Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Werner Pintelon is honderd in Kortrijk

WERNER PINTELON WORDT HONDERD IN RVT SINT-CAROLUS IN KORTRIJK

Werner is geboren in Kortrijk op 28 december 1908. Hij is de oudste zoon in een gezin met zeven kinderen. Vader Achiel Pintelon was postbediende en moeder Elisa De Backer zorgde voor het huishouden. Werner liep school bij de Broeders van Dale. Toen hij 15 jaar was, ging hij in dienst bij de Bank van Brussel. Door avondlessen en bijscholingen kon hij regelmatig promoveren. In 1971 ging Werner met pensioen. Tot op vandaag volgt hij nog al zijn bankverrichtingen en de beursberichten op de voet.

Over de huidige financiële crisis heeft hij zijn eigen menig. Vele jaren geleden verkeerde het land ook in een grote recessie. In de stad Kortrijk gingen toen 18 banken failliet. Werner kan de toenmalige situatie omschrijven want zijn geheugen is nog intact. In sterk contrast met zijn beroepsleven, staat zijn leven als kunstenaar. Hij heeft van zijn hobby nooit zijn beroep willen maken hoewel hij talent had. Op 15-jarige leeftijd stortte hij zich in de fotografie. Met zijn camera ging hij op stap.

Op jonge leeftijd was hij gefascineerd door de perfectie van de figuren op de schilderijen van Rembrandt. Hij begon zelf te schilderen. De werken die in zijn kamer hangen, getuigen van vakmanschap. Naast schilderen maakte hij beelden in hout. Zijn glastegel composities zijn kunstwerken. In 1941 stelde hij zijn werken tentoon. Hoewel er veel kooplustigen waren, deed hij geen enkel schilderij of houten beeld van de hand. Op 2 april 1932 trouwde de Kortrijkzaan met zijn grote liefde Maria Louisa Windels. Hij vereeuwigde haar op een schilderij dat nog steeds de blikvanger in zijn kamer is. Het echtpaar Pintelon kreeg 7 kinderen.

Reeds op jonge leeftijd begon hij te sporten. Gedurende 8.5 jaar was hij verbonden aan de turnclub La Courtraisienne. De club wordt in de archieven omschreven als een naschoolse instelling ter bevordering, door het turnen, van de geestelijke en lichamelijke opvoeding van de jeugd. Van bij het ontstaan van de turnclub werd er aan prijskampen gedaan: ook in het buitenland.

Werner speelde ook enkele jaren voetbal bij Stade Kortrijk. Vervolgens ontdekte hij de heilzame werking van de zwemsport. Hij zwom o.a. tweemaal de doortocht van Kortrijk. Werner heeft ook zijn eigen huismiddeltjes wanneer hij zich een dag minder goed voelt. Bij een slechte spijsvertering eet hij zwarte kalisse (zoethout). Je vindt in zijn medicijnenkast Engels zout om de darmen te zuiveren. Een pot honing staat altijd binnen zijn handbereik.

Zijn positieve ingesteldheid en zijn gevoel voor humor maken van hem een geliefde persoon. In de mate van het mogelijke neemt hij deel aan de activiteiten in het RVT. Als enige man zat hij tussen de dames om te leren bloemschikken. Werner draagt altijd de salamonszegel bij zich. Deze talisman is gevormd door twee driehoeken in elkaar en het symboliseert de eenheid van de mannelijke en vrouwelijke principes. Werner gelooft sterk in de positieve straling van de amulet waardoor je eigenwaarde groter wordt. Met een positief zelfbeeld kan je beter presteren. Hij gebruikt zijn salamonszegel om te pendelen.

Reacties

mijn grootvader leo pintelon geboren te kortrijk 1899 was waarschijnlijk een cosijn van werner.ik ben in het bezit van foto van 5Ojarige bruiloft van jacobus pintelon geboren te hoecke 12 november 1846 gehuwd met louise deblauwe wonende te kortrijk. op die foto staat er een onkel achiel op en hoogstwaarschijnlijk ook werner. graag wat vernomen van die tak van de familie.

 renee pintelon op 5 april 2010 om 19:15

Werner Pintelon,de oudste Pintelon door de eeuwen heen,een Pintelon die 102-jaar bundelt in vervlogen tijden,een Pintelon die expressies op doek schilderde,waar sport een hoofdrol uitoefende..zelfs zijn kalenderjaren bestijgt hij als een kampioen,hij behoort tot een generatie van verkenners ,van uitvinders.De jongere generatie huldigt hem en dragen hem op handen,heel wat Pintelons komen samen op 4 januari om Werner te applaudiseren voor zijn levendig uithouding.Pintelons die elkaar noch van toeten of blazen kennen,maar die wel van dezelfde Jacobus Pintelon stamboom komen.WERNER zelf verjaart op 28- december 2010:PROFICIAT WERNER PINTELON,françoise pintelon groet u!

 pintelon françoise op 30 oktober 2010 om 23:43

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!