Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Leuvense plekjes van Detty Verreydt

Img_0348_3 ‘Je leeft niet van oude stenen alleen’

Detty Verreydt (56) uit Brasschaat vestigde zich in Leuven na haar studies klassieke talen aan de KUL. De schrijfster heeft een hele boekenplank nodig om de dertig boeken van haar hand een plaatsje te geven. Detty Verreydt vertelt met veel plezier over haar favoriete plekjes in Leuven.

Handbooghof, knooppunt van heden en verleden

Detty Verreydts lievelingsplekje is het Handbooghof. Een stuk van de oude ringmuur die de Brusselsestraat met de Brouwersstraat verbindt.
‘Je zit hier op het kruispunt van het heden en het verleden’, zegt Verreydt. ‘De oude ringmuur en mouterij vormen een groen eilandje in het midden van de stad. In de verte zie je de Vismarkt met het leven van vandaag, het oude en het nieuwe komen daar samen. De grond waar je zelf op loopt daar hebben generaties lang mensen op gelopen en geleefd. Die continuïteit in de mensengeschiedenis trekt me enorm aan. Het Handbooghof is een ideale uitvalsbasis om andere dingen te doen. Je hebt goede verbindingen met het openbaar vervoer, je bent snel in het stadscentrum, maar ook snel buiten de stad om wat meer groen op te zoeken.’

Geen lelijke plekjes in Leuven

Detty Verreydt vindt Leuven een leuke stad. Met al de historische plekjes en de plaatsjes die iedere Leuvenaar zou aanhalen.
De Predikheren kerk en de Sint-Geertrui Abdij of het Groot en Klein Begijnhof bijvoorbeeld. Heel de loop van de Dijle met haar splitsingen en armen. Er zijn niet veel plekjes die ik lelijk vind, het ene is al mooier dan het andere. Buiten de stad vind ik het Park van Arenberg een mooie plek. Waar we vroeger woonden, was Heverleebos ook niet ver weg. Daar gingen mijn man en ik vaak wandelen. Maar ook de Diestsestraat vind ik een gezellige winkelstraat. Je leeft niet van oude stenen alleen’, glimlacht ze.

Leuven, bron van inspiratie

Veel van Verreydts boeken gaan over Leuven. De Abdij van Vlierbeek heeft haar het meest geïnspireerd. ‘Ik ging er vaak met de bus heen en terwijl ik rondwandelde maakte ik notities in een schriftje’, legt Verreydt uit. ‘Ik dronk iets in café De Rozenkrans waar ik mijn notities verder uit werkte. Daarna te voet terug naar huis, waar ik me achter mijn computer zette en begon te schrijven.’

Img_0353_2 Favoriet café:
de Bierkar (hoek Parkstraat met Naamsestraat)
Villa Ernesto (Vismarkt)
De Rozenkrans (Abdij van Vlierbeek)
Favoriet theater:
Het Wagenhuys (Brusselsestraat)
Braakland/ZheBilding (Stapelhuisstraat)
Favoriet plein:
De Grote Markt
Favoriet groen plekje:
Het Handbooghof

Reacties

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!