Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Gsm-masten, moet er nog zand zijn?

Gsmmastmm_2 Uit een telling van de gsm-masten op het grondgebied van Leuven blijkt dat de universiteitsstad er liefst 518 exemplaren heeft. Dat is één gsm-mast voor iedere 177 Leuvenaars. In pakweg Diest en Tienen ligt dat aantal beduidend lager. De masten zijn terug te vinden op de website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Daar kan u zijn waar de masten in uw buurt liggen. Locaties waar maar één mast te vinden is, zijn eerder de uitzondering dan de regel. Op verschillende plaatsen zijn er zelfs monstersite. Zo tellen de torens op de Philipssite dertig antennes, het flatgebouw op het einde van de Kapucijnenvoer zelfs 33, de Hungaria-toren 18. Het stadsbestuur stuurt de gsm-operatoren al vaak wandelen, maar zegt weinig te kunnen doen aan de eventuele sociaal gevoelige sites, zoals bij scholen. Het bundelen van zoveel mogelijk antennes op één site is zelfs een bewuste keuze, om de visuele hinder tot een minimum te herleiden. Het einde van de mastenmania lijkt niet in zicht, want nog tientallen masten wachten op een bouwvergunning.

Bent u bang van al die gsm-masten in de stad? Vindt u dat het nu wel welletjes is geweest met al die masten? Of wil u eerst harde bewijzen zijn dat de electro-magnetische straling echt slecht is voor de gezondheid voor u uitspraken doet? Laat het ons weten.

Reacties

Wanneer gaan die mega-bedrijven eens nadenken over onze gezondheid? En vooral, wanneer gaan ze zich bezinnen over de gezondheid van onze kinderen? Heden ten dage trachten we alle soorten van kanker te bedwingen, als dit euvel een oplossing zal kennen zullen we spoedig te maken krijgen met andere aandoeningen! Ik denk daarbij aan 'stralings-ziekten'. Onze heren ministers, ... al onze 'politieke rampen op een rijtje' laten maar gebeuren ... omdat overal een graantje mee te pikken valt (stadskas vullen oa). Kortom STOP aan de uitbreiding van de gsm-antennes!! Desnoods halen we ze zelf naar beneden!

 Nico Verstraeten op 14 december 2007 om 20:48

Volgens mij kan dit echt niet meer. Het zal best zijn dat de effecten pas na jarenlange studies vast gesteld kunnen worden. Maar dan is het al veel te laat. Het gezond verstand zegt ons dat het bijna niet anders kan dan dat er invloed is op onze hersenen en het functioneren van ons lichaam. Er zijn alternatieven dus de redenen zijn zuiver financieel !!!! Het kan toch niet zijn dat we ons zelf en vooral ook onze kinderen dit kunnen aandoen ?

 Marjan Butter op 15 december 2007 om 12:40

Mobiele telefoons zijn tegenwoordig onmisbaar geworden in het leven. Het heeft een zo danig belangrijke plaats gekregen waardoor de gezondheid onterecht in een klein hoekje wordt gedreven!

STOP DE PLAATSING VAN DE GSM MASTEN!!!

Is de evolutie dan zoveel belangrijker dan de algemene volksgezondheid???

 Noémie op 15 december 2007 om 13:23

Het is inderdaad welletjes met die gsm-masten! Het ergst van al is nog dat we in de krant moeten lezen dat die masten zo goed als geplaatst zijn. En dan nog onder kerktorens, vlak bij scholen of ziekenhuizen... Waar gaat dat naartoe? Geeft de stad/overheid wel een zier om de gezondheid van zijn inwoners? Waar is de inspraak van de omwonenden, de directe betrokkenen? Het kan niet anders dat een bundeling van gsm-masten ook een boel straling afgeeft. Zoals met zovele dingen wordt ook dit potje toegedekt: "Niks is bewezen". De gsm-operatoren moeten winst maken, de stad wast zijn handen in onschuld en houdt zich enkel bezig met het afleveren van de stedebouwkundige vergunning... Het wordt tijd dat er duidelijke regels komen omtrent de plaatsing van zulke masten: de interim - en volgende regering en dito Minister van Volkgsgezondheid mogen daar dringend werk van maken!
Trouwens,hebben we al die masten wel nodig? Er is écht wel leven zonder gsm...

 BJ op 15 december 2007 om 19:52

Zeer toevallig wordt er dezer dagen gewerkt op het dak. Een lek ? Of de werken ter voorbereiding van de plaatsing van de antennes ? In dat geval zijn de bewoners van de omgeving op GEEN ENKELE manier ingelicht (laat staan bevraagd) geworden. Met dank aan de alerte buren die in extremis nog een oproep aan het gezond verstand trachten te doen. Het aantal masten wordt inderdaad hilarisch. De GSM-ontvangst is hier in de buurt nochtans al perfect ...

