Home  Regio  leuven  leuven blogt!
     
Meebloggen? Mail ons!

Heb je nieuws voor deze blog?
Leuke foto's van Leuven?
Laat het weten aan: Stef of Kristien of An
Zet als startpagina Voeg toe aan favorieten
Afvalophaling: worden deelgemeenten gediscrimineerd?

EcowerfjpgHeeft u er zich ook al aan gestoord? In Kessel-Lo wordt het gewone huisvuil, de bruine zakken zoals ze in de volksmond heten, een maal iedere veertien dagen opgehaald. In onze buurt is dat 's ochtends vroeg, omstreeks een uur of 7. Erg jammer als je vergeet dat het weer zover is, want als je de afspraak met de wagen van Ecowerf mist kan je er donder op zeggen dat je vuilnis minstens opnieuw twee weken in je kleine tuin of terras staat. Vervelend als je in een katrijke buurt woont of als het erg warm is. Bij de containerparken zijn de bruine zak immers niet welkom. Een kleine vergelijking leert ons dat alle Leuvense deelgemeenten - Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele - hetzelfde regime kennen. In de meeste omliggende gemeenten is dezelfde situatie van kracht. Huisvuil wordt er twee maal per maand opgehaald, PMD en GFT (op dezelfde dag) twee maal per maand en grof vuil een maal per twee maanden. Ophalingen van papier en karton gebeuren door verenigingen in de buurt. In Leuven-centrum is de situatie anders. Daar worden huisvuil en GFT iedere maand opgehaald, PMD afzonderlijk twee maal per maand, maar is er ook een afzonderlijke ophaling van papier en karton, ook twee maal maandelijks.

Wat vindt u van deze situatie? Vindt u dat het centrum en de stad over dezelfde kam geschoren moeten worden? Of verdient het drukke centrum een apart statuut?

Reacties

Het ophalen van GFT in de deelgemeenten zou alleszins meer moeten gebeuren in de zomermaanden. De beperkte ophaling geeft bij warm weer aanleiding tot zeer hoge stankoverlast.
Voor deze stankoverlast zijn in de eerste plaats de bewoners zelf verantwoordelijk! Veel GFT bakken hebben na ledigen een dikke rand van "aangekoekte" en stinkende smurrie!. Heel wat bewoners laten namelijk na hun GFT bak te reinigen (en ontsmetten met javel) na de doortocht van de ophaal wagen. Het uitdelen van flinke overlast boetes is aangewezen en hoog nodig. Hiertoe dienen de GFT bakken wel voorzien van het huisnummer. (Opdracht voor "wonen en werken" ?)De ophaal ploeg laat ook na de bakken terug te sluiten. De stad en inzonderheid de milieudienst moet hier zijn verantwoordelijkheid nemen!Ik zie niet in waarom het centrum een apart statuut zou verdienen. De stedelijke belastingen zijn even hoog in de deelgemeenten De financiële inbreng van de studenten, die (in het centrum) de afvalberg voor een groot deel bepalen, dient onderzocht!Ook de aparte behandeling van de wijken zoals het "Schorenshof" dienen eens onder de loep genomen. In een democratie (sic) zijn het de vervuilers, die (zouden moeten) betalen.......

 Ernst von dwarsliggers op 1 januari 2009 om 12:50

Laat een reactie achter


Leuven blogt


  • Stef Telen, Kristien Vermaelen, Daniël Ven en An Moerenhout schrijven over Leuven.

    Stef is een uitgeweken Limburgse penneridder en vooral een nieuwbakken Leuvenaar die nog alles te ontdekken heeft in de universiteitsstad. Daarvoor doet hij graag een beroep op u.

    Kristien (°1985) is kersverse journaliste. Ze studeerde in Mechelen maar heeft haar hart verloren aan Leuven. Ze trekt regelmatig met haar fototoestel de natuur in of geniet van een goed boek of spannende film. Ze kruipt in haar pen voor alles wat leeft en beweegt in Leuven.

    Daniël (°1959, Leuven), beter bekend als Danny, woont in de Rondestraat in Kessel-Lo. Hij is lid van de Vriendenkring ‘Mannen van 1959’ onder het Verbond der Jaartallen Leuven. Hij is tevens lid van het Stadscarnaval Leuven – Orde van de Pietermannen en wordt de 40ste Prins van Loven 2008. Hij houdt jullie met plezier op de hoogte van hun activiteiten.

    An(neke) houdt van verhalen. Als oud-studente geschiedenis zoekt ze die in het verre verleden. Als streekjournalist is ze geboeid door het wel en wee van de Leuvense inwoners en de Leuvense studenten. Omdat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft, bent u meer dan welkom om deze met haar te delen op leuven@nieuwsblad.be.

Zoeken

Nieuws uit leuven

Bloggende gemeentes

Kies een gemeente:

Meebloggen?

  • 2007/06/21/icoonblog.gif Zin om mee te schrijven? Of om foto's en filmpjes te maken? Mail ons!