Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Impuls Kortrijk toont film over 'Sister Jeanne'
Visclub viert feest

Verenigingindekijker_gr_3

De visclub De Snoekbaars uit Bissegem organiseerde (lokaal in café het Smeske) zijn driedaags vistornooi dat eindigde met een koppelwedstrijd voor liefhebbers uit de regio.
In sector één (koppelwedstrijd) behaalden Verhaeghe-Ameye met een gewicht van 13kg 420 het van volgende laureaten: Deweert-Coudré(9kg 760), Beyls-L'aigle(2kg 600), Vanden Bussche-Samijn(1kg 420) en Lavens-Castro(okg 250).
In sector twee was het Vandorpe-Moreel die het meeste gewicht binnenhaalde: 15kg 940, gevolgd door Vemout-Boerke met 5kg 320, Degrendel-Roulens met 4kg050 en D'hond-David met 1kg 040. Baert-Vanneste haalde 740 gram en Baas-Endron 460 gram.

Op de foto de winnaars van de koppelwedstrijd, georganiseerd door De Snoekbaars uit Bissegem. Foto 2 toont het binnenhalen van een 4 kg wegende baars door Verhaege-Ameye (die de de winnende titel in sector één opleverde).

Winnaar_koppelwedstrijd_2008 Visclub_de_snoekbaar_bissegem

Sint-Jan aan het feest

Op zaterdag 5 en zondag 6 juli vinden de Sint-Jansfeesten voor de 54ste keer plaats op de parochie Sint-Jan in Kortrijk. De opbrengst gaat naar de medewerkende verenigingen, waaronder het Sint-Janskoor, de chiro, de KWB, KAJ-centrum en de beheerraad en clubfamilies van clubhuis Het Sint-Janshuis, Gwijde van Namenstraat 4.
De feesten dragen eveneens bij tot het materieel beheer en het in stand houden van het Sint-Janshuis.

Het programma:

Zaterdag 05/07/08:
- 14 uur: Spel zonder Grenzen en simultaan dammen en kaarting.
- 19 uur: The Golden River City Jazz Band. New Orleansjazz.

Zondag 06/07/08:
- 10 uur: simultaan dammen mmv damclub de Phenix
- 10.30 uur: mis in de Sint-Janskerk opgeluisterd door het eigen koor
- 11 uur:  aperitiefbar met Tonton Vinyl (muzikale omlijsting)
- 12.30 uur:  familierestaurant (€14-10). Kaarten op 056-21.78.06 tss 18 en 20 uur.
- 17.30 uur: muzikaal optreden van Alex en Rudy.

Alle optredens zijn GRATIS.

Boogschieten: een origineel alternatief voor de traditionele sporten

Verenigingindekijker_gr

Schuttersgilde_koninklijk_benoemd
De Sint-Sebastiaansgilde Bissegem viert 355-jarig bestaan

Boogschieten biedt een leuk alternatief voor de hedendaagse traditionele sporten. Bissegem is een van de weinige gemeenten die vandaag de dag nog een boogschietersgilde telt. De Sint-Sebastiaansgilde bestaat dit jaar 355 jaar en het enthousiasme onder de leden is vandaag de dag nog steeds overweldigend.

De sport boogschieten ontstond toen de boog zijn populariteit als gevechtswapen stilaan begon te verliezen. In West-Europa bleef het boogschieten bestaan dankzij de schuttersgilden.

Een van de oudste variaties binnen het boogschieten is het koningschieten. Bij deze traditie imiteert men de oude schietwedstrijden op de Landjuwelen. De Bissegemse vereniging is een van de weinige boogschietersverenigingen die deze traditie nog steeds toepast.

Boogschieten wordt opgedeeld in twee varianten: kruisboogschieten en handboogschieten. Het handboogschieten kent drie toepassingen: doelschieten, schieten op liggende wip en schieten op staande wip. De laatste variant is u misschien beter bekend onder de naam vogelschieten. Vogelschieten wordt uitgeoefend op een wip met een hoogte van 25 tot 30 meter.

De vereniging Sint-Sebastiaan Bissegem ontstond in 1653. Op de kerkrekeningen van Bissegem tijdens de periode 1565-1567, die zich bevinden in het rijksarchief van Kortrijk, staat te lezen dat men betaalde voor een jaarlijkse "synghende misse op Sainte Sebastiaensdagh ten laste van de kerke". Tijdens die vieringen smeekte men Sebastiaan om de pest, die de mens onverwachts treft zoals een pijl, uit te roeien. Sebastiaan is de patroonheilige van de boogschutters en kruisridders, die hem op 20 januari herdenken.

Wens je meer informatie over de Sint-Sebastiaangilde, e-mail dan naar handbooggilde.bissegem@gmail.com.

