Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Kokopelli festival

Het KOKOPELLI Open Minded Music Festival

heeft zijn derde werkjaar aangevat! Kokopellifestival is een muziekfestival met een open geest en een blik op de wereld. Het festival is vooral gericht op jongeren, families, scholen en jeugdverenigingen uit de ruime regio tot over de taalgrens heen! Voor meer info surf naar: www.kokopellifestival.be.

De volgende editie van het KOKOPELLI Open Minded Music Festival is er op 15, 16 en 17 mei 2009 in en rond de dwarsschuur ’t Goet te Wynckele in het centrum van Gullegem. Maar eerst is er Kokopelli op tournée!. Onder deze naam vliegt het Kokopelli festival zijn Gullegems nest uit! Om Kokopelli in al zijn facetten meer naambekendheid te geven. Kokopelli geeft onder meer een gratis tournee in Kortrijk op 14 maart in Kaffee ZIGGY(Kortrijk).

Geschenkenbeurs in Kortrijk

INTERNATIONALE GESCHENKENBEURS

Tentoonstelling Russische Kindertekeningen

Spoetnik organiseert zijn Geschenkenbeurs met voorwerpen uit de landen van de ex-USSR. Deze manifestatie heeft tot doel het publiek kennis te laten maken met verschillende exclusieve en decoratieve voorwerpen en juwelen, matriosjka’s, cd’s, porselein, houten speelgoed voor de kleintjes alsook Boheems kristal uit Tsjechië, schuimwijnen, wijnen enz... Dit jaar ook de medewerking van ART-NEVA SINT-PETERSBURG en SINT-PETERSBURG COLLECTION. Ook de kennismaking met de echte Russische vodka is een ervaring op zich. Postzegelverzamelaars kunnen hun gading vinden in de oude en recente zegels die te vinden zijn in de postzegelstand. De vzw Spoetnik heeft eveneens tot doel mee te werken aan culturele manifestaties. Spoetnik stelt haar diensten ter beschikking om raad te geven aan diegenen die het GOS wensen te bezoeken. De geschenkenbeurs wordt georganiseerd ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar. Spoetnik Kortrijk, is een vereniging die tot doel heeft de relaties tussen Vlaanderen enerzijds en de volkeren van de landen als Rusland, Oezbekistan, Oekraïne, Moldova, Belarus en alle andere landen van het GOS te bevorderen. Dit alles vindt plaats in het Muziekcentrum 1ste verdiep (vroeger gebouw Radio 2) Conservatoriumplein 1. Zondag 30 november van 14 tot 17 uur SPOETNIK Kortrijk 0475-44.38.11 of 0475-91.10.61 e-mail: ronnylaporte@skynet.be.

Bidavo Bissegem is goed bezig

Sportief Bidavo Bissegem

Op sportief vlak kabbelt het seizoen rustig voort. Bidavo 1 handhaaft zich in eerste provinciale en stond vorig weekend dicht bij een stunt. Bidavo 2 heeft al bijna evenveel matchen gewonnen als het volledige voorbije seizoen. De C-jeugd heeft haar draai gevonden en heeft het nieuwe systeem al behoorlijk onder de knie. De D-jeugd wint niet veel maar heeft enthousiasme te koop. En de E-jeugd? Tja, je moet eens langskomen op training (elke dinsdag, 18u30), zegt Jürgen Boone. 'Heel mooi om te zien hoe 20 kleintjes zich laten leiden door hun trainsters. Vanaf volgend weekend starten we met de bedeling van ’t Bidavo’tje in alle Bissegemse bussen. Ook dit seizoen zullen wij 2x een krantje uitbrengen om iedereen te informeren over onze club. Wie niet in Bissegem woont, mag altijd een mailtje sturen (bidavo@skynet.be). We sturen met veel plezier een Bidavo’tje op. En mogen wij meteen ook onze 47 sponsors bedanken voor hun steun.'

Nasmaak voor langste belegde broodje

Het wereldrecord 'langst belegde broodje', dat zaterdag gevestigd werd in Kortrijk, heeft een wat nare nasmaak.
Omwonenden waren boos omdat honderden broodjes, doorweekt na de regen, in de vuilbak belandden.
In de Jan Persijnstraat lagen er tot donderdag nog altijd. André Vandenbroucke van het Vlastreffen in Kortrijk gaat in februari naar india. Hij organiseert een musical ten voordele van Indiase kinderen. De voorstellng vindt plaats op 24 januari om 20 uur in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk. Wie ook vindt dat die rottende broodjes niet kunnen, mag hem contacteren op 0478-31.66.79, zegt hij boos en dan krijgen hij of zij een gratis kaart voor het concert. Email vdb.andre@skynet.be.

