Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
LEUVEN (ANDERS) IN BEELD - Dag 2

20070531

Om u Leuven in beeld, maar dan anders te brengen, werken we samen met het collectief drieduizend, een online-fotogezelschap waaraan iedereen met een (al dan niet digitale) fotocamera kan samenwerken. Vandaag Een galabal in het Begijnhof door de lens van Jozefien Van Beek.   

LEUVEN (ANDERS) IN BEELD

3000een

Vanaf vandaag laten we op deze blog iedere dag kennis maken met Leuven zoals u dat niet iedere dag ziet. Verwacht u aan bevreemdende, poëtische en verrassende foto's van plekjes die u wellicht dagelijks passeert, maar waaraan u nooit voldoende aandacht hebt geschonken. Om u Leuven in beeld, maar dan anders te brengen, werken we samen met het collectief drieduizend, een online-fotogezelschap waaraan iedereen met een (al dan niet digitale) fotocamera kan samenwerken. Vandaag De Vaart door de lens van Guillaume Carels.

Een nieuwe minister?

B7_gof1chmh31bldevlies1 B7_gof1chmh31bltobback Bruno Tobback heeft de afgelopen vier jaar de kans gehad om definitief uit de schaduw van zijn vader te treden dankzij zijn uitvoerende functie in de federale regering. Tobback junior is na de beide ministers Eyskens (Gaston en Marc), Magda Aelvoet, Patricia Ceysens en zijn pa Louis de zoveelste zoon of dochter van Leuven die het tot minister schopt. Bruno wil er graag een ambtstermijn bijdoen. Maar inmiddels staat een nieuwe man te popelen om het, na Leuven, in Brussel te maken. Carl Devlies werd door de kranten al tot één van de beste parlementsleden van de voorbije legislatuur gebombardeerd en hoopt na 10 juni op een stek in de nieuwe regering.  Denkt u dat Leuven gebaat is bij een tweede minister of staatssecretaris? Of komen getalenteerde politici beter van pas op het lokale niveau? 

Fotografisch talent bij de molens...

13_8 23_2 Vijftien jonge fotografen stellen hun werk tentoon in de Molens Van Orshoven. Ondanks de enorme verscheidenheid in hun foto’s, loopt er een rode draad door het geheel: Philopsophy of Photography. Pictures as Ideas zijn namelijk beelden die werden gemaakt ter gelegenheid van de Engelse vertaling van Philosophie de la photographie, een baanbrekend theoretisch werk over fotografie van Henri Van Liers. De fotografen zijn allemaal studenten van de Sint Lukashogeschool in Brussel. De Belgische fotograaf Geert Goiris begeleidde hen voor deze opdracht. De studenten kozen een hoofdstuk, passage of zin uit Van Liers’ boek en baseerden zich daarop om hun foto’s te nemen. Het resultaat is van 2 tot 22 juni te bewonderen in de Molens Van Orshoven.

De stembusgang naakt!

B7_gof1chmh31bldevlies1B7_gof1chmh31bllombaert B7_gof1chmh31bltobback Goyvaerts_hagen Nbn_a4patricia_putmm Een mens zou het met deze drukke dagen voor examen- en andere stress bijna vergeten, maar op 10 juni trekken we met zijn allen (althans zij die ouder dan 18 zijn) opnieuw naar de Leuvense kieshokjes. De uitdaging is duidelijk. Er zijn zeven zetels te verdelen en liefst drie partijen (CD&V/N-VA, SP.A-Spirit en Open Vld) dingen naar een derde zetel. Toch lijkt volgens de meest recente peiling van onze vrienden van De Standaard en de VRT het pleit al goeddeels beslecht. De Open Vld van lijsttrekker Rik Daems en de Leuvense oud-minister Patricia Ceysens zou een stevig pak voor de broek krijgen en een zetel verliezen. SP.A-Spirit met prominenten zoals Bruno Tobback en Stijn Bex op kop blijven hangen op twee zetels en ook Carl Devlies en zijn buddies van het kartel CD&V/N-VA blijven status-quo op twee zitjes. Ook voor Hagen Goyvaerts en zijn collega's bij Vlaams Belang verandert er na 10 juni weinig. De vrijgekomen zetel zou volgens de voorspellingen naar Peter Lombaert (Groen!), de olijke reporter die u zich wellicht nog herinnert van Vlaanderen Vakantieland. Voor de andere partijen die op 10 juni naar uw gunst dingen, de Lijst Dedecker incluis, lijkt de kiesdrempel te hoog. Hecht u geloof in deze peilingen? En weerspiegelt de zetelverdeling zoals ze er nu voorligt de politieke krachtverhoudingen in het arrondissement?

