Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Jean-Marie Pfaff taxichauffeur in Leuven

Taxi1Studenten Michael Cerulus en Matthias Lefèvre, samen het Team M&M, trekken met hun Renault 4, gevuld met minstens 50 kg aan school –en sportgerief, van Parijs naar Marrakech. Dat doen ze in het kader van de 4L Trophy. Ongeveer 2000 studenten in 1000 Renault 4’tjes ondernemen de trip om op deze ludieke manier het Marokkaanse onderwijs te ondersteunen.

Team M&M zal op eigen initiatief ook een zonnepaneel transporteren om een gezin in de woestijn te voorzien van elektriciteit door middel van zonne-energie. Op zaterdag 29 november komt Jean-Marie Pfaff Team M&M ondersteunen tijdens een promotieactie in de Leuvense binnenstad.

Op woensdag drie december volgt nog een benefietavond ten voordele van dit project. Voor het eerst in de geschiedenis van de 4L Trophy nemen twee Leuvense studenten deel aan deze woestijnrally die meer dan duizend studenten van Parijs naar Marrakech zal brengen. Elke wagen neemt vijftig kilo schoolspullen mee voor het goede doel. Bert Longin, een van België’s beste autopiloten, is peter van het project. Hij helpt Team M&M met de voorbereiding voor deze helse tocht van 7000 km door de Sahara-woestijn. Ter promotie van de woestijnrally organiseert Team M&M op zaterdag 29 november een gratis taxiservice in Leuven (vertrekpunt aan het station). Naast een promotiestand met muziek, foto’s, flyers en lekkere Marokkaanse muntthee zal ook Jean-Marie Pfaff present zijn om hen te ondersteunen. Belgisch beste keeper zal tussen twee uur tot drie uur in de namiddag VIP-taxichauffeur zijn.

Groot studentendebat

StudentendebatOp woensdag 26 november treden de Leuvense politieke studentenverenigingen met elkaar in debat. De deelnemende verenigingen zijn de christen-democraten CDS, de liberalen LVSV en Jong-Groen!/GRAS. Hun vertegenwoordigers strijden tegen elkaar in de arena over onderwerpen als milieu, socio-economie, ethiek en internationale politiek.

Het debat start om 20.00 uur in de Kleine Aula van het MTC (Hogeschoolplein). Toegang is gratis.

Arm Vlaanderen. Arm Leuven.

Regiobutton_gr_opinie

OntwerpHet is definitief. Het Contiusorgel, een monumentaal instrument volgens technieken van de favoriete orgelbouwer van Bach, komt niet naar de Sint-Pieterskerk.

Al meer dan drie jaar beweegt de Contius Foundation hemel en aarde om de ambitieuze plannen ingang te laten vinden in Leuven. Het stadsbestuur was al lang overtuigd, maar verschillende critici, professoren, clerici en muziekliefhebbers, zijn tot op de dag van vandaag tegen het orgel gekant geweest. Zij werden daarbij geruggesteund door de Vlaamse ambtenarij, bevoegd voor monumentenzorg, die de plannen te ingrijpend vond. Het orgel zou, zelfs nadat de Contius Foundation een afgeslankte versie voorstelde, te groot en te gezichtsbepalend zijn voor de Sint-Pieterskerk.

Een ander argument, in de Leuvense gemeenteraad opgepikt, spreekt van een onverzoenbaarheid tussen de gotiek van het godshuis en de barok van het orgel. Jammer, vooral als je weet dat er talloze voorbeelden bestaan van gotische kerken met barokke orgels.

Lees verder

Thuis-acteur Steph Goossens peter campagne tegen partnergeweld

Partnergeweld1_2Met het motto ‘Stop partnergeweld. Aanvaard geen geweld in uw relatie!’ wil de provincie Vlaams-Brabant het thema partnergeweld onder de aandacht brengen. Ze doet dit naar aanleiding van de internationale dag van verzet tegen geweld op vrouwen.

Acteur Steph Goosssens, bekend van de soap Thuis en het familieprogramma Fata Morgana, is peter van de preventiecampagne. Nu dinsdag om 16.30 uur deelt hij aan het Leuvense station symbolisch pleisterdoosjes uit. Voor de vierde keer voert de provincie op 25 november haar preventiecampagne 'Stop partnergeweld. Als liefde pijn doet'. Hiermee richt de provincie zich naar alle Vlaams-Brabantse burgers. In de week na 25 november zullen er in 25 gemeenten in totaal 10.000 pleisterdoosjes verspreid worden met een boodschap rond partnergeweld. De doosjes worden door stadswachten, preventiewerkers en gemeentepersoneel op publieke plaatsen zoals markten, stations, bibliotheken en winkelstraten uitgedeeld. Via deze pleisterdoosjes worden de telefoonnummers voor advies en hulp onder de aandacht gebracht.