KVE is een jarige vereniging(1)

Op zondag 16 maart om 15 uur brengt het Kortrijks Vocaal Ensemble vzw(KVE) in de Kortrijkse Sint-Janskerk de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Bach vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie naar Matthëus (hoofdstukken 26 en 27).  Bach voltooide de Matthäus Passion in 1728 en ze werd voor het eerst opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 11 april 1728.  Ze is als een opera: vol intriges, drama en hartverscheurende scènes, en dat alles op muziek die mensen al eeuwenlang raakt. De Matthäus Passion van Bach wordt terecht hét meesterwerk uit de Barok en wellicht uit de gehele muziekgeschiedenis genoemd. De bezetting vereist 2 koren, 1 knapenkoor, 2 orkesten en 6 solisten.

De uitvoering van de Matthëuspassie is zowel op muzikaal, financieel, als organisatorisch vlak een hele opgave, maar tezelfdertijd ook een enorme uitdaging. Daarom ook wordt dit grote meesterwerk zelden uitgevoerd.

Zoals blijkt heeft het Kortrijks Vocaal Ensemble vzw in zijn 10-jarig bestaan al een stevige reputatie opgebouwd. Kosten noch moeite werden gespaard om met gerenommeerde solisten, instrumentalisten en een stevige koorbezetting die reputatie waar te maken.

Kortrijks Vocaal Ensemble

Het Kortrijks Vocaal Ensemble werd opgericht in januari 1998. Het groepeert muzikaal geschoolde zangers uit Oost- en West-Vlaanderen. Sommigen zijn alleen in hun vrije tijd muzikaal actief, nogal wat zangers zijn professionele muzikanten.

Het koor staat sinds zijn oprichting onder de leiding van dirigent Wim Verdonck.

Het KVE heeft een voorliefde voor barok, meer bepaald voor J.S. Bach, maar een greep uit de repertoirelijst van het KVE bewijst dat het koor zich daartoe niet beperkt en dat er een brede waaier van werken en periodes op zijn programma staat.

Het Kortrijks Vocaal Ensemble heeft al heel wat optredens op zijn palmares en niet alleen in Vlaanderen.

In 1999 werd het koor door het Windsor and Maidenhead Symphony Orchestra uitgenodigd voor een concert in de kapel van het vermaarde Eton College. Het Vlaams Magnificat van Chris Dubois werd er door het Engelse publiek zeer gewaardeerd.

Begin november 2002 trok het koor opnieuw naar Engeland om er samen met het WMSO het Requiem van G. Fauré en het Stabat Mater van J. Rheinberger uit te voeren. Hetzelfde concert werd ook in Kortrijk gebracht.

Tijdens de kersperiode 2002 verzorgde het KVE, in samenwerking met het Onze-Lieve-Vrouwekoor uit Mechelen en het Clarinet Choir van Walter Boeyckens een kerstconcert in Mechelen, Antwerpen, Kalmthout, Leuven en Kuurne. Naast moderne kerstliederen stond ook het Gloria van John Rutter (in een bewerking voor Clarinet Choir) op het programma.

Pasen 2003 werd het Kortrijks Vocaal Ensemble door Prom Audite Nova uitgenodigd om in de kapel van het Elzenveld in Antwerpen een concert te zingen met werk van o.a. Samuel Scheidt (motetten) en Marcin Leopolita (Missa Paschalis).

In mei 2004 zong het KVE een aantal cantates van J.S. Bach en enkele Psalmen Davids van H. Schütz.  Tijdens het 1 november weekend zong het koor samen met Vagantes Morborum Brugge en Ultreya Tielt het Requiem van John Rutter én de creatie van Laudes de profundes van Kurt Bikkembergs voor koor, instrumentaal ensemble en sopraansolo (Hilde Coppé). Op 6 november werd dit concert herhaald in Newark, U.K., waar het koor een warm onthaal kreeg en positieve persrecensies over het werk Laudes de profundes dat hier met symfonisch orkest werd uitgevoerd.

Op 16 april 2005 zong het KVE op uitnodiging van componist Roland Coryn & Agnes Desloover, het herdenkingsconcert Herman Roelstraete (20 jaar overleden). Een uitnodiging die het koor in dank aanvaardde. De creatie van Carillon & Ster uit de Maria Vasalis-triptiek van Roland Coryn (opgedragen aan Roelstraete) werd door het publiek bijzonder warm onthaald.

Op uitnodiging van het Festival van Vlaanderen Kortrijk, zong het koor op 1 november 2005 het Requiem van Maurice Duruflé en het mooie Litanies à la Vièrge Noire van Francis Poulenc.
Het Kortrijks Vocaal Ensemble heeft een sterke band met de Sint-Maartensparochie en de Kortrijkse Orgelkring. Vier maal per jaar wordt een Bachcantate uitgevoerd. Naast deze concerten verzorgt het KVE op de hoogtepunten van het kerkelijk jaar ook een aantal vieringen in de Sint-Maartenskerk.

Contactadres: Kattebelweg 14, 8520 Kuurne
Telefoon: 0473-92.15.00
Email:  secretariaat@kortrijksvocaalensemble.be
url:   www.kortrijksvocaalensemble.be   

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!