Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Koffiespeciaalzaak Simont Lévelt opent in Doorniksestraat

De keten Simon Lévelt opende in de Doorniksestraat 26 in Kortrijk de derde koffie- en theespeciaalzaak van ons land. In de winkel kan geroken en geproefd worden van ruim 200 theesoorten en 24 koffiesoorten. In Nederland heeft Simon Lévelt dertig zaken.

Eind 2006 opende de eerste Belgische vestiging de deuren in Gent, een jaar later volgde de tweede winkel in Mechelen. Nu is Kortrijk aan de beurt. Bij de officiële opening waren dertig bezoekers aanwezig, die tijdens een proeverij alles te horen kregen over het zetten van koffie en thee.

Kortrijk, stad van de smaak

Sfeerbeelden zaternamiddag in de stad van de smaak Kortrijk.    fotograaf Rita Mestdagh

Powered by Telenet Foto

                              

Gedicht naar aanleiding van Week van de Smaak

Bij de banketbakker

rijsttaart

rijst

melk

suiker

en een velletje

erover

-

confituurtaart

voor bij de koffie

-

fruittaart

voor als er volk komt

-

appeltaart

voor als er nog volk komt

-

chocoladetaart

voor als mijn schoonmoeder

eens op bezoek komt

maar ge weet dat nooit

-

auteur: Christa Pollet

vzw De Regenboog

Gratis De Andere Gids

De Andere Gids is een nieuwe publicatie naar aanleiding van de Week van de Smaak in Kortrijk. De gids wil op een andere manier de bewoner en de bezoeker van Kortrijk laten kennis maken met het horeca-aanbod en het cultuur-historisch patrimonium in de stad. De gids is thematisch opgevat. Je kan Kortrijk op 20 manieren ontdekken.

Omdat Kortrijk Stad van de Smaak is hebben wij VIJFTIG exemplaren van deze gids weg te geven. Het enige wat je moet doen is reageren op deze site en daarna een mail sturen. Eerst stuur je een reactie naar ons met het antwoord op de vraag waarom je de gids wil - doe dat via de knop 'reageer') en vervolgens stuur je een mail naar economie@kortrijk.be met de boodschap 'reserveer voor me 'De Andere Gids''. Vergeet je adres en telefoonnummer niet te vermelden in die mail naar de dienst economie van Kortrijk.  De rest wordt voor je gedaan.

Stad van de Smaak(3): vandaag over tapas

HeremansTapas, ze slaan je ermee rond de oren. Maar wat zijn precies tapas?

Tapas kunnen eigenlijk van alles zijn, gaande van een olijf, wat gedroogde tonijn in dunne plakjes tot verrukkelijke gemarineerde sardinellas, zowel koud als warm maar steevast geserveerd bij uw drankje in de Spaanse bars.

Deze kleine hapjes zijn een leuke knabbel, veelal worden ze opgediend in bruine aardewerken schaaltjes. Het is zelden dat deze knabbels karakterloos zijn, meestal zijn ze pittig, en  pimenten worden niet geschuwd.

Vegetarisch, vis, vlees, maakt niet uit. Het komt op allerlei manieren op tafel, gerookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, u noemt het maar, zelfs de vorm is verschillend, in plakjes, dobbelsteentjes, spiesjes….

Sommigen Spanjaarden gaan van bar tot bar, drinken een glas, eten tapas, vertellen over het wel en wee van de dag, zodat ze op het einde van de rit hun maaltijd hebben verorberd.

Wij gaan het net iets voorzichtiger doen, daarom een receptje van een tapa, eenvoudig en vegetarisch.

Shii-take gemarineerd in een balsamico azijn.(tapa)

Samenstelling: shii-take, rundskippen of groentenbouillon, zonnebloemolie, balsamico, azijn, peper en zeezout.

Bereiding:    Snij de shii-take naargelang grootte in vier of zes.    Laat de bouillon warmen tot hij opkookt. Voeg er de shii-take aan toe en roer even om. Kruiden met wat zeezout.

Laat opkoken gedurende een vijftal minuten. Giet door een zeef, de jus kan worden opgevangen voor later gebruik. De verlekte warme shii-take overgieten met de balsamico azijn. Vervolgens met een flinke scheut zonnebloemolie.    Afsmaken met zeezout en grof gemalenpeper. Goed omroeren. Laten afkoelen, wegzetten in de koeling. Bewaartijd zeker twee weken. Succes! Jean-Luc Heremans

Het groene goud uit Steiermark

Pompoen Kortrijk is Stad van de Smaak en dat willen wij ook geweten hebben. Vanaf nu trakteert chef Jean-Luc Heremans van With Gusto je geregeld op culinaire weetjes en hoogstandjes. Vandaag vertelt hij iets meer over het groene goud uit Steiermark. Klik maar door en geniet met smaak!

Hallo foodlovers met smaak - of moet ik zeggen With Gusto?

Het groene goud uit Steiermark is pompoenpitolie, geperst van de Cucurbitae Pepa de Styriaca variëteit.

Steiermark is een deelgebied van Oostenrijk, ietwat zuid-oostelijk gelegen. Dat is bij uitstek het gebied waar de pompoenen geteeld worden.

