Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Pakenstraat, een kattenhel?

Img_3327_2 Volgens mij is de Pakenstraat niet meer veilig. Ik woon er al heel mijn leven, maar de laatste tijd wordt het er steeds drukker en gevaarlijker. Op elk uur van de dag vormen er zich files op het kruispunt met de Geldenaaksebaan. Auto's rijden af en aan en het sluipverkeer neemt toe, denk ik. Nu een deel van de Hertogstraat nog steeds afgesloten is. Maar niet alleen overdag rijden sommige autobestuurders als gekken, ook 's nachts sjezen wagens de berg af. Dat wordt jammergenoeg meer dan eens bewezen door aangereden dieren.

Amper twee weken geleden nadat onze ene kat Leentje door een auto werd opgeschept (en op dezelfde avond ook een buurkat), klopte onze buurvrouw gisterenmorgen bij ons aan. Het zusje van Leentje vond ze midden op straat, pal tegenover ons huis. Waarschijnlijk aangereden door een of andere snelheidsmaniak die in het donker over de straat scheurde. Ik hoorde de deurbel en wist meteen hoe laat het was. Moeilijk te bevatten wat er in mij omging. Even hoopte ik nog dat het iets anders was, maar mijn moeders kreten bewezen het tegendeel. Onnodig te zeggen dat het hartverscheurend is om ons lieve Maantje in een vreemde verwrongen houding op onze oprit te zien liggen.

Lees verder

Leuven scoort 90 procent op verenigingenrapport

Button_verenigingenrapport_11
Het Nieuwsblad brengt het verenigingsleven van Vlaanderen in kaart. Onze reporters trokken door het land en noteerden hoe het met het verenigingsleven in Vlaanderen is gesteld. Krijgen de clubs genoeg steun? Is er een behoorlijke sporthal? Leven de volkssporten nog?

Hoe Leuven scoort, kan je nalezen op www.nieuwsblad.be/verenigingsleven

Leuven blogt koppelt daar graag een leuke reeks aan: Vereniging/vrijwilliger in de kijker. Wil je met jouw club op deze blog verschijnen? Stuur ons dan een mailtje met foto op Leuven@nieuwsblad.be, dan contacteren wij jou binnenkort voor een reportage! Ook als je vrijwilliger bent, of je kent een vrijwilliger die wel eens in de bloemetjes mag worden gezet, laat het dan zeker weten!

Ondertussen horen we graag hoe jij denkt over het verenigingsleven in Leuven. Vind jij dat de gemeente genoeg doet voor zijn verenigingen? Laat het gerust weten door op de knop Reacties te klikken.

Shoppen op donderdag avond, het kan in Leuven

185
Vanaf donderdag 13 maart, dat is over minder dan drie weken, kan je in goed honderd Leuvense handelaars voor het eerst tot acht uur 's avonds terecht voor je aankopen. Er is een breed aanbod van winkels, onder meer de grote elektronicazaa Fnac en volgens de organisatoren en het stadsbestuur wordt nog onderhandeld met enkele grote ketens om het initiatief nog meer cachet te geven. Om de winkelavonden, een unicum in ons land gebaseerd op de donderdagavondopeningen in het Nederlandse Maastricht, extra in de verf te zetten is er een grote promotiecampagne op gang gezet. Uit een poll die we toen het initiatief bekendgeraakte op onze site plaatsten, blijkt dat nu al meer dan de helft van de deelnemers aan de bevraging wel eens durft af te zakken naar het centrum van de stad op donderdagavond.

Bent u geneigd om donderdagavond te gaan winkelen? Is dat omdat het 's avonds gezelliger of vooral veel praktischer is? Wat denkt u van het initiatief in het algemeen? Vergroot dit de uitstraling van Leuven als handelskern?

Mannen van 1969 zoeken elkaar terug op

Vdjstad_leuvenm59

Het Verbond der Jaartallen , de zeer unieke vorm van verenigingsleven van de Jaartallen zet zich voort. Op Vrijdag 14 maart 2008 wordt de 131ste Vriendenkring Mannen van 1969 gesticht. Deze stichtingsvergadering gaat door in de Raadskelders van het Stadhuis Leuven (ingang naast de Pui van het stadhuis trappen naar beneden)

Lees verder

Is een hoofddoekendebat nodig?