Gratis reparatie fiets bij overtreding

PolitieWie de komende dagen met een kapotte fiets wordt tegengehouden door de politie, hoeft niet onmiddellijk te vrezen voor een boete. Tweewielers die niet in orde zijn, zullen namelijk ter plaatste hersteld worden door Velo, de fietsendienst van de K.U.Leuven. Wie zonder licht rijdt, krijgt een fietslampje in plaats van een fikse bekeuring. Met deze actie, die start op dinsdag 25 semptember, wil de stad Leuven de zwakke weggebruiker sensibiliseren om meer oog te hebben voor zijn veiligheid. De actie gaat uit van de stad Leuven, de Leuvense studentenraad LOKO, de studentenvoorzieningen van de K.U.Leuven en de Leuvense stadswacht. De eerste gezamenlijke controle gaat door op dinsdag 25 november van 18 uur tot 20 uur. Het sensibiliseringsteam zal zich opstellen in de buurt van het Sportkot.

“Als fietser doet men er voor de eigen veiligheid best aan zoveel mogelijk op te vallen”, zegt de Leuvense politiecommissaris Marc Vranckx. “Zorgen dat je gezien wordt, begint bij een goede fietsverlichting. Zeker in deze donkerste periode van het jaar is een goed werkend voor- en achterlicht een must.”

Vranckx: “Studenten die rondrijden met een fiets zonder verlichting, zullen gewezen worden op de mogelijke gevolgen van hun risicogedrag. Herstellers van de vzw Velo zullen in de mate van het mogelijke technische defecten ter plaatse herstellen. Is het om een of andere reden niet mogelijk de fietsverlichting op de locatie waar de controle plaats vindt te herstellen, dan zal de fietser een fietslampje krijgen van de collega’s van LOKO, zodat hij zijn weg veilig kan verder zetten.”

Blijf in je kot!

Kotroute_3 Donderdag 27 november worden 23 koten een museum voor één dag. AmuseeVous pakt na een succesrijke M.B. Kotroute in Gent ook uit met een toffe cultuurroute in Leuven en Antwerpen. Vanaf 16 u worden de koten omgetoverd tot kleine musea met installaties, unieke verzamelingen, poëzie, theater, muziek en beeldende kunst. De kotroute is een onderdeel van het project Marcel Broodthaers autour et audelà/onomwonden. Marcel Broodthaers, de dichter en beeldend kunstenaar die een grote vertegenwoordiger was van conceptuele kunst, wordt weer tot leven gebracht op kot.

Lees verder

Lezing eenzaamheid bij ouderen

BejaardenNu maandag gaat in het dienstencentrum Seniorama de voordracht “Tele-onthaal: eenzaamheid in onze samenleving” door. Mit Van Paesschen, directeur tele-onthaal van Vlaams-Brabant en Brussel, komt er spreken over eenzaamheid bij ouderen.

“De eenzaamheidsproblematiek stelt zich voor een aantal ouderen”, zegt Marlies Van Mechelen, centrumleider van Seniorama. “Dit heeft te maken met verschillende elementen: verlies van de partner, het niet hebben van kinderen of kinderen die niet in de omgeving wonen, het niet uitbouwen van nieuwe sociale netwerken na de pensionering.” Volgens Van Mechelen stelt het probleem zich het scherpst bij de groep 80-plussers. “Bij deze groep komt er het bijkomend element dat veel leeftijdsgenoten gestorven zijn en dat daardoor bepaalde gespreksonderwerpen niet meer aan bod komen omdat er geen personen meer zijn met wie gezamenlijke herinneringen kunnen opgehaald worden”, aldus de organisatrice.

De lezing vindt plaats in Vanden Tymplestraat 35, van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Prins van Loven 2008 DANNY 1 tapt "Kessels Blond"

27Prins van Loven 2008 Danny 1 had vrijdag 21 november  de eer het KESSELS BLOND te mogen voorstellen aan collega's carnavalisten tijdens zijn Prinsenreceptie 2008 in Zaal Casablanca aan de Oude Baan in Leuven.

