Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Gsm-masten? Uw reacties

4218716951Naar aanleiding van het artikel 'Gsm-masten, moet er nog zand zijn' ontving onze redactie veel reacties. Leuven telt namelijk 518 gsm-masten, dat is 1 mast per 177 inwoners. Een update.

Uit de binnengekregen mailtjes en reacties blijkt dat de Leuvenaar vooral bezorgd is om de gezondheid van zichzelf en zijn familie.
"Twee jaar geleden plaatste operatoren tien antennes op de kerktoren van Ter Bank (25 meter van onze slaapkamer)," zegt A.S. uit Ter Bank. "Het effect op onze gezondheid is wel duidelijk. Ons zoontje van twee kan nog steeds niet duidelijk maken wat er met hem scheelt. Het is voor ons een raadsel." M.v.H zegt:"Mijn tweeling gaat naar de Vrije Basisschool in Ter Bank en ik ben bezorgd over hun lichamelijk welzijn als er gsm-masten op 200 meter van de speelplaats geplaatst worden. Wie vindt de gezondheid van hun kinderen nu niet het allerbelangrijkste?"

"Waar blijft de wetgeving?"

Andere lezers vragen zich af waar de wetgeving omtrent gsm-masten blijft. "G.B. uit Heverlee:"Waar blijft de wetgever om dit te regelen? Een niet werkend fietslicht wordt aangepakt, maar waar mogelijk de gezondheid van een ganse bevolking in het gedrang komt, schiet regelgeving tekort." B.L., moeder van drie jonge kinderen pleit voor het volgende:"Ik ben bezorgd om de negatieve stralingseffecten en pleit dat er snel werk wordt gemaakt van een beschermende wetgeving. Ik pleit dat er dringend halt wordt geroepen aan de grenzeloze uitbreiding van deze onzichtbare vervuiling."

"Té veel masten"

"We gebruiken allemaal mobieltjes," zegt B.C. uit Heverlee. "Ik vraag me enkel af waarom er steeds masten moeten worden bijgeplaatst. Nog niet zo lang geleden werden we aangemaand om de tv-antennes op onze daken te verwijderen en nu worden er andere masten op geplaatst. Kan de stad er niet voor zorgen dat er enkele realistische plaatsen worden uitgekozen om masten te plaatsen en het er hier dan bij houdt? De bestaande regelgevingen in verband met afvoeren van oppervlaktewater of parkeerruimte zijn erg streng, de stad kan er gerust een andere regel bij hebben." "Waarom hebben we zoveel verschillende operatoren nodig," vraagt L.G. zich af. "Ik heb zelfs geen gsm nodig." B.J. gaat hierop verder: "Er is écht wel een leven zonder gsm." G.D. stelt voor dat de gsm-leveranciers te verplichten elkaars masten te gebruiken.

"Ik protesteer niet"

J.P.K. heeft geen moeite met de masten: "Neen, ik protesteer niet, want iedereen in mijn gezin heeft een gsm en niemand wenst zich ervan te ontdoen. Heb je een gsm dan kan je moeilijk tegen gsm-antennes en -straling zijn. Volgens een rapport van Test Aankoop (n° 477, juni 2007) is de straling van de gsm zelf trouwens schadelijker dan die van de masten.Wil je dat je kinderen niet blootgesteld worden aan straling, geef ze dan geen gsm en haal ook je microgolf en andere stralingsapparaten uit je huis."

4219134410"Win-win-situatie"

C.D.G. suggereert het volgende:"Deze materie hoeft geen of-of-situatie te zijn, er is een en-en-situatie mogelijk. Bijvoorbeeld in Salzburg, waar een lage stralingsnorm perfect samen gaat met een goede gsm-infrastructuur. Jammer genoeg willen noch beleidsmakers, noch operatoren dit inzien. Op de huidige manier kunnen er enkel verliezers zijn, terwijl het perfect mogelijk is om een win-win-situatie te bereiken." M.B. zegt ook:"Er zijn alternatieven. Het kan toch niet zijn dat we onszelf en onze kinderen dit kunnen aandoen?"

"We halen de masten neer!"

De meeste lezers stellen het cru, bijvoorbeeld N.V.:"Wanneer gaan die megabedrijven eens nadenken over onze gezondheid? STOP de uitbreiding van de gsm-antennes! Desnoods halen we ze zelf naar beneden!". "Laat tal van gsm-masten verdwijnen, breek ze af en denk aan de volksgezondheid," stelt ook M.S.. Volgens A. is het tijd voor actie en M.N., N. en M.S. willen ook geen masten meer. Enkele appartementsbewoners zouden ook graag op de hoogte worden gehouden van een mogelijke gsm-mast plaatsing op hun dak.

Er zijn veel gsm-masten in Vlaanderen en de stralingseffecten zijn nog lang niet duidelijk. Wie weet wat de toekomst ons zal brengen?

