Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Buda filmprogrammatie

Première!
SLUMDOG MILLIONAIRE
DRAMA / KOMEDIE/ ROMANTIEK / DANNY BOYLE – UK 2008, 120’
Hindi gesproken, Nederlands ondertiteld

Slumdog Millionaire is een film over de Indische tiener Jamal Malik, die verdacht wordt van gesjoemel in de Hindi versie van Wie wordt Euromiljonair. Eerder dan deel te nemen voor het geld, is het Malik er om te doen de aandacht te trekken van de mooie Latika, die fan is van de show en op wie hij al sinds zijn zevende verliefd is. De film ging in première op het festival van Toronto waar hij met een staande ovatie werd onthaald.

Première!
Il DIVO
DRAMA / PAOLO SORRENTINO – I 2008, 110’
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Het is dageraad in Rome. Iedereen slaapt, behalve één man: Giulio Andreotti. Hij moet werken, boeken schrijven, contacten onderhouden en bidden. Al veertig jaar staat Andreotti voor macht in Italië. In het begin van de jaren negentig gaat hij ambitieus en zelfbewust zijn zevende mandaat in als premier. Hij is bijna zeventig, een echte machtswellusteling, en vreest niets of niemand. Of het nu verkiezingsveldslagen zijn, terroristische bloedbaden, beruchte beschuldigingen; hij blijft even koel. Tot de sterkste oppositie in het land hem de oorlog verklaart: de maffia.

Nieuw!
LAKE TAHOE
TRAGIKOMEDIE / FERNANDO EIMBCKE – MEX 2007, 81’
Spaans gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld

De zestienjarige Juan vlucht weg van huis, maar knalt even buiten de stad met zijn auto tegen een telefoonpaal. Een oude, paranoïde automonteur heeft geen haast om te helpen en Juan gaat zelf op zoek naar de nodige reserveonderdelen. Hij slentert door de lege straten van het ingedommelde stadje en ontmoet de jonge moeder Lucia. Samen wachten ze op David, een automonteur die geobsedeerd is door Kung Fu. In deze absurde wereld vindt Juan troost, nu zijn dagelijkse leven ondersteboven werd gehaald ….
“Hoogst origineel en erg mooi om naar te kijken” (De Standaard)

Verlenging!
YOUNG @ HEART
DOCUMENTAIRE / STEPHEN WALKER UK 2007, 109’
Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

Young at Heart is een Amerikaans koor van senioren dat wereldwijd furore maakt met hun vertolking van hedendaagse en klassieke pop- en rocksongs: Staying Alive, Forever Young, Stairway to Heaven… De meesten zijn al diep in de tachtig en hebben dus alle moeite om steeds opnieuw nieuwe nummers in te studeren. En dan nog van pakweg Sonic Youth!
“Wat ‘Young at Heart’ uiteindelijk zo aandoenlijk en levensecht maakt is niet zozeer de muziek, maar de mensen achter de muziek.” *** (Digg*)

Verlenging!
THE VISITOR
DRAMA / Thomas McCarthy – USA 2008, 104’
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

De uitgebluste professor Walter Vale ontdekt in zijn appartement, dat hij al jaren niet meer gebruikt, een illegaal immigrantenkoppel: Tarek en Zianab. Walter sluit langzamerhand vriendschap met de optimist Tarek, die hem djembe leert spelen. Deze multiculturele prikkel geeft Walter eindelijk nog eens zijn goesting in het leven.
“The Visitor is geen film over ‘immigranten', het is een verhaal over een ingedommelde en wereldvreemde professor en zijn ontmoeting met vreemdelingen die niet alleen zijn leven maar ook dat van hen drastisch zal veranderen.“ *** ½ (Digg*)

Verlenging!
BRIDESHEAD REVISITED
DRAMA / JULIAN JARROLD – UK 2008, 130’
Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

In de woelige jaren twintig ontmoet de jonge Charles Ryder op de universiteit de charismatische Sebastian Flyte. Tussen de jongens ontstaat een hechte vriendschap. Sebastian stamt uit de Engelse aristocratie en Charles laat zich al snel verleiden door deze wereld van glamour en glitter. Op het landgoed Brideshead ontmoet hij de bloedmooie Julie, de zus van Sebastian. Het belooft een memorabele zomer te worden…

