Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Dag der gedichten

donderdagmorgen, half zeven
afnemende maan
doodstil wacht ik
zacht gerommel
onder mijn voeten
ik zet me schrap
en luister
ijsvogelblauw kruipt
een zachte bries langs m'n huid
bomen schudden
hun twijgen als hongerige handjes
onaaibaar rumoeren
geuren van muziek en munt
de nacht in rafels
de tuin kraakt als kristal
en houdt haar adem in:
en plotseling
een nietsontziende warreling
van nevel, vlam en aarde
daar zijn ze:
de gedichten!

Hilde Buttiens


Vandaag is het Gedichtendag!

Surf naar de site voor poëzieactiviteiten of kruip net als Hilde Buttiens uit Heverlee in je pen en post hieronder jouw mooiste gedicht! Of laat ons weten welke gedicht of schrijver je niet onberoerd laat. En vooral, geniet er van!

Leuven anders in beeld

20080129_2 Leuven Station is meer dan eens een bron van inspiratie voor fotografen. Sommige stations zijn een stad op zich. Mensen die dag in dag uit naar hun werk sporen of met de trein een dagje uit plannen.  Metalen constructies, volle of lege zitbanken, glazen tegels en lichtjes. Het openbaar vervoer kan mooi zijn! Dat zag ook Bert Beckers, fotograaf van Drieduizend.

Meer moois ontdek je op Drieduizend of op Flickr.

Symmetrie van Bert Beckers

Geen sociale woningen, wel serviceflats

01Er is iets vreemds aan de hand op het Hendrik Conscienceplein. Jaren geleden besliste de Raad van State, na stevig protest van de buurtbewoners, dat op de plaats waar vroeger volkstuintjes waren, geen vergunning voor de bouw van 27 sociale woningen toe te staan. Meer zelfs, de volkstuintjes, al is daar nu niet meer van te zien dan een relatief alledaags grasveld, en de bijhorende bouwvallige school werden zelfs geklasseerd als stadsgezicht. Schepen van Huisvesting Jaak Brepoels heeft zich daar altijd tegen verzet en betreurt tot op de dag van vandaag die beslissing. Maar nu overweegt minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen om de site te deklasseren. Seniorenflats mogen er namelijk wel komen. Dat is op zijn minst gezegd een vreemde beslissing. Leuven heeft een uitgesproken jonge bevolking. Mensen tussen de 20 en de 35 jaar oud zijn er in de meerderheid. En het zijn precies die mensen die het meeste baat hebben bij betaalbare woningen.

Wat vindt u? Heeft Leuven meer nood aan betaalbare woningen voor jonge mensen of moet er meer plaats zijn voor voorzieningen voor senioren?

Big Brother waakt in station Leuven

450pxstation_leuvenOp dit eigenste moment wordt in het station van Leuven alles in het werk gesteld om over een maand camerabewaking mogelijk te maken. Het is meteen de derde locatie in Leuven die door het alziende oog van Big Brother in de gaten wordt gehouden, na de Oude Markt en de Mechelsestraat. En dat is wellicht geen overbodige luxe, want uit cijfers van minister van Overheidsbedrijven Vervotte blijkt dat Leuven de bedenkelijke eer heeft in de top-3 van de minst veilige stations van België te prijken. En dat is volgens de vakbonden slechts een topje van de ijsberg, want in werkelijkheid ligt het aantal gevallen van agressie, vooral tegen de treinbegeleiders, veel hoger.

Voelt u zich wel eens onveilig in het station van Leuven? Is dat vooral 's nachts? En denkt u dat bewakingscamera's een oplossing zijn?

Gezocht: Mannen in het zwart

Dyn007_original_283_487_pjpeg_3393_De Brabantse scheidsrechterscommissie, lanceert een nieuwe oproep om scheidsrechters te rekruteren. Want in vergelijking met de rest van Vlaanderen zijn er in de regio Diest-Aarschot-Tienen-Leuven steeds minder kandidaten die zich geroepen voelen om het fluitje op te nemen.
Georges Pollet, voorzitter van de Brabantse scheidsrechters doet dan ook een oproep: "We zoeken jonge mensen, maar ook ouderen, zoals ex-voetballers bijvoorbeeld, zijn welkom. Enige voorwaarden zijn dat je minstens 15 jaar bent en medisch geschikt."
Mocht je interesse hebben, neem dan zeker eens een kijkje op de website van de voetbalbond en misschien zien we jou dan binnenkort als man in het zwart op de Brabantse voetbalvelden. De eerstvolgende cursus vindt plaats te Aarschot op zaterdag 2 en 9 februari.

Prins van Loven gekroond in Lubbeek

Img_1493Daniël Ven, onze collega-blogger, is afgelopen weekend gekroond tot de veertigste Prins van Loven en gaat voortaan als prins Danny I door het leven. We houden eraan onze collega van harte proficiat te wensen met die eer. Hoewel Daniël terecht zo fier is als een pauw, heeft hij ook oog voor de bedreigingen voor het prinsdom Leuven als carnavalsstad. Zo was Daniël dit jaar de enige kandidaat voor de titel. 'Naarmate de verkiezingen nadert haken de kandidaten een voor een af', zegt Daniël zuchtend. 'Sinds carnaval als cultureel erfgoed is erkend gaat het zeker niet beter met de beleving van de traditie.' Ook deelt het carnaval in de malaise die de rest van het Leuvense verenigingsleven treft. Zo moest de prinsenverkiezingen van de belangrijkse carnavalsburger van Leuven noodgedwongen plaatsvinden in Lubbeek. 'We vinden in Leuven gewoon geen geschikte en vooral betaalbare zaal. Om zaal De Rijschool klaar te stomen voor ons prinsenbal op 16 februari hebben we twee volle dagen hard labeur nodig', zegt Daniël. Eerder al kloegen de jeugdverenigingen, vooral in Kessel-Lo, dat ze geen zaal meer vinden om hun activiteiten en fuiven te organiseren.

