Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Verbond der Jaartallen op de 20ste Kerstmarkt Leuven

Afbeelding1_2

De Vriendenkringen Mannen van het Jaar en hun Marrainen nemen in 2007 voor de elfde maal deel aan de Kerstmarkt van Leuven.

De Kerstmarkt wordt  dit jaar voor de twintigste keer wordt georganiseerd van vrijdag 7 december tot en met zondag 16 december 2007.

We zijn er te vinden op het Herbert Hooverplein Hoek Tiensestraat kant Universum.

Lees verder

Concert- en congresscomplex aan de Kop?

FullmonthykopieKrijgt de Kop van Kessel-Lo een concert- en congresscomplex? De kans is bestaande, want bij de projectontwikkelaar wordt stevig nagedacht over die optie. Volgens de initiatiefnemers is een goede concertzaal, met een stevige akoestiek en voldoende zitplaatsen echt nodig in Leuven. In de schouwburg van 30CC kan immers maar een beperkt aantal mensen ten volle en op een comfortabele manier genieten van een voorstelling. Ook roepen de Leuvense bedrijfsleiders al langer om een congressfaciliteit. Maar toch is het nog lang niet zeker dat het complex er komt, want het stadsbestuur moet al diep in de geldbeugel tasten voor de renovatie van Het Depot en de bouw van het stedelijke museum M. Daarom denken de initiatiefnemers de nodige fondsen te vind en bij de privé-sector. Een Londense investeerder zou alvast geïnteresseerd zijn, maar ook een aantal Leuvense bedrijven lijken zich te verenigen. Een pluspunt is dat de Kop van Kessel-Lo meteen een fraai uithangbord krijgt en zo meer dan ooit de link kan leggen tussen Kessel-Lo en het stadscentrum. Een andere optie is dat er woningen worden gebouwd op de plaats die aanvankelijk voorzien was voor een bioscoopcomplex. Op het kaartje gaat het overigens om het centrale gebouw met nummer 7. Het luxehotel met nummer 9 komt er normaal gezien ook.

Vindt u dat Leuven nood heeft aan een concertzaal van topniveau en een congressfaciliteit? Of zijn woningen meer nodig? En kan de Kop van Kessel-Lo een extra publiekstrekker goed gebruiken? Uw mening telt!

De Villa blijft leeg

Betoging_krakers_leuven_indymedia_1 Vijf maanden na de ophefmakende ontruiming van het semi-legendarische kraakpand Villa Skwattus Dei in de Schapenstraat, is er in het gebouw weinig tot niets gebeurd. CCC, de vastgoedpoot van Opus Dei, heeft plannen om van het gebouw een studentenresidentie te maken, maar de krakers, die er al zeven jaar woonden, volkskeukens, debatten en concerten inrichten, zaten in de weg. Toen de krakers weg waren dacht iedereen dat CCC wel spoedig met de dringende renovatiewerken zou beginnen. Maar niets is minder waar. Leuven stond een week na de ontruiming zelfs stevig op zijn kop, met brandstichtingen, vandalisme en een rumoerige betoging als cumulatiepunt. Maar al die commotie kon CCC er blijkbaar niet toe aanzetten haast achter de werken te zetten. De krakers zelf betreuren de situatie en begrijpen niet goed waarom zij zo hoognodig weg moesten uit hun geliefde pand. De foto komt van de website indymedia.be.

Wat vindt u ervan? Moet CCC sneller werk maken van de renovatiewerken? Geven ze de krakers nu een goede reden om opnieuw panden te kraken? Moeten eigenaars van leegstaande panden aangezet worden om op korte termijn werk te maken een herbestemming?

Verbond der Jaartallen Leuven: een woordje uitleg

Verbondslogo_rood_186_x_212 De  "Mannen van het Jaar" zijn sinds 1890 Leuvense Vriendenkringen "Mannen van het Jaar" ontstaan met de stichting van de "Mannen van 1840" in Café Biekorf langs de Naamsestraat te Leuven. Ze vormen dan ook een typische eigenaardigheid in het verenigingsleven in Leuven, uniek in Europa en wellicht zelfs op wereldniveau.

Vriendenkringen "Mannen van het Jaar" worden opgericht enkel en alleen op basis van hetzelfde Geboortejaar en bestaan uitsluitend uit mannen. Sedert het ontstaan van de "Mannen van 1840" mogen de vriendenkringen "Mannen van het Jaar" zich traditioneel jaarlijks verrijken met een nieuwe groep mannen die 40 jaar worden - dit zonder onderscheid te maken van rang , stand , godsdienst, politieke of filosofische geaardheid.

