Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
K.U.Leuven reikt eredoctoraten uit

Op vrijdag 2 februari 2007 viert de K.U.Leuven haar Patroonsfeest. Rector Marc Vervenne reikt dan het ‘doctoraat honoris causa’ uit aan de Italiaanse regisseur-acteur Roberto Benigni, de Israëlische schrijver David Grossman, de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Belgische violist-dirigent Sigiswald Kuijken.

Roberto Benigni

(1952) sluit aan het einde van de jaren 1960 aan bij de 'poeti improvvisatori', dichters die door Toscane trekken en optreden op straten en pleinen. In 1972 gaat hij naar Rome, waar hij met vrienden een underground theatergezelschap opricht. Hij debuteert als filmacteur in 1977 (Berlinguer ti voglio bene) en als regisseur in 1983 (Tu mi turbi). Zijn grootste succes is La vita è bella (1997). Niet alleen speelt hij de hoofdrol maar hij regisseert ook en schrijft mee het scenario. Hij toont in zijn films op unieke wijze dat kunst een onthulling van de waarheid kan zijn. Bovendien getuigt hij van een diepe humaniteit en liefde voor de kwetsbare mens.

David Grossman

(1954) werkt 25 jaar lang als journalist voor de Israëlische radio. Als hij in 1988 ontslag neemt, is dat uit onvrede omdat hij niet voluit mag berichten over de Palestijnse kwestie. Intussen heeft hij enkele romans gepubliceerd, waarvan de meeste vertaald zijn, zoals The Smile of the Lambs (1983) en See Under: Love (1986). In zijn werk laat hij diverse stemmen aan het woord over de Palestijnse kwestie en de holocaust. Hij schrijft in de jaren die volgen ook jeugdromans (The Zig Zag Kid) en politieke essays. Grossman verzet zich in zijn werk tegen het denken in categorieën en pleit voor dialoog en verdraagzaamheid. Net als hij zich deze zomer actief kant tegen de oorlog in Libanon, sneuvelt in datzelfde conflict zijn jongste zoon.

Rem Koolhaas

(1944) studeert eerst journalistiek en daarna architectuur. Zijn belangstelling gaat in de eerste plaats uit naar steden. Hij richt in 1975 The Office for Metropolitan Architecture (OMA) op, waarmee hij een aantal grote bouwprojecten uitvoert, zoals de bibliotheek van Seattle, het Guggenheim Museum in Las Vegas en de gebouwen voor de Chinese staatstelevisie. Met het OMA heeft hij sinds het einde van de jaren 1990 ook een eigen onderzoeksinstituut. Rem Koolhaas heeft bijzonder veel aandacht voor de plaats van de architectuur in de samenleving en beschouwt stadsontwikkeling als een afspiegeling van de ontwikkelingen in de maatschappij.

Sigiswald Kuyken

(1944) sluit zijn studies aan de conservatoria van Brugge en Brussel af met een eerste prijs viool. Na een gelijke aandacht voor hedendaagse creatie en oude muziek, legt hij sinds de herontdekking van de barokke viooltechniek (spelen met het instrument los op de schouder) vooral de nadruk op barokmuziek. Hij treedt over de hele wereld op, onder andere met zijn broers en met de bekende Bachuitvoerder Gustav Leonhardt. In 1972 richt hij La Betite Bande op en in 1983 het Kuyken String Quartet. Hij ontwikkelt zich tot een vooraanstaande uitvoerder van Bach en treedt als gastdirigent op met veel bekende ensembles. Sigiswald Kuyken gaat bij zijn uitvoeringen op zoek naar de bronnen van de muziek door ze te ontdoen van latere toevoegingen.

- Vrijdag 2 februari 2007, 20 uur: Patroonsfeestconcert onder leiding van Sigiswald Kuijken, benefietconcert ten voordele van het Zuster Jeanne Devos Fonds.

- Zaterdag 3 februari 2007, 18 uur: Roberto Benigni draagt Dante voor. Inleiding door Umberto Eco.

Wie van deze vier verdient het eredoctoraat het meest. Of kent u anderen die ook zo'n eredoctoraat verdienen?

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!