Lees verder

Fototentoonstelling (in)site Sagalossos

Salagos1Van zaterdag 22 november tot woensdag 31 december loopt in stadsbibliotheek Tweebronnen de fototentoonstelling (in)site Sagalossos: Reframed. Het is de eerste fototentoonstelling over de archeologische opgraving in Sagalassos, zuidwest Turkije.

In deze tentoonstelling wordt naast een selectie van beelden uit het recent en gelijknamig verschenen fotoboek eveneens ook nieuw werk gepresenteerd. Deze tentoonstelling is een organisatie van M Leuven, Faculteit Letteren en Hogeschool Sint-Lukas. Een tijdje terug vond een team archeologen van de K.U.Leuven in de Romeinse thermen van de vergane Turkse stad Sagalassos de resten van een vijf meter hoog marmeren beeld van de Romeinse keizer Marcus Aurelius, die van 161 tot 180 na Christus regeerde. Vorig jaar nog werd het hoofd, een onderbeen en voet gevonden van keizer Hadrianus. De archeologen verwachten nog meer beelden te vinden.

Leren omgaan met depressies

DepressieHoe ga je met een depressie om? Aan wat herken je een depressie? Op deze vragen hoopt het Forum van de Depressie te antwoorden, nu zaterdag in het Provinciehuis. Door middel van debatten worden mensen met depressie, maar ook hun naasten en familie uitgenodigd om van gedachten te wisselen met een panel van experten.

Deelnemers uit het publiek kunnen hun mening kwijt, kunnen getuigen over hun ervaringen en kunnen vragen stellen aan de specialisten. Depressies hebben niet een duidelijke oorzaak, maar ontstaan door een combinatie van biologische, sociale, en psychische factoren. Uit enquêtes blijken dat jaarlijks vijf procent van de mensen met een depressie kampt. Vrouwen lijken ook gevoeliger dan mannen.

Gemiddeld 1 op de 13 mensen tussen de 18 en 65 jaar maken een depressieve periode door. Ook 3 tot 8 procent van de 12- tot 18-jarigen heeft er last van. Leven met een depressie is leven met een zware last. Mensen die zich depressief voelen, hoeven echter niet te wachten tot die stemming vanzelf verdwijnt. Zij kunnen het herstel zelf een handje helpen. Als een depressie aanhoudt, is het aan te raden hulp te zoeken, ook al lijkt dat een grote stap. Het is het beste om met de klachten naar de huisarts te gaan. Vaak komen depressieve mensen er zelf niet toe die stap te zetten, omdat ze daarvoor geen energie hebben, hulp zinloos vinden of omdat ze zichzelf geen hulp waard achten. Dan is het belangrijk dat de omgeving die stap zet. Zeker wanneer iemand over zelfdoding praat of daarover signalen geeft, is hulp nodig.

Het Forum van de Depressie gaat nu zaterdag 22 november door in het Provinciehuis (Provincieplein 1, Leuven). De sessie begint om 09.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Oudere berichten:
> Daar is de tram weer...
> Ben jij de grootste Leuven-kenner?
> Stad steekt Marktrock handje - cash - toe
> Appartementen te duur
> Dossier vastgoed: kopen en verkopen in Leuven
> Verkiezing 41ste Prins van Loven 2009
> Welk imago voor Leuven?
> Tegen 100 km/uur naar Brussel?
> Erop uit in je eigen buurt
> Beter leven in uw provincie
> Marktrock nog maar eens in 't nieuw en helemaal voor niets
> Beterschap zes maanden na de Facebookpetitie?
> Oudejaarsavond: houd rekening met de dieren
> Lijst fuifen tijdens oudejaarsnacht
> Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?
> Meer dan 4.000 deelnemers bij Eindejaarscorrida
> Prettig eindejaar!
> Win: boek Flanders from the air
> Je oude super 8 films nu op dvd
> Stadsdiensten gesloten tijdens kerst- en nieuwjaarsdagen

Archieven per maand:
| maart 2009 | februari 2009 | januari 2009 | december 2008 | november 2008 | oktober 2008 | september 2008 | augustus 2008 | juli 2008 | juni 2008 | mei 2008 | april 2008 | maart 2008 | februari 2008 | januari 2008 | december 2007 | november 2007 | oktober 2007 | september 2007 | augustus 2007 | juli 2007 | juni 2007 | mei 2007 | april 2007 | maart 2007 | februari 2007 | januari 2007

Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!