Gedurende 10 Jaar organiseren ze samen in vriendschap allerlei activiteiten van zowel Sociale , Folkloristische en Culturele aard. Op hun 50ste verjaardag treden ze dan toe tot  De Abrahams en worden ze verondersteld te weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt.

Zo wordt op 14 maart 2008 het 131ste Jaartal "Mannen van 1969" gesticht in de Raadskelders van het Stadhuis Leuven op de Grote Markt.

Bent U geboren in 1969 en wilt U aan de basis liggen van de Vriendenkring "Mannen van 1969"?
Neem dan contact op met De Voorzitter of het Secretariaat van de "Mannen van 1959"

Wil u graag meer weten over deze vereniging? Klik dan hier door naar de site van Mannen van 1959.

De Kop wordt duur

Beeld4d_2 Beeld1c_2 De Kop van Kessel-Lo, het prestigeproject dat de link tussen Leuven en haar grootste deelgemeente definitief moet leggen, is weer wat duurder geworden. Uit een nieuwe raming, die gisteren werd goedgekeurd door de gemeenteraad, blijkt dat de werken aan de straten rond het stadsontwikkelingsproject liefst 3,5 miljoen euro duurder is geworden ten opzichte van de vorige raming. De herziening kost de stad  2,8 miljoen euro meer. Volgens schepen Dirk Robbeets heeft dat de maken met de niet bepaald geringe complexiteit van de werken en met de snelheid waarmee de werken moeten afgehandeld worden. Bovendien moet  de omgeving van de toekomstige kop te gebruiken blijven door fietsers, voetgangers en automobilisten. Maar in ruil voor die aanzienlijke meerkost krijgt Kessel-Lo meteen wel een fraai staaltje van architectuur. Vooral de brug aan de Martelarenlaan, een ontwerp van het befaamde Brusselse kantoor Ney, is een streling voor een oog. Getuige daarvan deze schitterende schetsen (met dank aan ir. Arnout van Vaerenbergh).

Wat denkt u ervan? Wordt de Kop van Kessel-Lo te duur voor de Leuvense (en Kesselse) belastingsbetalers? Of heeft u graag wat geld over voor een nieuwe architecturale blikvanger in de stad?

Aangename kennismaking, ik ben Danny.

Danny Dag allemaal,

Ik ben nieuw op deze blog, sta mij toe mij kort voor te stellen. Ik  zal jullie op de hoogte houden van het Verbond der Jaartallen Leuven, het Leuvense Carnaval en de Meyboomplanting Leuven.

Mijn naam is Daniël Ven, maar iedereen kent me als Danny (°1959 in Leuven). Ik woon in de Rondestraat in Kessel-Lo. Ik heb gestudeerd in de Rijksmiddelbare Scholen van Kessel-Lo en Leuven (K.A. en R.I.T.O). Ik ben ook in het bezit van een bekwaamheidsdiploma, en ik studeerde avondschool Boekhouden en computerlessen. 

In 1978 vervulde ik mijn legerdienst bij de luchtmacht in Koksijde en Beauvechain als Vliegtuigbrandweerman. Daarna begon ik als Postman-Uitreiker in Kampenhout-St.Joris Weert-Leuven-Vilvoorde en Kessel-Lo. Sinds  1 mei 2007 ben ik op Medisch Pensioen geplaatst door ernstige problemen met mijn linkerduim waardoor ik mijn werk niet meer kon uitoefenen.

Ik was dj bij VRL Leuven & Radio Plaske Lubbeek en draaide geregeld plaatjes op activiteiten. Vroeger speelde ik basket bij Tempo Leuven in de vierde klasse en later bestuurde ik mee en provinciale ploeg.

Op mijn 40ste verjaardag heb ik mij aangesloten bij de Vriendenkring "Mannen van 1959". Deze vriendenkring is deel van het Verbond der Jaartallen Leuven, een vorm van sociaal verenigingsleven die uniek is in de wereld. Een viertal jaar geleden ben ik toegetreden tot de Stadscarnaval Leuven - Orde van de Pietermannen waar ik mij op zaterdag 19 januari 2008 kandidaat stel als de 40ste Prins van Loven 2008 - DANNY 1. Ik ben de enige kandidaat dus zal ik de regerende Prins van de Stad Leuven worden.

