Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Wie zag die pick up?

Mitsubishi_l200_nebraska

Op woensdag 22 oktober werd deze Mitsubishi gestolen ter hoogte van het Rozenpark op kasteel 't Hoge in Kortrijk. Dat gebeurde op klaarlichte dag tussen 17.30 en 19 uur. Het kan bijna niet dat niemand iets zag. Tips of meer info kunnen naar de politie of naar deze krant (kortrijk@nieuwsblad.be). Student Yves D. zou zijn dierbaar vehikel graag terugvinden.

Futurotextiel voor kids

FUTUROTEXTIEL opende op 8 oktober haar deuren voor het grote publiek. Vanaf de herfstvakantie kunnen kinderen, jongeren en families op een bijzondere manier de tentoonstelling bezoeken. Hiervoor ontwikkelde FUTUROTEXTIEL in samenwerking met Casa Blanca ‘Geknipt Op Maat’
GEKNIPT OP MAAT
Small (7 tot 10 jaar)
sTOF!
Bezoek Futurotextiel met een kindergids en ga daarna aan de slag! Tijdens de workshops wordt er geknutseld, genaaid, muziek gemaakt, gedanst,… met stof. Ouders kunnen tijdens het toonmoment op vrijdagavond de sTOFFE resultaten bekijken.
Wanneer? 29, 30 en 31 oktober 2008, van 10 tot 16u30
Prijs? 30€ (drankje inbegrepen, breng wel zelf je picknick mee!)
Waar? Lounge Futurotextiel 08 Tentoonstelling (NMBS Loods, Magdalenastraat, Kortrijk)
Inschrijvingen en informatie : tel. 056_27 74 04 – futurotextiel@kortrijk.be
Medium  (1O tot 14 jaar)
ZWEVENDE HOEDEN
Maak in het Broelmuseum een zwevende hoed met een Indisch tintje.
Wanneer? 29, 30 of 31 oktober, telkens van 14u tot 16u30
Prijs? 5€ voor een namiddag
Waar? Broelmuseum, Broelkaai 6, 8500 Kortrijk
Inschrijvingen en informatie: tel. 056-27 77 80 – broelmuseum@kortrijk.be
Large (14+)
CATWALK
Bezoek Futurotextiel en laat je inspireren door de kledinglijn, de nieuwste stoffen en laatste technologieën. Tijdens de workshop ontwerp je en maak je een eigen FUTURO-kledingstuk. Een mode-ontwerper en een naaister staan ter uwer beschikking. Op vrijdagavond wordt de modecollectie geshowd op de CATWALK.
Wanneer? 29, 30 en 31 oktober 2008, van 10 tot 16u30
Prijs? 30€ (drankje inbegrepen, breng wel zelf je picknick mee!)
Waar?  Lounge Futurotextiel 08 Tentoonstelling (NMBS Loods, Magdalenastraat, Kortrijk)
Inschrijvingen en informatie : tel. 056-27 74 04 – futurotextiel@kortrijk.be

Extra Large (voor kleine en grote families)
ONTBIJTZONDAGEN
Bezoek Futurotextiel op zondagvoormiddag. Je wordt verwelkomd met een lekker ontbijtje. Een gids leidt de volwassenen rond terwijl de kinderen genieten van een leuke workshop. Voor de allerkleinsten wordt er opvang voorzien.
Wanneer? 9,16 en 23 november, van 10u tot 12u
Prijs? Ontbijt en workshop gratis
Waar? Lounge Futurotextiel 08 Tentoonstelling (NMBS Loods, Magdalenastraat, Kortrijk)
Inschrijvingen en informatie : tel. 056-27 74 04 – futurotextiel@kortrijk.be
RIEMEN VAST!
Bezoek samen met je kinderen Futurotextiel en maak hierbij gebruik van de FUTURO-onderzoeksriem. De kinderen kunnen de riem rond hun middel vastmaken. Aan de hand van opdrachtbordjes in de tentoonstelling kom je samen met je kinderen meer te weten over de wereld van textiel.
Wanneer? Doorlopend
Prijs?  Gratis

Innovation Awards uitgereikt in Kortrijk

KHBO-studenten winnen Innovation Awards

Twee studenten van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) hebben een Innovation Award in de wacht gesleept. Ramses Pierco(22) uit Ieper won de algemene Innovation Award. Lieselot Verbeke(21) uit Ingelmunster won op haar beurt de award in de categorie ‘Ontwikkelingen in de sociale sector’.

