Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge

Vrijdagmorgen gebeurde een dodelijk ongeval aan de overweg in de Sint-Katharinasteenweg in Kuurne. Wellicht omdat hij verblind was door de zon zag de bromfietsbestuurder de slagbomen niet en reed hij er dwars doorheen. Wellicht is hij daarna ten val gekomen op het gladde wegdek en niet meer op tijd weggeraakt voor de aanstormende trein. Het gaat om de trein van lijn 66 die van Kortrijk naar Brugge spoort. De twee treinen in beide richtingen staan nog stil op de sporen. Het parket gaat ter plaatse.

Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!

Claudio en Gaëlle: Kortrijk (West-Vlaanderen) Het jongste koppel in Mijn Restaurant!, Claudio (25 jaar) en Gaëlle (20 jaar) zijn echte Knokkenaars. Zij trekken naar het West-Vlaamse Kortrijk om er hun restaurant te openen.

Claudio heeft Italiaanse roots en stond als chef-kok al in heel wat restaurants. Momenteel werkt hij in de keuken van de golfclub van Knokke-Zoute.

Gaëlle studeert communicatiewetenschappen. Ze zal haar studies even opzij schuiven en in de zaal de klanten verwelkomen. Gaëlle heeft weinig ervaring maar haar ontwapenende spontaniteit en haar natuurlijke charme zijn haar grootste wapens.

Dit jonge stel droomt al jaren van een Italiaans gastronomisch restaurant waar ze willen werken met natuurlijke producten. Claudio en Gaëlle wagen zich nu voor het eerst in hun jonge leven aan een groots avontuur: een eigen zaak. Ze geven al hun zekerheden in hun vertrouwde leventje op om samen een eigen restaurant te beginnen.

Werner Pintelon is honderd in Kortrijk

WERNER PINTELON WORDT HONDERD IN RVT SINT-CAROLUS IN KORTRIJK

Werner is geboren in Kortrijk op 28 december 1908. Hij is de oudste zoon in een gezin met zeven kinderen. Vader Achiel Pintelon was postbediende en moeder Elisa De Backer zorgde voor het huishouden. Werner liep school bij de Broeders van Dale. Toen hij 15 jaar was, ging hij in dienst bij de Bank van Brussel. Door avondlessen en bijscholingen kon hij regelmatig promoveren. In 1971 ging Werner met pensioen. Tot op vandaag volgt hij nog al zijn bankverrichtingen en de beursberichten op de voet.

Over de huidige financiële crisis heeft hij zijn eigen menig. Vele jaren geleden verkeerde het land ook in een grote recessie. In de stad Kortrijk gingen toen 18 banken failliet. Werner kan de toenmalige situatie omschrijven want zijn geheugen is nog intact. In sterk contrast met zijn beroepsleven, staat zijn leven als kunstenaar. Hij heeft van zijn hobby nooit zijn beroep willen maken hoewel hij talent had. Op 15-jarige leeftijd stortte hij zich in de fotografie. Met zijn camera ging hij op stap.

Op jonge leeftijd was hij gefascineerd door de perfectie van de figuren op de schilderijen van Rembrandt. Hij begon zelf te schilderen. De werken die in zijn kamer hangen, getuigen van vakmanschap. Naast schilderen maakte hij beelden in hout. Zijn glastegel composities zijn kunstwerken. In 1941 stelde hij zijn werken tentoon. Hoewel er veel kooplustigen waren, deed hij geen enkel schilderij of houten beeld van de hand. Op 2 april 1932 trouwde de Kortrijkzaan met zijn grote liefde Maria Louisa Windels. Hij vereeuwigde haar op een schilderij dat nog steeds de blikvanger in zijn kamer is. Het echtpaar Pintelon kreeg 7 kinderen.

Lees verder

Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk

Het staat vast dat de tweede reeks van het populaire vtm-programma 'Mijn Restaurant!' neerstrijkt in Kortrijk. Een van die restaurants wordt in De Oude Dekenij naast de Sint-Maartenskerk ondergebracht. De inrichtingswerken zijn al bezig.

Er is een contract met vtm en het schepencollege heeft al het licht op groen gezet. Maar er wordt gewerkt zonder bouwvergunning. Die is 'onderweg'. Half februari weten we wie de zaak uitbaat.

Mag de stad vooroplopen in het verstrekken van de toelating om de werken te starten zonder bouwvergunning? Geef je mening hieronder of via de poll.

Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?

Het Nieuwsblad pakte deze week uit met een uitgebreid vastgoeddossier. Via een aantal interessante modules kon je zelf berekenen hoeveel je kan lenen, hoeveel je notariskosten zullen bedragen en hoeveel je zal afbetalen. De ganse week las je meer over de prijs van vastgoed in de gemeente en provincie.

Heb jij nog een straf verhaal over kopen en verkopen in Kortrijk? Laat dat dan weten op kortrijk@nieuwsblad.be

Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij

SUPERTHRILLER IN EEKLO EINDIGT ONBESLIST .

De topaffiche van de 12de speeldag tussen Eeklo en Antwerpen groeide uit tot een thriller vol commotie en spanning tot in de ultieme seconde. Tegen het einde van de 2de periode bij 6-6 moest Antwerpen 2 opdoffers incasseren. Vlak na elkaar verloor het zijn 2 sterkhouders Dan Balanov met een geblokkeerde rug en Mike Tignol, schouder uit de kom. Vooral deze laatste was er erg aan toe.

