Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Zaaltarieven onder vuur

Volleybal Het Leuvense sportieve verenigingsleven mort. De gemeenteraad heeft in maart al ingestemd met de prijsstijging van de verhuur van sportzalen voor clubs. Vanaf 1 september, morgen dus, betalen de clubs per uur 13,50 euro. Dat is 1,50 euro meer dan nu het geval is. Voor clubs met meer dan 25 leden die bovendien aangesloten zijn bij de sportraad blijft dat zo. Voor alle andere clubs, en dat zijn er nogal wat, stijgt de uurprijs in april 2008 naar 22,50 euro. En daar kunnen de kleinere clubs niet mee lachen. Dat lieten ze een tijdje geleden al duidelijk merken. Om hun ongenoegen te uiten zijn ze begonnen met een petitie die ze tijdens de eerstvolgende gemeenteraadszitting, op 24 september, willen overhandigen aan het stadsbestuur. Sportschepen Carl Devlies verdedigt zich door te stellen dat het stadsbestuur ervoor kiest om de clubs die een sterke jeugdwerking hebben te belonen voor hun inspanningen voor het sociale weefsel. Bovendien liggen volgens hem de prijzen niet al te hoog en krijgen de clubs er veel voor in ruil. De kleinere volleybal-, basketbal-, zaalvoetbal- en badmintonclubs vinden net dat zij het sociale netwerk een dienst bewijzen. De waarheid ligt wellicht in het midden.

Wat vindt u? Moet het stadsbestuur de prijsstijging intrekken, zoals de sportclubs in hun petitie vragen?

Ik blog, jij blogt, Leuven blogt...

Badge_pink Heuglijk nieuws! Morgen is het de internationale blogdag. Die is boven het doopvont gehouden om de bloggemeenschap in de kijker te zetten. Uw trouwe dienaar hoort daar sedert enkele maanden ook bij en mag natuurlijk niet achterblijven. Maar omdat ik morgen niet achter mijn computer zit, post ik deze bijdrage nu al.

De zoektocht naar mijn favoriete blog begint in de verre Vlaanders. Daar woont en werkt een zekere Rudy Tollenaere, een zeer gewaardeerde collega, aan één van de beste blogs in een kleine geografische omschrijving die ik ken. Rudi slaagt erin zijn eigen Lochristi op de kaart van het wereldwijde web te plaatsen. En hoe!

Van een heel andere orde is het webgebonden oeuvre van Jos Ghysen.Jos Ghysen?  Jawel, de man die de wereld 'Zondag Josdag' schonk. Ik vond het als prille tiener een draak van een programma en moest niet veel hebben van de geboren en getogen Hasselaar. Dat was tot ik hem twee jaar geleden voor het eerst mocht interviewen. Over de eerste dag van de Tweede Wereldoorlog. Prachtig aangrijpend, met veel zin voor detail, was het gesprek. En wat bleek even later. Jos had een eigen blog, waarin hij vertelt hoe Steve Stevaert door Hasselt fietst, maar ook hoe zijn kleinzoon als prille baby overleed. Zo mooi, zo menselijk, zo erudiet. Sindsdien ben ik een trouwe fan van Jos en is het voor mij iedere dag Josdag.

Ook van de meest recente reeks van onze collega's van De Standaard ben ik een trouw aanhanger. De Standaardgasten zijn iedere dag goed voor leuke filmpjes, grappige en tragische stukjes memorie. Ik hoop nog steeds dat ik ooit gevraagd word om mijn favoriete YouTubbers wereldkundig te maken.

3 voor 12 is dan weer een manier om de vinger aan de pols van de muziekwereld te houden. Ontdekken, ontdekken en dan genieten. De beste live-sets van electro-grootheden vind ik nog steeds hier.

Mijn laatste keuze is een toegeving. Ik was op zoek naar een blog van de Nederlandse alleskunner Jan Mulder. Ik ben al jaren verslingerd aan zijn bijdragen voor Humo, maar blijkbaar heeft de gewezen Anderlecht-spits zijn weg nog niet gevonden naar het web. Hugo Borst, een andere Hollander die wel iets van het spel met de 22 spelers en een bal kent, is een meer dan valabel alternatief.