Aan de West-Vlaamse hogescholen KHBO, KATHO en HOWEST worden jaarlijks een pak innovatieve eindwerken geschreven rond thema’s uit de profit en non-profit sector. De Innovation Awards is een scriptieprijs die de meest innovatieve eindwerken van West-Vlaanderen bekroont en ze dus een duwtje in de rug wil geven. De wedstrijd gaat uit van het Ondernemerscentrum Kortrijk en het Innovatiecentrum West-Vlaanderen.

Studenten uit alle afstudeerrichtingen van de drie West-Vlaamse hogescholen kunnen zich in het voorjaar inschrijven. De eindwerken worden doorgenomen door een eerste jury, waarbij ook alle interne en externe promotoren worden bevraagd. De klemtoon ligt daarbij op het innovatief karakter en de meerwaarde voor het bedrijf of de organisatie. Hieruit volgt dan een eerste preselectie.

De geselecteerde studenten en hun begeleiders uit de bedrijven of non-profit organisaties worden vervolgens uitgenodigd voor een jury van deskundigen, die de uiteindelijke winnaars kiezen. De winnaars krijgen € 500 mee naar huis en ook voor de bedrijven is er een premie van € 1200 weggelegd.

In totaal waren er 201 inzendingen. Uiteindelijk had KHBO 9 genomineerden in 9 categorieën: telkens vier van de Lerarenopleiding en Industriële Wetenschappen & Technologie, en één van Gezondheidszorg. Ramses Pierco(22) uit Ieper won de algemene Innovation Award op 27 nominaties. Thema van zijn masterproef was: ‘Studie en ontwikkeling van testsystemen voor hoogfrequente signalen op PCB’s’. Lieselot Verbeke (21) uit Ingelmunster won de award in de categorie ‘Ontwikkelingen in de sociale sector’ met haar bachelorproef ‘Als een schoolbank leeg blijft…’.

GRIEZELS EN GEESTEN IN 1302

Zwartedood_1

Tijdens de herfstvakantie leent het museum Kortrijk 1302 zich als decor voor Griezels en Geesten. Er zijn allerlei akelige figuren te zien. De personen waar het in 1302 over gaat zijn allemaal dood, of niet (helemaal)? Het thema van Halloween wordt gekoppeld aan bloederige anekdotes in verband met betrokkenen bij de Guldensporenslag.

Kinderen krijgen een tovenaarshoed en dito staf om op een veilige manier de griezels en geesten te trotseren. Ter plaatse worden de zenuwen verder op de proef gesteld! Slechts door de handen in een ton te stoppen vind je de delen van een krachtig amulet. Het zal tegen kwade geesten behoeden.

Dinsdag 28, woensdag 29, donderdag 30, vrijdag 31 oktober, zaterdag 1 november en zondag 2 november: open van 10 tot 17 uur. Toegangsprijs € 6 of € 4 euro / € 1 voor 13- tot 26 jarigen / gratis tot en met 13 jaar. Op de Muzeum Zondag 2 november 2008 is dit uitzonderlijke parcours GRATIS voor IEDEREEN toegankelijk van 14u tot 17 uur.

MUSEUM KORTRIJK 1302
HOUTMARKT – BEGIJNHOFPARK
8500 KORTRIJK
WWW.KORTRIJK1302.BE
KORTRIJK1302@KORTRIJK.BE
TEL. 056 27 78 50

Moeten er verkeersstewards komen in Kortrijk?

