Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Davy, Maarten en Michel winnen eindejaarsloop

Image011_2 Corrida weer groot succes
De winnaars zijn bekend: Davy Segers won de ronde van vier kilometer, Maarten Van Steen haalde 'goud' op de acht kilometer en Michel Basemans legde in amper 37 minuten de 12 km af. Bij de vrouwen liepen Veerle Van Linden (4 km), Griet Vandensande (8 km) en Murielle Dewinter (12 km) het snelst. De uitslagen vind je hier.

3.800 liefhebbers
Ondanks het wisselvallige weer kwamen er maar liefst 3.800 mensen opdagen voor de eindejaarscorrida. Deze stadsloop gaat al voor de elfde keer op rij door in het centrum van Leuven. Om half elf verzamelde de athleten voor de ronde van vier kilometer aan de start, een half uur later volgde de sportievelingen voor de acht en twaalf kilometer.

Omloop
Het startschot weerklonk aan het Martelarenplein. Na de lange Bondgenotenlaan liepen de lopers langs het Fochplein en over de Grote Markt. Vervolgens de Naamsestraat omhoog en via de Parkstraat en de Vesaliusstraat langs het Stadspark. De laatste etappe liep langs het Ladeuzeplein, Leopold I-straat, Justius Lipsius en via de Maria-Theresiastraat naar de finish aan het station.
Volgend jaar vind de 12e editie plaats op 28 december 2008.

Klik hier voor meer foto's

Wat met M?

Ga_3_basisbeeldPas over een jaar en negen maanden opent M, het vernieuwde stedelijk museum van Leuven, zijn deuren voor het grote publiek. Maar nu al is er een discussie over de inhoud van het museale gebouw, zelfs zonder dat de opstelling definitief vast staat. Zo vindt het gemeenteraadslid Luk Bellens het niet kunnen dat de universiteit en de brouwerijen, toch dé belangrijkste pijlers van de Leuvense geschiedenis, geen duidelijk aangegeven plaats krijgen in M. Schepen van Cultuur Denise Vandevoort zegt dat daarvoor andere plaatsen zijn en betwijfeld of een statische opstelling van anekdotes wel is wat M moet worden? Het beeld is overigens van de hand van het kantoor van architect Stéphane Beel.

Wat denkt u ervan? Verwacht u in een stadsmuseum dé uithangborden bij uitstek van Leuven? Of laat u zich liever verrassen met een flitsende opstelling?

... al dat wenselijk is ...

20071126 Zoals u in de foto van de vrienden van drieduizend kan lezen, wenst de redactie van Het Nieuwsblad in Leuven en wij allemaal van Leuven Blogt iedere bezoeker van deze blog en als we toch bezig zijn iedere Leuvenaar een vrolijk kerstfeest en een meer dan voorspoedig 2008. Maar als we toch bezig zijn, durven we ook naar uw Nieuwjaarswensen te informeren.

Wat wenst u Leuven toe in 2008? Welke pijnlijke momenten in de stad hoopt u nooit meer te mogen meemaken? Waar kan het nog beter?

Gsm-antennes; de reacties blijven komen

Celestijnenlaan Blijkbaar hebben we met onze artikels en bijdragen op deze blog een erg gevoelige snaar geraakt bij de Leuvenaars. De reacties naar aanleiding van de berichten over gsm-antennes op de Celestijnenlaan blijven immers toestromen. Zo maakte Mijnheer Léonard uit de Celestijnenlaan een foto van de inderhaast opgezette panelen op de rand van het dak van het gebouw op nummer 63/65. De eigenaars van de dakappartementen worden volgens hem beroofd van een deel van de waarde van hun eigendom. De werken op het dak zijn nog steeds bezig. En wat meer is, de eigenaars van de dakappartementen werden niet op de hoogte gebracht van de werken, noch ervoor vergoed. De teksten die de werken beschreven stelden de gevolgen voor als minimaal. Maar volgens de nieuwste plannen zouden de antennes geplaatst worden op enkele centimeters van de verschillende dakterrassen. Mijnheer Léonard heeft meteen ook een brief gestuurd naar burgemeester Louis Tobback.
Nieuws is er ook van Christa Verhaegen en Philip De Wilde, die twee weken geleden de kat de bel aanbonden. Op 31 december wordt hun zaak gepleit voor de rechtbank van Eerste Aanleg in Leuven. Aanvankelijk was het de bedoeling om de zaak eerder te starten, maar Mobistar heeft om uitstel gevraagd. Wel heeft de zaak een en ander in gang gezet. Zo gaat een student een eindverhandeling maken over electromagnetische straling en begint ook de lokale politiek interesse te hebben voor het thema.
Kent u nog van deze voorvallen? Klinkt deze gang van zaken bekend in de oren? Laat het ons dan weten.

Carnavalkermis naar Martelarenplein?
Het Stadsbestuur stelt aan de Foorkramers voor om de Carnavalkermis (16 Februari 2008) te verhuizen van het Ladeuzeplein naar het Martelarenplein aan het Station van Leuven. Indien ze akkoord gaan zouden ze twee zondagen mogen blijven staan i.p.v. slechts 4 dagen.

Wat is Uw mening over de verhuis van de Carnavalkermis naar het Martelarenplein ?
Gsm-masten? Uw reacties

4218716951Naar aanleiding van het artikel 'Gsm-masten, moet er nog zand zijn' ontving onze redactie veel reacties. Leuven telt namelijk 518 gsm-masten, dat is 1 mast per 177 inwoners. Een update.

