Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Diamanten echtpaar in Kortrijk

DIAMANTEN HUWELIJKSJUBILEUM RAPHAEL DENUTTE EN JOSEE SANTERMANS

Raphaël is geboren te Bellegem op 7 december 1921 in een gezin met drie kinderen. Zijn ouders Joseph Denutte en Maria Desmet hadden in de gemeente een landbouwbedrijf. In de jaren ’30 heerste er een economische crisis. Studeren zat er voor de 13-jarige Raphaël niet meer in. Hij bleef thuis om als boever van drie trekpaarden te werken op het bedrijf van zijn ouders. De familie Denutte maakte geen moeilijke oorlogsjaren mee. Er was voldoende voedsel voorradig om te voorzien in de levensbehoeften van het gezin en van het personeel. Raphaël kon niet ontsnappen aan de legerdienst. In 1945 werd hij – samen met drie andere boerenzonen uit de omgeving – opgeroepen. De mannen lagen in Hasselt gekazerneerd. ’s Avonds brachten de vier vrienden door met de plaatselijke bevolking. De legerdienst was van korte duur want amper drie maanden later was Raphaël opnieuw thuis. Hij had ondertussen de liefde van zijn leven gevonden bij een Hasseltse boerendochter. Josée stimuleerde haar verloofde om werk te zoeken in een andere richting dan het landbouwleven. Raphaël sprak zijn vader aan over zijn toekomstplannen. Het liefst wou hij carrière maken als garagist. Vader Denutte begreep zijn zoon. De jongen mocht in de leer gaan bij een vriend-garagehouder. Een jaar later en veel ervaring rijker, ging Raphaël in dienst bij de garage Bariseau. Nog enige tijd later ontmoette de jubilaris de meestergast van de garage Rail du Centre. Op advies van de meestergast ging Raphaël bij de directie polsen of er voor hem geen werk was. Op 5 februari 1949 werden Raphaël en zijn echtgenote conciërge van de garage Rail du Centre. Gedurende 10 jaar werkten ze van ‘s morgens tot ’s avonds zeven dagen op zeven. Ondertussen bouwde Raphaël in de Sint-Denijsestraat zijn eigen woning met annex een kruidenierszaak en een garage. In 1959 opende zijn vrouw de winkel en een jaar later was Raphaël zaakvoerder van zijn eigen garage. Door hun nooit aflatende inzet, groeiden beide bedrijven zeer renderend uit. In de weinige vrije tijd ging Raphaël boogschieten in de club van de Koninklijke Handbooggilde van Kortrijk. Hoewel hij er zelf bescheiden over spreekt, haalde hij heel wat trofeeën binnen. In 1981 nam Eddy de garage van zijn vader over. Raphaël bleef nog enkele jaren actief als zaakvoerder. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Als zoon van een landbouwer werkte Raphaël graag buiten. Achter de huidige woning ligt een grote lap grond waarop Raphaël groenten kweekt. De jaarlijkse groentekweek was zo groot dat ook de kinderen konden mee profiteren van de opbrengst. Raphaël is echter langzaam aan het afbouwen. Het onderhoud van de sier- en moestuin wordt stilaan te zwaar.

Josée is geboren in Hasselt op 25 april 1926 in het landbouwersgezin van vader Arthur Santermans en moeder Elisabeth Lambrighs. Josée liep school bij de Zusters Ursulines in haar woonplaats. Vervolgens studeerde ze verder in een Franstalige onderwijsinrichting. Josée had een tante–kloosterlinge die werkte als verpleegster. In de vakantie mocht Josée haar assisteren in de operatiezaal. Tante wilde haar nichtje klaarstomen voor het kloosterleven. Josée twijfelde niet aan de beroepskeuze van verpleegster maar religieuze worden was een ander paar mouwen. Na haar huwelijk met Raphaël werd Josée conciërge van de garage Rail du Centre. In 1959 opende ze haar eigen kruidenierszaak in de Sint-Denijsestraat. De winkel groeide uit tot de tweede bestverkopende zaak in Kortrijk. Josée was 45 jaar oud toen ze leerde paardrijden. Al haar vrije tijd spendeerde ze aan het verzorgen en berijden van haar paard. Toen haar paard overleed, had Josée veel verdriet. Ze oefende haar sport verder uit op een ander paard maar dit viel tegen. Na enkele valpartijen besloot ze er op 71-jarige leeftijd mee te stoppen. Het risico op zware blessures tengevolge van een valpartij werd te groot. Josée is nog steeds een actieve 80+-er. Ze werkt graag om haar huis proper en netjes te houden. Josée stond graag in haar keuken om heerlijke gerechten klaar te maken. Ter gelegenheid van de feestdagen kookte ze een gans menu voor de kinderen en kleinkinderen. Ondertussen is de groep te groot geworden om hen allemaal thuis te ontvangen. De feesten vinden nu plaats bij haar zoon Jean-Pierre. Hoe leerden Raphaël en Josée elkaar kennen? Raphaël was in Hasselt gekazerneerd voor zijn legerdienst. Af en toe hielp hij op het hof van Arthur Santermans de dieren op stal zetten. Ondertussen had hij de dochter des huizes opgemerkt. Raphaël zwaaide af maar Josée bleef door zijn hoofd spoken. Met de septemberkermis trok hij opnieuw naar Hasselt. Josée bleek niet ongevoelig voor zijn aandacht en ze werden een koppel. Eenmaal per maand reisde Raphaël met de trein naar Hasselt om zijn geliefde te bezoeken. Hij overnachtte in een hotel. Na 3 jaar en 4 maanden verkering luidden de bruiloftsklokken. Op 5 februari 1949 werden Raphaël en Josée in de echt verbonden door Joseph Phliy, toenmalige schepen van Hasselt. De jubilarissen werden de trotse ouders van 5 kinderen. Ondertussen hebben de stamouders 10 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen. Raphaël en Josée hadden goede vrienden met wie ze jaarlijks op verlof gingen. Samen met Robert Volcke en zijn echtgenote doorkruisten ze met de auto alle streken van la douce France. De mooiste vakantie beleefden de twee koppels op een cruise langs de Middellandse zee. Josée zou het iedereen willen aanraden om die 10-daagse reis te boeken.

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!