Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Leuven onafhankelijk? Limburgers buiten?

VlaglimburgHeeft u gezien welke vrolijke taferelen zich in Gent afspelen dezer dagen? Nou ja, vrolijk, de Nieuw Gentse Alliantie (N-GA) heeft gisteren de Gentse onafhankelijkheid uitgeroepen. Jan Hoet is tot Keizer van Gent gekroond. Eén van de strijdpunten van de partij is om alle West-Vlamingen uit Gent te krijgen. De reden daarvoor is, volgens de partij, dat ze een bedreiging zijn voor de Gentse economie en weigeren zich aan te passen. We voegen er meteen aan toe dat het allemaal een grap is. Maar je stel je eens even voor dat een gelijkaardig initiatief in Leuven neerstrijkt. De analogie met Gent is immers snel getrokken. Het enige dat je moet doen is de West-Vlamingen van Gent vervangen door de Limburgers van Leuven. Officiële cijfers over het aantal permanente en semi-permanente Limburgers in de studentenstad zijn er niet, maar dat het er veel zijn hoor je overal. En de Limburgers maken wel degelijk deel uit van het maatschappelijke leven in de stad. Meer zelfs. Limburgers hebben hun eigen cafés, ze verenigen zich in aparte clubs en er zijn Limburgse studentenverenigingen. Maar wat helemaal bedreigend is dat Limburgers heel wat belangrijke postjes innnemen in het stedelijke weefsel. Steven Vandervelden, de grote baas van het kunstencentrum STUK is een Limbo. Net zoals de schepenen Jaak Brepoels en Denise Vandevoort. Aan Jos Geuvens, de directeur van de VDAB in Leuven, zijn taal te horen is ook hij van de streek en ook Urbain Vandeurzen, de grote baas van Voka en van LMS Internationaal is een zoon van het Bronsgroen Eikenhout. Ah ja, ondertekende ook, trouwens.

Heeft u schrik van al die Limburgers in Leuven? Zijn we bekende Limburgse Leuvenaars vergeten? En denkt u dat er ooit een N-LA (Nieuw Leuvense Alliantie) zal rechtstaan en Leuven zal verlossen van al die Limburgers?

Met z'n allen naar d'Hoogeschool

DhoogeschoolSinds afgelopen vrijdag heeft Leuven een nieuw restaurant. d'Hoogeschool ligt, hoe kan het ook anders, op het Hogeschoolplein en is één van de vijf deelnemers aan het VTM-programma Mijn Restaurant. Micheline De Keyzer uit Ternat en haar zoon Jelle Temmerman uit Groot-Bijgaarden hebben nog tot 27 mei om de jury en vooral de klanten van hun kunnen in de keuken en de zaal te overtuigen. Als ze de wedstrijd winnen, mogen ze hun restaurant houden. Naar onze bescheiden mening, we mochten vrijdag een hapje gaan eten, zijn de twee er alleszins klaar voor. Op de maaltijd was bijna niets af te dingen, alleen mag de zenuwachtigheid er nog wat uit. Bij deze dan ook een warme oproep om Jelle en Micheline een hart onder de riem te steken. En dat kan maar op één manier; er gaan eten. De foto is van Johan Van Cutsem, fotograaf voor Het Nieuwsblad.

Wat denkt u? Maken Micheline en Jelle kans om Mijn Restaurant te winnen? Heeft Leuven nood aan bijkomende sterrenrestaurants of is het aanbod groot genoeg op dit moment?

Het stadhuis in 3D

Eyetronics laat van zich horen op YouTube. Het bedrijf uit Heverlee, dat onlangs op de proppen kwam met een 3D-applicatie waardoor mensen niet meer naar de winkel hoeven om kleren te passen, toont hier enkele fraaie staaltjes van 3D-toepassingen. In dit geval is het standbeeld van Mercator het proefkonijn van dienst.


Dansen op de Vesten?

CityHet is niet onze gewoonte om te melden dat iets niet gebeurt of dat een organisatie niet plaatsvindt. Maar deze keer kunnen we ons niet inhouden. De City Parade, een optocht met praalwagens die baden in een jasje van stevige technomuziek, komt NIET naar Leuven. Dat hoeft op zich niet te verbazen. De organisatie heeft geen aanvraag ingediend en het stadsbestuur weet van niets. Het gerucht deed de afgelopen dagen de ronde op het net. Maar op zich is het ergens wel jammer dat de City Parade er niet komt. De organisatie zoekt al enkele jaren een Vlaamse stad om de optocht te laten plaatsvinden en de Vesten en de Bondgenotenlaan lenen zich prima voor een grote optocht, klinkt het op verschillende fora. Bovendien zou het een uitgelezen kans zijn om Leuven wat van zijn brave en zelfs enigzins oubollige imago af te helpen. En wat meer is, er komen ongeveer 150.000 bezoekers naar de optocht. Misschien volgend jaar?

Wat denkt u? Zou de komst van de City Parade een goede zaak zijn voor Leuven? Of is de draagkracht ervoor te klein? Of past techno gewoon niet bij de stad?

Is de baksteen in de Leuvense maag verteerd?

