Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk

1000 SPINNEN OVERSPOELEN KORTRIJK

Binnenkort gaat de 7de editie van het Spinragfestival van start. N.a.v. dit festival, worden in de nacht van 10 op 11 februari 2009 duizend spinnen in gips over de stad verspreid. Wie wil kan de spinnen meenemen en er een eigen versie van maken. Verf, textiel, recyclagemateriaal, …. Laat je fantasie de vrije loop en creëer je eigen Spinragspin. De kunstige spinnen mogen binnengebracht worden op het festival. Een jury pikt er de meest originele spinnen uit en beloont de winnaars met spinnige prijzen.

SPINRAG KINDERMUZEFESTIVAL 22 februari – 1 maart 2009 | Kortrijkse schouwburg

Spinrag is een bijzonder festival, speciaal voor kinderen, hun familie en school. Cultuurcentrum Kortrijk wordt een web waarin heel wat te beleven valt: cultuurateliers, voorstellingen, installaties, tentoonstellingen... de hele krokusvakantie lang kan je je laten vangen door magie en verwondering. Laat je vangen in dat web en neem deel aan één van de cultuurateliers of geniet van de vele voorstellingen. Soms poëtisch, dan weer uitbundig. Soms moet je stilzitten, dan mag je weer zelf aan de slag. Spinrag wordt ook nu weer één groot kijk-, luister- en doe-meefestival!

Vanaf februari spinnen scholen een web doorheen de stad. Ze leggen spannende cultuurtrajecten af, gemaakt op maat van elke school. Een project, speciaal voor Kortrijk ontwikkeld, waar verschillende cultuurhuizen aan meewerken. De eigenzinnige cultuurateliers zijn ook tijdens de krokusvakantie toegankelijk voor het jonge volkje. Laat je alvast verleiden voor ‘Studio Tarantula’, ‘Een spinnend verhaal’, ‘De W.E.B. Award’, ‘In torens en kelders’ of ‘Over Spinnen & Andere beesten’. Je verkent niet alleen het Cultuurcentrum, maar ook de bibliotheek, de musea of het erfgoed van de stad. De resultaten van het Kunstweb kan je zien in de Kunstwebtentoonstelling, de hele krokusvakantie lang in De Kortrijkse Schouwburg.

KinderMuzeFestival

Op 22 februari opent Spinrag feestelijk haar web in De Kortrijkse Schouwburg. De hele week kan je genieten van bijzondere voorstellingen. Zowel de hele kleintjes (vanaf 2 jaar) tot de iets oudere kinderen zijn welkom. Voor de gelegenheid zijn alle ruimtes op maat van kinderen ingericht. Tal van nationale en internationale artiesten komen naar Kortrijk. TPO (It) met Farfalla; Nathalie Cornille (Fr.) met Chouz; Xala (Ch) met Assepoester; Pantalone (B) met Karussell; Ad Van Iersel (Nl.) met Expeditie Wolk; Villanella & Hanneke Paauwe met Miss Moskou en de Potloodmoordenaar; keski.e.space (B) met Supermarkt Shopping; Laika & Patricia Portella (P) met Odilia; Compagnie Félicette Chazerand (B) met à l’ombre des arbres (in de schaduw van de bomen). . Bij de buren Spinrag wil elk kind de kans geven te genieten van de magie van theater. Daarom af en toe de podia bij mensen thuis. TG Luxemburg brengt onder de titel ‘bij de buren’ kleine vertelvoorstellingen in de huiskamers van een aantal bewoners van de deelgemeenten. Geniet bij je buur van een voorstelling. De ontmoetingscentra zijn de ideale partners om dergelijk project te realiseren. 