Verlenging!
CAOS CALMO
DRAMA / ANTONELLO GRIMALDI – I 2008, 112’
Italiaans gesproken – Nederlands ondertiteld

Pietro is een succesvolle directeur, gelukkig getrouwd en vader van een tienjarig dochtertje Claudia. Zijn leven verandert drastisch wanneer zijn vrouw plots sterft. Na de zomervakantie brengt hij Claudia naar school en besluit spontaan op haar te wachten tot na de lessen. De volgende dag doet hij hetzelfde, en de dag daarna, en daarna…  Zijn baas, collega’s, vrienden en familie komen langs om hem te steunen, maar geen van hen lijkt zijn kalmte te begrijpen. Ze beginnen over hun eigen pijn en moeilijkheden te praten. Langzaamaan ziet Pietro de wereld met een nieuwe blik, en het is de liefde voor zijn dochter waardoor hij weer van het leven gaat houden…

KLASSIEKERS

BRIEF ENCOUNTER
DRAMA / DAVID LEAN – GB 1947, 85’
Engels gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld

Twee gehuwde mensen van middelbare leeftijd ontmoeten elkaar in een stationsrestauratie en hebben een kortstondige relatie. Dit meesterwerk van Lean is een eerlijk, onsentimenteel sociaal melodrama ondersteund door de pianomuziek van Rachmaninov. Een Britse klassieker!

ZO 25 & DI 27 JAN*   (* Inleiding door Luc Keppens)

ANNIE HALL
KOMEDIE / WOODY ALLEN – USA 1977, 93’
Engels gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld

Twee New Yorkse neuroten zitten vast in een onmogelijke relatie en vragen zich af hoe dit mogelijk is.
“Annie Hall is wat elke romantische komedie zou zijn in een perfecte wereld: oprecht, geestig, inzichtrijk en intelligent.” **** 1/2 (Digg*)

ZO 1 & DI 3 FEB*   (* Inleiding door Ivan Vandekerkhove)

ONTBIJTFILM
Van oktober tot mei geniet een groeiende groep kleuters, tieners, ouders en grootouders (bijna) iedere eerste zondag van de maand in Budascoop van onze ontbijtfilms.
Vanaf 9u00 schuif je aan voor koeken, melk en honing. Tegelijk is er vanaf 9u00 ook Filmfrutsels: een collectie doe-spullen waarmee kids hun eigen animatiefilmpjes in elkaar boksen. Om 10u00 starten de films: je kiest, al dan niet samen met je kroost, uit twee kinderfilms en één film voor volwassenen. De volwassenenfilm voor januari is Young@Heart.

Herneming op algemeen verzoek !
DE DRIE ROVERS
AVONTUUR / HAYO FREITAG. D 2007, 78’
Nederlands gesproken animatiefilm - vanaf 4 jaar

Tiffany is per koets onderweg naar het weeshuis als drie rovers haar de weg versperren. Die zijn op zoek naar een grote buit, maar vinden enkel... het kleine meisje. Tiffany wil met hen mee en verzint dat haar vader, een rijke maharadja, veel losgeld voor haar zal betalen. Vanaf dat moment woont ze in het rovershol. Ver weg in het dal ligt het weeshuis. De directrice, een nijdige zoetemond, laat de weeskinderen zwoegen in haar suikerbietenfabriek. Op een dag ontdekken de rovers Tiffany’s geheim...
Een vertederend, doldwaas en bijzonder mooi getekend verhaal naar een prentenboek van Tomi Ungerer. 

LE RENARD ET L’ENFANT
AVONTUUR / LUC JACQUET – F 2007, 92’
Nederlands gesproken – vanaf 9 jaar

Op een koude herfstochtend raakt een tienjarig meisje gefascineerd door een vos. Elke dag trekt ze naar het bos in de hoop een glimp van het dier op te vangen, maar tevergeefs. Wanneer ze op een dag een spoor van broodkruimels achterlaat en zich verstopt in de kruin van een boom, ziet ze haar geliefde vos terug. In de dagen die volgen raken de twee in die mate aan elkaar gewend – ze mag de vos zelfs aanraken! – dat het meisje te ver gaat. Ze wil de vos als haar huisdier aan de leiband houden en verstoort zo de orde der natuur, met alle gevolgen van dien.

