Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Samen in de file. Gezellig of genoeg geweest?

File Het is niet de eerste keer dat iemand het voorstelt, en het zal geheid ook niet de laatste keer zijn, maar Voka - Kamer van Koophandel Leuven pleit voor een ernstige en kritische verkeerstechnische studie voor de situatie op de E314/A2. Vooral het traject tussen Aarschot en Bertem is een knelpunt. Volgens Voka is dat omdat de snelweg door de Leuvenaars vaak wordt gebruikt als ringweg. Eén van de mogelijkheden om het probleem op te lossen is een extra baanvak toe te voegen aan de E314, aan weerszijden. Dus niet langer 2 x 2, maar 2 x 3. Eventueel zou dat gepaard gaan met smallere rijvakken en een snelheidsbeperking, maar dat moet een studie uitwijzen. Of die studie er snel komt is nog maar de vraag, want volgens minister Hilde Crevits is het verbreden van een snelweg meer dan gewoon een pennentrek. Het provinciebestuur, Julien Dekeyser op kop, lijkt dan weer wel overtuigd.

Maar bent u overtuigd? Heeft u het gehad met de dagelijkse files op de E314 en verderop op de E40? Wat zijn volgens u alternatieven, als die er al zijn? Is een extra rijstrook de oplossing of kunnen we beter met zijn allen de trein op? Laat het ons weten.

Reacties

Hello
Ik gebruik alle dagen de 314 om naar Brussel te gaan, ik vertrek om 6.30 uur iedere dag om zeker op tijd te zijn op het werk waar ik begin om 8 uur. En ja er zou iets moeten gedaan worden. maar dat de stad leuven eerst eens alle werken in de stad en buiten oplost dan zullen er misschien wat minder mensen de 314 als ringweg gebruiken. een derde vak is daarom niet noordzakelijk want hoe meer vakken hoe meer auto's zie maar op de e40 in bertem

 VANDEKINDEREN SUZANNE op 23 november 2007 om 11:02

De ganse regio Leuven -Brussel zit vol. Files op de autostrades, de provinciewegen (Diestsesteenweg, Tiensesteenweg, ...) die oververzadigd zijn tijdens de spits, dorpen krijgen massaal veel sluipverkeer te verwerken, ... . Een eventuele uitbreiding van de E314 met een extra rijstrook helpt niets, integendeel, je verschuift de file alleen maar naar een andere plek. Hoe meer wegen men creëert hoe meer de mensen er gebruik van zullen maken.

Er moet zoals het GEN voor Brussel ook een mobiliteitsplan komen voor heel de regio rond Leuven (een LEN: Leuvens Expres Netwerk?) dat natuurlijk perfect aansluit op het GEN. Zelf ben ik bij de gelukkigen die van het openbaar vervoer kan gebruik maken en ook een voordeel: ik heb glijdende uren en kan beginnen wanneer ik wil. Geen verplichting om stipt om 8u op het werk te zijn, dat een werkgever dit tegenwoordig nog eist eigenlijk ... . Bij ons beginnen de mensen (uit eigen keuze) ofwel voor 8u, of ze komen pas na 10-11u aan en vermijden zo de drukte. Er zijn zelfs collega's die elke dag 2u30 onderweg zijn om tot in Brussel te geraken!

Het openbaar vervoer is niet voor iedereen een oplossing, maar voor vele mensen wel, alleen is de bij velen de wil er niet om naar het openbaar vervoer over te stappen, vaak door vooroordelen. Ik ken genoeg mensen die perfect van het openbaar vervoer zouden kunnen gebruik maken maar het niet doen. Ja mijn bus en trein hebben al eens vertraging, ja ik moet vaak rechtstaan, maar dat weegt niet op tegen de kosten en tijd die ik uitspaar: Treinabonnement Leuven – Brussel volledig betaalt door de firma. Het busabonnement heb ik zelf betaald (200 euro). Het volledig traject Lubbeek – Leuven – Brussel leg ik van aan de voordeur tot in het kantoor op 1 uur af, soms zelfs op 50 minuten, en dit in volle spits. En ja, ik heb een firmawagen en toch maak ik gebruik van het OV, net zoals vele collega's.

Begin de mensen die van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken te overtuigen om dat te doen, hoeveel wagens zou je dan al niet van de weg kunnen halen? Hoe minder wagens hoe vlotter ook de bussen zullen rijden, hoe meer mensen ook terug hun kinderen met de fiets naar school zullen laten gaan, ... . In plaats van de bejaarden gratis te laten rijden, geef de werkende mensen een volledig gratis bus- en treinabonnement, zorg dat de wegen die er nu zijn in perfecte staat er bij liggen (omwonenden hebben dan minder hinder, rijden is aangenamer, ...), ... .

Zolang de mensen hun mentaliteit niet wijzigen heeft het allemaal geen zin want het zijn de mensen zelf die de files creëren door allemaal op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek te willen zijn, liefst allemaal zo snel mogelijk. Ik zeg dus: neen, geen derde rijvak, het helpt niets en je lokt alleen maar meer wagens.

Peter op 23 november 2007 om 12:35

Met de trein naar Brussel voor 8 u ? Op 6 maanden tijd 3x kunnen zitten, de rest in de opstapruimte opeengeplakt als sardines... Heerlijk openbaar vervoer, je kan je nergens vasthouden, iedereen schuurt tegen je aan, Gezellig!!!

 Josiane op 26 november 2007 om 14:33

Als de Leuvenaars de schuld zijn van het fileleed.
Hoe komt het dan dat er rond 6u dagelijks file is aan oprit Tielt-Winge,6u15 tss Aarschot en Holsbeek en rond 6u30 aan de oprit E40.
Dat is wel een heel grote ring rond Leuven,niet?

dirk op 4 december 2007 om 18:22

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!