Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Inwoners mogen voorstellen doen in gemeenteraad

Ondanks de bedenkingen van burgemeester Louis Tobback mogen de Leuvenaars voortaan voorstellen op de agenda van de gemeenteraad zetten. Wie de gemeeteraad wil overtuigen heeft daarvoor wel 600 handtekeningen nodig. Versterkt dit initiatief van het nieuwe gemeentedecreet de democratie of doet het, zoals Tobback het stelt, net het tegenovergestelde? En wat zou u willen voorstellen aan de gemeenteraad?

Geen webcam in raadszaal

De Leuvense gemeenteraad heeft het Groen!-voorstel om een webcam in de raadszaal te plaatsen verworpen. U zal vanachter uw computer dus niet ongegeneerd kunnen meegenieten van de maandelijkse beslommeringen van Tobback&co tijdens de gemeenteraad. Een spijtige zaak?

Donderdagavondshopping

Naar alle waarschijnlijkheid start een zeventigtal Leuvense handelaars dit najaar met een avondshopping op donderdag. Volgens de handelaars is het een ideale kans om het handelsimago van Leuven te versterken en om nieuwe koopjesjagers naar de stad te lokken.
Het idee van een koopavond is niet nieuw. Tien jaar geleden werd het initiatief ook al eens geïntroduceerd, toen zonder succes. Denkt u dat het nu wel zal lukken?

Minder parking in Leuven

Woensdagavond 14 februari wordt de Parking Boerenbond, vlakbij de Oude Markt afgesloten. De parking was vooral in trek voor mensen die voor een korte boodschap naar de stad kwamen. Het was een van de weinige plaatsen waar je nog gratis kon parkeren. Donderdag starten de werken aan het woonproject Barbarahof waarvan de parking deel uitmaakt. Op de site staan meer dan 200 woningen, een ondergrondse parking en zo'n 400 fietsstallingen gepland.

Heel wat mensen zijn ondanks het woningtekort in de stad niet zo blij met het verdwijnen van de parking. Ook de middenstand houdt haar hart vast. Veel parkeerplaatsen zijn er sowieso niet in het stadscentrum en het grootste gedeelte daarvan is betalend en duur.

 

politie ruimt fietsen op

De Leuvense politie heeft deze week opnieuw fietsen weggehaald aan het station. Ook in de Bondgenotenlaan en de Maria Theresiastraat haalde de agenten fout gestalde fietsen op. Ze doet dat al sinds helf december vorig jaar.

Alleen fietsen die correct gestald zijn ontsnappen aan de aandacht van de politie. Momenteel wachten 400 opgehaalde fietsen op een nieuwe eigenaar.

Wie zijn fiets na de opruiming niet meer terugvindt kan deze gratis ophalen bij de fietsendienst aan de IJzerenmolenstraat 2 (vroegere veiling) in Heverlee.

Heeft u ook al een fiets ''verloren'' door de acties van de politie?

Diefstallen in wagens nemen toe

De voorbije maanden registreerde de politie behoorlijk wat diefstallen uit auto’s. Dikwijls worden gps-toestellen, gsm’s en andere waardevolle zaken gestolen. Spijtig genoeg stelt de politie regelmatig vast dat deze zaken zichtbaar in de wagen zijn blijven liggen. Soms vergeet men zelfs een draagbare computer weg te bergen. Preventie is de boodschap.


Preventietips

- Neem steeds alle waardevolle voorwerpen zoals een gps, een handtas, een portefeuille, een gsm, fototoestel met u mee. GPS-toestellen zijn erg gegeerd bij autokrakers. Daarom is het aan te bevelen de gps niet achter te laten in de wagen, zelfs niet ergens verborgen. Ook een houder op het dashbord kan aanleiding geven tot autokraak omdat de dief dan op zoek gaat naar de gps in de auto. Neem daarom ook de houder uit de wagen als u parkeert voor de nacht.

- Laat in uw wagen nooit geld of kredietkaarten achter. Als er geen waardevolle voorwerpen in uw handschoenenkastje liggen, laat dit dan openstaan.

Wanneer u de wagen voor een langere tijd verlaat, neem uw autopapieren mee. Deze worden immers ook regelmatig gestolen.

- Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af. Vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en de koffer goed af te sluiten.

- Laat nooit sleutels in het contactslot zitten, zelfs niet voor even. Verstop ook nooit een reservesleutel op een geheime plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.

- Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte plaats.

- Draai bij het parkeren de wielen in de richting van het voetpad. Vergeet niet uw stuurslot in te schakelen. Het stuurslot is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.


Indien u ondanks al uw voorzorgen toch nog het slachtoffer van een diefstal van of uit uw wagen wordt, doe hiervan dan zo vlug mogelijk aangifte bij de politie. De snelheid en de volledigheid van uw aangifte kunnen belangrijke elementen zijn in de opsporing. Daarom neemt u best kopieën van uw autopapieren en van de papieren van uw autoradio waarin het serienummer staat.

meer info op www.leuven.be/preventie

Marktrock stopt ermee

Het Leuvense stadsfestival zal haar 25ste jubileumeditie niet meer vieren. De organisatoren sluiten door financiële problemen en harde concurrentie van andere festivals de boeken.

Het is enorm spijtig dat een gerenomeerd festival als Marktrock na bijna een kwarteeuw ophoudt te bestaan. Ook voor de uistraling van de stad. Heeft u mooie heririnneringen aan het muziekevenement of is het maar goed dat de organisatoren ermee stoppen? En wat zou ervoor in de plaats kunnen komen?

Brief van een lezer

Gisteren was ik o zo blij ! De kandidaten voor een bioscoopcomplex haken af, definitief hoop ik .