ZONDAG 11 JANUARI
Film: € 7 / € 6 (-26 & +55) / € 4 (- 12 ) / ABO
Ontbijt: + € 3,5 / € 2 (-12 jaar)
Opgelet! Voor het ontbijt moet je reserveren op 056/22.10.01 vóór 8 januari.
Reserveren voor het ontbijt alleen is niét mogelijk. Film zonder ontbijt kan natuurlijk wel. Welkom!

FIETSMUG EN DANSMUG
ANIMATIE / JANNIK HASTRUP – DK 2008, 77’
Nederlands gesproken – vanaf 5 jaar

Fietsmug & Dansmug laat zich nog het beste omschrijven als een goedmoedige versie van Erik of het kleine insectenboek, met als grootste verschil dat de hoofdrol nu niet door een jongetje wordt gespeeld, maar door twee nieuwsgierige muggen.
Fietsmug en Dansmug doorkruisen al fietsend en dansend de insectenwereld, waarin ze kennismaken met domme wormen, arrogante bijen en militaristische mieren. De goedmoedige toon, waarbij het opvalt dat er nauwelijks grapjes over de hoofden van de kinderen heen worden gemaakt, is een verademing.

HOPPET
AVONTUUR / PETTER NAESS – S 2007, 88’
Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld – vanaf 9 jaar

In een bergdorp in Koerdistan staart Azad vol bewondering naar een foto van de Zweedse hoogspringster Kajsa Bergqvist.  Azad is zelf een goede hoogspringer en zijn broer Tigris staat hem voortdurend bij met goede raad. Op een dag vliegen bommenwerpers over de bergen. De jongens ontsnappen ternauwernood aan een bombardement. In het spoor van enkele landgenoten gaan ze op de vlucht en belanden in Zweden.
Het leven lacht hen niet toe: bij de familie die hen onder hun hoede nam, zijn ze niet welkom; Tigris weigert sinds het bombardement te praten en de contacten met hun nieuwe landgenoten lopen niet zo vlot. Azad blijft hardnekkig trainen. Misschien komt dankzij het hoogspringen alles op z’n pootjes terecht...

ZONDAG 1 FEBRUARI
Film: € 7 / € 6 (-26 & +55) / € 4 (- 12 ) / ABO
Ontbijt: + € 3,5 / € 2 (-12 jaar)
Opgelet! Voor het ontbijt moet je reserveren op 056/22.10.01 vóór 29 januari.
Reserveren voor het ontbijt alleen is niét mogelijk. Film zonder ontbijt kan natuurlijk wel. Welkom!

WORDT VERWACHT IN FEBRUARI : THE WRESTLER / FILMFOU / WEEK VAN DE FRANSE FILM / TRIALOOG

Lees verder

Kortrijkse Lisbeth Gruwez danst

Morgen schiet het eerste grensoverschrijdende cultuurfestival Next uit de startblokken in het Buda Kunstencentrum in Kortrijk, en ook in culturele centra in Doornik en Rijsel. In Kortrijk is er een feestweekend gepland, de openingsvoorstelling is van de jonge danseres-choreografe Lisbeth Gruwez, zelf uit Kortrijk. Zij stelt er in première haar nieuwe stuk, Birth of Prey, voor.

Het menselijk lichaam zit vol met dierlijke signalen, en reflexen. Die worden allemaal gecontroleerd door onze geest. Maar wàt stuurt die geest? Lisbeth Gruwez zoekt het antwoord in Birth of Prey, haar nieuwe voorstelling. Een link naar haar eigen manier van dansen, die heel fysiek en onrustig is.

Birth of Prey is de derde voorstelling die Gruwez helemaal zelf uitwerkt en danst. Deze keer staat ze niet alleen op scène, ze koos voor twee live-muzikanten. Een uitdaging, maar meteen ook een grens, zelfs letterlijk.

De voorstelling werd zo goed als helemaal in Buda Kunstencentrum gemaakt. Het is de tweede keer dat Gruwez er werkt.

Birth of Prey is morgen en zaterdag te zien in Buda Kunstencentrum. De voorstelling opent Next, het allereerste grensoverschrijdende kunstenfestival in de eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik.

