrijke creatieve bezoekers. Ook tal van volwassen creatievelingen van 'De Branding' en van 'Den Achtkanter' brengen een bezoekje  aan de stedelijke academie in Kortrijk. Je kan er bovendien je creatieve ideeën kwijt in de opleiding 'aangepaste beeldende vorming'.

Deze opleiding situeert zich op het niveau van de middelbare graad maar houdt ook rekening met de problematiek van personen met een verstandelijke beperking.  Dankzij de opleiding kunnen ze zich op een leuke manier leren uiten in hun eigen beeldende taal. Deze beeldende taal wordt in de academie naar een hoger niveau getild: men leert er keuzes maken en alle remmingen worden weggenomen. Daarnaast wordt het inzicht in het eigen kunnen verruimd terwijl de spontaniteit bewaard blijft.
 
Dit project kwam tot stand nadat VFG (vereniging personen met een handicap vzw) de Vlaamse academies om een samenwerking vroeg met personen met een verstandelijke beperking. Hierop kwamen verschillende positieve reacties. Ook de academie van Kortrijk toonde veel enthousiasme voor een dergelijk project.

In 2000 ging het experiment van start en in 2001 werd het door het ministerie van Onderwijs erkend. Ook de academies van Brasschaat, Turnhout, Mol en Eeklo startten met de opleiding 'aangepaste beeldende vorming'.  In Kortrijk is meneer Doutrebon de motor achter dit initiatief. In het Kortrijkse stapten drie instellingen mee in het project: vzw Den Achtkanter, vzw De Branding en vzw Regenboog. 

Toch is het project nog steeds niet verankerd in het deeltijdse onderwijs. Het bevindt zich nog steeds in de experimentele fase. Bovendien rijst de vraag om de leerlingen te laten doorstromen naar de hogere graad. Jammer genoeg bestaat er nog steeds geen mogelijkheid om zich als volwassene te integreren in het kunstonderwijs voor volwassenen. Personen met een handicap haken af omdat zij zich dan niet meer kunnen inschrijven. Meneer Doutrebon zocht tevergeefs naar oplossingen voor deze lacune.

Dit jaar worden de kunstenaars en het project extra in de kijker gesteld. Zoals elk jaar, worden de werken van de leerlingen op de eindejaarstentoonstelling geëxposeerd. Daarnaast wordt er ook een tentoonstelling georganiseerd met werken van 'De Branding' en 'Den Achtkanter'.

De grote werken rond het thema 'fietsen' maken veel indruk. Alhoewel elk werk gebaseerd is op dezelfde fiets en elk werk vervaardigd is uit dezelfde materialen, geeft elke leerling zijn eigen interpretatie weer.

De tentoonstelling loopt in de Galerie, de tentoonstellingsruimte van 'Den Achtkanter'. Tezelfdertijd kan je er de werken van de kunstateliers van ‘De Branding’ en 'Den Achtkanter' bezichtigen. De vernissage vindt plaats op donderdag 26 juni om 18u30 in de Galerie. Je kunt de tentoonstelling elke dag bezoeken van 14u tot 16u30, en dit tot vrijdag 4 juli.

De Galerie,
Beeklaan 79 A,
8500 Kortrijk. 
Tel: 056-23. 98. 96
kunstatelier@achtkanter.be

Reacties

Laat een reactie achter


Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!