Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

De kunstbende strijkt neer in Kortrijk

Kunstbende Kortrijk from javi tv on Vimeo.
Agoria en Technopolis® organiseren Girls’ Days

Girlpower bij technologiebedrijven

In 2009 organiseert Agoria, de federatie van de technologische industrie, in samenwerking met Technopolis® vijf Girls’ Days. Meisjes uit het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs kunnen dan op woensdagnamiddag op techniekexcursie in een technologisch bedrijf. Meisjes laten op school techniek en technologie vaak links liggen. Doel van de Girls’ Days is meisjes te laten ervaren dat techniek en technologie interessant is en dat je met een technologische opleiding op heel veel plaatsen terecht kunt. Het initiatief wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiering van Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt.

Meisjes scoren beter op school. Ze studeren ook vaker verder. Toch houden ze niet van techniek en technologie. In bijvoorbeeld de ingenieursopleidingen in het hoger onderwijs is de man-vrouwverhouding 84 tegen 16 procent. Om daar iets aan te doen, organiseert Agoria Girls’ Days in januari, februari en maart. Op 25 april zijn de deelnemende meisjes de eregasten op een groot slotevent in Technopolis®, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, in Mechelen. Hierop worden ook de mama’s en papa’s van de meisjes uitgenodigd.

Bedrijven tonen hun vrouwelijke kant: technologiebedrijven uit alle Vlaamse provincies nodigen meisjes uit in hun bedrijf. Op het programma? Een bedrijfsbezoek onder leiding van een vrouwelijke CEO of medewerker en bovendien steken de meisjes zelf de handen uit de mouwen.

Inschrijven?

Alle meisjes uit het vijfde of zesde leerjaar kunnen zich in schoolverband of individueel inschrijven voor de Girls’ Days. Scholen of individuele groepjes meisjes kunnen zelf een bedrijf uit hun regio kiezen tot twee weken op voorhand. Op 21 januari vindt de eerste Girls’ Days plaats in de provincie Antwerpen. Eén week later op 28 januari volgt Limburg. Vlaams-Brabant komt op 18 februari aan de beurt. Op 4 maart volgt Oost-Vlaanderen en op 11 maart is het de beurt aan West-Vlaanderen. Inschrijven kan uitsluitend via de website www.girlsday.be.

Mini onderneming in het Engels

Miniond

Mini-onderneming C-side

Elk jaar krijgen de zesdes van het Sint-Amandscollege van Kortrijk het voorrecht om een mini-onderneming op te starten. Hierdoor krijgen ze de kans om van het zakenleven te proeven en ervaringen op te doen. Matthias Blancke: 'Dit jaar en vorig jaar zijn we met een nieuw project gestart. Wij zijn de enige mini-onderneming die in het Engels moet communiceren. Onze mini-onderneming zal de naam C-side dragen. Zoals het een echte onderneming betaamt, zullen wij een product verkopen. Wij zullen een multifunctionele zak verkopen die je kan gebruiken als gewone zak, maar die kan opgeblazen worden tot een comfortabel kussen. Dit is zeer handig: je kan er je krant, eten, drinken insteken en als je even moe bent, kan je relaxen op dit kussen. Bovendien kan deze zak overal gebruikt worden: het strand, festival, een daguitstap. Vanwaar de naam C-side? Ten eerste omdat de naam tof en mooi in de mond klinkt. Ten tweede verwijst de hoofdletter ‘C’ in het woord ‘C-side’ naar de zee. Wanneer je de naam hoort, kan je dus aan twee dingen denken: 1) Sea-side: de kant van de zee 2) Sea-sight: het uitzicht op de zee.

Meer informatie op de website www.vlajoc-side.tk

Tweede Kazoudag in Kortrijk

Op zaterdag 27 september vindt voor de tweede keer de Kazoudag plaats. 3400 kinderen die deelnamen aan de Kazou-vakanties van Kazou Zuid-West-Vlaanderen zijn uitgenodigd voor een dag plezier in de Kleizaal Pottelberg. Voor veel van hen wordt het een blij weerzien met de vrienden en de moni's van op de vakantie.