Slothappening

Op zondag 1 maart is er in OC Marke de vertrouwde festivalhappening en Circombellico met Dwarrel en Cie Anamorphose (Fr.) met J’ai marché sur le ciel. Tot slot presenteert de jeugdafdeling van het Marks Amateur Toneel er hun nieuwste productie die ze in opdracht van Spinrag maken, o.l.v. Larf. Op die manier wil Spinrag jonge mensen nieuwe stimulansen geven en ze betrekken bij het festival. Een kindvriendelijk festival Spinrag is een kindvriendelijk festival in al zijn aspecten. Het onthaal, de aankleding, de hapjes, …. Alles is op maat van het jonge volkje. Wie wil kan zelfs zijn verjaardagsfeestje organiseren op het festival.

PRAKTISCH:

Zie op www.spinrag.be of www.cultuurcentrumkortrijk.be Tickets - Een ticket voor Kunstweb kost € 6,00 per dag. - Een ‘festivalticket’ kost € 6,00 per voorstelling. Bij aankoop van je eerste ticket krijg je een spinragpas. Deze is persoonlijk en kan niet worden doorgegeven aan anderen. De eerste voorstelling kost dan € 6,00, maar voor bijkomende voorstellingen betaal je, op vertoon van je spinragpas, slechts € 2,00. Info & reservaties Cultuurwinkel – Schouwburgplein 14, 8500 Kortrijk tel 056 23 98 50 – fax 056 23 98 58 www.cultuurcentrumkortrijk.be of www.spinrag.be Organisatie: Cultuurcentrum Kortrijk. 

Poëzie op de trein in Kortrijk

VLAAMSE DICHTERS WORDEN MOBIEL OP 24 JANUARI

Ter gelegenheid van Gedichtendag sporen de hele dag 25 Vlaamse dichters met hun poëzie doorheen West- en Oost-Vlaanderen. Op de trein, in de wachtzaal, de stationshall… Ook jonge dichters laten van zich horen. De poëzietrein vertrekt in Izegem en spoort naar Brugge, later ook naar Gent en Kortrijk. In deze stations hebben op verschillende locaties lezingen plaats. In Izegem gaat ‘s avonds de slotlezing door.

‘Dichters op het spoor’ is een reflectie op de betekenis van de dichter in de samenleving. ‘Dichters op het spoor’ is vooral actie. Heel de dag wordt één ononderbroken lezing, want ook op de trein wordt er poëzie voorgelezen.

De deelnemende dichters zijn Ivo Allewaert, Gilbert Coghe, Bart De Block, Frank Decerf, Frank Decrits, Alain Delmotte, Joris Denoo, Arne Deprez, Gie de Vos, Albrecht Doemlicht, Dirk Elst, Diana Freys, Philip Hoorne, Sylvie Marie, Marie Meeusen, Tine Moniek, Xavier Roelens, Wouter Rogiest, Paul Rigolle, Willy Spillebeen, David Troch, Lies Van Gasse, Toon Vanlaere, Herlinda Vekemans en Hugo Verstraeten. Muzikante is Veerle Tieghem(accordeon). In elk optreden speelt zij een muzikale rol.

Programma 24 januari 2009 10 – 10:50 uur

Lezing in het station van IZEGEM - Xavier Roelens, Joris Denoo, Wouter Rogiest, Sylvie Marie, Diana Freys, Frank Decrits, Hugo Verstraeten, Philip Hoorne, Alain Delmotte - 24 januari 2009 13 – 13:45 uur.

Lezing in het station van BRUGGE (locatie 1) Bart De Block, Herlinda Vekemans, Willy Spillebeen, Gie de Vos, Ivo Allewaert, Dirk Elst, Hugo Verstraeten, Arne Deprez 24 januari 2009 13 – 13:45 uur.

Lezing in het station van BRUGGE (locatie 2) Frank Decerf, Paul Rigolle, Gilbert Coghe, David Troch, Albrecht Doemlicht, Toon Vanlaere, Marie Meeusen, Xavier Roelens 24 januari 2009 15 – 15:45 uur.

