Home  Regio  kortrijk  kortrijk blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Kortrijk?
Laat het weten aan:
Kris of Freddy
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Deze blog verhuist!

Vanaf nu verschijnen de artikels van deze blog op de gemeentesite op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Deze artikels blijven bewaard als archief, maar er zullen geen nieuwe berichten meer verschijnen. Daarvoor kunt u terecht op www.nieuwsblad.be/ gevolgd door de naam van uw gemeente.

Hetzelfde nieuws, gebracht door uw vertrouwde correspondent(en). Maar vanaf nu op een andere plaats, in een nieuw kleedje. Laat ons gerust weten hoe u er over denkt.

Met XIU willen de Kortrijkse leerlingen gezien worden!

Moeten leerlingen verplicht worden om een fluohesje te dragen als ze fietsen? Als het van Kortrijk afhangt is het antwoord ja. Jongeren ontwierpen daarvoor de XIU-vlag! Een primeur voor ons land!

Je leest alles over dit iniitiatief van twee Kortrijkse dames in de krant van morgen!!

Extra nachtaanbod met De Lijn

DE LIJN BRENGT EEN EXTRA NACHTAANBOD IN WEST-VLAANDEREN

Nog enkele dagen en 2008 moet plaats maken voor het jaar 2009. De Lijn staat klaar om de feestgangers veilig en voordelig het nieuwe jaar in te rijden. Bovendien kunt u op oudejaarsnacht een speciaal vervoerbewijs kopen aan € 2,50. Het speciaal biljet kunt u kopen bij de chauffeur of in één van de lijnwinkels. Dit biljet is geldig voor een onbeperkt aantal ritten met alle bussen en trams van De Lijn vanaf 31 december 2008 om 18 uur tot en met middernacht op 1 januari 2009. Daarnaast zijn ook alle vervoerbewijzen (biljetten, lijnkaarten, abonnementen, dagpassen,…) van De Lijn geldig tijdens deze feestnacht.

Hieronder alles op een rijtje voor Kortrijk.

De dienstregeling tijdens oudejaarsnacht in Kortrijk verloopt als volgt: er rijden drie stadslijnen van omstreeks 21.30 uur tot 7.30 uur en dit om het uur - lijn station – Bissegem – Heule en omgekeerd - lijn station – Marke – Aalbeke – Rollegem – Bellegem en omgekeerd en lijn station – Hoog Kortrijk – Kooigem en omgekeerd.

De juiste dienstregelingen en andere reiswegen van de speciale nachtritten vindt u in de speciale dienstregelingboekjes op de bussen - in de lijnwinkels - op de website van De Lijn: www.delijn.be. De geïnteresseerden kunnen ook bellen naar het infonummer 070-220 200.

Drie fietsprojecten krijgen 335.936 euro van Van Brempt

Het Pendelfonds ondersteunt 20 nieuwe mobiliteitsprojecten in Vlaanderen. Vlaams minister Kathleen Van Brempt gaf drie mobiliteitsprojecten in de Kortrijkse regio een behoorlijke financiële ondersteuning.

WAAK BW kiest voor duurzaam woon-werkverkeer (WAAK vzw, Kuurne) Waak vzw is een beschutte werkplaats. Nog vrij veel werknemers kiezen voor de wagen als hoofdvervoermiddel (29,2%), terwijl de helft van alle werknemers op een afstand van minder dan 7 km van het werk woont. Daarom wil WAAK het gebruik van de fiets als hoofdvervoermiddel aanmoedigen en het bestaande aanbod aan carpoolen en WAAK-bussen behouden en verder uitbouwen. Enkele matregelen: aankoop reservefietsen in functie van de terugkeergarantie, aanbieden fietsherstelling, invoeren fietsvergoeding, aanbieden fietshelmen en fluovestjes, inzetten shuttlebus, verder stimuleren van het gebruik van de WAAK-bussen

Subsidie: 260.731 euro

Mobiliteit @ H. Hart Kortrijk De Zorggroep is gelegen in het centrum van Kortrijk en het grootste deel van de personeelsleden woont in de omgeving. Toch komt een overgrote meerderheid met de auto. Enkele acties: fietsvergoeding, uitbreiden fietsenstalling, regenuitrusting fietsers en helm, fietsherstel, vouwfietsen en bedrijfsfietsen. 

Subsidie: 33.795 euro.

Work on 2 wheels (De Branding vzw Heule) De Branding biedt ondersteuning aan volwassenen met een mentale handicap en is verspreid over diverse locaties in Heule, Kortrijk en Kuurne. Ongeveer 84% van de werknemers komt met de auto naar het werk. Hoewel een groot deel van de werknemers afkomstig is uit de onmiddellijke omgeving. Het project richt zich dan ook voornamelijk op fietsmaatregelen (op de 97 medewerkers die binnen een straal van 5 km van de tewerkstellingslocatie wonen). De belangrijkste maatregelen zijn het ter beschikking stellen van bedrijfsfietsen en fietsuitrusting, het voorzien van overdekte fietsstallingen, het voorzien van douches en de uitbouw van een fietshersteldienst.

Subsidie: 41.410 euro

Wat vindt u van deze bedragen? Nodig in het kader van een fietsvriendelijker Vlaanderen? Of is dit volgens u geldverspilling?