Uit de binnengekregen mailtjes en reacties blijkt dat de Leuvenaar vooral bezorgd is om de gezondheid van zichzelf en zijn familie.
"Twee jaar geleden plaatste operatoren tien antennes op de kerktoren van Ter Bank (25 meter van onze slaapkamer)," zegt A.S. uit Ter Bank. "Het effect op onze gezondheid is wel duidelijk. Ons zoontje van twee kan nog steeds niet duidelijk maken wat er met hem scheelt. Het is voor ons een raadsel." M.v.H zegt:"Mijn tweeling gaat naar de Vrije Basisschool in Ter Bank en ik ben bezorgd over hun lichamelijk welzijn als er gsm-masten op 200 meter van de speelplaats geplaatst worden. Wie vindt de gezondheid van hun kinderen nu niet het allerbelangrijkste?"

"Waar blijft de wetgeving?"

Andere lezers vragen zich af waar de wetgeving omtrent gsm-masten blijft. "G.B. uit Heverlee:"Waar blijft de wetgever om dit te regelen? Een niet werkend fietslicht wordt aangepakt, maar waar mogelijk de gezondheid van een ganse bevolking in het gedrang komt, schiet regelgeving tekort." B.L., moeder van drie jonge kinderen pleit voor het volgende:"Ik ben bezorgd om de negatieve stralingseffecten en pleit dat er snel werk wordt gemaakt van een beschermende wetgeving. Ik pleit dat er dringend halt wordt geroepen aan de grenzeloze uitbreiding van deze onzichtbare vervuiling."

Lees verder

Stad pakt wildplassers aan

Urilift Het Leuvense stadsbestuur bindt de strijd aan met wildplassers. Vooral op donderdagavonden en in het weekend worden talloze gevels in de binnenstad geteisterd door mensen die snel even moeten en niet kunnen wachten tot ze thuis of opnieuw op café zijn. Daarom onderhandelt het stadsbestuur met een firma om verzinkbare toiletten te plaatsen op strategische plaatsen (zoals te zien op de foto). Burgemeester Tobback zegt dat ook wordt onderzocht of een alarmsysteem nodig is voor mensen die nog op toilet zitten wanneer ze terug omlaag zakken.

Bent u al eens het slachtoffer geweest van gevelpissers? Vindt u het goed dat de stad hieraan iets doet?

Reageer: Vindt u de Diestsestraat de beste winkelstraat van Vlaams-Brabant?

Nbleuvendiestsestraat_2 Volgens een rapport in Het Nieuwsblad is de Diestsestraat in Leuven de beste winkelstraat van Vlaams-Brabant.

Je vindt er zowel de grote ketens als meer orignele zaken en unieke producten. De autovrije winkelstraat biedt dus heel wat afwisseling.

Ben je het ermee eens en vind je de Diestsestraat de beste winkelstraat van Vlaams-Brabant? Ga je hier vaak winkelen? Vind je een andere winkelstraat aangenamer of gezelliger?

Gsm-masten, moet er nog zand zijn?

Gsmmastmm_2 Uit een telling van de gsm-masten op het grondgebied van Leuven blijkt dat de universiteitsstad er liefst 518 exemplaren heeft. Dat is één gsm-mast voor iedere 177 Leuvenaars. In pakweg Diest en Tienen ligt dat aantal beduidend lager. De masten zijn terug te vinden op de website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie. Daar kan u zijn waar de masten in uw buurt liggen. Locaties waar maar één mast te vinden is, zijn eerder de uitzondering dan de regel. Op verschillende plaatsen zijn er zelfs monstersite. Zo tellen de torens op de Philipssite dertig antennes, het flatgebouw op het einde van de Kapucijnenvoer zelfs 33, de Hungaria-toren 18. Het stadsbestuur stuurt de gsm-operatoren al vaak wandelen, maar zegt weinig te kunnen doen aan de eventuele sociaal gevoelige sites, zoals bij scholen. Het bundelen van zoveel mogelijk antennes op één site is zelfs een bewuste keuze, om de visuele hinder tot een minimum te herleiden. Het einde van de mastenmania lijkt niet in zicht, want nog tientallen masten wachten op een bouwvergunning.

Bent u bang van al die gsm-masten in de stad? Vindt u dat het nu wel welletjes is geweest met al die masten? Of wil u eerst harde bewijzen zijn dat de electro-magnetische straling echt slecht is voor de gezondheid voor u uitspraken doet? Laat het ons weten.

Zonnebaden op de kerstmarkt

"Wij houden niet van Kerstmis"

Img_3341Als je gisteren de kerstmarkt bezocht zijn Roel en Vera je vast opgevallen. Naast een grote, groene den zaten twee studenten die in tegenstelling tot de warm ingeduffelde bezoekers gekleed waren in shorts, sandalen en een zonnebril.

Geen weddenschap

“We zitten hier gewoon voor de lol”, zegt Roel (21), als ik vraag waarom ze hier in de kou op de grond zitten. “Gewoon voor ons eigen plezier,” vult zijn kotgenoot Vera (21) aan. Kou hebben ze in ieder geval niet want zelfs zonnecrème, een koelbox en een parasol zijn van de partij. Vera: “Het is geen weddenschap, we krijgen hier geen bakken bier voor. Maar we houden gewoon niet van Kerstmis.” “Maar wel van de winter en van sandalen,” reageert Roel.

Samen sandalen dragen

Drie jaar geleden hielden Vera en Roel een sandalenweek. “We gingen elkaar niet vaak zien tijdens de week dus besloten we iets apart, maar toch samen te doen," legt Vera uit. “Heel de week lang droegen we sandalen. Nu hebben we dit verlengd naar zonnebaden op de kerstmarkt!”

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!