Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Luchthaven Kortrijk-Wevelgem stagneert

De 'internationale luchthaven' van Kortrijk-Wevelgem heeft haar jaarcijfers gepresenteerd. Het aantal vliegbewegingen stijgt licht, het aantal passagiers daalt lichtjes. Er waren in 2008 5.620 zakelijke vliegbewegingen met 17.984 passagiers. Daarnaast waren er 26.445 vliegbewegingen en 48.446 passagiers voor niet-zakelijk verkeer (scholings- en vrijetijdsvluchten).

Bart Caron, Vlaams parlementslid: 'Dat ontlokt me deze kleine bedenking over het aantal passagiers: dit aantal per dag is zo onoogelijk klein dat De Lijn er geen buslijn zou voor openen. Maar in Zuid-West-Vlaanderen houden ze hiervoor wel een volledige luchthaven open. Wie de cijfers iets beter bekijkt zal opmerken dat er voor zakenvluchten gemiddeld 3 passagiers per vliegbeweging waren en voor de andere vluchten ongeveer 2 passagiers. Moet Vlaanderen echt drie regionale luchthavens hebben, naast Zaventem? Oostende is wellicht de enige luchthaven met een toekomst. En Lille Lesquin is ook vlakbij.

Grensoverschrijdende samenwerking, daar loopt Zuid-West-Vlaanderen warm voor, maar blijkbaar niet voor de luchtvaart. Dan is Rijsel te ver. Rendabel betekent dat de kost voor de belastingsbetaler beperkt is, en vooral de gebruikers instaan voor de kosten. Maar dat is bijlange niet aangetoond. Ondertussen werkt minister Crevits aan de de oprichting van een beheersstructuur voor de drie Vlaamse luchthavens, nl. een LOM-LEM structuur.

Eind vorige maand heeft de Vlaamse regering de selectiedossiers goedgekeurd die peilen naar de interesse op de internationale markt voor de commerciële exploitatie van de ter beschikking gestelde infrastructuur en zoeken naar de meest geschikte kandidaten. De Inspectie van financiën was vernietigend voor deze dossiers omdat er nog steeds niet met een sluitend businessplan gewerkt wordt en de randvoorwaarden voor de exploitatie van de luchthaven totaal onduidelijk zijn.

Zodoende blijven er op het vlak van de verkeerseconomische behoeften als op vlak van de omgevingsfactoren gegronde twijfels bestaan. De kosten-baten verhouding voor de overheid is onredelijk negatief en onevenredig ten nadele van de lokale, de provinciale en de Vlaamse belastingbetaler. De mensen uit onze regio betalen drie keer belastingen voor deze luchthaven. Dat is onverantwoord.'

Gaat u akkoord met deze stelling? Beantwoord dan onze vraag: moet de luchthaven van Wevelgem-Kortrijk op termijn verdwijnen?  

Kleurrijke Mini!Een onderneming voor jongeren

Dscn0625 Dscn0651 Dscn0677

Dscn0683

In de school lyceum Onze-Lieve-Vrouw-van-Vlaanderen is er sinds kort weer een mini-onderneming.
 
Een mini-onderneming is een project van Vlajo (www.vlajo.org) en laat leerlingen van het zesdejaar kennis maken met het bedrijfsleven.
Ze hebben een echt bedrijfje, met verschillende departementen en bijhorende directeurs.
Ze moeten alles doen zoals in het echte bedrijfsleven: aandelen verkopen, marktonderzoek, producten kiezen, leveranciers zoeken, boekhouding in orde maken, reclame maken, website maken, BTW betalen, lonen uitkeren, verkooppunten zoeken.
 
De mini-onderneming Colorín, wat in het Spaans staat voor kleurrijk verkoopt kleurrijke producten.  Momenteel verkopen ze mokken (koffie), paraplu’s en boodschappentassen met als opschrift ‘neem me mee !‘. Ze kozen deze slogan omdat dit past op een paraplu en op een boodschappentas maar ook omdat dit de titel is van de single van Peter Van De Veire. Afgelopen vrijdag kwamen ze met hun producten verschillende keren in beeld in de PeterLive-show op één. Ze hebben ook verkocht aan de opnamestudio. Bart Peeters, Peter Van De Veire en Brahim signeerden hun producten, die ze nu via opbod zullen verkopen.
 
De winst gaat naar de aandeelhouders, maar ze besloten ook om een deel van hun winst af te staan aan het kinderkankerfonds.
 
 
Meer info kan u vinden op www.colorin.be
 

Handelaars willen gezamelijk Kortrijk versterken

Weet u wat het BID betekent? Waarschijnlijk nog niet. Het staat voor Business Improvement District, en in Kortrijk bevindt zich het eerste BID van Vlaanderen.

