Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Big Brother waakt in station Leuven

450pxstation_leuvenOp dit eigenste moment wordt in het station van Leuven alles in het werk gesteld om over een maand camerabewaking mogelijk te maken. Het is meteen de derde locatie in Leuven die door het alziende oog van Big Brother in de gaten wordt gehouden, na de Oude Markt en de Mechelsestraat. En dat is wellicht geen overbodige luxe, want uit cijfers van minister van Overheidsbedrijven Vervotte blijkt dat Leuven de bedenkelijke eer heeft in de top-3 van de minst veilige stations van België te prijken. En dat is volgens de vakbonden slechts een topje van de ijsberg, want in werkelijkheid ligt het aantal gevallen van agressie, vooral tegen de treinbegeleiders, veel hoger.

Voelt u zich wel eens onveilig in het station van Leuven? Is dat vooral 's nachts? En denkt u dat bewakingscamera's een oplossing zijn?

Reacties

Ik vind zelfs dat er een camera aan de bushaltes mag komen aan het station en in de winkelwandel"Diestse"straat.Overvallen en vandalisme is daar schering en inslag.In heel de stad worden uitstalramen lukraak ingesmeten en aan de bushalte komt het al eens tot vechtpartijen of aanvallen van jeugdbendes uit andere steden op jongeren.Ook pickpockets die het mp3 spelers gemunt hebben lopen er rijendik.Je zou schrik hebben er s'avonds een bus te nemen.Gewoon doen Louis!!

 Ron op 25 januari 2008 om 12:51

ik werk in het station van leuven, ja ook 's nachts.
van oud op nieuw kan iedereen vaststellen dat de jeugd de laatste jaren opmerkelijk agressiever geworden is.
maar over het algemeen is het toch behoorlijk kalm aan het station behalve in de weekends.
Sinds bepaalde jongeren, vooral uit Brussel, Leuven als uitgaanscentrum ontdekt hebben is het vrijdag en zaterdagnacht dikwijls bingo. ook op de laatste en de eerste treinen. ach ja, er is geen volk om 's nachts een Securail team in Leuven te posten... de nachtelijke politiepatrouilles bevestigen dat trouwens! Er zijn dagen dat ze niet kunnen volgen.
Dat maw de langste toog van Leuven daar onder lijdt is een logisch gevolg. De gezelligheid 's nachts is niet meer wat het geweest is... spijtig

patrick.keustermans op 25 januari 2008 om 13:03

Ik neem elke nacht om 00:27u de laatste trein richting Welkenraet en in het weekend is dit inderdaad een grote ellende.
Het volkje dat dan van de tein afstapt ziet er alles behalve nuchter uit.
Men zou dat gespuis in Brussel de trein al moeten weigeren.
Als je dan ziet watvoor een vuilnisbelt ze van de wagons gemaakt hebben?
Sinds een paar maanden rijd ik op vrijdag en zaterdag in eerste klasse. Liever iets meer betalen dan tssn de zwijnen te zitten.
Ik vind het ook wel straf dat de bevolking goed weet te omschrijven waar de knelpunten zijn en waar het krapuul rondhangt, maar dat niemand durft of kan optreden blijkbaar? Werkt de spoorwegpolitie 's avonds en in het weekend?
Extra cam's, ok..., maar een paar avonden politie in burger laten rondwandelen zou ook al goed zijn.
Paar boefjes en vandaaltjes inrekenen en ze zullen het wel rondvertellen dat niet zo "tof" meer is in Leuven.
Ps: het treinpersoneel zou ook wel een beetje meer verantwoordelijkheid mogen nemen, ipv te protesteren.

 Dirk op 27 januari 2008 om 12:27

LEUVEN VEILIG ?

Zolang we deze vandalen en straatschuimers, boefJES en vandaalTJES noemen zal er niet veel veranderen.Ook de "trotse" Leuvense persclub schaaft steeds de scherpste kantjes af in hun berichtgeving over het nu bijna dagelijks vandalisme.
De bevolking en de "wakkere" Leuvense burgers weten waar in Leuven de knelpunten zijn en waar het "krapuul" (dixit Dirk) rondhangt EN verblijft.Het gerecht en de politiediensten weten dit vast ook!
Zolang ze echter een zekere "morele" steun genieten van al is het maar van "een enkeling bij de Leuvense politiekers" blijft Leuven voor hen een veilige thuishaven , van waaruit ze heel Vlaanderen kunnen terroriseren .

Jan matrak op 28 januari 2008 om 14:29

Inderdaad de spoorwegpolitie werkt in Leuven 's nachts niet. Dit omdat men in Brussel vind dat het station van Leuven niet groot genoeg is om een 24 uren permanentie te verantwoorden. "Veiligere" stations als Antwerpen en enkele Brusselse kunnen daar wel van genieten. De spoorwegpolitie moet dan nog hun capaciteit verdelen met Limburg. Zodat er in het weekend en in de late en vroege uren slechts twee man personeel in de stationsbuurt blijven en twee andere de spoorlijnen tussen Leuven en de Nederlandse en Duitse grens moeten beveiligen. Als er dan nog een zelfmoord gebeurd in het gebied Oost-Brabant-Limburg dan zijn al deze personeelsleden bezig met het verwerken van de pv's voor deze gebeurtenis en kan je spreken van geen controle meer.
Dan moet het Leuvense stations het stellen met de Rambo's van securail, die zich graag stoer voordoen omdat ze een pepper-spray mogen bedienen...
Anderzijds heb ikzelf deze onveilige situaties, waarvan sprake, nooit aan de lijve ondervonden. Ook al kom ik zeer regelmatig in deze buurt, zowel overdag als 's avonds.

bert vanhellemont op 28 januari 2008 om 15:19

Voorkomen is beter dan genezen. Zelfs al zou het meevallen met de criminaliteit aan het station, dan nog lijkt het een goed idee alvast te beginnen met het installeren van camera's. Leuven is een fijne stad, jawel, maar vervuiling, afbraak, graffiti, pickpocketing, geluidsoverlast enz. mogen best met een "zero tolerance" politiek beperkt worden.

 theo op 30 januari 2008 om 10:05

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!