Vindt u dat het Leuvense stadsbestuur genoeg doet om de traditionele socio-culturele verenigingen te ondersteunen? En wordt het niet eens tijd voor een of meerdere polyvalente zalen in de stad en deelgemeenten?

Ook mannen kunnen strijken (of proberen dat toch)

Strijkatelier_spit_025Het is een gigantisch cliché; mannen, die kunnen werkelijk niets van strijken. Nonsens, natuurlijk, mannen willen doorgaans gewoon niet strijken. De redenen zouden ons naar een ellenlange discussie leiden die we liever aan gender-specialisten overlaten, maar het wordt ook bewezen in de praktijk. Het Landelijk Dienstcoöperatief, dat onlangs nog het strijkatelier van vzw SPIT in de Burgemeester Lintsstraat in Leuven overnam heeft geen enkele mannelijke strijkende medewerker. Maar dat weerhield uw reporter er niet van om toch eens de handen uit de mouwen te steken en een argeloze zakdoek te lijf te gaan (Het bewijs ziet u op de foto). Het resultaat zal voor oningewijden wellicht nog niet eens zo slecht zijn geweest, maar een vast contract bij het Landelijk Dienstencoöperatief zit er nog niet meteen in. Schoenmakers blijven dan ook best gewoon bij hun leest.

Wie doet er bij u thuis de strijk? Wordt daar keer op keer over gebakkeleid? Kunnen mannen er werkelijk niets van? Ligt dat aan een gebrek aan techniek of heeft het vooral met desinteresse te maken? En zou u geld over hebben om deze strijkende reporter uw strijkmand te laten aanpakken?

Staat de pater op zijn plaats?

Pater_damiaan De vastgoedonderneming Ertzberg, die zich momenteel in Leuven stevig gaat gaan - denk aan de Dry Coningen, de Molens van Orshoven en de mouterij in de Brouwersstraat - neemt nu ook een aantal panden aan het Pater Damiaanplein onder handen. Een goede zaak natuurlijk, stadsvernieuwing kan Leuven alleen maar naar een nog hoger niveau lichten. Maar er ontbreekt iets. Hoewel de naam van het plein naar de beroemde inwoner van Tremelo verwijst en er natuurlijk ook zoiets is als een Damiaankerk, blinkt de goede pater zelf uit in afwezigheid. Zijn standbeeld staat immers goed een kilometer verderop, aan de Brusselsestraat ter hoogte van de Sint-Jacobskerk. Daar krijgt hij - dixit Luc Ponsaerts - meer het bezoek van duiven van toeristen. Ook Ertzberg heeft al eens gedroomd van de verplaatsing van Damiaan naar het Damiaanplein en ook het stadsbestuur lijkt die idee wel genegen. Alleen nu nog niet, zegt schepen Dirk Vansina.

Staat Damiaan goed waar hij nu staat, of mag hij wel gepromoveerd worden naar het plein dat zijn naam draagt?

Waarheen met de mannen van OHL?

Den_dreef6 We weten dat we stevig vooruitlopen op de zaken. Per slot van rekening heeft minister van Sport Bert Anciaux alleen maar laten weten dat als Oud-Heverlee Leuven een nieuw stadion zou bouwen, hij bereid is Vlaams geld in de bouw te pompen. Maar toch is in politiek Leuven al een discussie op gang gekomen waar de club over goed vijf jaar best zijn thuiswedstrijden kan spelen. Carl Devlies en Louis Tobback vinden - vanuit het oogpunt van ruimtelijke ordening - dat de omgeving van de Brabanthal in Haasrode de meest geschikte locatie is. Ze houden daarmee rekening met de verkeersstromen die een voetbalwedstrijd met zich mee kan brengen en hopen ook dat de NMBS of Infrabel op termijn een station neerplanten in Haasrode. Patricia Ceysens vindt dan weer dat de omgeving van Leuven-Noord en de Kanaalzone meer geschikt is. De Kanaalkom wordt immers een aantrekkelijke buurt op termijn en het stadion kan meteen fungeren als een landmark, een blikvanger voor wie van de E314 Leuven voorbij- of binnenrijdt.

Waarheen met de mannen van OHL? Naar Haasrode of eerder de Kanaalzone? Of is het stadion Den Dreef eigenlijk nog de beste locatie, mits enkele flinke aanpassingen, natuurlijk.

Win: Leuven Blogt trakteert, tickets voor SeaLife en Aqualibi

189_113 Sealifezeep Het is weliswaar een beetje laat voor kerstcadeaus, maar we doen het toch. Leuven Blogt, uw favoriete nieuwssite trakteert jullie op gratis tickets voor Aqualibi in Waver of SeaLife in Blankenberge. Een keuze tussen zeepaardjes of zelf een waterrat worden is dat. Wat moet ik daarvoor doen, horen we jullie tot hier roepen. Wel, niet veel. Een eenvoudige klik op de onderstaande link is ruim voldoende.

Dus, klik hier hier om deel te nemen aan de wedstrijd.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!