Hoofddoek300
Op de gemeenteraad van maandag 25 februari legt het Vlaams Belang een bijkomend voorstel voor. De partij wil een een passage in te lassen in de deontologische code van de stadsambtenaren die het dragen van ostentatief religieuze symbolen, zoals een hoofddoek, verbiedt bij het uitoefenen van hun taak. Een hoofddoekenverbod dus, zoals dat eerder al in Gent en Antwerpen werd ingevoerd. De Leuvense politiek schreeuwt moord en brand. De SP.A van burgemeester Tobback wilde liever geen debat over het onderwerp en heeft al aangekondigd het maandag kort te houden. Open VLD is niet a priori tegen maar wil de inhoud van de tekst nog even nalezen. Spirit, Groen! en CD&V zijn tegen, net zoals N-VA. De meeste partijen vinden trouwens dat het sop de kolen niet waard is omdat er op dit moment geen enkel personeelslid met een hoofddoek werkt in Leuven en dat Vlaams Belang enkel wil provoceren.

UPDATE, de gemeenteraad heeft het voorstel van Vlaams Belang gisteren van tafel geveegd. Enkel Vlaams Belang zelf stemde voor, CD&V/N-VA, SP.A-Spirit en Groen! stemden tegen, Open VLD onthield zich.

Wat vindt u? Heeft Leuven een hoofddoekenverbod nodig voor ambtenaren? Denkt u dat ook niet-personeelsleden van de stad zich daardoor geviseerd zouden voelen?

Opgelet, doe je kot op slot

Studentenkamer_08_small
Volgens de politie van Leuven woedt er momenteel een heuse plaag van inbraken op studentenkamers. Tijdens de eerste maanden van dit jaar zijn er opvallend meer inbraken gepleegd en in een groot deel daarvan waren studenten het slachtoffer. De inbrekers komen vooral overdag - wanneer de studenten naar de les zijn - of in het weekend en hebben het in eerste instantie gemunt op elektronica. Gsm's, i-Pods en laptops blijken hun favoriete doelwit. De politie doet wat ze kan, maar wil vooral de nadruk leggen op preventie. Daarom krijgen alle Leuvense studenten binnenkort een e-mail met tips over hoe ze inbrekers te slim af kunnen zijn. Ook verschijnen die tips in het studentenweekblad Veto. Voor de kotbazen zijn er dan weer informatiesessies over de beveiliging van ramen en deuren. En volgend jaar komt er een speciale registratiekaart voor studenten waarop je de gegevens van je waardevolle spullen kan achterlaten.

Let jij erop dat je deur altijd op slot is, ook in het weekend? Ken je mensen die al het slachtoffer zijn geworden van de zogenaamde laptopbende? En vooral, voel je je nog wel veilig op je kot?

Burgemeester Louis TOBBACK aanwezig op Academische Zitting Orde van de Pietermannen

Img_0011Burgemeester Louis TOBBACK was zaterdag 16 februari 2008 attent aanwezig op de Academische Zitting van de Orde van de Pietermannen in de Raadszaal van Leuven t.g.v. de 40ste Internationale Carnavalstoet.

Lees verder

Carnavalsstoet in Leuven

Image032 Zaterdag trokken massaal veel Leuvenaars naar het centrum van de stad om de feestelijk uitgedoste Carnavalsprinsen te zien voorbij trekken. De ene wagen was al mooier versierd dan de andere en bovendien werd er duchtig met confetti en snoepgoed gestrooid. Jong en oud stond langs de kant en bewonderde de stoet. Het prachtige lenteweer en de vrolijke carnavals-
muziek à la 'Mexicooooooo' zorgden voor een onvergetelijke dag!

Wil je alles nog eens meemaken? Klik hier voor de Carnavalfotospecial.

Zaal zkt naam

1164796359_theaterzaal
De mensen van het Interfacultair Theatergezelschap zijn gelukkige mensen. Over goed twee weken hebben ze een eigen, volledig uitgeruste theaterzaal. Een hele vooruitgang wanneer je weet dat de Leuvense theaterkringen het jarenlang moesten stellen met koude, slecht verlichte en schamel uitgeruste zaaltjes. Maar er is één probleem; de zaal heeft nog geen naam. De link naar de namen waarop u kan kiezen, vindt u hier, maar we nodigen u meteen ook uit om met een alternatieve naam op de proppen te komen.

De werken aan de kop, hier alle gegevens

Kopvankessello_overzicht_2
Via deze link kom je terecht bij de presentatie die eerder deze week werd gegeven bij de start van de werken aan de Kop van Kessel-Lo. En als u zich dan toch over de Kesselse bouwwerf van de eeuw aan het informeren bent, neem dan ook een kijkje in ons dossier over de Kop.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!