Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Staat de pater op zijn plaats?

Pater_damiaan De vastgoedonderneming Ertzberg, die zich momenteel in Leuven stevig gaat gaan - denk aan de Dry Coningen, de Molens van Orshoven en de mouterij in de Brouwersstraat - neemt nu ook een aantal panden aan het Pater Damiaanplein onder handen. Een goede zaak natuurlijk, stadsvernieuwing kan Leuven alleen maar naar een nog hoger niveau lichten. Maar er ontbreekt iets. Hoewel de naam van het plein naar de beroemde inwoner van Tremelo verwijst en er natuurlijk ook zoiets is als een Damiaankerk, blinkt de goede pater zelf uit in afwezigheid. Zijn standbeeld staat immers goed een kilometer verderop, aan de Brusselsestraat ter hoogte van de Sint-Jacobskerk. Daar krijgt hij - dixit Luc Ponsaerts - meer het bezoek van duiven van toeristen. Ook Ertzberg heeft al eens gedroomd van de verplaatsing van Damiaan naar het Damiaanplein en ook het stadsbestuur lijkt die idee wel genegen. Alleen nu nog niet, zegt schepen Dirk Vansina.

Staat Damiaan goed waar hij nu staat, of mag hij wel gepromoveerd worden naar het plein dat zijn naam draagt?

Reacties

De (waarschijnlijke) heiligverklaring van Pater Damiaan kan op toerisch gebied een nieuwe troef betekenen voor de stad Leuven.

De plaats van zijn (nieuw te maken-naar de foto in de cripte )) standbeeld hoort in het centrum van de stad thuis. Aangezien de huidige Burgemeester het niet zo heeft voor Maarschalk Foch kan best dit plein in de toekomst het Jozef Deveusterplein worden. Dit ter ere van de
sociale mens die Damiaan was. Hij gaf aan en om de sukkelaars zonder er zelf beter van te worden.
Een "echte" socialist dus !

Jan op 22 januari 2008 om 14:06

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!