Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Torenkraan op K

Kinkortrijk Eén van de grootste torenkranen arriveerde op de werf van Foruminvest. Een aantal andere machines verdwenen dan weer. De infovergaderingen voor de buurt weten nog maar weinig volk aan te trekken.

Lezeres en buurtbewoonster Marleen M. reageert. 'Wat dacht je dan? Na alle vergaderingen worden betrokkenen toch voor voldongen feiten geplaatst. Alle beloftes ten spijt. Wat nu gebeurt in Kortrijk is een natuurlijk selectie. De slimmen vertrekken, de goedgelovigen of sluwen gaan failliet en de sterkste overleven. Vroeger had men daar oorlogen voor. Dit is wat beschaafder.

En... tiens, een Bart Smit speelgoedwinkel? Op mijn aanvraag (in februari 2006!) werd, na maanden aandringen, arrogant geantwoord dat er geen speelgoedwinkel thuishoorde in dit prestigeproject.
Dit kan allemaal in Kortrijk waar na de werken het geld met kruiwagens zal kunnen geschept worden. Door sommigen allicht. Maar enige menselijkheid in deze stad, geregeerd door een partij die ooit de slogan OMDAT MENSEN BELANGRIJK ZIJN schaamteloos gebruikte, heb ik de laatste 2 jaar zeker niet van het stadsbestuur, noch van F.I. ondervonden. Omdat mensen belachelijk zijn, zou ik een eerlijkere slogan vinden'.

Hoe denkt u erover?

Wielwasmachine
Verfraaien buurt winkelcentrum

Alle aandacht gaat op dit ogenblik naar de bouw van het winkelcentrum in hartje Kortrijk. Dat project moet klaar zijn tegen september volgend jaar. Toch wil de stad ook stilaan beginnen aan het verfraaien van de aanpalende straten: de Zwevegemsestraat en de Vlasmarkt voorop.

Welke plaatsen moeten volgens u dringend een opknapbeurt krijgen in de buurt van de bouwsite waar het winkelcentrum zal komen?

De Kijkers van Foruminvest (door Hiepsostudenten)

KortrijkStudenten van het Hiepso in Kortrijk gingen op pad in Kortrijk. Hierna hun ervaringen.

Kortrijkse senioren gefascineerd door werken!

Rond de bouw van het nieuwe winkelcomplex Sint-Janspoort is al heel wat te doen geweest. Iedere dag valt wel iets te lezen in de krant. Naast die dagelijkse verslaggeving blijken ook de omwonende senioren een bron van informatie te zijn.

Sinds de werken begonnen voor het gloednieuwe winkelcentrum ligt een groot deel van de binnenstad in puin. Dagelijks is er een legertje bouwvakkers, kraanmannen en projectontwikkelaars aan het werk om ervoor te zorgen dat het complex er zo snel mogelijk staat. Logisch dat zoiets veel aandacht trekt. En niet het minst vanuit de media.

Maar daarnaast dragen ook senioren dagelijks hun steentje bij aan de dagelijkse verslaggeving. Zo ontmoeten we naast tientallen andere kijklustingen die achter de omheining hebben postgevat Roger Defoort(82). Er gaat geen dag voorbij of Roger gaat een kijkje nemen hoe de werken vorderen. 'Ik ben al zo’n tien jaar bezig met het maken van een film rond alle werken die hier aan de gang zijn', vertelt hij. Eerder al maakte hij reportages over onder andere de Leiewerken in Kortrijk. Deze reportage werd indertijd zelfs door de stad Kortrijk gebruikt om aan het publiek te tonen. Op de vraag of hij ook deze keer in hun opdracht werkt, is hij duidelijk: 'Neen, zeker niet. Mijn vorige film werd beschadigd tijdens het overzetten. Trouwens, er loopt hier al elke dag iemand rond die in opdracht van het stad alles filmt. Nadat ik alles gefilmd heb monteer ik het en zet er muziek onder.'

Roger is echter niet van plan het materiaal ooit publiek te maken: Ik maak mijn film enkel om aan mijn kinderen te tonen.
Hij is ook lang niet de enige die gefascineerd is door de werken. Even verderop staat nog een groepje senioren te kijken commentaar te geven. 'Elke dag staan we hier toch met een man of zes te kijken. Dan bespreken we op café wat we gezien hebben en hoe de werken vorderen. Maar we hebben het niet alleen over de werken hoor. We praten hier ook over de gewone dingen van het leven', weet de vierenzeventigjarige Marie-Rose Bultinck ons te vertellen. 'Het is een soort ontmoetingsplaats geworden, een excuus om buiten te komen en mensen aan te spreken.'
Wat ze nu eigenlijk van de werken zelf vindt? 'Nu ligt het er allemaal wat slordig bij, maar ik denk dat het positief is dat hier iets nieuws komt. Deze buurt was toch aan het verloederen.'

