Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Brengen tram of lightrail soelaas?

LightrailDe Diestsesteenweg, de Tiensesteenweg, de Mechelsesteenweg, de Brusselsesteenweg en de Geldenaaksebaan. Behalve het feit dat ze allemaal in Leuven liggen hebben deze invalswegen nog iets gemeen; het is er tijdens de spitsuren een afschuwelijke puinhoop. En daar kunnen ook de bussen van De Lijn, die zoveel mogelijk wagens van de baan moeten halen, weinig aan verhelpen. Het is één van de zaken die de openbare vervoersmaatschappij wil bekijken in een studie over de vervoersstromen in Vlaams-Brabant tegen het jaar 2020. Onder meer de tram, die enkele jaren geleden nog werden van de hand gedaan als te onrealistisch, duiken zo opnieuw op. In Leuven ziet men wel iets in snelle trams of lightrailverbindingen. Die zouden onder meer via de Vesten naar Gasthuisberg kunnen rijden, maar eventueel ook Leuven via Tervuren met Brussel verbinden.

Wat denkt u, zouden de snelle trams soelaas kunnen brengen?

Reacties

"Geen reizigerspotentieel" wordt gezegd. Een tram trekt juist meer reizigers aan. De drempel om de tram te nemen ligt lager dan die bij de bus. Vroeger reden er toch ook trams naar Leuven richting Diest, Tienen, ... . Via Google vind je nog foto's. Toen woonden er heel wat minder mensen in en rond Leuven dan nu. Voor mijn part mogen ze er komen, zo snel mogelijk. En liefst van al niet één klein lijntje maar direct iets deftig.

michael op 7 juni 2008 om 12:29

Ik ben het helemaal eens met wat Michael schrijft en met ons kennelijk nog vele anderen. In een niet zo ver verleden kon je zowat overal komen met (de trein en) de tram. Jammerlijk genoeg is die vorm van openbaar vervoer ofgeofferd aan koning auto. Het moet en kan dus terug anders. Door vandaag te investeren in de (her)uitbouw van een degelijk tramnetwerk kunnen we vermijden dat we morgen alleen nog met de fiets sneller ergens kunnen zijn dan met de auto, zeker voor lokale verplaatsingen. Voor wie morgen niet (meer) met de fiets kan rijden (senioren) is dat tramnetwerk niet enkel nodig maar zelfs noodzakelijk.

 Miquel op 7 juni 2008 om 15:00

Met Lihgt rail van Leuven naar Brussel.
Het huidige plan voor een Light rail in het kader van het GEN (Gewestelijk Express Net) rond Brussel is een EURO - plan. Dit plan werd toevertrouwd aan de Prov Vl - Brabant. Het idee bestaat erin terug een snelle spoorverbinding aan te leggen tussen Leuven en Tervuren met electrische lagevloers-trams. Dit om o.a.de Tervuurse steenweg te ontlasten.
Dit is NIET de eerste denkpiste voor een tram tussen Leuven en Brussel (lees Stockel of Kraainem) Reeds in 1991 werd een plan overgemaakt aan Directeur Van Wesemael van de Buurtspoorwegen.
Later aan "De Lijn" en toenmalig Vlaams Minister van mobiliteit Stevaert.In dit plan was er plaats voor een tramlijn van Station naar Gasthuisberg via het Fochplein en een tweede langs de vesten. Vanuit Gasthuisberg kon dit spoor doorgetrokken naar het knooppunt E 314 en E 40 te Bertem (Park en Ride) en vervolgens naar een metrostation aan de rand van Brussel(Kraainem en/of Stockel). De verbinding tussen Leuven en Metrostation Kraainem is een eerste poging van "De Lijn" om dit, met autobussen wiliswaar en geen electrische trams , te verwezenlijken.
De Lijn bij middel van "lobbyisten " heeft er echter alles aan gedaan om dit plan voorlopig te kelderen. Deze stromannen kunt U o.m. terugvinden bij "stedebouwers" en "studiediensten" .
Wedden dat ze de Light Rail naar het land der fabelen zullen verwijzen.
Het Light Rail project is een Euro project. Hierop mogen dus ook alle Europese private maatschappijen mededingen.Deze Light Rail zou dus kunnen uitgebaat worden door een private onderneming. Dit is uitgerekend wat de Lijn niet wenst. Want dan zouden zee hun vervoersmonopolie kwijt spelen. Dit is dan ook het laatste wat de macht achter "de Lijn( ACW en ABVV) wensen!
De Lijn ( men leze de verklaringen van Mevrouw Brouwers (ACW schepen Leuven en lid van de raad van beheer van "De Lijn" )ziet een tram door Leuven dan ook niet zitten. De inwoners van Leuven ondergaan echter dagelijks de gevolgen van het fijne stof, veroorzaakt door de meer dan 1500 bussen per dag die dwars door de stad daveren.
Is het geen tijd om solidair(?) te zijn en naar een ander vervoermiddel uit te kijken!