Veiliger oversteekplaats in Bissegem

Rondgang_bissegem_006 Rondgang_bissegem_009

Schoolomgeving in Driekerkenstraat wordt veiliger

Veilige  fiets- en voetgangersdoorgang van Driekerkenstraat naar de parking Rietput.

In Bissegem is de omgeving van de kleuter- en lagere school in de Driekerkenstraat een stukje veiliger geworden. Op vraag van de stad heeft bouwonderneming Huyzentruyt Development & Investment(HDI) uit Waregem een publieke passage gemaakt die een verbinding maakt tussen de Driekerkenstraat en de Rietput. Op deze wijze wordt een veilig doorgang gemaakt voor de schoolkinderen. De Rietput kan op die wijze als kiss & ridezone worden gebruikt.
Het aangelegde wegje is tijdelijk in afwachting van de realisatie van  een appartementsgebouw met 8 appartementen, handelsruimte en 6 garages.
Maar in de definitieve bouwvergunning is eveneens -in overleg met de dienst stedenbouw en de school- een publieke doorgang van 3 meter voor fietsers en voetgangers onder het gebouw voorzien.
De schoolkinderen en omwoners zullen zich via een publieke passage onder een nieuw appartementsgebouw rechtstreeks naar de parking Rietput kunnen begeven.

'Ik ben tevreden dat in afwachting van de definitieve bouwplannen nu al een  tijdelijke, veilige en propere doorgang gerealiseerd is. Ouders en kinderen, fietsers en voetgangers, zullen een stuk van de drukke Driekerkenstraat kunnen vermijden en zich via de passage direct en veilig naar de parking Rietput kunnen begeven', zegt Kortrijks schepen Wout Maddens(Open Vld).

Politie past verkeer zaterdag preventief aan

Fatamorgana_logo2007 Naar aanleiding van Fata Morgana past de politie preventief de verkeerssituatie aan om problemen te voorkomen. Op zaterdag 30 augustus, de dag van de finale, worden de volgende plaatsen daarom verkeers- en parkeervrij gemaakt:

- De Graanmarkt
- De Waterpoort (aan beide zijden)
- De Doorniksestraat, tussen de Grote Markt en de tunnel, langs beide zijden
- De Vlasmarkt
- De Leiestraat
- De OLV-straat tussen de Grote Markt en de Konventstraat
- De Rijselsestraat tussen Kopke en het Sint Michielsplein
- De Persijnstraat, aan beide zijden
- De Oude Vestingsstraat, tussen de Koning Albertstraat en de Waterpoort, langs beide zijden
- De Rijselsestraat tussen de J. Persijnstraat en de Kasteelstraat in de richting van de Grote Markt: de eerste tien parkeerplaatsen zijn niet beschikbaar, behalve voor mindervaliden

Om enigzins te compenseren wordt er gratis parking voorzien op de parking van Kortrijk Xpo. De centrumparkings blijven gewoon toegankelijk. Mindervaliden kunnen terecht in de Rijselsestraat.

De veiligheidsdiensten raden iedereen aan om zich zoveel mogelijk te voet of per de fiets naar de Grote Markt te begeven. Fietsen worden evenwel niet getolereerd op het evenemententerrein. Er komt bijgevolg een bewaakte fietsenstalling op het Sint-Michielsplein. Het openbaar vervoer biedt een andere oplossing. Er zal iedere tien minuten een gratis bus rijden die vertrekt aan Kortrijk XPo en je in een mum van tijd naar het stadscentrum brengt.

Oudere berichten:
> Zuster Delesie wordt honderd in Kortrijk
> Na het zevende gaslek in Kortrijk...
> Management d-hotel Marke-Kortrijk in andere handen
> Spinnen veroveren deze nacht Kortrijk
> Stiltegebied in Begijnhof en Begijnhofpark?
> Over weerwolven en forestiers in Kortrijk
> KZ Kortrijk voor cruciale weken
> Bart Caron naar Groen!
> Overstap van VlaamsProgressieven naar Groen!
> Bart Caron naar Groen!
> Bekermatch KV Kortrijk afgelast
> Overlijdens in de stad Kortrijk
> Dodelijk ongeval op lijn Kortrijk-Brugge
> Mijn restaurant in Kortrijk: in primeur de namen!
> Werner Pintelon is honderd in Kortrijk
> Mijn restaurant en de bouwvergunning in Kortrijk
> Heb je een vastgoedverhaal over Kortrijk?
> Waterpolo Kortrijk met stevige oefenpartij
> De vergeten werken van Kortrijk
> Dans gratis de tango in Kortrijk

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Kortrijk blogt

  •   
    Kris Vanhee en Freddy Vermoere bloggen over Kortrijk.

    Kris is gepassioneerd door alles wat nieuws is of wordt. Cultuur verzacht de zeden, is omnivalent en staat dan ook hoog op zijn persoonlijk verlanglijstje. Wat mensen drijft en bezielt, ook dat intrigeert hem.

    Freddy is regioreporter van Het Nieuwsblad. Als hij niet op nieuws jaagt, luistert hij naar stevige rock, kletst hij met zijn vriend(inn)en of dweept hij met Dimitri Verhulst en Het Eiland.

Zoeken

Nieuws uit kortrijk

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!