Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Nieuwe burgemeester in Bissegem

Nieuwe_burgemeester_en_schepenen_va

Zaterdagavond werd in het Koningshof in Bissegem na diverse proeven de Burgemeester van Bissegem bekend gemaakt. Het was Andres Nachtergaele die  de sjerp in ontvangst mocht nemen. 1ste en 2de schepennen werden Madieke D'haene en Leander Cannaert. Op de foto de verkozen burgemeester en schepenen in het gezelschap van uitredend burgemeester Stef Vansteenberge en  Leie-ambassadrice 2009 Sophany Ramaen.

Eerste Vlaamse operette in Kortrijk

Op de purp’ren hei

Voor het eerst wordt in Kortrijk de allereerste Vlaamse operette opgevoerd.
Deze volkse operette, gecomponeerd door Armand Preud’homme, is te zien in de Kortrijkse schouwburg op de zondagen 5 en 12 oktober en 2 en 9 november, telkens om 14.45 uur.
De regie is in handen van Rudy Dermaux. Hij had deze operette al lang op zijn verlanglijstje staan.
De mensen houden van dingen die ze kennen, aldus Rudy, en wie kent nu het lied 'In de stille Kempen, op de purp’ren hei' niet? Zelfs de jonge gasten kennen het en ik verwacht hen dan ook om dit pareltje te komen bekijken.

De cast bestaat, op Veerle Geeroms na, allemaal uit mensen van de streek.
In de rolverdeling zien we naast Myriam Couvreur Frederik Arie, Marleen De Backere, Ronny Decruyenaere, Rik Deketele, Dominique Maes, Rik Mestdach, Wim Vancauwenberghe, Gwendy Vancoillie, India Vercruysse, Jean-Claude Vercruysse, Ilse Verfaille en Matti Warnez.
Volksdansgroep De Ginsteblomme uit Oostrozebeke is er eveneens, naast het voltallig KLT orkest en koor onder de leiding van Ronny Delombaerde.

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en neemt de toeschouwer mee naar de Kempen op de heide. Je vindt er simpele boerenmensen, rad van tong maar met een gouden hart. De operette  verhaalt de geschiedenis van het boerenmeisje Annelie en een spontaan ontloken liefde. Met gekende melodieën, aangepaste kledij en decors, zullen de toeschouwers de tijd van toen herbeleven en wellicht herinneringen kunnen ophalen.

Wie er wil bij zijn kan reserveren in:
DE CULTUURWINKEL
Schouwburgplein 14 te Kortrijk
Tel 056 23 98 55

Dag van de klant

UNIZO Stad Kortrijk met speciale actie Dag van de Klant

87 deelnemers schenken voor 1700 euro aan waardebonnen, er is folder op 6000 exemplaren en een superwinnaar wint voor 1000 euro waardebonnen.

Vandaag zaterdag nemen 87 Kortrijkse zelfstandige handelaars deel aan de 21ste Dag van de Klant, een initiatief van UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Dat is het hoogste aantal deelnemers in Kortrijk in de voorbije 10 jaar. UNIZO Kortrijk deelt vandaag zaterdag op vier strategische locaties 6000 stadsplannen uit waarmee alle bezoekers gemakkelijk de deelnemende handelaars vinden. Die schenken die dag niet alleen een speciale attentie, elke klant krijgt ook een drankbon voor de slotreceptie, vandaag vanaf 17.30 uur op het Overbekeplein. Daar zal burgemeester Stefaan De Clerck van Kortrijk de winnaars trekken van de UNIZO-tombola. Eén gelukkige klant wint de hoofdprijs: een pakket waardebonnen bij de Kortrijkse zelfstandige handelaars met een totale waarde van 1000 euro.

Met de speciale Dag-actie wil UNIZO-Kortrijk de zelfstandige handelaars helpen zich te tonen aan de bezoekers van Kortrijk, benadrukt voorzitter Rudolf Scherpereel. 'We beperkten ons overigens niet tot het centrum, ook bijvoorbeeld op de Pottelberg nemen de zelfstandigen deel aan de Dag van de Klant. UNIZO Kortrijk wil de zelfstandige winkeliers in heel Kortrijk verdedigen.'