Het tijdstip van het jaar waarop de pompoenen worden van de velden gehaald is in de nazomer. En dan volgt er een drukte van jewelste in de regio.De pompoenen worden ontdaan van de zaden. Die worden gewassen en gedroogd aan een temperatuur van om en bij de 50 graden. Vervolgens worden ze fijner gemaakt, licht geroosterd en samen met wat zout en water tot een brei gemalen.

Deze brei wordt dan langzaam verhit, zodat het water gaat verdampen. De brei (ölkuchen) wordt dan geslagen, vandaar de naam Olieslagers, waarbij de olie die vrij komt wordt opgevangen. Na enkele dagen rust is het bezinksel naar de bodem gezakt en gaat men de olie opslaan. Bewaartijd is om en bij het jaar na de persing.

De hoeveelheid pompoenpitten die nodig zijn om één liter van dit groene goud te persen ligt tussen 2,5 en 3 kg van die zaden. Dat komt overeen met ongeveer 35 pompoenen. Pompoenpitolie heeft een gunstige invloed op lever, galblaas en prostaat.

De olie heeft een donkergroene kleur, een nootachtige geur en een licht nootachtige smaak. Ik zou  niet aanraden om de olie sterk te verhitten want dan verliest ze haar goede eigenschappen (vitamine E, omega 3–6–9).

Suggesties: een soepje van doperwten of een soep van wortelen met enkele druppels van die fijne olie afgewerkt. Ik gebruik het ook graag bij aardappelsalades, en voor de durver onder ons, enkel druppels verwerkt in uw muesli, heerlijk! Bij ons te verkrijgen in 40 ml. of 250 ml. flesjes.

Een vlek van de donkergroene olie op je kledij? Die kan je laten uitbleken in de zon.

Volgende bijdrage wordt een receptje - hebben jullie een voorkeur? Post uw reactie via deze blog.

Jean-Luc Heremans   

With Gusto Kortrijk

Lees verder

Stad van de Smaak

Kortrijk is Stad van de Smaak en dat willen wij ook geweten hebben. Vanaf nu trakteert chef Jean-Luc Heremans van With Gusto je geregeld op culinaire weetjes en hoogstandjes. De chef heeft als geen ander de liefde voor de stiel. Als eerste bijdrage heeft hij het over Cecina de Buey. Klik maar door en geniet met smaak!

Hallo, foodlovers met smaak of moet ik zeggen… 'With Gusto'?

Ik wil jullie iets meer vertellen over Cecina de Bueys!

De laatste jaren vliegen de Spaanse termen ons om de oren, zeker op culinair vlak. Wie heeft er nog niet gehoord over tapas, texturas, lomo Iberico of mojama de atun? Wellicht heeft El Bulli voor de boost gezorgd van die Spaanse invasie, maar toch, verschillende van die producten zijn echt top.

Cecina de Buey is er ook zo één. Wat Bressaola is voor Italië en Bunterfleish of viande de Grison is voor Zwitserland, is cecina voor Spanje. De Cecina de Buey heeft trouwens een appellation controle nl. Cecina de León. Zo kent u ook meteen de afkomst Castilla y León, Noord –West-Spanje.

De valleien van de Esla, zo’n 446.000 ha groot, is de plaats waar de veestapel het best gedijt. Het is een stuk achterkwartier van een rund, die dezelfde behandeling ondergaat als de befaamde Iberico hammen, soms ook pata negra genoemd.

Het rundsvlees wordt er rauw gezouten, vervolgens wordt het maanden gedroogd om uiteindelijk licht gerookt te worden boven een smeulend vuur van eikenhout. Trouwens de schrale lucht en de lange vorstperiodes samen met de sterke winden in de regio, zorgen ervoor dat er een gelijkmatige rijping is, wat beslist noodzakelijk is voor een topproduct. Maar zoals het meestal het geval is met zo’n uitzonderlijk product, er is kwaliteit en kwaliteit.

Op de markt is er aanbod van een courante Cecina afkomstig van één jaar oude runderen die slachtrijp zijn, dat  betekent een enorme tijdwinst, Doch de echte Cecina, waar ik het over heb, wordt verkregen door het slachten van ossen, die minimum vier jaar oud zijn en vrij rond lopen. Jaarlijks worden er slechts een tweehonderdtal van deze dieren geslacht. De smaak van deze dieren is niet te vergelijken met deze van een éénjarig rund, dit vlees is daarom ook peperduur.

De flinterdunne plakjes samen met enkel druppels van de fijnste Spaanse olijfolie is een streling voor de tong. De komende weken krijgen jullie de kans om deze unieke smaak te ontdekken, ik heb een fijne tapas gemaakt, boordevol met smaken, maar de Cecina de Buey haalt de bovenhand. De prijs hebben wij bewust democratisch gehouden 7.50 €. Trouwens niemand eet deze fijne vleeswaar met hompen, het wordt degusteren van deze karakterkop.

Suggesties: flinterdunne plakjes natuur met enkel druppels Arbequina olijfolie. In combinatie met gebakken groentjes, enkel schijfjes op de lauwe groenten. Gaat heel goed samen met boschampignons (het seizoen komt eraan).

Tot binnenkort,

Jean-Luc Heremans
With Gusto
Kortrijk

 

Lees verder

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!