Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Ben jij ook gespuis?

Omleuven'In mijn ogen heeft de Oude Markt veel weg van Dr. Jekyll en Mr. Hyde', zegt Tobback. 'Overdag en 's avonds is het een mooi en gezellig plein, een oase van rust zelfs. Er zijn toffe cafés met mooie terrassen waar je iets kan drinken en een hapje kan eten. Achttien uur op vierentwintig is het dus gezellig vertoeven op de Oude Markt.

Maar als de nacht valt, transformeert de Oude Markt in een oord waar gespuis opduikt en waar je tussen twee en acht 's ochtends beter wegblijft.

...Ik wil ook iedereen aanmanen om er weg te blijven vanaf 2 uur 's nachts...'
(Louis Tobback)

Deze uitspraken liet burgemeester Louis Tobback vorige week optekenen naar aanleiding van de exclusieve enquête die Het Nieuwsblad over de Leuvense Oude Markt publiceerde. In de cafés op de markt ligt sinds kort, bij wijze van protest, flyers met de titel 'Ben jij ook gespuis?' en de letterlijke weergave van Tobbacks woorden in de krant. De caféhouders beraden zich over verdere acties. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Vind jij dat Tobback te ver gaat met zijn uitspraken? Laat het ons weten.

Reacties

Ik ben een amtenaar die, als hij in de week een vrije dag heeft, graag eens uitgaat op de oude markt, als compensatie voor een werkweekend in de gevangenis. Meestal ga ik naar huis rond de morgen. Ben ik dan ook gespuis.

En wat te zeggen van de vele jonge mensen die net het zelfde idee hebben als ik.

Waar haalt die ouderwetse burgemeester het vandaan om iedereen over dezelfde kam te scheren.

Verhavert Bart op 27 augustus 2008 om 22:00

Ach, dit is weer zo'n typische Tobback-uitspraak. Altijd goed voor een beetje controverse. Natuurlijk zijn mensen die tussen twee en acht nog op de Oude Markt rondlopen geen gespuis. Iedereen heeft recht op een avondje doorzakken.

 Carolien op 28 augustus 2008 om 11:05

nu, ik werk zelf op de oude markt,
en hoewel zeker niet iedereen over dezelfde kam te scheren is, loopt er wel 'heel wat gespuis' rond op de oude markt tussen 3 en 7.
en zeker op een vrijdagavond!

maar nog een geluk dat de meerderheid van de mensen op dit uur zich wel nog gedragen.

deze minderheid van gespuis zorgt ook wel voor een klein onveiligheidsgevoel: ik durf mijn vriendin op vrijdagnacht pakweg half 4 niet alleen naar huis laten wandelen.

meer politie op die uren op de markt en vooral een snellere responstijd zouden al veel problemen kunnen verhelpen...

verder moet tobback ook niet overdrijven en misschien zelf maar is een pintje komen drinken tussen 2 en 8.

 bart op 31 augustus 2008 om 11:14

Gespuis !

Deftige mensen, lees verantwoordelijke mensen, liggen tussen 0200 uur en 06uur30 in hun bed.
De onherstelbare schade die de "doorzakkers" aan hun medemens en de gemeenschap toebrengen is niet in te schatten.Af en toe, eigenlijk veel te dikwijls, halen ze wel het nieuws! Om nog te zwijgen van de schade die ze zichzelf toebrengen! (Overmatig roken en drinken, om de drugs dan nog buiten beschouwing te laten.)Er zijn wel andere vormen van ontspanning.
Als een "goed ingelichte" burgermeester spreekt van "gespuis" zal hij wel weten waarover hij het heeft!Hij wordt dan ook permanent gebriefd door zijn politie.
Als progressief politicus is hij dus toch van mening dat in Leuven "niet alles kan en niet alles mag ! Goed zo! Om te eindigen een reactie op de commentaar van Bart V. Dat niet alle boosdoeners aan de juiste kant van de tralies zitten zal ook af en toe wel wezen zeker ?

 Ernst von dwarsliggers op 8 december 2008 om 13:58

Laat een reactie achter


Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!