Jef de " floche " is af.... op 7 juni 2008 om 17:52

Waarom wachten tot 2020? Inderdaad, om het monopoly van de Lijn niet té snel te breken. Men moest al bezig zijn om die duizenden stinkende bussen uit het middeleeuwse centrum van Leuven te jagen.Moeten de busgebruikers persé om de 100 m kunnen opstappen? Laat deze mensen ook naar bepaalde verzamelpunten (busparkings...)sjouwen met hun boodschappen, zoals de gepluimde automobilisten ook moeten doen.Leve de electrische tram, zo snel mogelijk a.u.b.

 jan op 8 juni 2008 om 11:25

Een vorm van lightrail (gehypte term af en toe) zou wellicht op een aantal punten verlichting kunnen bieden. En wel op de punten waar de trein en de bus in de regio momenteel (noodgedwongen) punten laten liggen. Het heeft in ieder geval weinig nut om nieuwe rails aan te leggen dwars door het centrum van Leuven om maar zo nodig elke willekeurige plaats in Leuven en omgeving binnen x meter een halte te laten hebben. De optie die genoemd is van/naar P&R plaatsen is een aardige, waarbij deze vanuit het centrum gezien in het verlengde dienen te liggen van de belangrijke bestemmingen van reizigers in het openbaar vervoer. Maar dan uiteraard wel met gratis parkeren op het P&R terrein en een schappelijk tarief en een voldoende hoge frequentie voor het vervoer naar het centrum van Leuven. Kosten daarvan kunnen betaald worden door de mensen die nu zeggen last te hebben van al dat auto en busverkeer. Die hebben er immers uitsluitend baat bij.

Als we dan toch zaken op korte termijn willen verbeteren dan zijn er twee pistes:
1. inzet van bussen die op bijvoorbeeld aardgas rijden.
2. verhogen stop frequentie op het huidige spoornet
3. beperken stakingsrechten van de vakbonden.

De eerste zou een goede zet zijn om de uitstoot van stoffen die door sommigen onwenselijk worden gevonden te verminderen. Kan in andere landen om ons heen ook, dus ook in Leuven.

Het tweede zou ervoor kunnen zorgen dat men vaker het openbaar vervoer gaat nemen doordat de gemiddelde wachttijd bij willekeurige aankomsttijden gaat verminderen. Daarbij gebruik makend van het spoornet rondom Leuven dat op zich mooi in elkaar steekt.

Het derde zorgt ervoor dat je als reiziger een betrouwbaarder product kan afnemen. Het is zoooooo ontzettend vervelend dat er altijd maar weer gestaakt moet worden als iemands haar verkeerd zit.

De Tevreden Automobilist op 9 juni 2008 om 01:00

Even ter informatie: Karin Brouwers is GEEN ACW-schepen. Ze is nooit een ACW-kandidaat binnen de CVP of CD&V geweest.

bert vanhellemont op 9 juni 2008 om 12:08

Reactie op Tevreden automobilist en Tevreden stadsambtenaar.

Heb akte genomen van de mededeling dat Mevrouw Brouwers het ACW NIET vertegenwoordigd ! Sorry !Ze is blijkbaar dan het slachtofer van "de schone schijn".

Aan tevreden Automobilist :

P + R Gratis: Gratis bestaat alleen in de Limburg, alhoewel , zelf de gebakken lucht van "een top politieker" dient betaald door de gemeenschap.
Mijn auto = mijn vrijheid: is ook mijn visie! Maar wel buiten de stad en met respect voor de andere weggebruikers.
P + R doen betalen door andere weggebruikers is een beetje egoïstisch.
(Ik betaal mee voor de post en stuur mijn zendingen met DHL. Ik betaal mee voor de trein en rij zelden of nooit met de trein......enz)
Bussen op aardgas zijn een verbetering maar veroorzaken evenveel fijn stof; (Banden op een vuil wegdek)
Om de honderd meter een halte ? (De afstand station - stadhuis is 1Km. Er is uitgerekend 1 halte tussenin...)
Met een Light rail door de stad naar Gasthuisberg heeft men een lijn van 4,5 Km met 5 tussenliggende halten. ( Station -Juste Lips - Foch -Hertogendal (St Pieter)- St Jabobplein- Gasthuisberg
Ook bejaarden hebben recht op een goed openbaar vervoer.
Light rail.
Breng een een bezoek aan Montpellier(Fr) en maak gebruik van de TAM.(Ticket parking + dagbiljet zijn spotgoedkoop) Of ga op GOOGLE en tik in TAM Montpellier of Light Rail .http://nl.wikipedia.org/wiki/Lightrail
Mobiliteit moet men plannen voor de volgende vijftig jaar en niet op korte termijn. Maar ja, de politieker wil zijn naam op een plaatje bij leven. Wat de invloed is van de vakbonden op de Lijn, is vandaag en volgende dagen meer den duidelijk......

Jef de Floche is af op 9 juni 2008 om 14:27

De reacties op dit bericht zijn afgesloten.

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!