Ik ben hier geboren en getogen, woon waar ik vroeger als kind heb gewoond - tussen het vroegere brugske en het tunnelleke - en waar ik het steeds mooi om wonen heb gevonden. Ik had altijd een mooi uitzicht op ons prachtig oud stationsgebouw . Nu wat minder door de verschillende bogen over de perrons, maar tot daar aan toe.

Ik heb nog steeds de hele dag licht en zon en geniet daar met volle teugen van zolang dat nog kan. Jaren geleden hadden wij trouwens een tuintje aan de overkant.

Ik gruw bijgevolg van die hoogbouw die vlak voor mijn neus gaat gebouwd worden. Ik hoef geen bioscopen, kantoren, woningen of hotels meer bij . Er zijn er genoeg en leegstand is hier ook genoeg. Het enige wat we niet hebben is een grotere schouwburg of "paleis" waar ook de stad Leuven zou kunnen genieten van musicals en optredens van artiesten, desnoods wordt het een "Tobback palace". Het moest me even van het hart.

Denkt u er ook zo over?

Persbericht stad Leuven

Vindt u dat er te weinig sport is op school of dat uw jonge nakomeling teveel op het pc-klavier tokkelt? Laat hem/haar dan deelnemen aan de Leuvense sportkampen. Binnenkort starten de inschrijvingen, zowel voor de paaskampen als voor de zomerkampen. Het is de gelegenheid om jongelui te laten proeven van verschillende sporttakken. Dat is mogelijk dankzij de medewerking van vele Leuvense sportclubs. En wie de smaak te pakken krijgt, gaat altijd terug.

Meer hierover verneemt u op ROB-tv in de rubriek TVLeuven, maandagavond tegen de klok van 19 uur met herhalingen om het halfuur

K.U.Leuven reikt eredoctoraten uit

Op vrijdag 2 februari 2007 viert de K.U.Leuven haar Patroonsfeest. Rector Marc Vervenne reikt dan het ‘doctoraat honoris causa’ uit aan de Italiaanse regisseur-acteur Roberto Benigni, de Israëlische schrijver David Grossman, de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Belgische violist-dirigent Sigiswald Kuijken.

Roberto Benigni

(1952) sluit aan het einde van de jaren 1960 aan bij de 'poeti improvvisatori', dichters die door Toscane trekken en optreden op straten en pleinen. In 1972 gaat hij naar Rome, waar hij met vrienden een underground theatergezelschap opricht. Hij debuteert als filmacteur in 1977 (Berlinguer ti voglio bene) en als regisseur in 1983 (Tu mi turbi). Zijn grootste succes is La vita è bella (1997). Niet alleen speelt hij de hoofdrol maar hij regisseert ook en schrijft mee het scenario. Hij toont in zijn films op unieke wijze dat kunst een onthulling van de waarheid kan zijn. Bovendien getuigt hij van een diepe humaniteit en liefde voor de kwetsbare mens.

David Grossman

(1954) werkt 25 jaar lang als journalist voor de Israëlische radio. Als hij in 1988 ontslag neemt, is dat uit onvrede omdat hij niet voluit mag berichten over de Palestijnse kwestie. Intussen heeft hij enkele romans gepubliceerd, waarvan de meeste vertaald zijn, zoals The Smile of the Lambs (1983) en See Under: Love (1986). In zijn werk laat hij diverse stemmen aan het woord over de Palestijnse kwestie en de holocaust. Hij schrijft in de jaren die volgen ook jeugdromans (The Zig Zag Kid) en politieke essays. Grossman verzet zich in zijn werk tegen het denken in categorieën en pleit voor dialoog en verdraagzaamheid. Net als hij zich deze zomer actief kant tegen de oorlog in Libanon, sneuvelt in datzelfde conflict zijn jongste zoon.

Rem Koolhaas

(1944) studeert eerst journalistiek en daarna architectuur. Zijn belangstelling gaat in de eerste plaats uit naar steden. Hij richt in 1975 The Office for Metropolitan Architecture (OMA) op, waarmee hij een aantal grote bouwprojecten uitvoert, zoals de bibliotheek van Seattle, het Guggenheim Museum in Las Vegas en de gebouwen voor de Chinese staatstelevisie. Met het OMA heeft hij sinds het einde van de jaren 1990 ook een eigen onderzoeksinstituut. Rem Koolhaas heeft bijzonder veel aandacht voor de plaats van de architectuur in de samenleving en beschouwt stadsontwikkeling als een afspiegeling van de ontwikkelingen in de maatschappij.

Sigiswald Kuyken

(1944) sluit zijn studies aan de conservatoria van Brugge en Brussel af met een eerste prijs viool. Na een gelijke aandacht voor hedendaagse creatie en oude muziek, legt hij sinds de herontdekking van de barokke viooltechniek (spelen met het instrument los op de schouder) vooral de nadruk op barokmuziek. Hij treedt over de hele wereld op, onder andere met zijn broers en met de bekende Bachuitvoerder Gustav Leonhardt. In 1972 richt hij La Betite Bande op en in 1983 het Kuyken String Quartet. Hij ontwikkelt zich tot een vooraanstaande uitvoerder van Bach en treedt als gastdirigent op met veel bekende ensembles. Sigiswald Kuyken gaat bij zijn uitvoeringen op zoek naar de bronnen van de muziek door ze te ontdoen van latere toevoegingen.

- Vrijdag 2 februari 2007, 20 uur: Patroonsfeestconcert onder leiding van Sigiswald Kuijken, benefietconcert ten voordele van het Zuster Jeanne Devos Fonds.

- Zaterdag 3 februari 2007, 18 uur: Roberto Benigni draagt Dante voor. Inleiding door Umberto Eco.

Wie van deze vier verdient het eredoctoraat het meest. Of kent u anderen die ook zo'n eredoctoraat verdienen?

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!