Sneller in het centrum van Kortrijk dankzij verkeersstewards
Informeren, niet verbaliseren

Naar aanleiding van de werken rond de invalswegen in Kortrijk, wil Koen Byttebier namens de fractie Open Vld enkele concrete voorstellen doen aan het stadsbestuur, de politiezone en de handelaars.

Byttebier: 'Terwijl enerzijds alle ogen gericht zijn op de grote realisaties die Kortrijk in de verf zetten, is het voor vele stadsbezoekers, bewoners en mensen die er werken niet evident om de stad in en uit te geraken.  De strakke timing legt een opeenvolging van wisselende verkeerssituaties op.  Het is begrijpelijk dat de communicatie hiervan niet gemakkelijk is.

Vanuit de praktijk wil Byttebier een aantal suggesties lanceren die, in overleg met de betrokken verantwoordelijken snel en concreet realiseerbaar zouden moeten zijn.  Het hoofddoel is vlot in en uit de stad geraken, op een reglementaire manier:

• Verkeersstewards op de invalswegen op drukke momenten
o Wat kunnen ze doen ?
 Ze kunnen mensen die in de files staan, of aan de lichten wachten, informeren op 2 manieren:
• Vragen naar de bestemming en de mensen de meest actuele en snelste route uitleggen
• Een nieuwsbrief met de recentste routes uitdelen
• De centrumparkings aanbevelen
o Wie kan dit doen ?
 Dit zou kunnen door het ter beschikking stellen van een deel van het preventieteam
 Aanvullend zouden vrijwilligers, zoals die soms in de dienst voor Toerisme worden ingeschakeld, kunnen bijspringen.  Die mensen doen dit voor een bescheiden vergoeding.
o Wanneer moeten ze dit doen?
 Uiteraard geen 24/24 en 7/7.  Het zou goed zijn om dit vooral bij de aanvang van veranderde verkeerssituaties te doen en zeker elke zaterdag, zowel als de laatste 15 dagen van het jaar.
 Spitsuren en bezoekerspieken zouden voorrang genieten
o Hoe kan je dat promoten ?
 Door herhaalde panelen bij belangrijke invalswegen die verwijzen naar de stewards, zodat ze niet als verkopers van één of andere actie worden aanzien.

• Informeren, niet verbaliseren
o Wat is het niet?
 Het is geen pleidooi om verkeersovertredingen te negeren of te minimaliseren
 Het is geen kritiek op de huidige werking van de verkeerspolitie.
o Wat is het wel?
 Een uitdrukkelijke vraag om ook via de politiediensten in het verkeer een soort “gastvrij imago” uit te stralen, door heel veel informatie te geven, mensen te helpen en evt. te wijzen op overtredingen zonder deze onmiddellijk om te zetten in een pv.
o Op welke domeinen kan de politie de stadsbezoekers helpen
 Mensen die de verkeerde richting inrijden omdat ze door het zoeken de verkeersplaten negeren.
 Mensen die fout parkeren (niet hetzelfde als vergeten te betalen).
 Vrachtwagens die moeten lossen of laden in de binnenstad begeleiden.

In elk geval moet in alle communicatie vanuit stadsdiensten, politie, het handelsdistrict en individuele handelaars de bereikbaarheid van de binnenstad beklemtoond worden in realistische en duidelijke termen (Veemarkt is al een voorbeeld in de goeie riching).