 Appt. bewoner op 16 december 2007 om 09:53

Net als iemand in een voorgaande reactie vermoed ik dat ze inderdaad op ons dak voorbereidingen aan het treffen zijn voor het plaatsen van een antenne juist omdat er zo goed als geen uitleg bijstond. Er hing op in de liften dat er werken gingen gebeuren op het dak en dat ze de bewoners zo weinig mogelijk last gingen proberen te bezorgen van de werken. Maar als daar een antenne komt, gaan we dus op lange termijn wél veel last hebben. Ik heb al hoofdpijn van op mijn gsm opgebeld te worden (ik moet er één hebben om bereikbaar te zijn voor het werk), dus die stralen kunnen gewoon niet goed zijn!! Hoe kunnen we dat allemaal tegenhouden? Naar de mensen wordt toch niet geluisterd, enkel naar de rinkelende kassa...

 bewoner van hetzelfde app gebouw op 16 december 2007 om 16:34

Als al die gsm-masten zo onschuldig zijn, waarom ze dan niet gewoon allemaal op het hoogste punt van Leuven plaatsen, nl. UZ Gasthuisberg! Eens kijken wat ze daar van zouden vinden.

een ex-kankerpatiënt die niet wil hervallen op 16 december 2007 om 19:09

Stop de plaatsing van GSM-masten.
Laat tal van GSM-masten verdwijnen, breek ze af, denk aan de volksgezondheid.

MS op 16 december 2007 om 19:32

Er dient dringend paal en perk te worden gesteld aan de wildgroei van gsm-masten. De operatoren dienen verplicht te worden mekaars masten te gebruiken.

 griet dupre op 16 december 2007 om 20:52

Ik ben niet gelukkig met het feit dat er thuis naast nieuwe GSM-masten gaan komen. De overheid zou maatregelen moeten nemen om het aantal masten tot het noodzakelijke minimum te beperken.
Hebben wij zoveel verschillende operatoren nodig ?
Ik heb zelfs geen GSM nodig.

 Lieve Govaerts op 17 december 2007 om 09:01

Ik sta achter de actie, ik vind het erg dapper dat er nog mensen het "hopeloze" gevecht willen aangaan.

elke.matthijs op 17 december 2007 om 09:04

Gezondheid voor de mensen is belangrijker dan wilde communicatie. Stop gsm-masten in het Leuvense.

 Nachtergaele Maurits op 17 december 2007 om 12:46

wordt het niet eens tijd dat wij ons gaan verenigen? Hier en daar lopen er lokale initiatieven, veel mensen maken zich zorgen, maar de overheid (niet toevallig aandeelhouder in telecombedrijven als Proximus die veel mensen tewerkstellen) verdeelt en heerst. Zolang dat lukt, staan we nergens. Tijd voor actie me dunkt!

 appartementsbewoner op 17 december 2007 om 15:13

Op ROB was vorige week een reportage omtrent een alternatief voor GSM masten.
In welke mate is dit een haalbaar initiatief?

 Foulon R. op 17 december 2007 om 21:16

Beste Heer Foulon,

Dat hoop ik binnenkort met een professor die gespecialiseerd is in overdracht van informatie van de KU Leuven te bespreken. Via de website www.nieuwsblad.be/Leuven kan u daar spoedig meer over lezen. Maar de theorie van professor Victor Moshchalkov kan u hier lezen (http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=HF1LCQPS).

Stef Telen op 17 december 2007 om 21:33

Dat er een wildgroei is aan gsm-masten zal ik niet ontkennen. En er zou inderdaad paal en perk moeten gesteld worden aan het blijven plaatsen. Maar als men over de mogelijke gevaren voor de gezondheid van de kinderen heeft, zou men beter stoppen met jonge kinderen (in dit geval gaat het toch over kleuters en lagere schoolkinderen) een gsm te geven. Want deze aan je oor plaatsen geeft meer straling, en wel directe, dan een gsm-mast.

bert vanhellemont op 18 december 2007 om 12:31

Akkoord dat bellen met een GSM veel meer straling geeft dan een mast in je buurt. Maar voor dat bellen heb je zelf de keuze: doen of niet doen. De masten worden je zonder keuze opgedrongen.
De heimelijkheid waarmee het gebeurt vind ik wat onrustwekkend. Operatoren pronken constant met nieuwe snufjes, hoe komt het dan dat ze ons nooit zelf het heuglijke nieuws melden dat er (om ons NOG beter te dienen uiteraard) weer een mastje bij komt in het grote mastenbos ? Dat dat altijd (meestal te laat om nog iets te doen) moet "uitlekken" ?

 Appt. bewoner op 23 december 2007 om 16:53

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!