Tweede Kazoudag in Kortrijk

Op zaterdag 27 september vindt voor de tweede keer de Kazoudag plaats. 3400 kinderen die deelnamen aan de Kazou-vakanties van Kazou Zuid-West-Vlaanderen zijn uitgenodigd voor een dag plezier in de Kleizaal Pottelberg. Voor veel van hen wordt het een blij weerzien met de vrienden en de moni's van op de vakantie.

Programma:
Namiddag: 13.30 tot 17 uur, voor alle deelnemers van de voorbije zomer van 8 tot 13 jaar
Doorlopend van 13.30 tot 17 uur
Circus Woesh
Spider Wall
Bungee run
Playfactory (springkastelen, fun-parcours, mega-boksring, rodeo-stier…)
Van 14 tot 15 uur
Crazy Kids Disco Show
Van 15.30 tot 17 uur
X!nk

Avond: vanaf 19 uur, voor alle deelnemers van de voorbije zomer van 14 tot 18 jaar
19.30 uur Jay D and the Family
21 uur Thomas De Soete (Turbo Pascals)
23 uur Kazou-DJ’s

Plaats: Kleizaal Pottelberg, Engelse Wandeling, Kortrijk

Enkele interessante cijfers en weetjes:
- In totaal gingen zo’n 3400 kinderen en jongeren mee met Kazou het voorbije jaar.
- Zij werden begeleid door ongeveer 400 monitoren over zo’n 80 kampen.
- Kazou organiseert vakanties in België, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Kroatië, Polen, Zweden en Corsica.

- De Kazoudag is het tweede grootschalige terugkomevenement van Kazou Zuid-West-Vlaanderen. Vorig jaar bereikten ze 1000 deelnemers met optredens van de Ketnetband, Crystal Moon en Buscemi.

Kazou is de jeugddienst van CM, voorheen bekend als Jeugd & Gezondheid. Kazou organiseert vakanties voor jongeren van 8 tot 18 jaar en vakanties voor jongeren met bijzondere aandacht(Jomba), monitorcursussen en heeft een jaarwerking voor monitoren.

Websites: www.kazou.be www.kazou-zwvl.be

Buda Libre: vreemd concept

Buda Libre XL: programma vanavond donderdag in de Kortrijkse concertstudio!

18 uur – 20 uur
In stijlvolle salonnetjes van Quinze en Milan stellen geïnspireerde mensen hun project voor. Hostessen begeleiden je naar het meest interessante idee dat je uit het menu kiest.

Salon 1: Peter Caesens: De Allesbehalve Ideale Bibliotheek
(erfgoed/archivering)

Peter Caesens bouwt de‘abib’: de Allesbehalve Ideale Bib. De start voor een nieuwe bibliotheekconcept dat naderhand ook op provinciaal en Vlaams niveau gestalte moet krijgen.
Hij pleit voor een radicaal bewaarbeleid in onze samenleving, zodanig dat niet enkel de grote literatuur en belangrijke wetenschappelijke documenten gearchiveerd worden, maar ook documenten uit de privésfeer als ook pulpliteratuur. Onder het motto 'Brol moet bewaard worden om te bewijzen dat brol bestaan heeft' pleit Caesens voor het systematisch opslaan van nationale weekbladen zoals Story en of lokale bladen over faits divers...
Bekijk de persoonlijke ‘abib’ van Peter Caesens op: http://www.youtube.com/watch?v=WH9F4C1xgyk

In een volgende bijdrage salon 2 .

Gek of geniaal? Laat je mening horen!!

Bidavo Volleybal voor het eerst in eerste provinciale

De competitie is gestart! De tegenstanders van zowel Bidavo 1 als Bidavo 2 waren interessante ploegen om meteen al goed te kunnen testen. De testen verliepen met wisselend succes.