Wanneer iedereen dacht dat Antwerpen nu kopje onder zou gaan, dan hadden ze het mis. De ploeg streed met hart en ziel: 9-9 na periode 3 en 10-10 op 20” voor affluiten. Michaël De Boever scoorde toen de vermeende winninggoal maar Jorn Dams zorgde 2” voor affluiten na corner voor de onverhoopte gelijkmaker 11-11. Vrijdagavond won Doornik niet zonder véél moeite bij het modeste Brussels met 11-15, zege die slechts in de slotperiode vorm nam met 2-5.

Leider Moeskroen smeerde de bezoekers uit Gent halfweg een snoeiharde 8-0 aan. De bank mocht toen in het water en Gent mocht de score wat oppoetsen tot 12-6. Kortrijk hield een geslaagde training( 1-29) tegen rode lantaarn Bergen, dat er voluit blijft voor gaan en op deze manier zijn onvermijdelijk verblijf in 2de klasse volgend seizoen voorbereidt

Volgende week ruimt de competitie de baan voor de ¼ finales om de beker van België.

Lees verder

De vergeten werken van Kortrijk

De sp.a van Kortrijk gaat een website openen om de honderd vergeten werken van Kortrijk te bundelen. We gaan samen met je op zoek naar deze werken. Prestigewerken genoeg, zegt de oppositie. Maar voor andere dingen is er weinig aandacht. 

Help ons mee zoeken naar de vergeten werken in Kortrijk. We geven een aanzet: de Ijzerkaai wacht al tien jaar op heraanleg. Reageer hieronder met de reageerknop.  

Dans gratis de tango in Kortrijk

Het gezelschap Compañía Zárate bestaat uit negen artiesten die hun sporen verdienen bij grootheden als Anne Teresa De Keersmaeker, Pina Bausch en Gustavo Beytelmann. Geïnspireerd door de traditionele muziek en dans brengt deze nieuwe generatie tangueros de tango naar het hier en nu.

‘Motivo de Tango’ is de nieuwe, avondvullende voorstelling van de Compañía, vol creativiteit, passie en virtuositeit. Dansers en muzikanten inspireren elkaar en dagen elkaar uit. De muziek word gebracht door Quinteto Zárate, een van de beste tango-ensembles van Europa. Na de voorstelling kan het publiek de pasjes uitproberen tijdens het tangosalon in de foyer.

Voor deze voorstelling op 25 januari om 20u15 in de Kortrijkse stadsschouwburg zijn er tien gratis tickets(18/16 euro) beschikbaar. Dat is voor wie op 23 januari tussen 10 en 12 uur belt naar 056-23.98.55 van de Kortrijkse cultuurwinkel met vermelding van het codewoord TANGO. Twee tickets vragen is één betalen!

Kanunnik Hanssens wordt honderd in Kortrijk

SYLVER HANSSENS IS HONDERD

Sylver Hanssens is geboren in Gullegem op 31 december 1908. Zijn vader Jules Hanssens werkte in het vlas. Moeder Maria Vantieghem zorgde voor hun zeven kinderen. De ouders waren hardwerkende mensen die hun kinderen opvoedden met christelijke waarden. Sylver voelde zich geroepen tot het priesterschap net als zijn zuster die het kloosterleven was ingestapt.

Sylver werd professor kerkgeschiedenis aan de universiteit van Leuven. Hij werkte als archivaris in de Leuvense bibliotheek. Sylver schreef ondermeer artikelen in het RHE – The Journal of Ecclesiastical History – waarbij er gestreefd werd om de lezers op de hoogte te houden van het religieuze verleden en het heden van het christendom. De bibliografieën boekten vooruitgang zowel in kwaliteit als in kwantiteit dankzij de bijdrage van kanunnik Hanssens.

Als priester was Sylver nauw betrokken bij de evolutie van de waarden en de normen binnen de Kerk. In de vakantie ging Sylver op reis met een collega professor. Ze doorkruisten de landen binnen Europa met een historisch kerkelijk verleden. Sylver bezocht meermaals Rome en specifiek het Vaticaan waar hij door de paus werd ontvangen. Hij bleef altijd trouw aan de geloften van het priesterschap.

De kanunnik geeft toe dat hij in zijn leven wel eens verliefd is geweest. Hij heeft zich echter steeds verzet tegen die gevoelens.

'Ouder worden is niet erg, maar oud zijn is veel moeilijker'. Deze uitspraak is ook van toepassing op de kanunnik. Hij is nog helder in denken en handelen maar zijn lichaam draagt de sporen van zijn leeftijd. Ondanks de lichamelijke beperkingen is hij gelukkig.

In Kortrijk wonen er momenteel 13 eeuwelingen. Een Armeense dame beweert 113 jaar oud te zijn. Vervolgens werden twee dames 103 jaar oud en vier inwoonsters zijn ondertussen 102 jaar geworden. Twee vrouwen vierden hun 101ste verjaardag. Er wonen vandaag twee mannen en twee vrouwen in Kortrijk die de kaap van 100 jaar hebben gehaald.

Foto's van KV Kortrijk in café Wielsbeke

Foto_tentoonstelling_kvk_in_caf_wil Je kan ze nog gaan bekijken tot 9 februari. Werk van Bernard Decock. Café Wielsbeke vind je op het Volksplein.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!