Beantwoord onze poll vraag of reageer hierop via de reageerknop hieronder of via kortrijk@nieuwsblad.be 

Een miljoen bidprentjes ontsloten

Nieuws voor genealogen

Wie een passie heeft voor genealogie kan vanaf vandaag zijn hart ophalen in het stadsarchief. De collectie van de bibliotheek, één miljoen bidprentjes en honderdduizend rouwbrieven, vindt er een nieuwe thuis. Genealogie is stamboomonderzoek. Familiekunde. De omvangrijke collectie genealogische documenten werd aangelegd door pastoor Leopold Slosse(1842-1920) en werd na zijn dood aangekocht door de stad Kortrijk. De collectie bidprentjes en rouwbrieven werden decennia lang bewaard in de afdeling erfgoed van de bibliotheek. De verhuis van de collectie naar het stadsarchief is een logische stap. Bidprentjes, rouwbrieven en akten van de burgerlijke stand bevinden zich voortaan op één plaats. De spectaculaire verhuis van één miljoen bidprentjes en honderdduizend doodsbrieven is vlot verlopen. Het stadsarchief en de genealogische documenten zijn nu voor iedereen toegankelijk. Wie graag iets meer zou weten over zijn verre bloedverwanten of op zoek is naar adel of herenboeren in de familie kan vanaf nu terecht in het stadsarchief. Op aanvraag kan je een digitale versie verkrijgen van een bidprentje of rouwbrief. Op die manier wordt de collectie digitaal ontsloten. Het is ook een huzarenstuk om alle genealogische documenten in te scannen. Wie geïnteresseerd is om een handje toe te steken, kan contact opnemen met het stadsarchief, Kortrijksestraat 388a, Kortrijk, 056 27 88 00, stadsarchief@kortrijk.be.

Wervik slechtste afvalleerling van de klas, Kortrijk in middenmoot

Afval Afvalverwerking is een heikel punt. Kortrijk scoort behoorlijk in de middenmaat wat de ophaling betreft per inwoner per jaar. Er zijn echter heel wat gemeenten die onder de grens van 100 kg geraken. Waarom kunnen de Zuid-West-Vlamingen dat niet? Hierna vind je de getallen per gemeente van de regio. Commentaar geef je via de reageerknop of via kortrijk@nieuwsblad.be 

 
Anzegem                                  158,3
Avelgem                                   160,2
Deerlijk                                    133,6
Harelbeke                                 171,1
Kortrijk                                    149,1
Kuurne                                      172,7
Lendelede                                 126,5
Menen                                      177,6
Spiere-Helkijn                          178,3
Waregem                                 159,1
Wervik                                      179,1
Wevelgem                                 152,4
Zwevegem                                 137,3

Het diamanten verhaal van Joanna en Norbert

DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM VAN NORBRECHT DUTHOO EN JOANNA BEHEYDT

Norbert is geboren in Kortrijk op 27 juli 1924. Zijn vader Jozef Duthoo was handelaar in gist. Moeder Juliana Vermote was moeder aan de haard. Norbert startte zijn school in de kleuterschool van het Kortrijkse Begijnhof. Daarna zat hij bij de Broeders van Dale en vervolgens kreeg hij les aan het Koninklijk Atheneum. Norbrecht leerde het vak van machinemonteerder aan de vakschool in Kortrijk. Toen de oorlog uitbrak, werden alle opleidingen stopgezet door de bezetting van de Duitsers. Norbert ging werken in het loodgietersbedrijf van Clarysse Florijn in de Doorniksesteenweg. Hij verdiende in die tijd 3.25 frank per uur. In het weekend zette hij graag de bloemetjes buiten. Tijdens een danspartij in een café in Harelbeke werd Norbert in 1943 opgepakt door de Duitsers. Hij werd op transport gezet naar Duitsland. In het kamp Heiterblick verbleven voornamelijk West-Vlamingen. Ondanks de erbarmelijke leefomstandigheden en de honger heerste er een samenhorigheid onder de mannen. In mei 1945 kwam Norbert terug naar zijn geboortestreek. Hij ging werken in het bedrijf van de familie Corneille. In 1950 vertrok de jubilaris met zijn echtgenote naar Kongo. Hij werkte er in opdracht van l’Union Meuniere aan de opbouw van machines in nieuwe fabrieken. Het was een tijd met hechte vriendschappen onder de andere Vlaamse en Waalse werknemers. De weeromstandigheden en de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking maakten het verblijf nog paradijselijker. In 1954 kwam Norbert met zijn gezin op vakantie naar België. Om medische redenen mocht Joanna op doktersbevel na het verlof niet meer terug naar Congo. Norbert vond werk in de weverij van de familie Dejaeghere. Twee jaar later, nadat zijn vrouw genezen werd verklaard, vertrok hij opnieuw naar de Afrikaanse continenten. In 1979 – op 55-jarige leeftijd - kon hij al genieten van zijn pensioen. Zijn huisarts gaf hem enkele tips om fit te blijven. Norbert beleefde veel plezier aan zijn vrijwilligerswerk in het dienstencentrum De Zonnewijzer.