BouwHet heeft er alle schijn van van wel, want volgens cijfers van Ecodata blijkt dat het aantal bouwvergunningen fors is teruggelopen tijdens de eerste elf maanden van 2007 ten opzichte van 2006. Het aantal afgeleverde vergunningen voor woningen daalde van 363 naar 247 of met 32 procent. De markt van de appartementsgebouwen deelt in de klappen; 70 in 2006, 50 in 2007, een daling van 29 procent. Logisch, zou je zeggen, waar in Leuven kunnen er nog massaal gebouwen neergeplant worden. Maar ook het aantal renovaties daalde fors, van 308 naar 223, met 28 procent. Bovendien waarschuwt de Confederatie Bouw Vlaams-Brabant dat het er niet beter op wordt?

Wat denkt u? Is de bouwwoede in Leuven tot een halt gebracht? En is dat een goede zaak?

Gratis naar Ideaal Wonen met Leuven Blogt

Id_body_homeHeeft u ook een baksteen in de maag? Droomt u van een eigen huis, al dan niet met tuin en zwembad? Of denkt u eerder aan een grote of kleine verbouwing of de renovatie van uw gevel? Dan bent u van harte welkom op de bouwbeurs Ideaal Wonen in de Brabanthal in Haasrode. Die begint aanstaande zaterdag 29 maart en loopt tot en met 6 april. En dat telkens van 15 tot 20 uur. Wie gratis naar de beurs wil kan hier terecht. Wie graag naar de feestelijke avant-première vrijdagavond wil, stuurt best een mailtje naar dit adres: marina.beullens@hvleuven.be. Veel bouw-, verbouw- of renovatieplezier

Paasfeest in Leuven

Img_3871 Dit weekend vindt de 34e editie van de Paasfeesten plaats in de binnenstad. Groepen uit Sicilië, Griekenland, Portugal en Slowakije vertoonden vandaag hun volksdanskunsten op de Grote Markt.
Ook de Leuvense groepen Rozemarijntje en Reuzegom draaiden zwierig in het rond. Zet vanavond uw beste beentje voor tijdens het volksbal met ensemble Limbrant in de Rijschool of geniet maandag van een spetterend optreden. Het volledige programma vindt u hier.

Gaat Carl het maken?

Carl_devlies_2Seelsvanhoof2_2Carl Devlies, voorlopig nog even eerste schepen van Leuven, is sinds gisteren staatssecretaris in de federale regering. Hij wordt er bevoegd voor de coördinatie van de Fraudebestrijding. Dat klinkt wellicht minder sexy dan pakweg Justitie of Buitenlandse Zaken, maar iedereen zal het ermee eens zijn dat het een cruciale post is in het team van Yves Leterme. Devlies is 55, is advocaat, is getrouwd en heeft twee dochters, Laura en Elisabeth. Hij wordt vooral geroemd voor zijn doorzettingsvermogen en zijn dossierkennis. Communicatief komt hij iets minder goed uit de verf. Door het vertrek van Devlies krijgt huidig CD&V-fractievoorzitter Els Van Hoof haar kans. Een dubbele kans zelfs, want ze mag meteen ook naar de Senaat in plaats van staatssecretaris Etienne Schouppe. De redactie van uw krant in Leuven staat er in ieder geval op om de kersverse staatssecretaris en zijn familie en senator Van Hoof van harte proficiat en veel succes te wensen. Devlies is na Patricia Ceysens en de halve Leuvenaar Frank Vandenbroucke de derde telg uit de studentenstad met een mandaat in een hogere overheid in dit land.

Denkt u dat Devlies het zal maken in de federale regering? Is het goed dat Leuven vertegenwoordigers heeft in de hoogste instantie die dit land rijk is? Denkt u dat de Leuvense gemeenteraad hem zal missen?

Vriendenkring "Mannen van 1969" is gesticht met 43 Leden

Afbeelding_021 Het "Verbond der Jaartallen" en de "Vriendenkring 'Mannen van 1959' DE Peters" zijn namens het Leuvense Stadsbestuur zeer vereers met de talrijke opkomst van de in 1969 geboren mannen die zich hebben aangeboden in de Raadskelders van het Stadhuis te Leuven.

 

Lees verder

Rijdt de bus te snel?

Indy20autobus20leuven201In Leuven hebben drie chauffeurs van De Lijn een rijverbod van acht dagen gekregen omdat ze aan de Naamsepoort en de Naamsesteenweg geflitst werden toen ze een rood licht negeerden. Ze mogen acht dagen niet rijden en misschien zelfs nog meer want het Openbaar Ministerie gaat wellicht beroep aantekenen. Daardoor riskeren de chauffeurs hun bus zelfs een maand aan de kant te moeten laten staan. Ook De Lijn neemt maatregelen en start een interne tuchtprocedure. In Leuven leeft al langer de idee dat de chauffeurs van de openbare vervoersmaatschappij wel eens wat te snel durven rijden. Dat is vooral het geval op de Bondgenotenlaan, waar het lijkt alsof de bussen met een rotvaart voorbij zoeven. Een kwestie van perceptie, zeggen het stadsbestuur en De Lijn, want in realiteit is het bijna onmogelijk om meer dan 30 km/h te rijden.

Wat vindt u? Razen de bussen te snel door de binnenstad? Voelt u zich veilig als u zich met uw fiets op de Bondgenotenlaan waagt? Of komt u vooral graag op tijd met de bus en mogen de chauffeurs dan wel doorrijden?

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!