Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Helft korting op fietsboete

FietsenHet Leuvense parket laat zich van zijn beste kant zien. Wie voortaan in Leuven een straat inrijdt in de verkeerde rijrichting, moet, zoals in het verleden onder meer Patricia Ceysens overkwam, voortaan nog maar 75 euro betalen, in plaats van de wettelijk vastgelegde 150 euro. Het voordeeltarief geldt uitsluitend in Leuven. De reden daarvoor is logisch. Leuven telt als studentenstad een enorme populatie fietsers. Daardoor is de pakkans beduidend groter dan in een andere stad. De minnelijke schikking geldt evenwel voor alle fietsers in Leuven. Niet alleen voor de studenten.

Wat vindt u van deze maatregel? Gaat het om een sympathieke geste van het parket? Of denkt u dat deze maatregel roekeloos rijden zal stimuleren?

23ste editie van Libertadfeesten

Big_billRikky Evers, de baas van het quasi legendarische café Libertad in de Muntstraat doet het weer. Voor de 23ste keer organiseren hij en zijn medewerkers de Libertadfeesten. Op het programma staat zoals vanouds een staalkaart van wat het café te bieden heeft. De rockabilly van het Amerikaanse Rowdy Kate bijt op 30 april de spits af, op 1 mei kan je een stevig glas komen proeven tijdens de Wijn- en Champagnefeesten. Ook Guido Belcanto, New Romance, Roland en Gene Taylor, Elvis Peeters en de Legende en de Leuvense halfgod Big Bill en Band staan op de bühne. Daarnaast doet het café ook mee aan Leuven in Scène. Een literair café sluit de jaarlijkse feesten af. Meer informatie over de Libertadfeesten vind je hier.

WIN een fiets of een fairtrade wijnpakket...

Img_3791_3met 'Belgerinkel naar de winkel'

Leuven is een van de 200 gemeenten die deelneemt aan de Belgerinkel-actie. Laat de auto aan de kant staan en spring op je fiets voor je boodschappen. Een fijne bries door je haren, geen fileleed noch parkeer- problemen en al je boodschappen kunnen in een paar grote fietstassen. Bovendien is een fiets- tochtje naar de winkel supergezond en klimaat- vriendelijk. Dit jaar wordt er met de actie ook aandacht besteed aan de hoeveelheid en de kwaliteit van fietsenstallingen.

!WIN!

Lees verder

Route vol kunst in en rond Leuven

Img_1063 Dit weekend vindt de derde editie van Kunstroute-Leuven plaats. Veertig Leuvense kunstenaars uit verschillende disciplines stellen hun atelier open voor het grote publiek. Maak kennis met de bronzen beelden van Willy Peeters (foto) of ontdek de olieverfschilderijen van Francis Méan. Saturnia maakt wandvullende foto's van voorwerpen en werktuigen, Dirk Eelen schilderijen waar enkel het essentiële overblijft en Sofie De Groote schrijft letters in steen... Een kleine greep uit het aanbod, want er is nog zoveel meer!  Dit project is een unieke kans om met de kunstenaars uit het Leuvense kennis te maken en hun creaties te ontdekken. Stippel zelf je eigen kunstroute uit via het routeplan en waag je aan een weekend vol kunst en cultuur.

Meer informatie op www.kunstroute-leuven.be

Gegarandeerd koppijn aan de Kop

KoppijnJe hebt zo van die mensen die geweldige details zien. Jan Uyttebroeck is één van die mensen. Wie goed kijkt zal zien dat je aan de Kop van Kessel-Lo niet alleen van het gedaver van het zware machinetuig hoofdpijn kan krijgen. Opletten is de boodschap !!!

Leuven breekt wereldrecord

Op het Ladeuzeplein in Leuven is vandaag een wereldrecord verbroken. Welgeteld 1.360 studenten hebben er op hetzelfde moment een handvol Mentosmuntjes in een fles Cola Light gestopt. Het resultaat spreekt voor zich... en is meteen goed voor een vermelding in het Guinnes book of Records.

Moet het stadspark langer open blijven?

StadsparkGroen! en Jong Groen! Leuven pleiten ervoor om het stadspark langer open te houden. Liefst tot 11 uur 's avonds in de zomermaanden juli en augustus en tot 10 uur 's avonds in mei, juni en september. Zo kunnen studenten langer studeren in het groen, maar kunnen er ook heel wat culturele activiteiten plaatsvinden. De Groendienst is niet meteen tegen het voorstel, maar moet van het stadsbestuur dan wel de goedkeuring krijgen om de overuren van de personeelsleden te betalen.