Zijn vrouw Joanna is geboren in Kortrijk op 24 mei 1926 in een gezin met vijf kinderen. Haar vader Albrecht Beheydt werkte als mecanicien bij de firma Bekaert. Moeder Maria Maieur zorgde voor haar kroostrijke gezin. Joanna volgde les bij de Zusters Paulinen. Na haar studies ging ze achtereenvolgens werken bij de firma Delplancke, Deridder en Vanhoutte. In haar vrije tijd speelde Joanna basketbal in een damesploeg. Met het Kortrijkse toneelgezelschap De Vlaamse Zonen stond ze regelmatig als figurante op de planken. Joanna was een jongedame met avonturiersbloed. Waar haar vader altijd van gedroomd had, maakte Joanna waar. Ze verliet haar omgeving om samen met haar man een leven op te bouwen in Congo. De firma l’Union Meuniere betaalde de kosten van zijn werknemers om in de vakantieperiodes op reis te gaan of om hun verlof in België door te brengen. Joanna verkoos meestal de eerste optie. Op die manier maakte het echtpaar Duthoo reizen door Afrika en vaarden ze op een cruiseschip langs de Griekse eilanden.

Hun eerste dochter werd in Likasi geboren. Enkele jaren later werd hun tweede dochter in Kortrijk geboren. Op 22 november 1960 zag Patricia het levenslicht in Kolwesi. Ondertussen hebben ze een eigen gezin. Momenteel zijn er vijf kleinkinderen.

Bloemschikken voor Kerstmis

Op 2 december vindt een workshop bloemschikken en bloemschikdemonstratie plaats in de provinciale tuinbouwschool van Kortrijk (Condedreef 10).

Fred Verhaeghe is de leerkracht Bloemsierkunst die met de leerlingen bloemsierkunst  (Florence Bonte, Charlotte Meersseman, Maaike Vandendriessche, Karlijn Vander Eeckt,  Sara Vanneste en Björn Viaene) aan de slag gaat op 2 december. De start van de workshop wordt gegeven om 19 uur met een demonstratie.

Daarna maakt ieder ingeschreven deelnemer met dezelfde bloemen en materialen zijn eigen bloemstuk naar eigen smaak en creativiteit. Ondertussen kan je genieten van de opbouw, de samenstelling en de afwerking  van verschillende andere bloemstukken die Fred Verhaeghe en de leerlingen  die avond ter plaatse maken en later verloot worden. Om 21 uur is de avond afgelopen.

De deelnameprijs bedraagt 15 €, inbegrepen de materialen en bloemen voor het te maken bloemstuk. Omdat gezorgd wordt voor het materiaal is inschrijven verplicht. Je kan storten op rekening 091-0109581-97 met vermelding van naam - namen van de deelnemers - kerstschikking Kortrijk.

Koffiespeciaalzaak Simont Lévelt opent in Doorniksestraat

De keten Simon Lévelt opende in de Doorniksestraat 26 in Kortrijk de derde koffie- en theespeciaalzaak van ons land. In de winkel kan geroken en geproefd worden van ruim 200 theesoorten en 24 koffiesoorten. In Nederland heeft Simon Lévelt dertig zaken.

