Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Helft korting op fietsboete

FietsenHet Leuvense parket laat zich van zijn beste kant zien. Wie voortaan in Leuven een straat inrijdt in de verkeerde rijrichting, moet, zoals in het verleden onder meer Patricia Ceysens overkwam, voortaan nog maar 75 euro betalen, in plaats van de wettelijk vastgelegde 150 euro. Het voordeeltarief geldt uitsluitend in Leuven. De reden daarvoor is logisch. Leuven telt als studentenstad een enorme populatie fietsers. Daardoor is de pakkans beduidend groter dan in een andere stad. De minnelijke schikking geldt evenwel voor alle fietsers in Leuven. Niet alleen voor de studenten.

Wat vindt u van deze maatregel? Gaat het om een sympathieke geste van het parket? Of denkt u dat deze maatregel roekeloos rijden zal stimuleren?

Reacties

Belachelijk, Men verlaagt de boete nadat een politieker is betrapt op een overtreding. En dan het excuus gebruiken dat Leuven een studenstad is. Welke politieker volgt zich geroepen om zich eens te laten pakken met de wagen? Misschien dat men de autoboetes dan ook halveert :-p

En eerlijk gezegd zoveel worden de fietsers ook al niet gecontroleerd. Of gaat men nu dubbel zoveel controle doen :-p

Stef Nighthawk op 29 april 2008 om 15:16

Stef,

In leuven worden de fietsen enorm veel gecontroleerd. Ik weet niet of je veel in Leuven komt, maar er rijden enorm veel mensen met de fiets.

Ik weet wel niet of het gaat helpen om de boetes te verlagen. Maar ben er wel mee akkoord dat je sneller tegen de lamp zou lopen in Leuven i.p.v een andere stad.

mvg
Bart

 Bart op 3 mei 2008 om 11:20

Is het niet logisch dat als je de wet niet naleeft dat je dan een boete moet betalen?? Als je met de fiets in de verkeerde richting gaat stap dan af en neem je fiets aan de hand

Sander op 7 mei 2008 om 11:56

Bart,

In welk deel van Leuven kom jij dan wel?
Ik zie namelijk dagelijks fietsers stopstrepen negeren op gevaarlijke kruispunten, veel fietsers die rood licht negeren, veel fietsers die spookrijden, ...
Raar dat jij dan beweert dar er in Leuven veel fietsers gecontroleerd worden.
Als de pakkans hoog zou zijn, zou ik bovenstaand lijstje niet dagelijks meer hoeven aanschouwen.

 Stef Nighthawk op 7 mei 2008 om 15:47

Fietsers enorm gecontroleerd in Leuven.....

Het warme weer heeft al slachtoffers gemaakt!
Alhoewel Stef Nighthawk misschien eeen klap van zijn trappers heeft gehad?
Voor de juiste cijfers Pro Justia : fietsers, voergangers en automobilisten zie lokale politie Leuven.

Eerlijk duurt het langst op 7 mei 2008 om 15:50


Is het niet logisch dat als je de wet niet naleeft je dan een boete moet betalen??
Ja!

Maar...
Er is wel een verschil tussen door het rode licht rijden of in een voetgangersstraat te fietsen.
Ik peddelde (wat wil zeggen: poep op zadel, voeten op de grond) door een wandelstraat die volkomen leeg was. Stond er een flik achter een hoekje te wachten en kreeg ik een dikke boete. Mijn inziens ben je niet aan het fietsen als je je 2 voeten op de grond hebt, maar bon.
Nog een keer fietste ik nietsvermoedend door een straat die ineens verandert was van regelgeving (1-richtingsverkeer). Sorry, als fietser kijk ik niet altijd opnieuw naar elk bord op mijn route die ik dagelijks doe. Stond de poltitie verscholen op het einde van de straat boetes uit te delen. Welja, sta daar maar eens een hele dag, dat is dik verdienen hoor. Ja, ik ben een simpele burger, en ja, ik vind dat ze dan beter de eerste dagen in het begin van de straat zouden gaan staan om ons erop te attenderen dat de verkeerssituatie verandert is! Geen tijd? Plaats dan een bord ipv geld op te strijken.
Leuven is boetegeil...Wat gaan ze deze keer met de opbrengst verrichten nu ze te veel moto's hebben en iedereen reeds op bijscholing is geweest...
En dan maar klagen over hun imago...