Programma:
Namiddag: 13.30 tot 17 uur, voor alle deelnemers van de voorbije zomer van 8 tot 13 jaar
Doorlopend van 13.30 tot 17 uur
Circus Woesh
Spider Wall
Bungee run
Playfactory (springkastelen, fun-parcours, mega-boksring, rodeo-stier…)
Van 14 tot 15 uur
Crazy Kids Disco Show
Van 15.30 tot 17 uur
X!nk

Avond: vanaf 19 uur, voor alle deelnemers van de voorbije zomer van 14 tot 18 jaar
19.30 uur Jay D and the Family
21 uur Thomas De Soete (Turbo Pascals)
23 uur Kazou-DJ’s

Plaats: Kleizaal Pottelberg, Engelse Wandeling, Kortrijk

Enkele interessante cijfers en weetjes:
- In totaal gingen zo’n 3400 kinderen en jongeren mee met Kazou het voorbije jaar.
- Zij werden begeleid door ongeveer 400 monitoren over zo’n 80 kampen.
- Kazou organiseert vakanties in België, Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Kroatië, Polen, Zweden en Corsica.

- De Kazoudag is het tweede grootschalige terugkomevenement van Kazou Zuid-West-Vlaanderen. Vorig jaar bereikten ze 1000 deelnemers met optredens van de Ketnetband, Crystal Moon en Buscemi.

Kazou is de jeugddienst van CM, voorheen bekend als Jeugd & Gezondheid. Kazou organiseert vakanties voor jongeren van 8 tot 18 jaar en vakanties voor jongeren met bijzondere aandacht(Jomba), monitorcursussen en heeft een jaarwerking voor monitoren.

Websites: www.kazou.be www.kazou-zwvl.be

Voetbaltornooi 'Danone Cup'

Kortrijk_5Gisteren won Kinderland de provinciale finale van het voetbaltornooi 'De Danonecup'. Op zaterdag 17 mei mogen we tijdens de nationale finale in Ouderghem de West-Vlaamse eer verdedigen.

Het is reeds de tweede keer in drie jaar tijd dat we dit resultaat behalen. Twee jaar geleden verloren we nipt de Vlaamse finale waardoor onze jongens een reisje met de Belgische ploeg naar het wereldtornooi in Frankrijk misliepen. Misschien lukt het deze keer wel.

(Foto: Jan Maes )

 

Tactical Movement in Kortrijk(breakdance)
Breakdancebattle Tactical Movement: Cage edition

Breakdancebattle Tactical Movement: Cage edition

Op zaterdag 22 maart is er de tweede editie van Tactical Movement, dé breakdancebattle in West-Vlaanderen. Vorig jaar trok dit evenement een groot publiek. Tactical Movement wordt georganiseerd door eXception Company (Kortrijk) in de parochiezaal op het Sint-Amandsplein in Kortrijk. In de loop van de namiddag zijn er optredens van beatboxers en verzorgen dj’s de hiphopbeats waarop gedanst wordt.

eXception Company, bestaande uit 4 enthousiaste jongeren, organiseert de tweede editie van Tactical Movement. Het succes van de eerste editie vorig jaar (250 bezoekers en 50 deelnemers aan de battle), willen zij evenaren.

Op zaterdag 22 maart willen zij de breakdancers van Vlaanderen opnieuw samenbrengen in een unieke en spectaculaire battle: in een kooi!
Er worden zowel one-on-one battles als two-on-two battles gehouden. Deze eindigen allebei met een finale.
Win je de 1e of 2e plaats in de one-on-one of two-on-two, dan kan je rekenen op een mooie geldprijs. Ook zijn er leuke troostprijzen te winnen!

Zoals vorig jaar kunnen ook niet-deelnemers trainen in de cirkels die voorzien zijn.

Tijdens de breakdancebattles worden er hiphopbeats gedraaid door Kortrijkse dj’s Phat Soul Foundation. Tussendoor zijn er optredens met beatbox en liveband Rijmtechniekers (hiphop).

Dit breakdance evenement vindt plaats in de parochiezaal op het Sint-Amandsplein in Kortrijk.
De toegang bedraagt 5 euro.
Wie wil deelnemen kan zich inschrijven op de website www.tacticalmovement.com.