Wat denkt u hiervan? U kan nog steeds reageren onderaan of op leuven@nieuwsblad.be
Bedankt voor al uw reacties!

Foto's: Corbis

Reacties

Christa en Philip hebben gelijk:
waarom al die masten ?
Hopelijk komt daar een einde aan.

Anita Ceulemans op 18 december 2007 om 14:52

Beste buren,

Het is terecht dat jullie aktie ondernemen m.b.t. het onrustwekkend aantal zendmasten in onze buurt.
Het aantal mensen die in deze buurt dagelijks vertoeven is enorm, niet alleen bewoners maar ook honderden kinderen in de verschillende scholen.
Jullie hebben in ieder geval onze steun.

Michel Dumont op 19 december 2007 om 09:58

de gsm-masten moeten door alle operatoren gebruikt worden. Op één gebouw kan één zendmast volstaan voor al de gsm-maatschappijen.

 Swoj Puttemans op 20 december 2007 om 19:47

Ik volg de bezorgdheid van onze buurtbewoners.
Terbank is een druk bevolkte omgeving, waar nog volop wordt bijgebouwd. Het concentreren van zendmasten in een woongemeenschap stemt tot nadenken. Tijd ook dat er eens een grondige studie gebeurt naar de impact van de concentratie aan zendmasten op de onmiddellijke omgeving.

 janssens Christine op 20 december 2007 om 21:59

1000% akkoord met alle activisten tegen het plaatsen van gsm masten ik vind ook dat zij beter allemaal verdwijnen en kunnen wij terug ergens zijn zonder het onophoudelijk gerinkel van al die toestellen en ook het storend gekwetter elke meter die loopt.Dames heren contestanten mag ik U er op wijzen dat ook U met een gsm rondloopt en gebruik maakt van die hinderlijke antenne's.
Niettegenstaande mijn beste wensen voor een prettig eindejaar

 graf roger op 22 december 2007 om 08:16

Moet het plaatsen van die antenne in de Celestijnenlaan zo snel mogelijk gebeuren dat er tot een stuk in de nacht werd doorgewerkt? Waarom kiest men een appartementsgebouw dat vanop straat nauwelijks te bespeuren valt? Is men bang voor tegenreacties.Hier is in gans de omgeving een uitstekende onvangst.Waarom moeten er dan nog masten bijkomen? Als buurtbewoner maken wij ons echt zorgen aangaande onze gezondheid,maar ja ,wat is het voornaamste:geld,winst,concurentie of gezondheid.

Crabbé op 22 december 2007 om 18:09

Het lijkt inderdaad om één of andere reden zeer dringend te zijn. Er wordt gewerkt van 's morgens tot 's avonds, ook op zaterdag en ook vandaag op zondag. En vrieskou houdt die mensen ook niet tegen ... Benieuwd of ze ook Kerstavond en Kerstdag op dat dak gaan vieren.
Het gebouw ligt niet alleen wat verder van de straat, er werden ook witte schermen geplaatst om het allemaal wat minder zichtbaar te maken.

 Appt. bewoner op 23 december 2007 om 16:34

Beste buurtbewoner,Vanop mijn terras heb ik rechtstreeks zicht op die witte schermen.Staan op 50m afstand van ons appartement.Een jaar geleden was ik nog inwoner van Hoog-Linden,daar werd zelf voor het stomste vijvertje of onschuldig tuinhuisje een goedkeuring gevraagd aan de buurtbewoners in een staal van ongeveer 1Km. Moet ik terug verhuizen naar een misschien gezondere omgeving?

Bewoner nr51 op 23 december 2007 om 23:36

J.P.K. heeft geen moeite met GSM-masten. Voor zijn Kerst kunnen we hem misschien eentje van de onze bezorgen voor in zijn tuintje of appartement. Gezondheid J.P.K.

een vrijgevig mens op 24 december 2007 om 12:46

Iets wat weinige mensen niet weten en toch wel al zullen ondervonden hebben is hooggevoeligheid .
Hooggevoeligen (vooral kinderen ) ervaren die trillingen intenser dan anderen, maar dat betekent ook dat ze sneller van slag raken bij negatieve trillingen. Het is belangrijk dat ze zo zuiver mogelijk leven op allerlei vlakken .
De maatschappij zou deze mensen kunnen helpen door meer rekening te houden met de negatieve trillingen van zendmasten enz....
De zuiverheid die deze mensen nodig hebben om goed in balans te kunnen leven , is ook nodig voor ons allemaal .

PS: Velen onder ons zijn er zich zelfs niet van bewust dat ze hooggevoelig zijn ( ze voelen zich niet lekker ,ze zij moe , hebben te weinig energie... zonder te kunnen aantonen hoe dat komt ....artsen zeggen dan dat het " tussen de oren" zit )


Cfr. www.hooggevoeligheid.nl

 Els Wyndaele op 24 december 2007 om 14:28

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!