Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Vrijwilliger in de kijker: Mark Lehouck

Jnm_werkdag_groeve_01Vrijwilliger_gr

Wie ben je?
Mark Lehouck

Wat doe je? Ik ben bestuurslid van natuurpunt afdeling Leuven en de verantwoordelijke van  Vlaams-Brabant voor “Hyla” de herpetologische werkgroep van natuurpunt en daarbij conservator en verantwoordelijke voor twee natuurreservaten.

Waarom doe jij het?
Om de achteruitgang in de natuur te stoppen door vooral rodelijstsoorten te beschermen.

Sinds wanneer? 
Van kinds af had ik interesse in de natuur.
Ik had daarbij geluk dat mijn ouders graag op reis gingen en zo maakte ik kennis met de biodiversiteit, het verschil in vegetatie en levensvormen tussen de Kempen en de Ardennen, Alpine soorten in de bergen en Mediterrane soorten rond de Middellandse zee.
Ik zag thuis (in de Brusselse rand) alles jaar na jaar achteruitgaan en als ik dan in contact kwam met vrijwilligers van het toenmalige natuurreservaten ben ik mee op de kar gesprongen om samen het tij te keren.

Vertel een leuke anekdote?
Misschien een boeiende belevenis.
Op een reis naar Bulgarije ontdekten wij een kustmeer omgeven door grote rietkragen.
Wij zaten er s’avonds langs een oever en luisterden naar een concert van duizenden amfibieën, vijf verschillende soorten door elkaar en enkel gestoord door de roep van een eenzame jakhals uit de heuvels rond het meer.
Na zo iets onvergetelijk besef je waar wij bij ons mee bezig zijn.

Het minst leuke? 
In de strijd om de bescherming van een groeve waar er nog een belangrijke populatie vroedmeesterpadden aanwezig was, de tegenstand dat wij toen ondervonden met als gevolg dat verschillende vrijwilligers afhaakten.

Wat is het meest leuke?
Het uiteindelijk winnen van deze strijd voor de bescherming van diezelfde groeve en de aangroei van die populatie als resultaat van de beheersactiviteiten.

Hoeveel tijd spendeer je?
Is moeilijk te zeggen. Ben er constant mee bezig en als ik dan eens vrijaf neem voor een uitstap of een reis gaat het ook meestal naar een buitenlands natuurreservaat of Nationaal Park.

Als ik een miljoen had?
Een huis kopen in de streek van de Virion met kalkgraslanden en een oude steengroeve in de buurt om dit alles op een natuurvriendelijke manier te beheren.

Waar word je kwaad van?
Wat mij ergert is de nonchalance van sommige mensen. Het laten slingeren of zelfs dumpen van zwerfvuil in de natuur. Ik rij regelmatig met de fiets langs de Dijle en als ik daar al die rotzooi zie voorbij drijven ben ik behoorlijk geërgerd.

Sorteer je? wandel je? Laat je de auto thuis?
Ik tracht toch zoveel mogelijk te sorteren. Zondags wandelen wij regelmatig in natuurgebieden en naar het werk rij ik met de fiets.

Een beter milieu begint bij jezelf. Hoe doe jij dat….
Wij kopen biologische producten, zeker wijn en olijfolie. Ik heb een amfibieënpoel aangelegd.
De siertuin wordt ecologisch beheerd en is beplant met streekeigen stuiken en bomen en een groot deel van het huishoudelijk afval wordt gecomposteerd.

Natuur betekent voor jou?
Een zo groot mogelijke variatie van heel wilde en spontaan gevormde landschappen tot goed beheerde cultuurlandschappen met onderhouden knotbomen, hagen en poelen.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!