Meer over de internationale Blogdag vind je hier. Ik zou zeggen, keep on blogging in a free world... maar als het even kan vooral in Leuven...
 

Leuven anders in beeld

20070830


Hugo Heylen
, fotograaf bij Drieduizend, trok met zijn camera naar de Vaartkom in Leuven. s' Nachts levert dat mooie plaatjes op. Meer foto's vind je op Drieduizend.

Vaart bij nacht door Hugo Heylen.

Pas op, je staat op band !

Gotischezaal De Leuvense gemeenteraad tekent voor een primeur in ons land. Vanaf nu worden alle raadszittingen digitaal opgenomen en op de website van de stad gezet. In Nederland gebeurt dat al langer in een aantal steden, maar in België worden de gemeenteraadsnotulen nog steeds op de traditionele manier verwerkt; door een ijverige penner die minitieus alle interventies noteert. Maar dat is dus verleden tijd. Maandagavond zorgde de aankondiging van de schepen van informatie Dirk Vansina alvast voor de nodige hilariteit. 'Pas op met wat je zegt, want het staat allemaal op band', zei burgemeester Louis Tobback gekscherend. Maar naar de bescheiden mening van deze reporter hield niemand zich daar echt aan. Hoewel het aantal boze uithalen naar het bestuur van de oppositieleden eerder beperkt was, maakte de raadsleden er alweer een prachtig staaltje van Italiaans koldertoneel voor gevorderden van. Voor wie nog nooit naar een gemeenteraadszitting is geweest en het niet kan opbrengen om op een maandagavond van 20 tot 23u30 stil te zitten in de Gothische zaal, biedt de nieuwe techniek wellicht soelaas. Want geloof ons, de Leuvense gemeenteraad is echt een aanrader. Tobback is een meester in de kwinkslag, de Open Vld-oppositie heeft enkele zeer welbespraakte raadsleden en de Groenen zijn steeds goed voor een gevatte opmerking. Bittere ernst? Wel integendeel, het gebeurt meer dan eens dat de volledige zaal plat ligt van het lachen. En nu kan u de komieken die het bestuur van deze stad vormen beluisteren wanneer u dat wil. Wanneer een podcast-versie online staat is nog niet bekend.

Kan de nieuwe techniek u overtuigen om voortaan de gemeenteraadszittingen van dichtbij te volgen?

Marktrock: u had het woord

LogoMarktrock ligt alweer enkele weken achter ons. Het festival is nog enkele dagen nadat de laatste noten zijn gespeeld blijven doordenderen in de binnenstad. Helaas niet altijd op een even positieve manier. Maar soit, de doelstellingen zijn gehaald, de organisatie is tevreden en er komt volgend jaar een tweede editie van MR-nieuwe stijl. Ook het stadsbestuur heeft, bij monde van feestschepen Dirk Vansina, zijn mening over het festival kenbaar gemaakt. 'Het festival heeft vaak de media gehaald en daar zijn we blij om. Er waren nog wat kinderziektes, maar het siert de organisatie dat ze in eigen boezem durft kijken', klinkt het. Dat kan allemaal wel zo zijn, maar in de gemeenteraad was er, uit alle geledingen, heel wat kritiek op het driedaagse stadsfestival. Saïd El Khadraoui twijfelde aan het Leuvense karakter van Marktrock, Luc Ponsaerts en Luc Bellens hekelden de lege straten en Magda Aelvoet vond het schandalig dat rolstoelgebruikers en fietsers in de koude bleven staan. De organisatie zelf komt later deze maand met een officieel rapport op de proppen. Maar eerst had u het woord. En laat ons eerlijk zijn, u was niet helemaal tevreden. Zestig procent van onze stemmers op de poll is niet overtuigd van de nieuwe formule. Slechts een minderheid van zes procent vindt dat de nieuwe Marktrock beter was dan de oude. Er is nog werk aan de winkel... Volgend jaar tweede zit.

