Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Wanneer komt het rond voor het Tafelrond?

0000431aaCallewaer_jan250906option2 Wanneer komt Jan Callewaert, de grote baas van het in Leuven gevestigde en beursgenoteerde bedrijf Option, eens op de proppen met een concreet plan voor het Tafelrond op de Grote Markt. Dat gebouw staat nu al vijf jaar leeg. Callewaert kocht het twee jaar geleden voor de ronde som van 6,4 miljoen euro, maar heeft er eigenlijk nog niet echt van kunnen genieten. Misschien heeft de man het te druk met zijn bedrijf of OH Leuven, waarvan hij hoofdsponsor is, maar feit is dat als hij niet snel met een plan komt afzetten, hij aankijkt tegen een fikse leegstandsbelasting. Een hotel? Een restaurant? Een link tussen het bedrijfsleven en de universiteit zoals Callewaert twee jaar geleden zelf suggereerde? Wie zal het zeggen.

Wat denkt u? Wordt het hoog tijd dat het historische Tafelrond een nieuwe invulling krijgt? En wat mag dat van u dan wel zijn?

Touchdowns in Kessel-Lo

Dsc_0265_0preview_3 Dit weekend kon je in Kessel-Lo de voorrondes van het Europees Kampioenschap Rugby under 19 volgen. België verloor nipt van Roemenië met 14-3, maar scoorde wel één penalty. Rusland won van Nederland met 28-6. Morgen kan je de halve finales live volgen op de terreinen van Rugby Club Leuven. Om 13u wordt de eerste halve finale gespeeld, om 15u de tweede. De winnaar mag volgend jaar naar het WK under 20 in Nieuw-Zeeland.

Meer informatie vind je op de site van Leuven of hier.
(Foto Rugby Club Leuven)

Leuven anders in beeld

20071028_2 Welke Leuvenaar kent de Sint-Pieterskerk nu niet? De prachtige gotische kerk op de Grote Markt met zijn waterspuwers en gouden bellemannen. Sinds de zandstraling staat de witte kerk weer mooi in de belangstelling. Maar ook het interieur is een de moeite waard. Naast het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts en de preekstoel kan u ook de mooie gewelfbouw bekijken. Dat wist ook Stijn Swinnen, fotograaf bij Drieduizend. Hij maakte deze prachtige foto en om eerlijk te zijn, het is om van achterover te vallen!

Bekijk meer foto's op Drieduizend of hier.

U kan de Sint-Pieterskerk elke dag bezoeken. Voor meer informatie klik hier.
Imposant van Stijn Swinnen

Voorlopige tweede plaats in zonnerace

Belgisch team van de Universiteit Leuven neemt deel aan de World Solar Competition, een race in Australië voor auto's op zonne-energie.

D520_2 Na een welverdiende rustdag trok de zonne-auto van Groep T, de Umicar Infinity, weer de baan op. Ze hadden bij vertrek 1u22 achterstand op het Nederlandse Team Nuna4 en 22 minuten voorsprong op de Australische zonneruiters Aurora. Het weer was goed en de sterke winden deden de auto niets. De Umicar had wel last van een lekke band en wat technische probleempjes, maar de batterijen konden intussen goed opgladen in de zon. Bij aankomst bleek dat de achterstand tot het Nuna4team geslonken is tot ongeveer 60 minuten. De voorsprong op Aurora bedraagt meer dan een half uur. De volgende dagen volgt de laatste rechte lijn naar Adelaide. (Foto's Umicore Solarteam)

Update: Het team wist de tweede plaats te behouden. Proficiat!

We lezen op de weblog van het team: "We moesten onze tweede plaats verdedigen en onze voorsprong op Aurora behouden. De eerste helft van de race - van Darwin tot Alice Springs - werd het snelst afgelegd door het team uit Delft. Tijdens dat deel hadden wij anderhalf uur verloren door technische problemen. Het achterhouden van Aurora bleek geen probleem. Tegen 95 km/u reed de Umicar Infinity vlot naar Adelaide. Het werd heel nipt, maar we haalden de finish om exact 9u13!"