Wat denkt u van dit voorstel? Reageer hieronder of via kortrijk@nieuwsblad.be 

Winnaars Minnekesfeesten gaan de lucht in

Luchtdoop_laureaten_minnekesfeesten 

De laureaten van de kleurwedstrijd, de wandelzoektocht en de kleveractie in het kader van de Minnekesfeesten 2008 in Bissegem kregen 9 luchtdopen op het vliegveld van Bissegem-Wevelgem. De piloot Antoon Vervaeke vloog dit jaar met een Cessna. De oudste passagier was 82 jaar en vloog voor de éérste maal. Bram(9) mocht naast de piloot plaatsnemen, kreeg een hoofdtelefoon opgezet en kon zo het gesprek met de piloot volgen. Voor alle passagiers was het fantastich om de streek vanuit de lucht te kunnen waarnemen. Het was een mooie afsluiter van de Minnekesfeesten 2008. Voor alle aanwezigen was het ook een geslaagde kennismaking met het vliegveld. De laureaten Jean-Luc Werbrouc(kleveractie), Bram Demaeyer(kleveractie), Ronny Van Heghe(kleveractie), Benoit Holvoet(kleurwedstrijd), Sarah Vansteenkiste( kleurwedstrijd), Silke Vercruysse(kleurwedstrijd), An Decoene(wandelzoektocht), Patrick Vanryckeghem(wandelzoektocht) en Rita Debackere (wandelzoektocht) samen met het bestuur van de Minnekesfeesten, vrienden en familieleden op de foto.

Topper in handbal

Vandaag zaterdag is een top handbaldag in Kortrijk.

De beide ploegen die de eerste plaats delen in tweede nationale spelen tegen elkaar in De Lange Munte.

Er is een omruiling gebeurd tussen de uit- en thuiswedstrijd en dit op vraag van Eynatten.

Vandaag zaterdag 25 oktober dus in De Lange Munte: 19 uur Apolloon Heren tweede nationale tegen Eynatten. Beide ploegen staan op een gedeelde eerste plaats!!

Recente overlijdens in de stad Kortrijk

Delezie Roger André August(M), 84 jaar, overleden te Kortrijk,
op 11 oktober 2008, woonachtig te Anzegem, weduwnaar van Hertoge
Germana Sidonia

Vermote Jeannette Nelly(V), 79 jaar, overleden te Kortrijk, op
11 oktober 2008, woonachtig te Harelbeke, weduwe van Mestdagh
Maurits Ferdinand Antoon

Christiane Marie Eva(V), 56 jaar, overleden te Kortrijk, op
11 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenote van
Brouckaert Etienne Gabriël Paul

Peers Germain Jules(M), 59 jaar, overleden te Kortrijk, op 10
oktober 2008, woonachtig te Kuurne, weduwnaar van Defoor
Bernadette Alfonsine Pharaïlde

Seynhaeve Jeannette Maria(V), 84 jaar, overleden te Kortrijk, op
11 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenote van Delaere
Roger Jules

Scheerlinck Henri(M), 77 jaar, overleden te Kortrijk, op 12
oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Ghysels
Antoinette Marie Louise

Vandendriessche André Achiel(M), 87 jaar, overleden te Kortrijk,
op 12 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van
Lemahieu Bertha Simonna

Coudijzer Irma Maria(V), 93 jaar, overleden te Kortrijk, op 12
oktober 2008, woonachtig te Avelgem, weduwe van Van Den Berghe
Edgard Joannes

Duflo Ginette Germaine(V), 70 jaar, overleden te Kortrijk, op 13
oktober 2008, woonachtig te Kuurne, echtgenote van Verlinde André
Marie Bernard

Chantrie Antoine Gustaaf(M), 65 jaar, overleden te Kortrijk, op
13 oktober 2008, woonachtig te Zwevegem, echtgenoot van Dekimpe
Rita Emma Maria

Clarysse André Roger(M), 74 jaar, overleden te Kortrijk, op 14
oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Debels
Christiana Margareta Augusta

Vanoverberghe Camille Maurice(M), 84 jaar, overleden te
Kortrijk, op 13 oktober 2008, woonachtig te Wevelgem, echtgenoot
van Messely Paula Bertha

Lodefier Bertha Maria(V), 94 jaar, overleden te Kortrijk, op 14
oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Van Assche Oscar
Stephaan