Internationaal dansfestival in Kortrijk

In november start de eerste editie van NEXT, het eerste internationaal kunstenfestival voor de Eurometropool Lille/Kortrijk/ Doornik. Dat vindt plaats van 21.11 tot 13.12:

55 voorstellingen – 23 bustrips – 4 steden – 1 festival: voorstellingen van o.m. Lisbeth Gruwez (première), Superamas (Belgische première), Woven Hand, Alain Platel, Eric Joris /CREW, Kris Verdonck, Alvis Hermanis, Benoit Lachambre, videotentoonstelling On the Limit, e.a. … check  www.nextfestival.eu !

Filmprogramma van november in Buda

Bijclose

Première

HUNGER

 DRAMA/ STEVE MCQUEEN – UK 2008 ,

 

90’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

 

Raymond Logan is een geroutineerde en gedisciplineerde gevangenisofficier in de Maze gevangenis. Hij staat er in voor het ‘verhoren’ van gevangenen. Onder hen : de Ierse republikein Bobby Sands, die in 1981 wekenlang de wereldpers haalde toen hij in hongerstaking ging omdat hij niet erkend werd als politieke gevangene. De film toont de laatste zes weken van zijn leven.

Michael Fassbender, die zichzelf ter voorbereiding twee maanden uithongerde, is memorabel in de rol van Bobby Sands waarvoor hij zich heeft.

Hunger won de Camera D’or op het filmfestival van Cannes.


Wil je meer films bekijken? Kijk dan bij Lees Meer.

 

 

 


 

 

 

 

Lees verder

Buda Libre: vreemd concept

Buda Libre XL: programma vanavond donderdag in de Kortrijkse concertstudio!

18 uur – 20 uur
In stijlvolle salonnetjes van Quinze en Milan stellen geïnspireerde mensen hun project voor. Hostessen begeleiden je naar het meest interessante idee dat je uit het menu kiest.

Salon 1: Peter Caesens: De Allesbehalve Ideale Bibliotheek
(erfgoed/archivering)

Peter Caesens bouwt de‘abib’: de Allesbehalve Ideale Bib. De start voor een nieuwe bibliotheekconcept dat naderhand ook op provinciaal en Vlaams niveau gestalte moet krijgen.
Hij pleit voor een radicaal bewaarbeleid in onze samenleving, zodanig dat niet enkel de grote literatuur en belangrijke wetenschappelijke documenten gearchiveerd worden, maar ook documenten uit de privésfeer als ook pulpliteratuur. Onder het motto 'Brol moet bewaard worden om te bewijzen dat brol bestaan heeft' pleit Caesens voor het systematisch opslaan van nationale weekbladen zoals Story en of lokale bladen over faits divers...
Bekijk de persoonlijke ‘abib’ van Peter Caesens op: http://www.youtube.com/watch?v=WH9F4C1xgyk

In een volgende bijdrage salon 2 .

Gek of geniaal? Laat je mening horen!!

Ideeën gezocht voor Buda Libre

BUDA LIBRE XL

BUDA LIBRE is een maandelijks café voor één nacht voor iedereen die in de regio op een creatieve en ondernemende manier aan de slag is. Benoit Geers: 'Voor de eerste BUDA LIBRE van het najaar pakken we groot uit. Op BUDA LIBRE XL krijgen twaalf deelnemers een podium om vernieuwende ideeën aan het publiek voor te stellen. Dit doen ze via de intussen gehypte Japanse Pecha Kucha-methode. Daarnaast de standaard BUDA LIBRE ingrediënten: dj’s, drankjes, een snelle hap en volk met goesting om jou te ontmoeten in Vonken'!

BUDA LIBRE XL - donderdag 25 september vanaf 18u – Muziekcentrum Kortrijk – gratis – organisatie: kunstencentrum BUDA, Designregio Kortrijk, Handelsreizigers in Ideeën, De Kreun, Quinze & Milan en Phare West.

OPROEP VOOR IDEEËN !

Buda Libre XL verzamelt visionaire concepten, wereldveranderende ideeën en ongerealiseerde droomprojecten. Je hebt een origineel meubelontwerp of een ongeziene modelijn in gedachten? Je broedt op een ingenieuze uitvinding, een overtuigende reclamecampagne of een groots artistiek project? Je hebt een ongehoord poëtisch of vernieuwend concept?