Photoside Producties2 Cie Tartaren, het theatergezelschap van Buurtwerk ’t Lampeke heeft weer een nieuwe productie klaar. Boven (doehetvoormij) gaat over negen mensen die dezelfde woonruimte in een flat delen. Dat gaat niet altijd van een leien dakje. De productie is begonnen als improvisatievoorstelling. Daardoor heeft Boven (doehetvoormij) een eigen verhaal en aparte taal. Cie Tartaren is een toneelgroep die zowel wat spelers als wat publiek betreft, mikt op alle lagen van de bevolking. Om de drempel naar theater te verlagen, wordt zelfs een bus ingeschakeld die groepen van en naar de voorstelling brengt. Voorstellingen op donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 mei, telkens om 20u30 in het Wagehuys. Kaarten kosten 5 euro of 3 euro voor groepen. Reserveren op reservaties@tartaren.be

Week zes van de Twaalf

De zesde van de Twaalf Weken van Sint-Michiel is achter de rug. Beeldhouwer Philip Van Hoeck toonde zijn keramische stapelingen in combinatie met videobeelden. De muzikanten van John Torso zorgden voor een bevreemdende muzikale noot. Alleen een lamp op het hoofd onderscheidde hen van het publiek. In week zeven is het de beurt aan schilder Walter Van Rillaer. Ook de strijkersensembles Violet en Violetje van Aag Dereymaeker en Greet Verhulst zijn van de partij. De twee dames zijn samen genomineerd als ambassadeur van de klassieke muziek door Klara.(Foto's:  Lemmert)

Knuffels bij de vleet

Knuffel1Knuffel3_2Knuffel1_2 Wie maandagnamiddag op de Grote Markt passeerde, werd getrakteerd op een gratis knuffel. Vijftien studenten uit onder andere Polen en Spanje hielden borden vast met de tekst ‘gratis knuffel’. Ze pakten elkaar en vooral voorbijgangers eens goed v ast. De gratis knuffels zijn bedacht door de Australiër Juan Mann. Toen die twee jaar geleden terugkwam van een wereldreis, begon hij ‘free hugs’ uit te delen om zijn landgenoten te doen glimlachen en hen een goed gevoel te geven. Ondertussen is Mann te zien op YouTube en wordt zijn voorbeeld overal gevolgd. De studenten die de Leuvense passanten op een knuffel trakteerden, haalden het idee uit Parijs. Ook in Gent en Hasselt werden begin dit jaar al gratis knuffels uitgedeeld.

Beschermd brouwershuis houdt permanente openmonumentendag

Dsc01503_4Dsc01507 Dsc01508 Het historische brouwershuis Den Hoorn krijgt de laatste tijd geregeld het bezoek van ongenode gasten. Koperdieven doen er zich te goed aan de rijkdom die de koperen brouwersketels hen bieden. En het wordt hen ook niet echt moeilijk gemaakt. Iedereen die een beetje atletisch is, kan zich probleemloos door een open venster wringen en zijn slag slaan. Wat denkt u, zou Inbev wat meer inspanningen moeten doen om zijn historisch patrimonium beter te beschermen?  En zouden gebouwen zoals Den Hoorn niet af en toe een vers likje verf verdienen?

Trek eens een blik cultuur open

Cultour040507_002 Cultour040507_003 Cultour040507_008 Canned Culture is het Small Business Project van acht studenten van de Katholieke Hogeschool Leuven. Met dit project leren ze hoe de theorie en praktijk van hun opleiding Bedrijfskunde en Management op elkaar aansluiten. Hun missie: een eigen onderneming oprichten en hun zaak runnen, met businessplan en echte klanten. Het Canned Culture bedrijfje wil jongeren in contact brengen met cultuur in en rond Leuven, en dat op een manier die hen het meest aanspreekt. Een van hun producten is dan ook een culinaire toer langs verschillende restaurants. Aperitief, hoofdgerecht en dessert worden telkens ergens anders gebruikt. Zo hoeven jongeren niet te kiezen tussen de vele etablissementen in Leuven, en toch allerlei lekkers ontdekken. Op 12 mei is het zover, dan vertrekt de culinaire toer in restaurant ’t Begijntje in de Naamsestraat. Voor 55 euro per persoon kan iedereen aangenaam gaan tafelen op verschillende plaatsen. Zoals u op de foto’s kunt zien, was de vorige editie al zeker een succes. Reserveren kan op de website. Update: de culinaire toer is sinds vanmiddag helemaal uitverkocht. Omwille van het grote succes van de toer richt Canned Culture zich in de toekomst op groepen van culinaire en culturele meerwaardezoekers.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!