Wyffels Juliaan Gerardus(M), 93 jaar, overleden te Kortrijk, op
14 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Libeer
Suzanne Marie

Vanooteghem Muguette Ginette(V), 65 jaar, overleden te Kortrijk,
op 15 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Dumortier
Lioneel Julien

Terryn Erik Maurits(M), 64 jaar, overleden te Kortrijk, op 15
oktober 2008, woonachtig te Wevelgem, echtgenoot van Weisz
Irmgard

Delrue Willy Jozef(M), 79 jaar, overleden te Kortrijk, op 15
oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Soetaert
Annie Louise Marie

Deloof Lyliane Marie Louise(V), 66 jaar, overleden te Kortrijk,
op 15 oktober 2008, woonachtig te Zwevegem, echtgescheiden van
Wylin Jeroom Cyriel Camiel

Deblaere Sabine Simonne Marie Madeleine(V), 60 jaar, overleden
te Kortrijk, op 16 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk,
echtgenote van Vancraeynest Stefan Roger Remi

Vanderschuere Maria Ludovica(V), 99 jaar, overleden te Kortrijk,
op 17 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Depauw
Gentil Joseph

Witdouck Werner Benedictus Camiel(M), 71 jaar, overleden te
Kortrijk, op 16 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot
van Messeaen Jeannine Pharaïlde

Demeulenaere Martha Gerarda Irma(V), 87 jaar, overleden te
Kortrijk, op 17 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van
Decock Jules Albert

Luyckx Gery Gerard(M), 67 jaar, overleden te Kortrijk, op 17
oktober 2008, woonachtig te Wevelgem, echtgenoot van Vermander
Jacqueline Jenny

Beddeleem Simona Godelieve Cornelia(V), 81 jaar, overleden te
Kortrijk, op 17 oktober 2008, woonachtig te Deerlijk, weduwe van
Pacquet Georges Auguste

Kortrijk en de VS, één strijd

Gemeenteraadslid Bart Caron (Vl.Pro) stuurde ons een brief die we hier afdrukken.


Zo schrijft hij:


Ik kreeg in een enveloppe van de stad Kortrijk, op initiatief van het college van burgemeester en schepenen en de ambassadeur van de Verenigde Staten, een uitnodiging voor een filmvoorstelling in Kortrijk. De documentaire film in kwestie is "From Explorer Ships to Partnerships: A Voyage through 175 Years of US-Belgian Relations", gemaakt in opdracht van de Amerikaanse ambassade, met steun van onze Buitenlandse Zaken.


Het moet van de bevrijding dateren dat een lokale overheid zoiets deed. De vertoning vindt plaats in een stedelijke zaal, met stadspersoneel en de stad betaalt de receptie.


De uitnodigingskaart vermeldt letterlijk dat de film gaat onder meer over de langdurige vriendschap tussen beide naties en de voortdurende economische en educatieve samenwerking.


Zit de bevolking hierop te wachten? Ik heb niks tegen een dergelijke film, maar niet op kosten van en met de morele steun van de lokale overheid.


Wat vindt u?

Kortrijks Groencomité kiest de mooiste gevelversiering

Bebloeming_2008_kib

Vrijdagavond organiseerde vzw het Groencomité Kortrijk, afdeling Bissegem in De Neerbeek de jaarlijkse prijsuitreiking voor gevelversiering. Van de 750 deelnemers werden er 130 genomineerd. Na de muziekale deuntjes van André Delbeque mocht menig deelnemers een prachtig bloemstuk in ontvangst nemen. De laureaten Antoon Vandenberghe( gevelversiering), Yvan Christiaans(voortuinen), Germain Tandt (open bebouwing kleiner dan 150m2 ), Norbert Balcaen(meer dan 150 m2), Luc Staesens (hoogste score gevelversiering) mochten uit de handen van Dirk Serlet, secretaris Groencomité stad Kortrijk, een aandenken en een bloemstuk in ontvangst nemen.         

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!