Lezing in het station van KORTRIJK Sylvie Marie, Alain Delmotte, Gie de Vos, Lies Van Gasse, Gilbert Coghe, Bart De Block, Tine Moniek, David Troch, Willy Spillebeen 24 januari 2009 18:45 - …….. uur. Slotmanifestatie in praatcafé IN DE OUDE SINT-PIETER, (Sint-Pieterstraat 18) IZEGEM 26 dichters lezen voor uit eigen werk. Veerle Tieghem speelt accordeon. Presentatie: Olaf Risee ‘Dichters op het spoor’ wordt gesteund door de NMBS en door de Culturele Dienst van de provincie West-Vlaanderen.

Win tickets voor HUMOROLOGIECONCOURS 2009 in Kortrijk

Het tweejaarlijkse Humorologieconcours ontdekte tijdens zijn vorige 9 edities steeds fris en vernieuwend humortalent. Heel wat – nu bekende – artiesten namen deel: van Wouter Deprez over Kommil Foo en Henk Rijckaert tot Wim Helsen als lid van Vrolijk België. Het concours is niet alleen het oudste maar ook uniek, want het is het enige waar alle vormen van humor welkom zijn: van visuele en muzikale humor over stand-up tot circus. Het 10de Humorologieconcours 2008/2009 startte als sterke editie met 20 deelnemers. Uit de preselecties selecteerde de jury 8 veelbelovende en verrassende halve finalisten:

1. Aardvark (B) met ‘Kasseibrand’. Aardvark staat voor songs met poten in de grond, met wortels in de laag van de herkenbaarheid, waarbij de tristesse onder de lach en de humor door, geregeld de kop opsteekt.

2. Intgeniep (B) met ‘ZigZelf’: een eigenzinnig cabaret die humor, theater en muziek mixt.

3. Lambert-Jan Koops (NL) met ‘Buenos Dias’: een verrassende Nederlandse versie van de ouderwetse dia-avond.

4. Kees Meerman (NL) met ‘Ontketend’: ‘De avonturen van Keesje in Vlaanderen’.

5. Gabor Vosteen (D) met ‘Trio for One’: een combinatie van muzikale en visuele komedie met 3 blokfluiten.

6. Gorcha Davydova met ‘Gorcha’ (KAZ): cabaret met een mix van humor en dans.

7. Michael Van Peel (B) met ‘CRT+ALT+DEL’ (B): stand-up comedy.

8. Arnout Van den Bossche (B) als ‘Internationaal Relatiedeskundige’: een workshop over hoe het huwelijk of de relatie succesvol beleefd kan worden.

De halve finales gaan op zaterdag 10 januari 2009 door in cultuurcentrum de Warande te Turnhout en op 24 januari in de club Terminus van Theater aan Zee te Oostende. De finale is op zaterdag 31 januari 2009 in de Kortrijkse schouwburg. Zowel de halve finales als finale worden afgesloten met een optreden (Cie Pol & Freddy met ‘Ready’ in Turnhout, Gunter Lamoot met ‘Een klein beetje softie’ in Oostende en’Le Botrio’ met Rhytm and Beast in Kortrijk).

We hebben vijf vrijkaarten voor de finale in Kortrijk. Wie een humoristisch antwoord mailt naar kortrijk@nieuwsblad.be tav K. Vanhee maakt kans op die vrijkaart. De winnaar krijgt een bericht terug.

Kortrijkzaan Arne Quinze maakt kunstwerk

Sequence_2

The Sequence, een 80 meter lange en 15 meter hoge sculptuur van Kortrijkzaan Arne Quinze, brengt beweging in de stad Brussel en slaat een brug tussen mensen. Op een unieke locatie over de hele breedte van de straat, verbindt de installatie het Vlaams Parlement met het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. De opening vindt plaats op zondag 16 november 2008 (Vlaams Parlement, Leuvenseweg 86, 1000 Brussel)

Bissegemse volksdansgroep verbroedert

Foto_kib_9_nov_08_volksdansfestival

Volksdansgroep De Vlasblomme Bissegem succesvol met Lo Chadas dau Poëtou!