Buda Libre XL geeft je een podium om je ideeën aan het publiek te presenteren op de brainstormachtige avond van 25 september 2008.

De presentatie gebeurt op de Pecha Kucha-methode: Pecha Kucha is een podium waarop creatieve geesten nieuwe ideeën, concepten en projecten presenteren. Deze format ontstond in Tokio en de Japanse term Pecha Kucha laat zich het best vertalen als gebabbel of geroezemoes.  12 deelnemers (individuen of collectieven) tonen elk 20 slides waar ze per beeld 20 seconden uitleg bij geven. Het geroezemoes ontstaat in de pauzes wanneer publiek en sprekers elkaar ontmoeten, grote plannen maken en kaartjes uitwisselen.

Wie niet graag voor een groot publiek staat, kan in Vonken terecht. Jouw nieuwbakken idee of concept kan je dan in een zithoek uiteen zetten, aan één of meerdere gasten. Vonken grijpt plaats aansluitend op Pecha Kucha.

SCHRIJF JE IN VOOR 5 SEPTEMBER OP WWW.BUDALIBRE.BE!

Verder kan je je idee laten registreren en beschermen op de Inventaris van Ideeën, een online platform voor creatieve geesten.

VOORBEELD VAN INGESCHREVEN IDEE:

The Birthday Song Company

Een idee van Jason Dousselaere

The Birthday Song Company staat voor wat de naam suggereert: verjaardagsliedjes op maat. Muzikant en liedjesbricoleur Jason Dousselaere heeft de ambitie om de traditie van het muziek maken op vraag in ere te herstellen.

Dousselaere vraagt geen geld voor een gepersonaliseerd verjaardagslied maar wel eender welk voorwerp waarmee hij muziek kan spelen of opnemen: instrumenten, oude gitaar speakers, een microfoon, snaren of geluidskabels,… You name it, Jason plays it! 

The Birthday Song Company stuurt u een verjaardagssong en u bedankt hen met een cadeau waaruit muziek komt.

www.myspace.com/thebirthdaysongcompany

Contact: Jason Dousselaere, 0485 65 68 76 of jasondousselaere@hotmail.com   

INSCHRIJVEN TEN LAATSTE OP 5 SEPTEMBER, INSCHRIJVINGSFORMULIER OP WWW.BUDALIBRE.BE

BUDA LIBRE XL - donderdag 25 september vanaf 18 u.  – Muziekcentrum Kortrijk – organisatie: kunstencentrum BUDA, Designregio Kortrijk, Handelsreizigers in Ideeën, De Kreun, Quinze & Milan en Phare West.

INFO: Handelsreizigers in ideeën - filip@handelsreizigers.be

Niet te missen films in het vooruitzicht

Film FILMPROGRAMMA  JUNI

Première!
CIAO STEFANO
KOMEDIE/ GIANNI ZANASI – I 2007, 105’
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Ondeugende komedie over een 30-jarige post-punk gitarist die terug thuis komt wonen. Zijn muziekcarrière is niet echt een mislukking, maar een succes kan je het ook niet noemen. Het warme nest van zijn jeugdjaren ontvangt hem met open armen, maar ook hun leven heeft niet stil gestaan. Een heel grappige film met een stevig scenario en gedragen door een uitmuntende ensemblecast.

Première!
AGNUS DEI
-Cordero de dios-
DRAMA / LUCIA CEDRON – ARG/ CHIL 2008, 91’
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Argentinië is anno 2002 in volle economische crisis als de 77-jarige Arturo ontvoerd wordt. Er wordt losgeld geëist bij zijn kleindochter Guillermina, die zich genoodzaakt ziet om de hulp van haar moeder Teresa in te roepen. Maar Teresa woont al sinds het eind van de jaren zeventig in ballingschap in Frankrijk. In de hoogst onstabiele situatie in 1978 was ze bijna afgestudeerd arts. Door hun band met de oppositie werd ze samen met haar man door de paramilitaire politie ontvoerd. De geschiedenis lijkt zich te herhalen.