In mijn vrije tijd hou ik mij dus vooral bezig met de computer. Zo beheer ik dus diverse websites van diverse verenigingen uit mijn onmiddellijke omgegeving.

Tot binnenkort,
Dan volgt er meer nieuws,
Danny

Leuven anders in beeld

20071115_2 Het skatepark bij de Sportoase op de Philipssite heeft stilaan een vast plekje in het Leuvens uitzicht verovert. Jongeren trekken er in hun vrije tijd naartoe om zich met skateboard of skeelers uit te leven op de ramps, trappen of in de skateput. Drieduizendfotograaf Wim Dewaele maakte er met zijn fisheyelens deze wat ongewone maar toch aansprekende foto. Meer skatefoto's op Wims Flickrsite en natuurlijk ook op Drieduizend.

           Visoog van Wim Dewaele

Orde in het fietsrek

0004817ac Het Leuvense gemeenteraadslid Hedwige Nuyens juicht het initiatief van het stadsbestuur om meer fietsenstallingen te plaatsen op de winkelas in het centrum volmondig toe. Maar alles kan beter. Ze stelt voor om verwaarloosde en achtergelaten fietsen te laten verwijderen. Ook staat de stad vol met fietsen van 'langparkeerders' die hun rijwiel maar sporadisch gebruiken. Daarom zouden er stallingen voor kort- en langparkeren moeten komen. In die laatste kunnen bijvoorbeeld studenten met vakantie of in de blokperiode hun fiets kwijt. Op de andere plaatsen in de stad zou een fiets maar 48 uur in een stalling mogen staan.

Een goed idee? Ergert u zich ook blauw aan de fietsen zonder zadel en een geplooid wiel die het aantal beschikbare stallingen verminderen? Laat het ons weten.

Samen in de file. Gezellig of genoeg geweest?

File Het is niet de eerste keer dat iemand het voorstelt, en het zal geheid ook niet de laatste keer zijn, maar Voka - Kamer van Koophandel Leuven pleit voor een ernstige en kritische verkeerstechnische studie voor de situatie op de E314/A2. Vooral het traject tussen Aarschot en Bertem is een knelpunt. Volgens Voka is dat omdat de snelweg door de Leuvenaars vaak wordt gebruikt als ringweg. Eén van de mogelijkheden om het probleem op te lossen is een extra baanvak toe te voegen aan de E314, aan weerszijden. Dus niet langer 2 x 2, maar 2 x 3. Eventueel zou dat gepaard gaan met smallere rijvakken en een snelheidsbeperking, maar dat moet een studie uitwijzen. Of die studie er snel komt is nog maar de vraag, want volgens minister Hilde Crevits is het verbreden van een snelweg meer dan gewoon een pennentrek. Het provinciebestuur, Julien Dekeyser op kop, lijkt dan weer wel overtuigd.

Maar bent u overtuigd? Heeft u het gehad met de dagelijkse files op de E314 en verderop op de E40? Wat zijn volgens u alternatieven, als die er al zijn? Is een extra rijstrook de oplossing of kunnen we beter met zijn allen de trein op? Laat het ons weten.

Sportoase, komt het nog goed?

B1_g881kel251blvc1209 Uit een audit blijkt dat Sportoase, de tempel voor gezonde mensen op de Philipssite, het allesbehalve goed doet. Simpel gesteld; er komt te weinig geld binnen en er gaat teveel geld buiten. Resultaat, een verlies dat op het einde van dit jaar wellicht een miljoen euro (1.000.000) bedraagt. Erg jammer, want sinds Sportoase in januari van 2005 openging, was er nog niet veel goed nieuws te melden. Toch leek het er dit jaar op dat het beter zou gaan. Het aantal bezoekers nam hand over hand toe en er kwamen steeds minder klachten over dure toegangsprijzen. Er werd zelfs een forse investering aangekondigd. De directie van Sportoase, zonder de centrummanager, want die verliet inmiddels het bedrijf, kondigt straks in de gemeenteraadscommissie Sport en Financiën aan wat er te doen staat. Het is alvast zeker dat het horecaluik wordt uitbesteed en dat het bedrijf het met een iets bescheidenere aanpak qua personeel en kosten zal doen. (de foto is van onze fotograaf Johan Van Cutsem die het graag in hogere sferen zoekt)

Maar wat denkt u ervan? Komt het nog goed met Sportoase? Of heeft het complex het al van bij de opening verkorven? Gaat u er graag zwemmen of fitnessen of kiest u liever voor een alternatief?

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!