Kirsten op 8 mei 2008 om 16:40

Aan de fietsterroristen van Leuven en in het bijzonder aan "simpele" burger Kirsten.

Een fietser is een weggebruiker en dient de straatcode te kennen en toe te passen. Dit is duidelijk niet het geval bij Kirsten.
In tegenstelling tot wat Kirsten beweerd staan de politieagenten in Leuven niet achter de hoek te wachten. Om de fietsers toch af en toe eraan te herinneren dat ze ook verplichtingen hebben worden af en toe acties ondernomen. Deze worden steeds in de pers voldoende aangekondigd. Hoed af voor de Leuvense politie. Ondanks het "fietsterrorisme" in de stad blijven ze bewonderenswaardig braaf tegenover deze weggebruikers, die van mening zijn dat de straatcode voor iedereen is,behalve voor fietsers ...Hierna ten behoeve van Kirsten een deel van de straatcode. Het zal dan misschien duidelijk zijn , dat in een voetgangerszone fietsen even erg is als door het rode licht rijden.

"Worden geclassificeerd als zware overtredingen" van de eerste graad :
Boete : 275 tot 1.375 euro, intrekking rijbewijs facultatief
150 euro bij onmiddellijke betaling
Art. 29 §1 derde lid van de Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16-03-1968 en gewijzigd bij de wetten van 9 juni 1975, 7 februari 2003 en KB 26-4-2004:

Commentaar:

1. De gedragingen inzake het besturen van een voertuig die hinder of onrechtstreeks gevaar opleveren voor de zwakste weggebruikers of de gedragingen inzake het gebruik van een voertuig die als gevolg hebben dat zij de verdeling van de openbare ruimte schaden, inzonderheid door een ongepaste plaatsinname.
In deze categorie vindt men gedragingen zoals parkeren op oversteekplaatsen (zebrapaden, fietspaden,…), op zones die zijn gereserveerd voor bepaalde personen (plaatsen gereserveerd voor personen met een beperkte mobiliteit,…) of het rijden met voertuigen in zones waar deze voertuigen niet zijn toegelaten.
2. Het feit dat gebruikers van voertuigen hun voertuig niet beheersen, anderen onrechtstreeks in gevaar brengen of elkaar wederzijds hinderen.
3. De toegelaten maximumsnelheid met 10km/u hebben overschreden, behalve in zones waar de snelheid tot 30 km/u beperkt is, in woongebieden en in schoolomgevingen.

Jef Matrak op 25 mei 2008 om 20:46


Jef Matrak, uw naam is ook niet gestolen.

je hebt duidelijk mijn post niet goed gelezen.
Ik denk dat iedereen akkoord is dat je met een fiets niemand kan doodrijden en dat het ongehoord is een straat van rijrichting te veranderen zonder waarschuwingsborden te plaatsen.
Lees: ik zat op mijn zadel, maar met beide voeten op de grond. Dit lijkt me niet op fietsen.
Geheel akkoord dat fietsers zich ook moeten gedragen (spreekt voor zich) en dat ze daar soms wel eens hun gat aan vegen, ik rij ook wel eens met de auto door de stad, you know.
Wb voorlichting via de pers, wow, klinkt sjiek. Helaas heb ik geen zin om gans de passe-partout te doorbladeren voor ik een stapje in mijn stadje zet.
Kijk uit, volgens de wet geen verplichting.

Dagdag

op 29 mei 2008 om 14:57

Eerst de autobestuurders aanpaken, nu ook de fietsers. Binnenkort de voetgangers? Ik zie de "verboden voor voetgangers"-borden al komen.

Dit heeft op den duur nog bitter weinig met veiligheid te maken en meer met geldklopperij ...
Wie dat ontkent is niet geloofwaardig. Tijd voor verkiezingen.

"Politie, uw vriend" ?

  op 17 juni 2008 om 20:16

Hoi,

Vandaag per vergissing met de wagen in een voetgangerszone gereden in leuven.Er stond een vrachtwagen te lossen,waardoor ik het niet onmiddellijk door had dat ik er niet mocht rijden.De politie kwam toevallig net voorbij...
Vroegen mijn boorddokumenten.Alles was in orde.
Ik kreeg geen PV,maar zal die nu nog volgen?
Inge

 Inge op 26 juni 2008 om 22:52

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!