Bidavo 1 – Zwevegem 1: 2-3 (22-25, 25-22, 25-21, 15-25, 15-13) 
Reserven: 2-1

Zwevegem is een ervaren ploeg met al heel wat seizoenen in 1ste provinciale achter de rug. Bidavo startte wat nerveus aan hun 1ste match in de hoogste provinciale damesreeks. Tot 9-12 was aanklampen de boodschap. Maar van dan af vond Bidavo het juiste ritme en dwong Zwevegem tot het uiterste. Het zag er zelfs lang naar uit dat Bidavo deze eerste set naar zich toe zou halen. Echter, de machine stokte aan 22 punten en Zwevegem maakte al bij al nog gemakkelijk uit. In de tweede set kregen onze spelverdeelsters het wat moeilijk om hun aanvalsters vlot aan te spelen. Het spel verliep dan ook in de beginfase heel rommelig. Bidavo bleef knokkend in de match en bouwde toch nog een mooie voorsprong uit. Zwevegem kwam nog gevaarlijk opzetten maar Bidavo maakte net op tijd uit. In de derde set maakten beide ploegen te veel fouten in de opslag om de supporters te begeesteren. Het prima spel van Bidavo op het einde van de set kreeg de handen toch nog op elkaar. 2-1 voorsprong, het eerste puntje was al binnen. Wat de vierde set betreft, kunnen we kort zijn. Zwevegem snelde in geen tijd naar een 4-13 voorsprong. Bidavo stond erbij en keek ernaar. De meisjes herpakten zich snel in de tiebreak en bleven tot 9-7 uit de greep van Zwevegem. Onder impuls van hun ervaren spelverdeelster maakte Zwevegem echter 5 punten op rij. Bidavo hing in de touwen maar gaf nog niet op. De match eindigde met een bloedstollende rally die gewonnen werd door Zwevegem.

Volgende week maakt Bidavo de verplaatsing naar Oudenburg (één van de toppers van de reeks). Oudenburg verloor dit weekend echter van Torhout. 
{verslag: Jürgen Boone}

Bidavo 2 - Marke: 3-0 (25-23, 25-16, 25-21)  Reserven: 1-2

Reserven
De reserven begonnen zeer goed aan de match en konden in geen tijd een grote kloof uitbouwen. Marke herpakte zich echter en kroop geleidelijk dichterbij. Het bleef bij dreigen en Bissegem kon alsnog de eerste set pakken. In de tweede set toonde Marke wat beter volleybal en kon de set binnenhalen ondanks flink tegenspartelen van Bidavo.  De laatste set was een dubbeltje op zijn kant en ging naar Marke die daarmee de match won.

Hoofdmatch

Na enkele knappe voorbereidingstornooien stonden zowel speelsters als supporters te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. Tijdens het tornooi in Kortrijk leek Marke een makkelijke prooi voor Bidavo maar beide ploegen waren niet voltallig. In de eerste set kwam Bidavo vlug op voorsprong en gaf deze niet meer af. De twee ploegen toonden enkele mooie rally’s die steevast werden afgesloten met secuur geplaatste aanvallen van Bidavo. Een eerste setbal kon niet omgebogen worden in setwinst, de tweede was wel raak! Aan het begin van de tweede set verslapte de concentratie waardoor het toch nog keihard knokken werd om zowel de eerste als de tweede technische time-out met een voorsprong te bereiken. Bij 16-13 ging het spel wat beter vlotten en ging Bissegem door tot een 22-13 voorsprong.  Een laatste opslag zorgde ervoor dat ook de tweede set op hun naam werd gezet. In de laatste set ging Bidavo op hetzelfde elan door maar begon na de eerste technische time-out toch wat twijfelend te spelen. Het kwam tot 15-15 en zelfs tot een 17-18 maar Bidavo scoorde daaropvolgend 4 punten na elkaar en ging als eerste over de kaap van 20. Setbal dankzij een goed geplaatste aanval. Een foutje van Marke zorgde voor set- en matchwinst!