Praktisch:
Zaterdag 22 maart vanaf 13 uur
Parochiezaal, Sint-Amandsplein, Kortrijk.
Tickets: 5 euro (incl. optredens)
Inschrijvingen :
www.tacticalmovement.com

Sint-Amandsteam heeft beste ondernemerskwaliteiten van Vlaanderen

Op 18 februari vond in Antwerpen een scholencompetitie plaats met als thema: Welke school heeft de beste ondernemerskwaliteiten?

Deze wedstrijd, die gesteund wordt door de minister van onderwijs Frank Vandenbroucke en de onderwijsinspectie, heeft tot doel na te gaan in hoeverre de leerlingen vertrouwd zijn met alles wat te maken heeft met ondernemen. Een eigen zaak uit de grond stampen... daar komt heel wat bij kijken. Denk maar aan het opstellen van een businessplan, een financieel plan, kostprijsberekening, facturen opstellen, enz… De teams werden dan ook op dat vlak getest.

De wedstrijd bestond uit drie delen. In een eerste deel, dat in december reeds moest worden ingediend, moesten de leerlingen een startersidee uitwerken, een originele naam bedenken en een logo ontwerpen. Het tweede en derde deel vonden plaats op de wedstrijddag zelf. In deel twee moesten de deelnemers een aantal praktische proeven afleggen rond ondernemerschap en tenslotte vond er ook nog een quiz plaats met allerlei vragen rond ondermen.

Het Sint-Amandscollege uit Kortrijk, met leerlingen uit de richtingen KMO-Ondernemerschap en Accountancy uit het HPO (Hoger Professioneel Onderwijs), onder leiding van Wim Vandenbogaerde, legden de drie delen zonder kleerscheuren af en haalden de eerste prijs binnen. De leerlingen die hun beste beentje voorgezet hebben zijn Jonas Maerschand en Frederick Hoste uit KMO-Ondernemerschap en Céline Roobrouck, Dieter Vanden Bergh en Pascale Gruyaert uit Accountancy.

Jongeren over Kortrijk
Hoe zien jongeren Kortrijk?

Sterktes en zwaktes van Kortrijk als jongerenstad

Kortrijkse jongeren krijgen binnnenkort een vragenlijst voor hun neus. Komen ze aan hun trekken in Kortrijk? Zijn er voldoende optredens? Kan je er lekker en goedkoop eten? Waar kan je een pint pakken? Is de Groeningestad wel even bruisend als ze van zichzelf beweert? Dit is de hamvraag die de studenten van Clickspaan zich stellen. De studenten onderzoeken in opdracht van de directie Cultuur en het team Jeugd de sterktes en zwaktes van Kortrijk als jongerenstad.

Kortrijk gonst van de activiteiten en het cultureel aanbod is haast onoverzichtelijk. Maar lang niet iedereen is tevreden, zo blijkt. Veel jongeren raken het spoor bijster of kunnen hun creatieve duivels hier niet ontbinden. Daarom trekken ze weg, richting Antwerpen, Leuven, Brussel of Gent dat onder jongeren steeds vaker de hoofdstad van West-Vlaanderen wordt genoemd.

De laatstejaarsstudenten sociaal cultureel werk van het Hiepso onderzoeken wat jongeren afstoot en/of aantrekt in Kortrijk. Met een gerichte methodiek willen ze zoveel mogelijk jongeren tussen 16 en 25 jaar ondervragen. Maar het wordt meer dan een enquête. Via de website www.clickspaan.be kunnen jongeren een gefundeerd standpunt innemen over de stad. Op de site komt er wekelijks een interview waarin een bekende Kortrijkzaan zijn mening geeft over uitgaan en cultuur in Kortrijk. De strafste uitspraken worden verwerkt in een poll.

De onderzoeksresultaten vormen een informatiebron bij de opmaak van het nieuwe cultuurbeleidsplan en jeugdbeleidsplan. Info bij cultuurbeleidscoördinator Roos Desmet op 056-27.7413.

Hoe denk je er zelf over? Geef je ongezouten mening.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!