Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Johan Kerkhof al 15 jaar vrijwilliger bij Oxfam

“Wereldwinkel staat symbool voor eerlijke handel”

Copy_of_img_1389crop_2 De Oxfam Wereldwinkel van Heverlee bestaat 15 jaar. Johan Kerkhof (55) was vrijwilliger van het eerste uur. De landbouwingenieur helpt mee in de winkel, staat met een standje op de zondagsmarkt en volgt nauwgezet heel het Oxfamgebeuren.

In Vlaanderen zijn er 7500 vrijwilligers bij Oxfam Wereldwinkels.
Wat doe je als vrijwilliger in Heverlee?

De Wereldwinkel zelf biedt een heleboel mogelijkheden waar vrijwilligers actief kunnen zijn. De meeste mensen hebben we nodig om de winkel open te houden. Vrijwilligers kunnen ook helpen bij het opruimen van de winkel, het inrichten van de etalage of na de levering bakken fruitsap en wijn naar de kelder dragen. Daarnaast doen we ook mee aan acties zoals het Wereldfeest, het Afrika Filmfestival of de Week van de Eerlijke Handel. Het is een heel brede werking, waar je als vrijwilliger zelf kan kiezen wat je doet.

Wat is de bedoeling van een Wereldwinkel?
De Wereldwinkel wil de maatschappelijke verhouding tussen arm en rijk in de wereld verkleinen ten voordele van de armen. We verkopen artisanale producten en voeding van Oxfam Fairtrade en geven aan de producent een hogere prijs. Gewoonlijk krijgt de producent een lage prijs en heeft hij niet veel invloed op de markt zelf. Via eerlijke handel willen we tot een eerlijkere, rechtvaardigere maatschappij komen. De Wereldwinkel is het symbool hiervoor.

Werkt Oxfam Fairtrade met individuele boeren?
Voor individuele boeren of kleine producenten is het onmogelijk om hun producten naar het westen toe te verkopen. De normen voor import in Europa zijn ook vrij hoog en aan een strenge controle onderworpen. We werken met producentengroepen of verenigde organisaties. Het zijn coöperatieven waar de boeren inspraak hebben en die beantwoorden aan de wetgeving van eerlijke handel. Er is geen kinderarbeid toegelaten bijvoorbeeld, het aantal vrouwen en mannen in de onderneming moet gelijk zijn en er moet ook democratische inspraak zijn voor alle betrokkenen.

Duurzame handel is ook belangrijk?
Over het begrip duurzaam kan gediscussieerd worden. We willen zoveel mogelijk biologische producten in ons gamma opnemen. Dat kan niet altijd, omdat het al moeilijk genoeg is voor de boeren om handel te drijven. Maar we proberen er toch rekening mee te houden. Een derde van ons gamma draagt een biolabel. We stimuleren ook het gebruik van herbruikbare verpakkingen, bij wijn en fruitsap bijvoorbeeld. Maar het is niet altijd evident. De producten moeten lang houdbaar blijven en dus goed verpakt worden. Veel van onze producten komen uit het zuiden en hebben een lange afstand afgelegd. Dat is niet bepaald duurzaam. Het beste is dat je producten koopt die een zo klein mogelijke afstand hebben afgelegd. Maar wijn, koffie of bananen kan je in België niet telen, dus moet je ze elders halen.

Copy_of_img_1388 Zijn er nog plannen voor Wereldwinkel Heverlee naar de toekomst toe?

Enkele jaren geleden is de regiowerking opgestart, waar we samenwerken met de Wereldwinkel van Leuven. Met de verkoop van de producten houden we zo’n 20% over. Met het geld dat overblijft na de kost van huur en verwarming, hebben we iemand deeltijds in dienst genomen die voor de educatieve werking naar scholen toe zorgt. We willen graag die werking nog verbeteren voor de hele regio.

Voor Heverlee willen we het werk zelf verder zetten, door onze aanwezigheid op braderieën, op buurtfeesten. Ook willen we onze medewerkers verjongen. Dat is echt een probleem voor het hele verenigingsleven. We hebben wel veel contact met jongeren via scholen, maar bij de medewerking in de instelling zijn weinig jongeren actief. We willen ook mensen waar we kunnen op rekenen. Voor een continue werking hebben we regelmatig en op langere termijn mensen nodig.


Oxfam Wereldwinkel Heverlee

Oxfam Wereldwinkel Leuven

Oxfam Wereldwinkel Kessel-Lo

Oxfam Wereldwinkel Wijgmaal

Reacties

Beste,
Een heel fijn bericht over de week van de Fair Trade. Ik zelf ben ook vrijwilligster in de winkel in Wijgmaal, ook wij behoren bij Leuven.
Wij zijn gelegen gebroeders Tassetstraat 91
en onze openingsuren zijn: ma 17-19u
wo 13.30-16u
vrij 9-11
17-19
za 13.30-17u

 hennebel kristina op 3 oktober 2007 om 08:15

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!