Lees verder

24 uur rondjes lopen

Affiche2007_thumb_2 Zit je je momenteel te vervelen achter de computer of voor de tv, laat alles vallen en snel naar het Sportkot! Om acht uur startte daar immers de fameuze 24urenloop, een must voor iedere student. Verschillende studentenkringen nemen het tegen elkaar op en proberen in 24 uur tijd het meeste rondjes te lopen. Wielrenner Nick Nuyens beet alvast de spits af met het eerste rondje, de strijd is begonnen. Wie niet zo sportief aangelegd is, kan op de sportterreinen van de K.U.L. terecht voor films of een hapje en een drankje. Of aanschouw de wereldrecordpoging jumpen om 21u!

Lees verder

Wortels en rapen dagen pizza en friet uit

20060903_fvddDat de KU Leuven, de KH Leuven en het Lemmensinstituut bezorgd zijn om het algemeen welzijn van hun studenten is al genoegzaam bekend. Denk maar aan de talloze sportmogelijkheden. Maar nu gaan de instellingen voor hoger onderwijs een stapje. Omdat de studerende jeugd al te vaak nalaat op tijdens de academische werkweek voldoende groenten en fruit te consumeren, pakken de instellingen en een aantal partners uit met de Groentetas. Daarin vind je, voor de prijs van 5 of 10 euro, voldoende groensels en fruit om een gezonde maaltijd voor jezelf of voor je kotgenoten te kokerellen. Een mooi initiatief voorwaar, zeker omdat het gaat om groenten die zonder chemische toevoegingen gekweekt worden door de medewerkers van een sociaal tewerkstelling.

Wat denk jij ervan? Een snode zet van de groentemaffia of een grotere doelgroep aan te spreken? Hou je het liever bij de tomatenpulp op je pizza en de uitjes in je tartaresaus? Of juich je de Groentetas volmondig toe? Laat het ons weten.

Exit RecuPC... een vervolgverhaal

Winkel Het heeft vanavond stevig gestoven in de Leuvense gemeenteraad, die overigens voor het eerst perfect live te volgen was. Onderwerp van de twist tussen schepen Jaak Brepoels (SP.A) en raadslid  Magda Aelvoet (Groen!) was de manier waarop de vereffening van het sociale tewerkstellings- en opleidingsproject RecuPC  verloopt. Dat project ging op het einde van de zomer in vereffening, 25 mensen verloren er hun job. Aelvoet klaagt over een gebrek aan transparantie en duidelijkheid voor de werknemers, Brepoels blijft bij zijn standpunt dat het vereffeningsverslag moet afgewacht worden. Het standpunt van de werknemers tekenden onze collega's van Leuven Centraal op. Het artikel dat we vorige week over dit delicate onderwerp schreven zette wat kwaad bloed bij sommige van onze lezers.

Maar wat denkt u, is er iemand schuldig aan de manier waarop het pijnlijke dossier wordt afgehandeld? Of is iedere vereffening in de regel pijnlijk?

Brand in de Brabanthal

Brandweer_sky2_2 Dit weekend startte de tentoonstelling 200 jaar Brandweer in de Brabanthal. Tot 28 oktober kom je alles te weten over de geschiedenis van de brandweer in het algemeen en de 200 jaar brandweer Leuven in het bijzonder. Je kan er oude auto's, uniformen en allerlei documenten bekijken.

Het volledige programma vind je hier.

Leuven anders in beeld

20071018 Het station van Leuven krijgt dagelijks massa's reizigers en pendelaars te verwerken. De perrons en grote tunnel barsten tijdens de spits uit hun voegen. Toch slaagde Thomas Vandenberghe, fotograaf van Drieduizend, er in om het station op een aparte manier vast te leggen. Het perron ligt er verlaten bij, de voetstappen van honderden mensen eenzaam in het stof...

Surf voor meer foto's naar Drieduizend of kijk op Thomas' Flickrsite.


Stairway to heaven van Thomas Vandenberghe

En M werd geboren...

M Het stedelijk museum heeft, precies honderd weken voor het immense complex de deuren opent, een nieuwe naam. Het is M geworden, en de ondertitel is M van Museum van Leuven. M dekt volgens de naambepalers volledig de lading. M kan staan voor mode, modern, maar is vooral ook een naam die iedereen, waar ook ter wereld kan uitspreken. Wat ons betreft kan de naam er best mee door, maar we zijn vooral wild enthousiast van de eerste tentoonstelling die op stapel staat. Met 'De passie van de meester' brengt M het werk van de meer dan doorsnee begaafde Vlaamse meester Rogier van der Weyde tot leven. Je kan, tot de werken af zijn, de vorderingen aan M hier volgen.

Bent u het eens met de naam van M?

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!