Nieuw!
MEDUZOT
LES MEDUSES
TRAGIKOMEDIE / EDGAR KERRET & SHIRA GEFFEN - ISR 2007, 87’
Hebreeuws gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld

In Meduzot lijkt het leven van 4 vrouwen volledig op drift geslagen. Keren breekt haar been op haar huwelijksfeest en kan meteen de huwelijksreis naar de Caraïben op haar buik schrijven. Batya verliest vriend én job in één klap. De Filippijnse Joy neemt de zorg van de nukkige Malka op zich omdat haar eigen dochter het te druk heeft met haar acteercarrière. En dan is er nog dat mysterieuze meisje dat uit de zee opduikt en Batya als een schaduw volgt. Het leven is een rommeltje waarin de vrouwen alleen maar hun best kunnen doen, op zoek naar liefde, naar iets om te herinneren of te vergeten.
Bekroond met de Camera D’or op het Filmfestival van Cannes.   

Nieuw!
BUDDHA COLLAPSED OUT OF SHAME
DRAMA / HANA MAKHMALBAF – IRAN 2008, 81’
Perzisch gesproken, Nederlands ondertiteld

De zesjarige Bakhtay is even koppig als schattig. Net als haar buurjongetje wil ze naar school om te leren lezen. En dus jat ze eieren, om die te verpatsen voor een brood, enzovoort, tot ze een schrift kan kopen. Als pen gebruikt ze de lippenstift van haar moeder.
Maar de weg naar het openluchtschooltje is lang en vol gevaren. Zo imiteren de grote jongens het gewelddadige gedrag en de achterlijke morele normen van de volwassenen.
De film is genoemd naar de reusachtige Boeddhabeelden die enkele jaren geleden door de Taliban werden opgeblazen.

Buddha Collapsed out of Shame is een prachtige metafoor voor de blijvende invloed van het verleden op het heden. Een sterk concept dat Makhmalbaf visueel prachtig naar filmtaal vertaalt. ***1/2 (Digg*)

Nieuw!
EL ORFANATO
THRILLER / HORROR /JUAN BAYONA – E 2007, 110’
Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld

Laura groeide op in een weeshuis, omringd door vreemde kinderen die ze beschouwde als broers en zussen. Nu keert ze, samen met haar man en haar 7-jarige zoontje Simon, terug om het huis van haar jeugd te restaureren. Simon is een kind met een rijke verbeelding en heeft hij er al snel een pak ingebeelde vriendjes bij. Pas als het gedrag van Simon vreemder wordt, beginnen zijn ouders zich zorgen te maken.
“ De beste thriller van de laatste jaren”. (K.U.T. site)

Nieuw!
FADOS
MUZIEKDOCUMENTAIRE/ CARLOS SAURA  - E 2007, 93’
Portrugees gesproken, Nederlands ondertiteld

Saura bracht de grote namen uit de Fado voor zijn camera en laat een filmpubliek kennis maken met de rijke variatie van fadomuziek die er bestaat en die zowel invloeden heeft uit de Braziliaanse als Afrikaanse muziek.

Verlenging!
LEMON TREE
DRAMA/ KOMEDIE - ERAN RIKLIS – ISR 2007, 106’
Hebreeuws gesproken, Nederlands ondertiteld

De mooie Palestijnse weduwe Salma leeft van de bescheiden opbrengsten van haar citroenbomen op de Westelijke Jordaanover. Wanneer ze de Israëlische minister van defensie als buur krijgt, eist de geheime dienst dat haar boomhaard verdwijnt. Ze weigert de voorgestelde schadevergoeding en neemt een advocaat onder de arm om haar belangen te verdedigen bij de militaire rechtbank. Als ze ook daar bot vangt, sleept ze de minister voor het Israëlisch Hooggerechtshof. Een tragisch, absurd en ongelijk gevecht. Ondertussen vindt ook de echtgenote van de minister dat het welletjes is geweest. Dit waar gebeurd verhaal won de publieksprijs op het Filmfestival van Berlijn.

Laatste week !
IL Y A LONGTEMPS QUE JE T’AIME
DRAMA / PHILIPPE CLAUDEL – F 2007, 118’
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld

Juliette verlaat na vijftien jaar de gevangenis. Hoewel haar familie haar die periode verstootte, krijgt ze onderdak bij haar jongere zusje Léa. Tussen de zusjes is het fragiel aftasten waarover wel en niet gesproken wordt. Ondertussen heeft de buitenwereld het raden naar wat er precies gebeurd is.

