Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk

VIERING 100-JARIGE MARIA DELESIE IN HET RVT DE POTTELBERG

Maria Delesie is geboren in Waregem op 21 januari 1909. Ze was de eerste geborene in een gezin met tien kinderen. Haar ouders Hyppoliet Delesie en Christina Declerck waren hardwerkende mensen. Maria volgde lager onderwijs bij de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart in Waregem. Haar groottante Octavie De Clerck was ingetreden in het klooster van de Zusters van Liefde in Heule. Waarschijnlijk is dit de reden waarom Maria de eerste twee jaren van de humaniora bij de Zusters les volgde. Om een niet gekende reden bleef Maria daarna gedurende één jaar thuis. Daarna studeerde ze verder aan de huishoudschool in Celles-Escanaffles. Als oudste in een groot gezin, ontfermde ze zich vaak over de jongere broers en zusjes. Ze wist hen als geen ander te troosten en tot rust te brengen. Het lag voor de hand dat ze een uitstekende moeder en huisvrouw zou worden. Maar het lot besliste daar anders over. Maria hoorde meer en meer de roep om in het klooster te treden. Ze verzette zich tegen haar gevoelens om een religieus leven te leiden. Uiteindelijk ging ze op bedevaart naar Lourdes om bij Maria hulp te vragen voor haar innerlijke tweestrijd. Op 2 februari 1932 trad ze in het klooster bij de Zusters van O.L.-Vrouw van Bijstand te Kortrijk. Voortaan ging ze door het leven als zuster Beatrijs. Zuster Beatrijs volgde in Gent, Zwijnaarde en in Nederland een opleiding voor dovenonderwijs. In 1934 reisde ze af naar de missiepost in Ceylon. Ze was één van de medeoprichters van het gesticht voor doven en blinden in Ragama. In de St-Joseph’s School gaf ze aan dove kinderen algemene vakken. Ze leerde de blinde leerlingen zingen en piano spelen. Heel uitzonderlijk kwam ze naar huis om enkele maanden uit te rusten. Haar hart lag echter in haar opdracht om de visueel en gehoorgestoorde kinderen een degelijke schoolopleiding te geven. Telkens ging ze met volle moed terug naar haar levenswerk en medezusters in Ceylon. Het klimaat in Ceylon werkte echter meer en meer negatief in op haar gezondheid. De warmte en de hoge vochtigheidsgraad maakten haar ziek. In 1964 kwam de zuster noodgedwongen terug naar België. De regering van Sri Lanka zette alle buitenlanders het land uit. Zuster Beatrijs was totaal uitgeput en klaar om in België te sterven. In het klooster van de Zusters van O.L.-Vrouw van Vlaanderen werd ze goed opgevangen. Wijlen zuster Blanca keek nauwlettend toe dat haar sterk verzwakte medezuster goed at en veel rust nam. Naast de goede zorgen vond Beatrijs veel heil in het beoefenen van yogameditatie en yogaoefeningen. Tot op hoge leeftijd beheerste ze de techniek van de kaarsstand. Ze knapte volledig op. Ze nam allerlei taken op zich binnen de school- en de kloostergemeenschap. Op 24 november 2004 verhuisde de 100-jarige naar het RVT De Pottelberg. Telkens men haar vroeg wat ze eigenlijk in Sri Lanka gedaan had, antwoordde zij: Ik heb de doven leren spreken en de blinden leren zingen. 

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!