Volksdansgroep De Vlasblomme en Folkloregroep Lo Chadas dau Poëtou uit Montmorillon blikken terug op een verbroederingsweekend. Het werd voor de De Vlasblomme een geslaagd verbroederingsweekend. Samen met hun gastgroep Lo Chadas dau Poëtoe uit het Franse departement Vienne gaven zij op zaterdag 8 november een voorstelling. Na de eigen groep genoten de aanwezigen van een kleurrijk spektakel van de Franse Folkloregroep, in feestelijke traditionele klederdracht, deze van het platteland van Montmorillon.

Op zondagvoormiddag werd de groep verwacht in Oostende, waar hij voor een volle zaal in het Vakantiecentrum De Kinkhoorn een voorstelling verzorgde. De Volksdansgroep Vlasblomme Bissegem leerde de Franse ambassadeurs uit Montmorillon historisch Kortrijk kennen en op zondag bezochten zij de drie historische musea van het provinciedomein Raversijde.

Het weekend werd met een verbroederingsavond afgerond onder muzikale begeleiding.

De Franse groep die voor het eerst in België was, kwam superlatieven te kort en stond erop om de Volksdansgroep De Vlasblomme Bissegem volgend jaar te vragen op hun Folklorefestival, georganiseerd voor hun 25-jarig bestaan.

Eerste Vlaamse operette in Kortrijk

Op de purp’ren hei

Voor het eerst wordt in Kortrijk de allereerste Vlaamse operette opgevoerd.
Deze volkse operette, gecomponeerd door Armand Preud’homme, is te zien in de Kortrijkse schouwburg op de zondagen 5 en 12 oktober en 2 en 9 november, telkens om 14.45 uur.
De regie is in handen van Rudy Dermaux. Hij had deze operette al lang op zijn verlanglijstje staan.
De mensen houden van dingen die ze kennen, aldus Rudy, en wie kent nu het lied 'In de stille Kempen, op de purp’ren hei' niet? Zelfs de jonge gasten kennen het en ik verwacht hen dan ook om dit pareltje te komen bekijken.

De cast bestaat, op Veerle Geeroms na, allemaal uit mensen van de streek.
In de rolverdeling zien we naast Myriam Couvreur Frederik Arie, Marleen De Backere, Ronny Decruyenaere, Rik Deketele, Dominique Maes, Rik Mestdach, Wim Vancauwenberghe, Gwendy Vancoillie, India Vercruysse, Jean-Claude Vercruysse, Ilse Verfaille en Matti Warnez.
Volksdansgroep De Ginsteblomme uit Oostrozebeke is er eveneens, naast het voltallig KLT orkest en koor onder de leiding van Ronny Delombaerde.

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en neemt de toeschouwer mee naar de Kempen op de heide. Je vindt er simpele boerenmensen, rad van tong maar met een gouden hart. De operette  verhaalt de geschiedenis van het boerenmeisje Annelie en een spontaan ontloken liefde. Met gekende melodieën, aangepaste kledij en decors, zullen de toeschouwers de tijd van toen herbeleven en wellicht herinneringen kunnen ophalen.

Wie er wil bij zijn kan reserveren in:
DE CULTUURWINKEL
Schouwburgplein 14 te Kortrijk
Tel 056 23 98 55

Gratis naar DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband & Erwin

Gratis naar DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband & Erwin Vann

In de afgelopen jaren bewees de DJ Bigband dat de draaitafelkunst kan losgekoppeld worden van haar hiphopcontext en binnen een ensemble van 12 draaitafelaars voor een nieuwe muzikale impuls zorgt binnen het muzikale landschap. Met de creatieopdracht Around the World in 80 beats wil saxofonist Erwin Vann, vaste waarde in het Belgische jazzlandschap, het palet van klanken waarmee de DJ Bigband werkt, verder uitbreiden.

Voor deze happening op vrijdag 19 september om 20.15 uur in de Kortrijkse stadsschouwburg zijn er vijf gratis tickets(21-6 euro) beschikbaar. Dat is voor wie op vrijdag 19 september tussen 10 en 12 uur belt naar 056-23.98.55 van de Kortrijkse cultuurwinkel met vermelding van het codewoord 'Kortrijk Blogt' (nieuwsblad.be/kortrijk en doorklikken naar Kortrijk Blogt). Twee tickets vragen is één betalen).