Eind 2006 opende de eerste Belgische vestiging de deuren in Gent, een jaar later volgde de tweede winkel in Mechelen. Nu is Kortrijk aan de beurt. Bij de officiële opening waren dertig bezoekers aanwezig, die tijdens een proeverij alles te horen kregen over het zetten van koffie en thee.

Sterfgevallen in Kortrijk

Codron Zoë Alfonsina(V), 86 jaar, overleden te Kortrijk, op 02 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Corselis Achiel Florens Jozef Herman

Cecile Marie(V), 84 jaar, overleden te Kortrijk, op 31 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Gryspeert Remi Maurits

Decaluwe Bruno Andreas(M), 74 jaar, overleden te Kortrijk, op 02 november 2008, woonachtig te Harelbeke, weduwnaar van Bovyn Mariette Gerarda Josephine

Grymonprez Bertha Zulma(V), 92 jaar, overleden te Kortrijk, op 31 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Demeyere Andre Jozef

Vanhee Lieven Remi Wilfried Georges(M), 44 jaar, overleden te Kortrijk, op 02 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Herman Charlotte Denise

Poelman Adrienne(V), 58 jaar, overleden te Kortrijk, op 31 oktober 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgescheiden van Sax Etienne

Decock Maria Theresia Jacqueline(V), 75 jaar, overleden te Kortrijk, op 02 november 2008, woonachtig te Anzegem, weduwe van Furniere Roger Marcel André

Vanwetteren Esther Antonia Octavia(V),
87 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Smissaert Willy Seraphin Jozef

De Backere Kamiel Paul(M), 86 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Bossuyt Simona Germana

Derycke Josiane Georgette Marianne(V), 59 jaar, overleden te Kortrijk, op 01 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenote van De Troy Willy Jean Florent

Soens Marie-Claire Leona(V), 53 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Zwevegem, echtgenote van Turpijn Jean-Pierre Rudolf Esther

Herman Roger Ernest(M), 84 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Wevelgem, echtgenoot van Taillieu Anna Margriet

Hoornaert Marie-José Elisabeth(V), 91 jaar, overleden te Kortrijk, op 02 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Nuyttens Nicola Zosma(V),
77 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Otté Romain

Verbrugge Frans Marcel(M), 75 jaar, overleden te Kortrijk, op 03 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Vandenhoven Marcel Jacques(M)
, 90 jaar, overleden te Kortrijk, op 04 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwnaar van Vandenhoven Yolanda Magdalena Gabriella Maria

Demets Maria Ivonna Louisa(V), 86 jaar, overleden te Kortrijk, op 04 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Debosschere Estella Juliana(V), 89 jaar, overleden te Kortrijk, op 04 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Stockman Walter Ferdinand

Volkaert Jean Paul Gilbert(M)
, 62 jaar, overleden te Kortrijk, op 04 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Maria Louisa(V), 90 jaar, overleden te Kortrijk, op 05 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Labarque Marcel Albrecht

Breemeersch Roger Michel(M), 65 jaar, overleden te Kortrijk, op 05 november 2008, woonachtig te Wevelgem, echtgenoot van Neve Rachel Marguerite

Geuens Maria Josepha Gommaar(V),
90 jaar, overleden te Kortrijk, op 05 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Peeters Antoon Hendrik

Denaux Johan Roeland Maurits Irena(M), 55 jaar, overleden te Kortrijk, op 05 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Callens Lucien Theophile(M), 73 jaar, overleden te Kortrijk, op 06 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Weedaeghe Adrienne Josepha

Devriesere André Arthur(M), 79 jaar, overleden te Kortrijk, op 06 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Tytgat Marguerite Maria

Buysschaert Monika Marietta Klotildis(V)
, 87 jaar, overleden te Kortrijk, op 06 november 2008, woonachtig te Kortrijk

Tavernier Maria Francisca Henri(V), 78 jaar, overleden te Kortrijk, op 07 november 2008, woonachtig te Kortrijk, weduwe van Bleus Joseph Gerard

Derumeaux Ghislain Urbaan Cornelus(M),
75 jaar, overleden te Kortrijk, op 08 november 2008, woonachtig te Kortrijk, echtgenoot van Vanneste Jeanne Simonne

Desmedt Jacques Georges André(M), 65 jaar, overleden te Kortrijk, op 07 november 2008, woonachtig te Harelbeke, echtgenoot van Debrabandere Jeannine Georgette

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!