Kenneth Vanhoutte/Tom Wybo

De modder beu ...

MudHandelaars zijn de modder in de straat beu.

Door het aan- en afrijden van vrachtwagens worden straten rond de werf voor het megawinkelcentrum K in Kortrijk al maanden herschapen tot modderpoelen bij slecht weer. De handelaars en de buurtbewoners in de Zwevegemsestraat zijn de overlast beu en hingen een spandoek op om hun ongenoegen te uiten.
Aan de werf staat al een tijdje een wielwasinstallatie voor vrachtwagens, maar die wordt niet altijd goed gebruikt. De onvrede is groot, maar het leed is zeker nog niet gedaan.

Waar is het voetpad?

Waar is het voetpad naar de Wijngaardstraat gebleven? Euh, weggezakt.

Forumi2502_2 

Drieste arbeid bij Foruminvest?

Puin dat afkomstig is van afbraakwerken voor het project 'K in Kortrijk' van Foruminvest, belandde woensdagmorgen in de brillenzaak van Stefan Somers. De schade is groot.

Hier volgen enkele reacties: je kan zelf nog reageren!

Gelukkig liepen er geen mensen onderdoor. Het is gewoon onmensleijk hoe driest ze te werk gaan. Zit zelf in de bouw, heb reeds een paar werken van dergelijke omvang gedaan, maar dit heb ik nog niet veel eerder gezien, zelfs niet in Brussel of Gent. Het valt op hoe de roep van het geld de bovenhand haalt. Ons voetpad werd gereduceerd tot 60 cm, we moeten er langs om in en uit ons huis te kunnen. Op zich heb ik hier geen probleem mee, heb geen zaak of winkel te runnen en we behelpen ons.
Als ik passeer met m'n dochter van drie zijn ze keihard aan het werken met een rupskraan, op minder dan een meter afstand. Het is echt verstand op nul, en hopen dat er niets gebeuren gaat.
Maar gelukkig hebben we nog de pep-talk van Steffy: We moeten op onze tanden bijten en ons steentje bijdragen.
En als die kraan per ongeluk over m'n kind zal rijden, zal dat maar een klein en noodzakelijk offer zijn. Kan Steffy weer eens met z'n smoel in de krant staan, n'est ce pas mon pot?

Mijn eerste reactie hier, maar volg het al een tijdje. Dat is nu het tweede accident dat redelijk wat schade aanbrengt, en dit komt waarschijnlijk allemaal door de deadlines. Ze zouden beter een maand langer veilig werken dan op deze manier door te doen.

Ja, geen twee zonder drie, en je mag er gerust van zijn: derde keer goede keer. Er zullen nog slachtoffers vallen op die werf! Wat ik echter niet begrijp, is dat gelijk welke kleine werf geregeld gecontroleerd wordt op veiligheid, maar deze werf blijft blijkbaar buiten schot, en wordt niet stilgelegd.
Wat die waterinsijpeling in de kelders betreft, 't was te verwachten, zulke grote en diepe slibwanden in, volgens middeleeuwse kaarten, een moerasgebied! Waar moeten die grondwaterstromingen naartoe?

Wat met K in Kortrijk?

De groep rond Foruminvest zorgde voor een nieuwe naam voor het winkelcomplex in aanbouw in hartje Kortrijk. K (in Kortrijk) is de naam? Wat vind je ervan? En waarom is deze of gene benaming, jouw benaming misschien, niet geselecteerd? Reageer via de reageerknop onderaan.

Christo was in Kortrijk

Was de kunstenaar Christo in Kortrijk? De nieuwkuis op de hoek van de Sint-Janslaan is even ingepakt om modderspatten te voorkomen. Lang heeft het niet geduurd. De slipwanden komen echter wel gevaarlijk dicht bij de handelszaken!Christo (foto Tim Vandendriessche)

'Voor mij is het afgelopen'

‘Ja, dit is een vlucht uit Kortrijk. Eerder dan ik had verwacht, want in ben een nuchter mens. Ik hoop dat het interview nog iets uithaalt voor wie achterblijft. Maar omwille van Foruminvest hou ik er mee op.’ Dat zegt Marleen Maes, zaakvoerder van de speelgoedzaak Kristalijn in de Sint-Janslaan in Kortrijk. Na de uitverkoop gaat de zaak dicht. Lees het hele verhaal hier.


Wat denk jij hierover? Klik op de knop 'Reageer' en laat je mening na.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!