WORDT VERWACHT : ESTOMAGO Mardos Jorge / NIGHTWATCHING Peter Greenaway /

Nieuw Fresh festival op Buda

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 april presenteert kunstencentrum BUDA de derde editie van Fresh. Dit seizoen opteert kunstencentrum BUDA voor 3 freshmomenten in plaats van één festival. Op die manier kan het kunstencentrum beter inspelen op de residenties en de vraag van de artiesten om hun – al of niet afgewerkte – projecten te presenteren aan een publiek. Elk fresh-moment krijgt een overkoepelende invalshoek van waaruit de programmatie samengesteld wordt.

Fresh #3 … zonder woorden … speelt in op de trend dat jonge artiesten steeds minder woorden gebruiken, maar meer en meer vertrekken vanuit beelden of objecten voor hun werk en bundelt nieuw werk van Miet Warlop, Lotte van den Berg, Ben Benaouisse, Mekhitar Garabedian, Bram Vreven, Ewout D’hoore en Nele Keukelier.

Nieuw voor dit soort festival is dat het publiek vakkundig van het ene werk naar het andere geleid wordt via een uitgestippeld parcours: 1 vertrekpunt, 1 ticket voor 1 verrassende strooptocht langs de budastudio’s met 4 tot 5 producties én een hartverwarmer.

Miet Warlop (afkomstig van Torhout) werkt op dit moment in de Budascoop aan de eerste fase van  Creatures/performance zonder gezicht (werktitel). Ze zoomt in op een personage dat alles wat het in zich heeft naar buiten heeft gestoten. Het probeert de gewoonste dingen te doen, maar wordt daarin vooral gehinderd door zichzelf. Haar creature heeft geen gezicht. Het hobbelt over, onder en langs de scène met een kartonnen doos in plaats van een hoofd.

Nele Keukelier tovert het terras van brasserie Het Eiland om in een filmset. Op zaterdag 19 april speelt ze met 45 figuranten haar eerder opgenomen film op een terras in Oostende na. Terras_Kortrijk is deel van een experiment. Nele onderzoekt met haar live shoot of de in scène gezette versie echter lijkt dan het origineel.

Info op www.budakortrijk.be

Films in februari

PROGRAMMA  FEBRUARI

Première!

THIS IS ENGLAND

KOMEDIE /DRAMA / Shane Meadows – GB 2007, 100’

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

De 11-jarige Shaun groeit vaderloos op in Noord-Engeland. Te vaak gepest, beslist hij niet langer met zich te laten sollen en dwingt hierdoor respect af bij een groepje skinheads, een toen nog nieuw fenomeen.

Wat onschuldig begon, dreigt al snel uit de hand te lopen als de veel oudere skin Combo – recht uit de gevangenis-  zich leider maakt van de bende.

Grotendeels gebaseerd op de regisseurs’ eigen ervaringen als kind.

Lees verder

Gratis naar Voltage

In het weekend van 1, 2 en 3 februari spelen artiesten op verschillende locaties in het centrum van Kortrijk met het licht als danspartner. Je kan gratis naar de voorstelling van Arco Renz.

Vier performers op de scène. Muziek en licht zijn allesbepalend. Ze sluiten de dansers in. Binnen deze beklemmende sfeer gaan de dansers op zoek naar vrijheid. Snelheid wordt een essentiële voorwaarde om te ontsnappen. Als projectielen doorkruisen ze de ruimte. Bullitt is een voorstelling over individuele vrijheid en wat er gebeurt als die wordt afgenomen of belemmerd.

De muziekscore, een elektronische percussie, is niet op voorhand uitgeschreven maar interageert met de dans. Choreograaf Arco Renz: ‘Lichamen bestaan maar als we ze waarnemen. Dat is de essentie van dans’. Dat dit waarnemen gestuurd en gekleurd wordt door licht, merk je tijdens Voltage.

Er zijn nog meer voorstellingen. Consulteer daarvoor de website van het cultuurcentrum.

Voor de voorstelling van Arco Renz in de stadsschouwburg van Kortrijk zaterdagavond zijn er vijf duo-tickets beschikbaar. Bel naar 056-23.98.55 van de cultuurwinkel in Kortrijk en geef het codewoord Arco Rens

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!