Moeder Aarde

Inhuldiging Moeder Aarde II van Ann Deman - Kortrijkse kunstenares

De foto is van Erwin De Keyser, genomen in het park van het kasteel de Spoelberch in Sint-Martens-Latem, Deurle.

Ma_ii_deurle

Kunsthistoricus Piet Boyens:

Moeder Aarde is de oermoeder die ontstond uit de chaos, het niets, aan het begin van de dingen. Gewoonlijk beeldt men haar af als een lijvige vrouw,  vaak oprijzend uit de grond, altijd eraan verbonden.
   
Aan de basis van dit religieus denken liggen gevoelens van afhankelijkheid, van verbondenheid met de natuur, met de grond waarop wij ons bestaan bouwen. Die band komt in de beeldende kunst, literatuur en muziek expliciet aan de orde in het thema Moeder Aarde. Het onderwerp brengt de mens in contact met zijn bestaansgrond, met de aarde die alle leven geeft en neemt. Vanaf het prille begin heeft een sterk begrip van samenhang tussen aarde en leven de (religieuze) mens geleid: hij weet zich met de aarde en de daaruit groeiende natuur verbonden. En hij ondergaat die verbinding als een weldadige geborgenheid. Als de grote moederlijke godheid, de Magna Mater, treedt de aarde de mens altijd weer tegemoet. De meeste culturen ontwikkelen daaruit de figuur van de ‘moeder aarde’, bron van iedere vorm van leven. De Indianen geven ons vandaag  nog het zuivere voorbeeld.

In dit universele geloof vindt de kunstenares Ann Deman het natuurlijke vertrekpunt. Bovendien versterkt zij op een subtiele manier de kracht van het thema: de vrouw die Moeder Aarde is, geeft de verbondenheid met haar oorsprong niet prijs. Het resultaat is een beeld dat in het intieme samengaan van vrouw en aarde melding maakt van een gekwadrateerde vruchtbaarheid.

De gemeente Sint-Martens-Latem beschikt vanaf nu over twee beeldende tekens van Moeder Aarde: Latem en Deurle.

De beelden van Ann Deman, het een verstild en ingetogen,  het ander  energiek en extatisch, geven subtiel én imponerend een verwijzing naar de mythe. Het is de hedendaagse koestering van een oude waarheid, namelijk deze dat het leven zich telkens - in rituelen van wederkeer - vernieuwt.

De tweede moeder van Ann Deman

Pict0046b

Kunstenaar Ann Deman uit Kortrijk realiseerde haar tweede kunstwerk. Het beeld van een moeder. Het werd op 11 juli onthuld in Deurle.

Festival Latin Groove geeft Kortrijk exotisch tintje

AKomende zaterdag 19 juli wordt het Begijnhofpark van Kortrijk omgetoverd tot een speeltuin voor allen die graag op de zwoele sensuele beats van Latin salsa en RnB dansen.

Hannes Coudenys: 'Tijdens deze eerste gratis editie van Latin Groove bieden wij graag de muziek aan waar groot Kortrijk al geruime tijd naar hunkert. Een zomerevenement voor alle leeftijden waar muziek en dans centraal staan. Een festival waar verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Breng naast je dansschoenen ook je creativiteit mee! Randactiveiten zijn een voetbaltoernooi 3 on 3, verschillende workshops(salsa, breakdance, percussie, …). De cocktailbar zorgt voor verfrissing en voor een lekkere hap kun je terecht bij één van de diverse eetstanden.

Klokslag 12 uur wordt het startsein gegeven voor een feest. Na 23 uur trekt de caravaan zich terug om in het Chess Café Kortrijk door te gaan tot in de vroege uurtjes! Meer informatie vind je op www.myspace.com/housecouture  en www.bloodyhornycrew.be

Programma van de dag:

Lees verder

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!