Glenn en Hanne zijn Fonske en Margrietje

Image022_2 Gisteren werd op het Eurofoliesterrein een heuse Fonske en Margrietjewedstrijd georganiseerd. De kinderen namen per leeftijdscategorie deel. Na een quiz op kindermaat moesten ze om ter snelst proefjes afleggen. Met een lepel met een ei op in je mond een parcours afleggen, zonder handen druiven uit een bak water halen of "bambislepen", het hoorde er allemaal bij. Na ruim twee uur waren de winnaars bekend. Uit elke groep kreeg de jongen en het meisje met de beste score een kans op Fonske of Margrietje te worden. Het lot, hier een reuzedobbelsteen, bepaalde dat Glenn Fonske werd en Hanne Margrietje. Ze kregen elk een fiets cadeau. De tweede plaats was voor Michiel en Marit die een gsm kregen. Arne en Jill eindigde als derde en moesten zich tevreden stellen met een mp3-speler.

Meer foto's van de wedstrijd vind je hier.


Fonske en Margrietje, Glenn en HanneWat vond u van Eurofolies? Wie gaf het beste optreden?
Gaat u er volgend jaar weer naar toe?Idooltalent op Eurofolies

Image041_2Soul 4 You gaf met covers als Aïsha en Sweet Home Alabama de aftrap voor de derde en laatste dag van Eurofolies 2007. Daarna volgde een lading jong talent, bekend dankzij het VTM-programma Idool. Andrei was het eerst aan de beurt. Zijn stem galmde over heel het domein maar haalde het bij Life on Mars toch niet van Jasper Steverlinck. Andrei maakte zijn fans helemaal gek door van het podium te springen en al zingend tussen zijn publiek door te lopen. Daarna was het tijd voor de enige vrouw van de avond, een meisje met karakter, Esther. Ze gaf zich helemaal tijdens Sensualité. Voor de winnaar van Idool, Dean, was er ook veel bewondering. Vooral omdat hij het publiek uitvoerig bedankte omdat ze op hem gestemd hadden tijdens de show. Dean zong zijn bekende single, So Many Ways en enkele covers onder andere Footloose. Om 20 uur was het tijd voor drie heren in roze kostuums, De Romeo’s.

Lees verder

Handen in de lucht voor Milk Inc

Image037_3 Ook de tweede Eurofoliesdag bracht veel ambiance. De winnaars van de Kastaarfeesten, Daylight Comes en <Pussy O'Six> mochten de spits af bijten. Daarna had DJ The M de jonge fans mee bij zijn uitstekend gemixte set met ronkende dancebeats en flitsende lichteffecten. Het publiek werd helemaal wild toen Milk Inc het podium op kwam. De handen gingen als vanzelf de lucht in bij nummers als Walk on Water, Never again en Breathe Without You. Rond elf uur gingen alle remmen los bij de vrolijke dansnummers van de Gibson Brothers.

Nieuwe foto's van Eurofolies vind je hier.
Regi van Milk Inc

Veel ambiance op Eurofolies

Image001Stan van Samang

De eerste dag was Eurofolies al meteen een groot succes. Fester Fester trok niet veel fans, al kan dat aan het terrasjesweer gelegen hebben. Maar Sarah warmde het publiek alvast op voor de ambiancemakers en prima zangers Stan van Samang en Roel Vanderstukken. Zij brachten hun eigen nummers en beroemde covers ten gehore. Het publiek kon dit alles best smaken en eiste keer op keer bisnummers. Meer van dit!

Klik hier voor de Fotospecial.

Lees verder

Negende editie Eurofolies start vandaag

Wpcc334899_0f_4Dit weekend moet u massaal richting het Provinciaal Domein van Kessel-Lo trekken. Daar vindt namelijk de negende editie van de Leuvense Eurofolies plaats. Vandaag bijt Fester Fester de spits af en kan je Stan van Samang, Sarah en Roel Vanderstukken horen. Zaterdag is het tijd voor de beats van ondermeer DJ The M, Milk Inc en The Gibson Brothers. Zondag start met de Fonske en Margrietjeverkiezing voor de allerkleinsten. Daarna laten de winnaars van Idool 2007 zich van hun beste kant zien. Eurofolies wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk. Tussen de optredens door kan je bij twaalf culinaire standjes van verschillende Europese landen terecht voor een hapje en een drankje. Zoals het de gewoonte is bij Eurofolies gaat de opbrengst naar het goede doel. Dit jaar is dat de School voor Bijzonder Onderwijs Ter Bank in Heverlee.

Meer informatie vind je op de Eurofolies website.

Ontdek vanaf zaterdag de Eurofolies fotospecial!


Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!