Handelaars in de stad Kortrijk voeren samen promotie, ook met de grote 'spelers' zoals K in Kortrijk. Daar is 300.000 euro voor uitgetrokken, en dit project zorgt dat er wordt gestart met samenwerking tussen de handelaars. Handelaar-voorzitter van het handelscomité Eric Wastyn moest toegeven: de Kortrijkse handelaar 'deed' het liever zelf en daar komt best verandering in.

Het BID biedt een sterke kans om Kortrijk te profileren. De sterkhouders van het BID hopen tegen 2012 te pronken met een stad die eindelijk toegankelijk is, de grandeur heeft van de jaren 'toen de eerste verkeersvrije winkelstraat in Kortrijk lag'.

Een website www.shop-in-kortrijk.be creëren is een stap in de goede richting maar wellicht niet voldoende. Daarmee wordt de leegstand die er nu heerst - weliswaar gedaald van 16 naar 11 procent- niet weg gewerkt. Een tweejaarlijkse schoonmaakbeurt en kerstverlichting of een up-to-date evenementenkalender kan verder bijdragen.

Verder is er de visie om een historisch Kortrijk met een modern Kortrijk te verbinden niet slecht. Heikel punt volgens de meeste handelaars is nog altijd de bereikbaarheid van de stad Kortrijk. 'We vragen al maanden om eenvoudige wegwijzers die het station, de Grote Markt en enkele andere ankerpunten in de stad aanduiden. Er komt maar geen reactie', zeggen ze.

Voorzitter van het BID Yvon Vanden Abeele gaf het toe: misschien moeten we ons project nog beter communiceren. Vaak hoor je de opmerking dat de handelaars niet op de hoogte zijn. Als een toerist of koper in Kortrijk deze opmerking krijgt is dit dodelijk voor de stad.

Hoeveel handelaars aanwezig waren op de algemene vergadering van het BID? Een vijftigtal. Ze gaan straks met u mee op zoek naar het DNA van Kortrijk. Een moeilijke vraag die beter anders gesteld wordt.

Waarom komt u al of niet winkelen in Kortrijk? Reageer op de blog.  

Unizo Heule schenkt 2500 euro waardebonnen weg

Met 23.000 deelnemers, waarvan een derde van buiten Heule, beklemtoonde Unizo Heule het belang van de Heulse handelaars voor gemeente en streek. De bereikbaarheid van de handelszaken in Heule is en blijft een belangrijk actiepunt van Unizo Heule.

In meer dan 60 Heulse handelszaken werden voor 2500 € aan waardebonnen gewonnen. De volledige lijst van winnaars kan je nalezen op www.unizo-heule.be.  Meer dan 120 klanten ontvingen hun waardebon in de brievenbus.

De uitreiking van de drie hoofdprijzen van de Tinekestombola 2008 kende dit jaar enkele verrassingen.
De vijfjarige hoofdwinnaar Noah Douchy uit de Mellestraat 355 ontving niet alleen voor 500 € aan waardebonnen, maar ook het klassieke bloempje in suikergoed. Het winnende lot vulden de grootouders in bij Power-tankstation in de Kortrijksestraat. Het was dan ook Power Oil nv dat instond voor een receptie voor winnaars en handelaars.

De winnaars van de tweede hoofdprijs – een lotje ingevuld bij Rik & Mia- , 250 € aan waardebonnen, kozen ervoor om hun prijs aan het goede Heulse doel te schenken. Katleen Vandamme van het Dagcentrum op de Hoeve De Heerlijkheid nam de prijs in ontvangst en bood onderdak voor de receptie.
De derde hoofdprijs, 125 € aan waardebonnen werd gewonnen door Mevr. Claire Verhulst uit Kouter 15. Dit lotje werd ingevuld bij Bloemisten Hanssens.

De winnaars, samen met de betrokken handelaars en het bestuur van Unizo-Heule hieven het glas in hoeve De Heerlijkheid met de uitreiking van de hoofdprijzen van de Tinekestombola 2008. Volgende editie van de Tinekestombola is van 5 tot 13 september 2009.

Het einde van Jumatt

Gisterenmorgen is voor de rechtbank van koophandel in Kortrijk definitief het doek gevallen over het faillissement van de nv Jumatt van 1980. In de jaren zeventig hebben enorm veel mensen gebouw met één van de allereerste sleutel-op-de-deur bouwbedrijven in ons land.

Hebt u dat ook gedaan? Of hebt u bijvoorbeeld als gewezen werknemer nog herinneringen aan Jumatt?

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!