Wat denkt u? Wil u de kans krijgen om later op de avond een picknick te organiseren in het stadspark of uw gitaar boven te halen voor een zangstonde in het groen? Of denkt u dat dat alleen maar overlast met zich zal meebrengen?

Hou het nog even stil...

Louis_tobbackBurgemeester Louis Tobback bereikt op 3 mei de gezegende leeftijd van 70 jaar. Veel andere burgemeesters hadden het op die leeftijd al voor bekeken gehouden, maar Tobback werkt naarstig verder. Hij is al sinds 1995 burgemeester van Leuven en gaf onlangs te kennen dat als zijn gezondheid het hem toelaat hij gerust nog een legislatuur erbij zou doen. Naar aanleiding van Tobbacks verjaardag plannen we een artikelenreeks in Het Nieuwsblad. We laten verschillende politici aan het woord en proberen ook met zijn familie en vrienden in contact te komen. Maar het laatste woord is aan u, de burgers van Leuven. Hieronder kunnen jullie je ongezouten mening over jullie burgervader geven. Enkele suggestievragen:

Moet Tobback er nog een legislatuur bij doen? Wie zien jullie als mogelijke opvolger? Is 70 niet te oud om nog burgemeester van een stad van 100.000 inwoners te zijn? Heeft Leuven veel te danken aan Tobback?

Op www.nieuwsblad.be/Leuven verschijnt binnenkort een poll. Daarop kunnen jullie stemmen op de vraag of Tobback er na deze nog een legislatuur als burgervader moet bij doen.

BELANGRIJK: Hou het alsjeblieft nog even stil. Gezien de gebrekkige kennis van de burgemeester van computers is de kans klein dat hij dit bericht onder ogen krijgt, maar je weet natuurlijk nooit.

Een dakloze in Leuven

GerdLeuven begint steeds meer grootstedelijke allures aan te nemen. En dat hebben we het niet over de indrukwekkende gebouwenrij aan het station, of de grote werken aan de Martelarenlaan voor de Kop van Kessel-Lo. Helaas is het een ander grootstedelijk fenomeen dat stilaan zijn opwachting maakt in de univerisiteitsstad. Maak kennis met Gert Bueken, de eerste 'echte' dakloze die we konden opsporen in de stad. De man woont in een inham van de parkeergarage onder de Philipssite en is daar naar eigen zeggen best gelukkig. Aan geld komt hij door te 'schooien' in de Diestsestraat. De politie zegt dat ze alles heeft gedaan dat ze voor hem kunnen doen, het OCMW wil hem opnieuw uitnodigen voor een gesprek zodat een oplossing voor hem kan gevonden worden en de directie van Sportoase begrijpt Buekens situatie maar heeft eigenlijk liever dat hij elders gaat overnachten. Bueken woont er al twee maanden, maar bleef al die tijd redelijk anoniem. Nochtans moeten al honderden mensen hem hebben zien liggen wanneer ze 's avonds terugkomen van een bezoekje aan Sportoase. Wellicht is die 'onverschilligheid' ook eigen aan de grootstad? De foto is van onze fotograaf Johan Van Cutsem.

Verbaasd het u dat er in Leuven een heuse dakloze woont? Of vindt u dat een logische gang van zaken gezien de steeds stijgende woningprijzen in de stad? Wat kunnen we voor mensen zoals Gert doen?

Druk in de Rondestraat

RondestraatDe Rondestraat is misschien wel het grootste slachtoffer van de werken aan de Kop van Kessel-Lo. Een maand geleden werd al het brugje dat zo geliefd was bij verliefde koppeltjes afgebroken. En nu krijgt de kleine straat te maken met zwaae verkeer. Buurtbewoner Jan Uyttebroeck vertelt: 'De jeugdherberg De Blauwput is enkel nog te bereiken door onze straat. Vandaag kwam een vrachtwagen voor het textiel langs, vorige week nog die van de koffie. En gisterenavond was de straat bijna een uur geblokkeerd omdat een Engelse dubbeldekker niet gedraaid geraakte en dan achteruit moest rijden. In de zomers liet men zware vrachtwagens toe en nu dit.' De foto is ook van Jan Uyttebroeck.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!