{verslag: Anneleen Andries}

C-jeugd - Zwevegem: 1-3 (19-25, 22-25, 25-19, 16-25)

Spannende match tussen twee evenwaardige ploegen. Mits een iets hogere concentratie tijdens de wedstrijd, zat er misschien wat meer in. Zwevegem bleek op de beslissende momenten secuurder in aanval.

KALENDER VOLGENDE SPEELDAG

zat. 27/09, 20u: Oudenburg - Bidavo 1
zat. 27/09, 14u: Zwevegem - C-jeugd
zon. 28/09, 10u: Gullegem - D-jeugd

Kandidate haalt uit naar Ignace Crombé

Miss Belgian Beauty Gouden 12 Selectie from Clint.be on Vimeo.
Raadsleden mogen tickets KVK niet meer weggeven

Bij de eerste thuismatch van KV Kortrijk kregen de gemeenteraadsleden een gratis ticket. De progressieve fractie sp.a-Vl.Pro-Groen! besloot haar acht tickets niet zelf te houden, maar ze te geven aan geïnteresseerden. Intussen heeft het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Kortrijk beslist dat er minder tickets beschikbaar zijn voor de raadsleden en ze mogen enkel voor eigen gebruik gelden. Met andere woorden, een gemeenteraadslid moet er zelf gebruik van maken.

Fractieleider Philippe De Coene(SP.A): 'De eerste keer kregen we massaal veel respons. In twee dagen tijd liepen er bijna 400 telefoontjes binnen! Maar sommige collega’s van de meerderheid reageerden nogal verzuurd. Nu heeft men ons een nieuw reglement meegedeeld.'

'De stad zou beter de 50 kaartjes uitdelen aan inwoners van Kortrijk. De stedelijke investeringen in KV Kortrijk, die we overigens toejuichen, worden ten slotte betaald door alle belastingbetalers samen, de mensen mogen dus symbolisch iets terugkrijgen. Bon, we mogen de kaartjes niet meer weggeven, we moeten ze zelf gebruiken. Hoe kun je als stadsbestuur nu zo onnozel reageren? We gaan ze alleszins niet zelf gebruiken, wij betalen voor ons kaartje. Als gemeenteraadsleden moeten wij het voorbeeld geven. We staan ten dienste van de bevolking, niet omgekeerd.'

Hebt u een mening daarover? Laat ze maar horen.

Werken in het centrum van de stad

Maandag starten de werken aan de Gentsestraat en daarom sleutelde de stad aan de verkeerscirculatie om de bereikbaarheid van de Veemarkt te garanderen. En over een dag of tien start de heraanleg van de Oudenaardsesteenweg. De werken in het kader van 'De Grote Doortocht' zullen nog minstens een vol jaar duren en de stad zal nog vaker moeten sleutelen aan de verkeerscirculatie in die tijd.


Lukt het jou eigenlijk nog om je weg te vinden in het centrum van Kortrijk of had je ook al je portie aan verkeersellende?

Gratis naar DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband & Erwin

Gratis naar DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband & Erwin Vann

In de afgelopen jaren bewees de DJ Bigband dat de draaitafelkunst kan losgekoppeld worden van haar hiphopcontext en binnen een ensemble van 12 draaitafelaars voor een nieuwe muzikale impuls zorgt binnen het muzikale landschap. Met de creatieopdracht Around the World in 80 beats wil saxofonist Erwin Vann, vaste waarde in het Belgische jazzlandschap, het palet van klanken waarmee de DJ Bigband werkt, verder uitbreiden.

Voor deze happening op vrijdag 19 september om 20.15 uur in de Kortrijkse stadsschouwburg zijn er vijf gratis tickets(21-6 euro) beschikbaar. Dat is voor wie op vrijdag 19 september tussen 10 en 12 uur belt naar 056-23.98.55 van de Kortrijkse cultuurwinkel met vermelding van het codewoord 'Kortrijk Blogt' (nieuwsblad.be/kortrijk en doorklikken naar Kortrijk Blogt). Twee tickets vragen is één betalen).

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!